AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
2597 Okunma
YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK

KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 201. SEMİNER Tefsir                            İstanbul, 22 Mart 2003

 

“İNTİZAR” ÂYETLERİNİN TEFSİRİ

 

 

 (Va) “Ve” Bundan önceki âyette insanların tek ümmet oldukları, ancak ihtilaf ettikleri; bunun üzerine değişik ümmetler hâline geldiklerini açıklamaktadır. Bu “Va” harfi ile ona atıfta bulunmaktan başka, bir de hazırcılığı istediklerini anlatmaktadır. Nedir bu hazırcılık? Allah bize gelecekte olacakları bildirsin. Ne olacağını bilelim ve biz ona göre davranalım. İşte şu gün şu savaş olacak, şu yenilecek, şu yenecek! İnsanlar gaybı bilmek isterler. Kolaycılığa kaçarlar.

 

 (YaQUvLUvNa LaV LAv EuNZıLa GaLaYHı EavYatun)

“Ona bir âyet nüzul etmeliydi diye kavlederler.” Burada âyetten maksat, geleceği haber veren ifadelerdir. Geleceği bildiren sözler gerçekleşirse o âyet olmuş olur. Kur’an’da Rumların galip geleceklerini bildirmiş, o da o zaman gerçekleşmiştir. Bu hikâye yalnız o zaman gerçekleşmiş değildir. Sonra Osmanlılar burasını alınca yine düşmanlar İstanbul’u istilâ etmişlerdi. Ama sonra kazanılan savaşlarla İstanbul yine fethedilmiştir. “Rum diyarı İslâm’ın ülkesi olacaktır” denmiştir. Şimdiye kadar böyle kaldı, bundan sonra da böyle kalacaktır. Rum diyarının kaderi bu şekilde çizilmiş. Oradakiler yenilecek, ama yenildikten sonra galip geleceklerdir. İnsanlar hep böyle sürekli olarak geleceği önce bilmek isterler. Bugün de birçok kimse böyle gayb haberlerini hadislere, kerametlere ve kehanetlere dayandırıp gelecekten haber vermeye çalışmaktadır. Oysa biz ancak Kur’an’ın ve müsbet ilmin bildirdiklerini bilebiliriz. Burada diyenlerin zamiri “nâs”a gitmektedir. Yani, bunu Müslümanlar da kâfirler de yapmaktadırlar. İnsan tabiatı böyledir; ille de geleceğini şimdiden bilmek istemektedir. Oysa Allah geleceği kendi iradesine bırakmaktadır. Öğrenciye sual sorarsın, bilip bilmediğini anlamak için. Sorunun cevabını baştan bildirirsen o imtihan olur mu? Allah da insanı yarattı. Onu imtihan ediyor. Bunu da baştan ona kopya vermemekle yapıyor. Onun için bildirmiyor.

 

 (MiN RabBıHı) “Rabb’inden.” ‘Ona geleceği bildiren âyet gelmeli idi’ denmektedir. Kur’an insanlara kendisini özel mucizelerle kabul ettirmiş değildir. Geçici haberlerle değil, tarihin akışını ortaya koymuştur. Geçmiş peygamberlerin kıssalarını anlatmış, gelecekte de benzer olayların olacağını bildirmiştir. Tarihin akışından neler olacağını biliyoruz. Makroya ait bilgimiz vardır. Ama mikroyu bilmiyoruz. Bir insan yaşlanacağını biliyor, öleceğini biliyor. Ama bunun nasıl ve ne zaman olacağını bilemiyor. İnsanlık tarihi de böyledir. Tarihin akışını biliyor, sonun nereye varacağını biliyor. Ama “Irak Savaşı”nın ne olacağını bilmiyor. Oysa insanlar uzak zamanlarda olacakları değil; şimdi ne olacağını öğrenmek istiyorlar. Madem ki Rab onunladır, niye yardım etmiyor da bu kadar sıkıntılara sokuyor? Resul olduğunu iddia eden zat da bizim gibi kılıç kullanmak zorunda kalıyor. Oysa Allah insanları imtihan için var etmiştir. Peygamberler de insandır. İnsanlara örnektir. Onlar bizden farklı olsaydı biz onları nasıl örnek alacaktık? Mehdi bekleniyor, Mesih bekleniyor. Eline kılıcı alacak, beyaz ata binecek ve atom bombaları ile, tank ve füzelerle mücadele edip yenecek! Tarihte hiçbir peygamber böyle olağanüstü güçlere sahip olup dinini yaymamıştır. Mü’minler hep eşit şartlarla; hatta daha zayıf güçleri ile savaştılar, ama yendiler.

 

 (Fa QuL) “Hemen söyle, vakit geçirmeden söyle.” Bu bâtıl bir düşüncedir. Sünnetullaha aykırıdır. Öyle olmasa, Âhiretten önce insanları yetiştirmek için yaratılan bu dünyanın amacı kalmaz. İmtihanın maksadına aykırıdır. Baştan kopya verilemez. Buradaki “Qul” emirdir.

 

 (EınNaMAa elĞaYBu LılLAvHı) “Gayb sadece Allah’ındır.” Gaybı bilmek O’nun tasarrufundadır. Onu ne melekler, ne de peygamberler bilir. Çünkü onlar da kuldurlar. Onlar da imtihandadırlar. Allah herkese kendisine gerektiği kadar ilim vermiştir. Gaybı yalnız Allah bilir. Bilgisayarı kullananlar bilirler. Belli sayıda ve miktarda yazı yazılınca dolar ve artık daha fazlasını yükleyemezsiniz. Bugün biliyoruz ki insan beyni de bilgisayardır. Sınırlı sayıda bilgi yüklenir. Hadis kitaplarında da sınırlı sayıda yazılar yazılır. Gelecekte olacak şeyleri peygamber de bilmez. İnsan ise bilemez. Melek de cin de insan gibi yaratıktır. O da sınırlı şeyleri bilebilir. Bunun dışındaki iddialar yanılmadır, yanıltmadır.

 

 (FaNTaJıRUv) “İntizar ediniz.” “Nazar etmek”, bakmak, gözetlemek demektir. “İnzar”, mühlet vermek, zaman vermek demektir. “İntizar etmek” demek, kendi kendine gözetleyerek beklemek, kendi kendine mühlet vermek demektir. “Onlara acele etmeyin” deniyor. Olacaklara bakın ve bekleyin. “Adil Düzen” gelecek; kanlı da olsa, kansız da olsa gelecek. Bekleyin, acele etmeyin. Buradaki emir, talepten ibarettir. Yapacaklarından değil, yapmak zorunda oldukları için emredilmiştir.

 

 (EınNIy MaGaKuM MıNa elMUnTaJıRIyNa) “Ben de sizinle beraber muntazırım.” Biz, “Adil Düzenciler”in galip geleceğini bekliyoruz. Siz de “Adil Düzenciler”in yok olup gideceklerini bekliyorsunuz. Biz Kur’an’a bakarak, tarihe bakarak ileride ne olacağını haber veriyoruz. Onun olacağını bekliyoruz. Siz, bu andaki silaha ve güce bakarak olacakları bekliyorsunuz. Yakın tarihe baksak ne deriz? Sovyetler ortaya çıkmış. Dünyayı sosyalist yapacaklarını söylüyorlardı. O günkü güçlerine bakarsanız, yenilmeleri imkânsızdı. Oysa bugün sosyalizm yoktur. Ne Stalin var ne de Lenin. İslâmiyet yok edilecekti. Oysa bugün dünya din düşmanlığını bırakmış, her tarafta dine dönülmektedir. Hitler geldi; astı, kesti, dünya ile savaştı. Sonunda ise adının anılması bile yasak. Tarihte böyle güçler ortaya çıkmıştır. Ama sonunda hep İslâmiyet galip gelmiştir. Moğollar dünyayı fethettiler, fethetmedikleri İslâm ülkesi kalmadı. Sonunda dört büyük İslâm devleti olarak ortaya çıktılar. Sadece Çin’e gidenler Budizm’i kabul ettiler. Diğer Moğollar Müslüman oldular. Germenler Romalıları yendiler ama kendileri Hıristiyan oldular. ABD Başkanı Bush Irak’ı yenebilir, tüm İslâm ülkelerini alabilir, devletleri yıkabilir. Ama varlığını ancak “Adil Düzen”i kabul etmekle sürdürebilir.

Şimdi buradan “süper güç” olmak isteyenlere ilân ediyorum. Bugün duymayacaklar, gelecekte tarih onlara bu sözlerimi duyuracaktır. Süper güç olmak istiyor musunuz? O zaman “Adil Düzen”i kabul ediniz. TC Devleti yöneticilerine söylüyorum; askerine, işadamlarına, din adamlarına, bürokratlara, siyasilere söylüyorum: Devletimizin yıkılmasını istemiyorsanız “Adil Düzen”i kabul ediniz. Allah’ın yarattığı Kâinat içinde yaşıyorsunuz, Allah’ın şeriatına dönünüz. Bu demokrasidir, bu lâikliktir, bu liberalliktir, bu sosyalliktir. Hâsılı, bu hukuk düzenidir. Tarafsız, bağımsız, etkin ve saygın yargı üstünlüğüdür. Sözde değil, gerçek hukuk düzenidir.

“Ben de sizinle beraber muntazırım” diyerek kendisinin elinde de hiçbir şey olmadığını ifade etmektedir. Bu her mü’mine bildirilendir. Biz yapacağımızı yaparız. Şükrederiz, sabrederiz, tevekkül ederiz ve ondan sonra kadere boyun eğerek bekleriz. Ne olacağını biz de bilemeyiz. Makroyu biliriz, mikroyu bilemeyiz.

(Va YaQUvLUvNa LaV LAv EuNZıLa GaLaYHı EAvYatun MiN RabBıHı Fa QuL EınNaMAa elĞaYBu LılLAvHı FanTaJıRUv EınNIy MaGaKuM MıNa elMUnTaJıRIyNa)

 

بسم الله الرحمن ارحيم

وَيَقُولُونَ لَوْلَا أُنْزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِنْ رَبِّهِ فَقُلْ إِنَّمَا الْغَيْبُ لِلَّهِ فَانْتَظِرُوا إِنِّي مَعَكُمْ مِنْ الْمُنْتَظِرِينَ(20(yunus)

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
7106 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
4995 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
2529 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3613 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3072 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
3477 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2638 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2586 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
3079 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2597 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2836 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2976 Okunma
13-rad suresi meali
3410 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2915 Okunma
15-hicr suresi meali
3384 Okunma
16-nahl suresi meali
4441 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
4071 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3976 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2711 Okunma
20-taha suresi meali
4362 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3858 Okunma
22-hacc suresi meali
3399 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
3477 Okunma
24-nur suresi meali
3906 Okunma
25-furkan suresi meali
3280 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
3709 Okunma
27-neml suresi meali
4013 Okunma
28-kasas suresi meali
3407 Okunma
29-ankebut suresi meali
3603 Okunma
30-rum suresi meali
3271 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
3285 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2906 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
3294 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
3776 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
3411 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
4540 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
4448 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
3731 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3957 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
3443 Okunma
41-fussilet suresi meali
3338 Okunma
42-şura suresi meali
2910 Okunma
43-zuhruf suresi meali
3449 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
3454 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2655 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
3153 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2985 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
3297 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
3478 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3805 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
3539 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2819 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2808 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
3700 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
4250 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
4124 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
3283 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
3103 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
3118 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2613 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2851 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
3126 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2787 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2937 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
3031 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
3028 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
3602 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3789 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
3359 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
3276 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
3097 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3787 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
4062 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
4127 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
3313 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3915 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
3055 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
3681 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
3322 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
3569 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
3358 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
3204 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3711 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
3047 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2691 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
3085 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
3476 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
3455 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
3442 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
3018 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3738 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
3651 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
3118 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
3424 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3719 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
4020 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
4061 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
3464 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
2356 Okunma
100-adiyat suresi meali
2949 Okunma
101-karia suresi meali
3843 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
4010 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
3123 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3909 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
5057 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
3107 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
3432 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
5575 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
3476 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3962 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
4639 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3695 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
3008 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
3306 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
45148 Okunma

© 2026 - Akevler