AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
2648 Okunma
KUREYŞ SURESİ MEALİ

 

 

106 - KUREYŞ SURESİ

 

Rahman Rahim Allah’ın ismine

 

Kur’an’da “besmele”de olduğu gibi bazı cümlelerin ilk kelimeleri harftir. Bu Türkçe’de daha çok sonda olur. Bu surenin başında “li” harfi ile cümle başlamaktadır. Cümleden evvel ya bir fiil ya da bir isim olmalıdır. Burada bu isim veya fiil hazf (gizli) edilmiştir. Yerine bizim bir kelime takdir etmemiz gerekir. Bundan sonra gelen Maun Suresi’nin herkese aş ve iş kelimelerini koyacak olursak herkese aş ve herkese iş için ulaşımın serbest olması ve kolayca yapılabilmesi gerekir. Bu sure bunu anlatmaktadır. İlkel canlılarda kalp ve damarlar yoktur. Gelişmiş canlıların kalbi var, damarları var ve kan yoluyla gerekli malzeme her hücreye ulaştırılmaktadır. Hücredeki artıklar da alınıp dışarı atılmaktadır. Solucanlarda kan damarları var ama kalp yoktur. Tarım döneminden önce damarlar da yoktu kalp de yoktu. Tarım dönemi kalpsiz damarlar dönemidir. Sanayi dönemi ise kalbin olacağı bir ekonomik ve sosyal düzen dönemidir. Bu kalp Mekke olacaktır. İnsanlık hac yollarını tesis edecek ve Kudüs ve Mekke’ye giderken orada bir ekonomik düzen oluşacaktır. Diğer ayetlerde hac ve Mekke hakkında buna delalet eden işaretler vardır. Diğer ibadetler mü’minlere farz kılındığı halde hac bütün insanlara farz kılınmıştır, denmektedir. Bu surede de Mekke’nin kendisinden çok, yeryüzünde oluşacak güvenli ulaşım imkanlarından bahsedilmektedir. İnsanların bunun için Rablerine ibadet yapmaları emrolunmuştur yani bunu gerçekleştirmek için çalışmaları emrolunmuştur.

 

Li : Burada “lam” harfi getirilmek suretiyle Allah “biz herkese aş ve iş düzenini kurmuşuz ve kuracağız” demektedir. Yani insanlar istese de istemese de savaşla veya barışla gerçekleşecektir. Bize düşen bu oluşa katılmaktır. Zaman akan su gibidir. Akış istikametinde dümeni çevirenler istedikleri istikamette istedikleri yere ulaşabilirler ama geriye dönemezler. Suyun hangi tarafa aktığını bilemeyeler kayalara çarparlar. Sosyalistlere göre ileride aile, din, ulus ve mülkiyet olamayacaktı. Oysa bu kurumlar ilahi olup insanın fıtratına uygun olarak oluşmaktadır.

 

Elf : “Bin” demektir. Küçük kalabalıklara “aşiret”, büyük kalabalıklara da “elf” denmiştir. Aşereye 10, elfe de 1.000 denmiştir. “Kalabalık”tan çok “topluluk” olarak adlandırılmaktadır. Kur’an’da 10, 1.000 ve 100.000’lerden bahsedilmektedir. 100 ve 10.000 toplulukları oluşturmuyor. Şahsiyeti olan topluluklar yüzer katlarla büyürler. 10, 1000, 100.000, 10.000.000, 1.000.000.000 gibi. Ülfet birleşme ve buluşma anlamlarına gelmektedir.

 

Kureyş :Tüccar demektir. Türkçe’deki kuruş buradan gelmektedir. Karış kelimesinden dönüşmüştür. Tüccarlar mallarını alıp satarken karış veya kulaç ile ölçerlerdi. Gezgin tüccarlara Kureyş adı verilmiştir. İlk ticaret Sümerlerde başlamıştır. Sümerler de Türk soyundandır. İbrahim (AS)de Azerileriydi. Mekke’deki Kureyş Kabilesi İsmail(AS)den gelmektedir. Arabistan’a ticareti onlar getirmiştir ve sonuna kadar ellerinden tutmuşlardır. Kureyş Kabilesi’nin adı buradan gelir. Kureyş kelimesi nekredir. Bunun sadece Mekke’deki Kureyş Kabilesi’ne atf etmek, o günkü tarihi vakayı açıklamaya yetse de İkinci Kuran Medeniyeti’nin oluşmasında iskelet teşkil eden bölüşme ve ulaşımı açıklamaya yeterli değildir. Kur’an’ın ifadesi ile Mekke emin yerdir. Mekke’ye gelene pasaport ve vize sorulmaz. Gümrük ve vergi alınmaz. Kota yoktur. Bütün insanların ekonomik ve sosyal serbest bölgesidir. Mekke’nin başka bir adı da ğayri zi zer’ dır. Yani orada tarım da yapılmaz. Kıyasla sanayi de olmaz, diyebiliriz. Sadece oranın kazancı ticaretle olacaktır. Bunun için bütün dünya ile irtibat kurulacak ve herkes oraya gelip pazarlık yapacak, malların ulaşımı yani nakliyesi ise üretilen yerden tüketilen yere yapılacaktır. Bu surede malların taşınması değil de; tüccarların taşınması anlatılmaktır.  

 

İlafihim : “Onların buluşması için yaz ve kış ...

 

Rıhle : “Hayvan eğeri” demektir. Yolculuk için kullanılmıştır.

 

Şita ve Sayf : Saf, dizilmek demektir. Şetta ise dağınık olmak demektir. Yazın yapraklar ve canlılar bir arada durdukları halde son bahada ve kışın yapraklarını döküp dağılmasından istiare edilerek kışa şita, yaza sayf denmiştir. Ekonomik hareketlerde yaz ve kışın çok önemlidir. Üretimler mevsimlere göre değişmektedir. Tüccar üretim zamanında aldığı malları depolar, üretim olmadığı zaman ise piyasaya sürer. Bütün hareket kanunlarında depolama sistemi vardır. Ekonominin de deposu kondansatörü, volanı tüccarın sahip olduğu ambarlarıdır. Bu sebepledir ki, ticaretin sürekli olması gerekmektedir. Tüccar sürekli umre yapmalıdır. Hac ise mevsiminde olur. Hacca halk gitmeli ve tanıtımı yapılan örnek malları Mekke’de görebilmelidir. Haccın kameri aylarda olmasının hikmeti her mevsime gelmesini sağlamak içindir. Yani yaz kış hac ibadeti yapılacak, 33 yılda bütün aylar dolaşılacaktır.

 

Abd : Ana kapının önündeki bekçidir. “Abd”in “amel”den farkı, amil olan belli bir sureyi başkasına tahsis edendir. Geri kalan zamanlarını ise başkalarına kullandırabilir. Abd ise bütün vaktini birisinin emrine veren kimse demektir. Kişi kendisini satma hakkına sahip olmadığı için abdlik (kölelik) sözleşmesi batıldır.

 

Rabb : Ribve, tümsek demektir. Çöllerde tümseğe benzeyen yer yer serpilmiş ağaçlıklara da rabve kelimesi kullanılmaktadır. Sonra yavaş yavaş gelişme karşılığı kullanılmıştır. Birden oluş “hilkat” ile ifade edilir, evrimle gelişmeler rabvet ile ifade edilir. Rebebe kelimesi de rabveden dönüşmüştür. Terbiye kelimesi bunlardandır. Türkçe olarak “yetiştiren” veya “yetiştirici” olarak tercüme edilir.

 

Haza : “Za” bu demektir. “Ha” uyarı harfidir. “Za” “bu” ise “haza” ”işte bu” demektir. Burada erkek işareti kullanılmıştır.

 

Beyt : “Beyt” yapı demektir. Mesken ev demektir. Yani beyt herhangi bir yapıya ad olarak kullanılabilir. Burada marife gelmiştir. Bu beyt Kabe’dir. İbrahim(AS)den beri insanlar burayı ziyaret etmektedir. Dünyada insanların ziyaret ettiği bu kadar eski başka bir bina yoktur. Ayrıca dünyadaki kara parçalarının ağırlık merkezi de Mekke’dir. Yani bütün insanlar için en kolay gidebilecekleri merkezdir. Bunun için seçilmiştir.

 

Team : Yiyecek demektir.

 

Cu’ : “Cey” suyun eteklerinden akarak toplandığı yerin adıdır. Boşluk demektir. Hemze “ayn”a dönüşmüş ve boş olan insan karnına ad olmuştur.

 

Emine : Mena karşı karşıya bulunan evlerin arasındaki yer demektir. Eskiden evleri bitiştirerek bir duvar meydana getirirler ve kapılarını orta boşluğa açarlardı. Orta boşluğa bir kapıdan girilirdi. Böylece orası güven altında olurdu. Oraya bir mal koymak veya oraya girmek “emine” kelimesi ile ifade edilirdi. “Amene” emniyet ve güven altına almak demektir.

 

Havf : “Hafe” korkulduğu zaman saklanmak için takınılan maske benzeri şeylerdir.

 

Kureyşin ilafı, şita ve sayfın rihlesi ilafları için... Öyle ise kendilerini cu’dan it’am eden ve kendilerini havftan emin kılan bu beytin rabbi olan kimseye ibadet etsinler.  

 

Alıp satanların buluşmaları, yaz kış dolaşarak buluşmaları için... Öyle ise kendilerini açlıktan doyuran ve korkudan kurtaran kimse olan bu evin yapıcısına çalışsınlar.

 

 

AÇIKLAMA : Devlet aşamasına geçmiş toplulukların dayanışmasından oluşmuş iki temel kurum vardır. Topluluk içinde yaşayanlar bu kurumların yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar. Getirmeyenlere karşı yaptırım uygulanır. Bunlar ekonomik ve sosyal kurumlardır. Buna karşı bilim ve din kurumlarında kişilerin bir yükümlülüğü yoktur ve bunlarda zor uygulanamaz. Bu surenin sonundaki iki ifadenin birisi ekonomik diğeri de sosyaldir. İbadet etmek demek bu kurallara uymak, vergiyi vermek ve askerlik yapmak demektir.

 

 

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6554 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
4192 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
2113 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3152 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2590 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
2970 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2175 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2203 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2622 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2077 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2332 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2486 Okunma
13-rad suresi meali
2724 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2367 Okunma
15-hicr suresi meali
2750 Okunma
16-nahl suresi meali
3536 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3417 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3400 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2261 Okunma
20-taha suresi meali
3576 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3358 Okunma
22-hacc suresi meali
2844 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
2886 Okunma
24-nur suresi meali
3245 Okunma
25-furkan suresi meali
2703 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
3181 Okunma
27-neml suresi meali
3411 Okunma
28-kasas suresi meali
2829 Okunma
29-ankebut suresi meali
2936 Okunma
30-rum suresi meali
2648 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
2726 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2326 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
2728 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
3137 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
2856 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
3980 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
3809 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
3116 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3446 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
2977 Okunma
41-fussilet suresi meali
2752 Okunma
42-şura suresi meali
2365 Okunma
43-zuhruf suresi meali
2879 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
2904 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2176 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2646 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2539 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
2768 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
2886 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3208 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
3072 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2287 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2288 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
3022 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
3706 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3637 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
2815 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2629 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2612 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2226 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2420 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2669 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2327 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2425 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2513 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2570 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
3108 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3234 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
2804 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
2756 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2652 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3295 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3539 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3630 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
2840 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3441 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2558 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
3145 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
2833 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
3087 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
2826 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
2773 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3235 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2641 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2199 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2616 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
2923 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
2926 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
2834 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2496 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3227 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
3077 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2681 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
2920 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3179 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3485 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3505 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
2860 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
1968 Okunma
100-adiyat suresi meali
2509 Okunma
101-karia suresi meali
3363 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3395 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2547 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3408 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4570 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2648 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
2904 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
4381 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
2922 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3423 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
4092 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3224 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2460 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
2804 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
39573 Okunma

© 2025 - Akevler