AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
2670 Okunma
NAZİAT SURESİ MEALİ

 

79 - NAZİAT SURESİ

 

Rahman Rahim Allah’ın ismine

 

Naz’ : Gerilmiş yay demektir. Sonradan çekme, fia’l babından da çekişme anlamı kazanmıştır.

Ğark : Suya doymuş toprak, bataklık demektir. Sonradan boğulmak ve dalmak anlamları almıştır. Yayı sonuna kadar germek anlamında da kullanılmıştır.

Neşt : Unşute, kolay çözülen düğüm demektir. Yayın boşalması için mastar olarak neşt kullanılmıştır.

Sebk :Yarış meydanı demektir. Yarışı kazananlara verilen ödül anlamı da kazanmıştır. Mastar olarak yarışmak demektir.

Dübür : Anüs, ense tarafı, arka demektir.  

Recf : Recef dalgalı deniz demektir. Gök gürültüsü, deprem ve sarsıntı anlamlarında da kullanılmıştır.

Redif : Ridaf, binenin arkasına binilen yer, terki demektir. Artçı anlamına da gelir.

Vecif : Vacife, koşan at demektir. koşan insandaki kalp çarpıntısına mastar olmuştur.

Nahır : Burun deliği demektir. İçi boş kemik anlamına da gelmektedir.

Kerre : Kalın katmerli örülmüş urgan demektir. Kerre, bir sarmal demektir.

Zecre : Kırık kemiktir. Çığlık anlamında da kullanılmıştır.

Sahire : “Sahire” şafağın sökmesi vaktinde gökyüzünde bulunan dikey aydınlıktır ki, bu esnada sahur yemeği yenebilir.

Kuds : Cemaatlerin toplandığı yerde önderin durduğu yerdir.

Tuva : Mihrabın, Kudüs’ün bulunduğu, cemaatin bulunduğu yerdir.

A’li : Vadinin üst tarafına ulya, alt tarafına da süfla denir.  

Nekal : Ayak bağı, bukağı demektir. Kişiyi bir iş yapamayacak hale getirmeye tenkil denir. Nükül pişman olup vazgeçmek denir.  

İ’bre : Abere bir irmmaktan geçerken üstüne basılan taşlar. İtibar etme iki tarafı karşılaştırma.

Semk : “Semk” at sırtına veya balık sırtına benzeyen tavan, çatı demektir.

Ğateş : “Ğettas” suya dalan ve içinde kalabilen kuştur. “Ğataş” karanlığın çökmesi, kuşun dalmasına benzetilmiştir.

Dahye : Udhuvve, deve kuşunun yumurtasını yaptığı yerdir. Tadhiyye, düzenleme anlamına gelmektedir.    

Ma (mevh) : Su demektir.

Rasiy : Sıra dağ demektir.

Tamme : “Tımmü” yağmur yağdığında düzlüğü kaplayan su baskınıdır. Sonra kalabalık insan topluluğu anlamı kazanmıştır.

Bariz : Çevresi kapalı açık yedir.

Eva, evb anlamındadır.

Eyyan : “Eyyü aan” demektir. “Han” su kenarındaki konaklama yeridir. Hayvanlar belli saatlerde buraya gelip su içerler. Bu esnada bunların sütü sağılır. Hane mastarı develerin suya gelmesi zamanının yaklaşması demektir. Sonra  “hiin” herhangi bir işin yapılması için ayrılan zaman olmuştur. Son ha düşmüş “aan” olmuş. Simdiki zaman için kullanılmaya başlanmıştır.   

Sev’ Saat : Suva (sad) çanak, tas demektir. Belli saatlerde onunla hayvanlara veya insanlara su dağıtılmaktadır. Sonra sulama vaktine saat denmiştir. Sonra günün belli bölümlerine saat denmiştir. Yemek saati, uyku saati gibi. Sümerlerde gün yirmi dört saate ayrılmıştır.   

Lebs (se) : “Lebas” kurulup gerilmiş ser yay, eğilmiş sert ağaç, boşalmaya hazır olan yay demektir. Bir yerden başka bir yere gitmek üzere olan kimsenin gitmeden önceki beklediğizi zamana lebs denmiştir.

Aşiy : Akşam yemeği demektir.

 

 

Ğerken naz’ edenler, neşten neş edenler ile sebhen sebh edip sebken sebk ederek emri tedbir edenler için  o yevm racife recf edecek, ona radife tabi olacak. Ol yevm kalbler racifedir. Ebsarı haşiadır. Biz hafire içinde gerçekten mi reddolunacağız, kavlediyorlar. Nahire bir izam olduğumuzda mı? Ol dem bu hasir bir kerredir, kavlettiler. Sadece o vahid zecredir. O dem onlar sahirededir. Musa’nın hadisi sana etvet etmedi mi? Hani rabbi ona mukaddes vadide tuvada nida etti. Firavuna zihabet, o tağy etmiştir. Tezekki etmene isteğin yok mu? Seni rabbbine ihda edeyim de haşiyet edesin. Ona kübra ayeti ira etti de tekzib etti ve isyan etti. Sonra idbar etti, sa’yetti. Haşr edip nida etti. Ala rabbiniz benim, kavletti. Allah onu ahiretin ve ulanın nekali ile ahz etti. Haşiyet eden kimseye bunda ibret vardır. Siz mi halken eşedsiniz yoksa sema mı? Onu bina etti. Semkini ref’ edip onu tesviye etti. Leylini iğtaş etti ve duhasını ihrac etti ve arzı bundan sonra size ve en’amınıza meta’ olsun diye dahvetti. Ondan maını ve merasını ihrac etti ve cibali ona irsa etti. (Bundan sonra arzı dahy etti. Size ve enamınıza meta olarak ondan maı ve merayı ihrac etti ve cibali irsa etti) Kübra tamme ciet ettiğinde o yevm insan sa’y etiğini tezekkür edecek. Re’y edebilen kimseye cehim tebriz olunacak. Tuğyan etmiş ve dünya hayatını isar etmiş kimseye ise cahim me’vadır. Rabbinin makamına havf eden ve nefsi hevadan nehy eden kimseye ise cennet me’vadır. Sana saattan mursası ne gün diye sual ediyorlar. Sen onu nereden zikr edeceksin? Müntahası rabbinedir. Sen sadece ona haşiyet edene münzirsin. Onlar onu re’y ettikleri yevm sanki bir aşiyye veya bir duhasından başka lebs etmediler.

 

Sonuna dek gerenler, boşaltanlar ile uçup geçerek işi yürütenler için o gün o sarsıntı sarsar, ona artçı uyar. O gün yürekler çarpmaktadır. Bakışları iniktir. Biz çukura gerçekten geri mi döndürüleceğiz, söylüyorlar. İçi boş kemikler olduğumuzda mı? İşte bu bir yıkılmış olarak dönüştür, söylediler. Yalnız o tek bir çığlıktır. Birden onlar ağartıda olacaklar. Musa olayı sana gelmedi mi? Hani yetiştiricisi ona kutlu koyakta tuvada seslenmiştir. Firavun’a git, o azmıştır. Arınmaya isteğin yok mu, söyle. Seni yetiştiricine götüreyim de, saygı sunasın. Ona büyük kanıtı gösterdi de o yalanladı ve karşı geldi. Sonra düşündü, işe koyuldu. Topladı, seslendi: Ben sizin en yüce yetiştiricinizim, söyledi de Allah onu sonun ve ilkin bukağısı ile tuttu. Sayan kimseye bunda örnek vardır. Siz mi yaratılışta daha sağlamsınız yoksa gök mü? Onu yaptı. Çatısını yükseltip düzenledi. Gecesini daldırdı ve aydınlığını çıkardı ve yeri bundan sonra size ve  davarlarınıza geçimlik olsun diye düzenledi. Ondan suyunu ve otlağını çıkardı ve dağları sıraladı. Büyük baskın geldiğinde o gün insan ettiklerini anımsayacak. Görebilen kimseye tandır gösterilmiştir. Azmış ve yakın yaşayışa dalmış kimseye ise tandır yuvadır. Yetiştiricisinin duruşundan korkan ve kendisini başı boşluktan alıkoyan kimseye ise bahçe yuvadır. Sana o demden “sırası ne gün” diye soruyorlar. Sen onu nereden anımsayacaksın? Sonu yetiştiricinedir. Sen sadece ona saygılı olana uyarıcısın. Onlar onu gördükleri gün sanki bir akşam veya gündüzünden başka kalmadılar.   

 

AÇIKLAMA : Bu surede baştan gerilip gevşetilen ve fırlayarak uçan bir şeyden bahsetmektedir. Bunların uçtuğunu ve bunların iş yaptığını bildirmektedir. Bunların neler olduğu hususu bugünkü medeniyet seviyesinde müteşabihtir. O gün sarsıntı olacağını ve sartıyı artçının izleyeceğini bildirmektedir. Yüreklerin çarpacağını, gözlerin korkacağı bildirilmektedir. İnsanların o gün bu dünya hayatında ve öldükten sonra dirilmekten ümitlerini keseceği ve bu gelişin bu dünyadaki gelişin eskisinden daha bozuk bir geliş olacağını söyleyeceklerini bildirmekte ve onun (tekrar geliş) kısa zamanda geleceğini haber vermektedir. Bu ayetlerde dünya hayatının son günleri anlatılmaktadır. Bundan sonra Musa’nın Firavn ile olan tartışması ve sonu anlatılmaktadır. Bunda ibret olduğuna işaret edilerek yukarıda anlatılanla karşılaştırma yapılacağı bildirilmektedir. Bundan sonra kainatın ve dünyanın ilk yaratılışı anlatılmaktadır. Önce gelecekten sonra yakın geçmişten daha sonra da uzak geçmişten bahsedilmektedir. Bundan sonra yine konu ahirete getirilerek ahiretteki iyilerin ve kötülerin halleri bildirilmektedir. Yani bu surenin konusu ile bundan sonraki surelerin konusu arasında bir birlik olmakla beraber anlatışta bir ters çevirme sözkonusudur. Yakın geçmişten uzak geçmişe gitme zaman itibaryle ters bir gidiş ise de bilmede yakınlardan uzağa, bilinenlerden bilinmeyenlere gitme esas olduğundan araştırmada takip edilecek yolu bize öğretmektedir. Yakın geleceği inceleyin uzak geleceği bilebilirsiniz, diyor. Kainatın çökmekte olduğu bugün termodinamiğin ikinci kanunu ile entropinin büyümesi ile bilinmektedir. Her çöküş ve ölümün arkasında daha gelişmiş ve ileri bir oluş vardır. Canlılar ölüyor ki, daha ileri bir hayat olsun. Bu evrim teorisinin tabii bir sonucudur. Kainat da ölüme gidiyor ki, daha ileri bir düzeyde kainat olsun. İşte bu sure bu metodu ortaya koymakta ve ahireti kanıtlamaktadır.

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6345 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
3962 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
1992 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3018 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2448 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
2822 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2058 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2069 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2482 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
1964 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2219 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2343 Okunma
13-rad suresi meali
2527 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2207 Okunma
15-hicr suresi meali
2588 Okunma
16-nahl suresi meali
3312 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3225 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3250 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2139 Okunma
20-taha suresi meali
3368 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3185 Okunma
22-hacc suresi meali
2658 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
2721 Okunma
24-nur suresi meali
3065 Okunma
25-furkan suresi meali
2539 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
2989 Okunma
27-neml suresi meali
3245 Okunma
28-kasas suresi meali
2658 Okunma
29-ankebut suresi meali
2759 Okunma
30-rum suresi meali
2481 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
2559 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2171 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
2549 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
2922 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
2679 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
3745 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
3627 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
2927 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3285 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
2862 Okunma
41-fussilet suresi meali
2572 Okunma
42-şura suresi meali
2222 Okunma
43-zuhruf suresi meali
2732 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
2751 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2019 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2487 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2415 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
2595 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
2728 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3007 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
2916 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2165 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2120 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
2738 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
3527 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3464 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
2672 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2482 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2449 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2090 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2295 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2539 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2206 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2286 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2381 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2448 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
2965 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3074 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
2649 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
2625 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2498 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3130 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3397 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3480 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
2732 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3268 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2418 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
2956 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
2670 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
2924 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
2685 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
2661 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3067 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2503 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2066 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2466 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
2755 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
2753 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
2662 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2362 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3075 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
2912 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2570 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
2752 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3019 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3297 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3386 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
2712 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
1842 Okunma
100-adiyat suresi meali
2400 Okunma
101-karia suresi meali
3223 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3235 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2356 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3256 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4414 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2521 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
2740 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
4112 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
2785 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3282 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
3915 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3100 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2336 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
2654 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
37574 Okunma

© 2024 - Akevler