AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
2630 Okunma
ASR SURESİ MEALİ

 

103 - ASR SURESİ

 

Rahman Rahim Allahın ismine

 

Ve : “Yemin vav"ıdır. "Ta" da yemin edatıdır. Gelecekte yapılacaklar için "ta", geçmişte olanların doğruluğunu belirtmek için de "vav" kullanılır. Mü’minler Allah’a yemin ederler. Allah ise kendi var ettiklerini şahit göstermek için onlara yemin eder. “Bakın, o nasıl gerçek ise söylenen de gerçektir”. Burada harfi tarifle bir asra yemin ediliyor. “Kendi asrınıza bakın” anlamı çıkmaktadır. “Nasıl çöktüğünüzü görün” demektir. Bununla beraber "el" ahd için alınarak Kur’an’ın nüzül asrına işaretle de mana verilebilir. O zaman “o asra bakın orada olanlardan ders alın” denmiş olur. Yahut "el" istiğrak için gelmiş olur ki, o zaman “bütün asırlara bakın ona göre gününüzü değerlendirin” anlamı çıkar.

 

Asr : Meyve suyu demektir. Üzümü sıkmaya asr etmek denir. Üzümü ikindiye kadar toplar, ikindiden sonra da sıkarlardı. Bu nedenle asra ikindi vakti denmiştir. Sonraları üzüm sıkma mevsimine de asr denmiştir. Ondan sonra da yüz yıl için de asr denmiştir. Burada yüzyılın insan hayatında dönüm vakti olduğuna işaret edilmiştir. İnsanın nominal ömrü yüz yıldır. Burada yüz yıla veya çağa yemin edilmektedir.

 

İnne : Karşı tarafın aksini bildiği bir şeyi anlatmak için kullanılan cümlelerin başında kullanılır. İnsanlar bulundukları çağda oldukları gibi hallerini muhafaza edeceklerini zannederler ve kendilerine ölüm yok sanırlar. Mekke’de nazil olan bu sure insanlığın çöküş içinde olduğunu bildirmiştir. Bugünde bize insanlığın çöküş içinde olduğunu bildiriyor. Bugün çöküş ilmen bilinmektedir. Ama kimse bunun kaygısında değildir.

 

İnsan : İnsan cins isimdir. Kişi fıtraten yaratılış itibariyle çöküş içindedir. Kendi iradesi ve çabası ile kendisini kurtarabilecek şekilde var edilmiştir. Nasıl uçak havada durursa düşer, insan çaba göstermezse yıkılıp gider. Emekliliğin olmadığına bu ayet işaret etmektedir.   

 

Le fi : "Le" tekid harfidir. Eğer karşı taraf yanlış bilmenin ötesinde yanlış bildiklerinde ısrarlı ise tekit için "Le" getirilir. 57. Hükümet başarılı olduğunda ısrar etmesi gibi.

 

Husrin : “Hasre" harap olmuş yer demektir. Fiil olarak yıkılmak parçalanmak, çökmek anlamlarında kullanılmaktadır. Çöküntü içindedirler diyor. Yani kendileri çökmüş değil düzenleri, sistemleri çökmüş demektir. Bu suretle çöküntünün def’ edilebileceğine işaret edilmektedir.  

 

İlla : İn ve la dan mürekkeptir. İstisna edatıdır. Bunun dışındakiler sadece şunlar anlamındadır. İki türlü istisna yapılır. Biri daha öncekilerin içinden istisna yapılır. Buna muttasıl istisna denir. Bu takdirde insanların bir kısmı harabe içinde bazısı da harabe dışındadır anlamına gelir. Yahut daha önce geçenlerin dışındaki kimseler onların halinin dışındadır anlamına gelir. Buna munkati’ istisna denir. Bu takdirde müminler de çöküntü içindeler ama onlar kurtulacaklar demektir.

 

Ellezine amenu: “Ellezine amenu”, “ellezine hadu” gibi ehli Kur’an’ı ifade eder. Kur’an’da bu deyim bunun için geçer. Ama kelime manasıyla da bütün inanmış kimseler kastedilmiş olabilir. Müzekker salim olduğuna göre birlikte iman edenler anlamı çıkmaktadır. O zaman dayanışma ortaklığını kuranlar demektir. O takdirde fiil ifal babından değil mufaale babından gelmiş olur. İnsanların ancak dayanışma ortaklıklarını kurarak topluluk oluşturmalarıyla kurtulacaklarına işaret edilmektedir.

 

Amel : Amele iş yapmaya alıştırılmış deve veya öküz demektir. Abd kelimesi ile de akrabalığı vardır. Amel etmek başkasına iş yapmak demektir.

 

Salh : Sarh köşk, serh (sinle) silah demektir. Bugün bu kelimenin aldığı mana uygunluk anlamındadır. Bir somun civataya geçiyorsa o somun o civataya salihtir deriz. Burada uygun olan işleri yapmak anlamına gelmektedir. Dişi çoğul kullanılmıştır. Bu çoğul sayıca çoğulu değil de, sistematik çoğulu ifade eder. Topluluklarda herkes ayrı ayrı işler yapar, sonunda o işler birbirini tamamlar ve bir bütün olur. Kişiler kendi hür iradeleri ile  iş yapacaklar, kendi çıkarlarını düşünecekler, bunun yanında başkalarının da çıkarlarını ve onlarla uygunluğunu da hesaba katacaklar. Böyle amele salih amel denmektedir. Dayanışma ve işbölümü esasına dayanan çalışmaları yapan topluluklar ancak çöküntüden kurtulmuş olur. Böylece topluluğun temel iki unsuru ifade edilmiş oluyor.

 

Vasiyet :Vesat bohça gibi kıymetli şeylerin bulunduğu, kabı asıp saklamaya yarayan ağaç dalı demektir. Çengel, bohça, dal anlamlarına gelmektedir. Bu kelime zamanla bir kimseyi birisine emanet etme anlamında vasiyet olarak kullanılmış. Bilhassa yetim küçük çocuğa bakan kimseye vasi denmiştir. Emretme, buyurma anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Burada vasiyetleşme sözünden birbirine emretmeden ziyade birbirlerini hakka davet etme anlamında kullanılmış olur. Bununla beraber her mümin diğer mümine emri bil maruf ve nehyi anil munker yapmakla mükelleftir. Dolayısıyla birbirlerine emrederler manası da verilebilir. Yalnız bugün çok yanlış anlaşılan bir hususa burada değinmek gerekir. Bu emir, hakta ittifak varsa yapılabilir. Mesela iki taraf da sigaranın kötü olduğunda ittifak ediyorlarsa birbirlerine sigarayı nehyedebilirler. Ama ihtilaf varsa herkes kendi içtihadına göre hareket edeceğinden biri diğerine benim içtihadıma göre hareket et, diyemez.

 

Hak : Hokka, devlere yemin dağıtıldığı kaptır. Bir devenin istihkakına hak denir. Hak, sonraları gerçek anlamında kullanılmağa başlanılmıştır. Hak kelimesi mutlak söylendiği zaman lehe hak demektir. Ala kelimesi ile kullanıldığı zaman borç demektir. Deyn kelimesi mutlak kullanıldığı zaman borç demektir. Li harfi ile kullanıldığı zaman hak demektir. Hak borçla beraber doğar. Topluluk düzenine hukuk düzeni diyoruz. Yani herkes borçlu ve alacaklı hale gelerek topluluk oluşur. Fizik kimyada da elektron alışverişi ile bağlanmalar olur ve bütün fiziki maddi varlıklar böyle meydana gelir. Buradaki hakkı tavsiyeleşme başkaları ile sözleşme yaparak borçlu ve alacaklı hale gelmek demektir. Bundan dolayı salih amel işlemek anlamı kazanmıştır. Yani sözlü tavsiyelerin yanında fiili tavsiye sözkonusudur. Haklarda vasileşmek yani dayanışma ortaklığını kurmak, esasen devlet de sözleşmelerin müeyyidesidir. Gerek fiili, gerek kavli vasiyetleşmelerde sürtüşmeler oluşur. İşte bu sürtüşmelerde kişilerin birbirine dayanmaları gerekir. Ancak böyle bir dayanışma olduğu zaman topluluk yaşar.

 

Sabır : Granit taş demektir. Gelecek etkilere karşı direnme sabırdır. Bu sabır iki türlü tezahür eder. Biri gelen musibetlere karşı ümitsizliğe kapılıp çökmemek, beklemek suretiyle sabretmektir, dayanmadır. Diğeri ise, gelecek etkilere karşı çıkmak, ameli salihte direnmedir. Zorlukları yenmedir. Bugün buna sebat denir.

 

Vel asri, iman etmiş, salihatı amel etmiş, hakkı tavsiyeleşmiş ve sabrı tavsiyeleşmiş olan kimseler dışında kalan insalık husran içindedir.

 

Çağ için, dayanışmış, uygun işler yapmış, gerçeği öğütleşmiş (tüzeyi  öğütleşmiş) ve direnmeyi öğütleşmiş kimseler dışında kalan insanlık çöküntü içindedir.

 

AÇIKLAMA : Asr Suresi son on altı surenin ilk altı surenin sondan ikincisidir. Sonuncusu inanmayanların halinden bu sure ise inanların halinden bahsetmektedir. İnanların önce dayanışmaya girmeleri sonra birbirleri ile uyuşmuş işler yapmaları ve bu işleri yaparken birbirlerini de bu tür işler yapmaya çağırmalarını ve birbirlerine dayanmalarını öğütlemektedir. Bu iki sure birbirini tamamlayan sureler şeklindedir. Nasr ile Tebbet sureleri de böyle birbirlerini tamamlayan surelerdir. Tekasür Suresi bundan sonraki iki surenin ikincisi, insanın mal hırsını anlatmakta bu sure ise sosyal yönünü ele almaktadır. İnsanın dünyaya geliş amacını ve bu dünyadaki görevini bildirmektedir. Kendisine nimet verilmiştir ve bu nimetleri yerinde kullanıp kullanmadığı kendisine sorulacaktır. Bu soruya insanların iki şekilde yaklaştıklarını bundan sonraki sureler açıklamıştır. Bu açıklamalarla bu üç surenin bir grup oluşturduğu ortaya çıkmaktadır. Üç surenin birincisi insanın tekasür meylini ortaya çıkarmaktadır. Bu meylin iyi veya kötüye kullanılabileceği bundan sonraki surelerde anlatılmaktadır. Allah insanlara birtakım meyiller, arzular vermiştir. Bu arzuları iyi veya kötü yönde kullanmak insanın iradesine bırakılmıştır. Bu üç sure bunu anlatmaktadır.

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6605 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
4256 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
2160 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3197 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2628 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
3022 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2220 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2237 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2663 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2116 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2369 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2534 Okunma
13-rad suresi meali
2791 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2412 Okunma
15-hicr suresi meali
2817 Okunma
16-nahl suresi meali
3622 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3488 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3458 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2309 Okunma
20-taha suresi meali
3652 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3413 Okunma
22-hacc suresi meali
2907 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
2951 Okunma
24-nur suresi meali
3304 Okunma
25-furkan suresi meali
2757 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
3241 Okunma
27-neml suresi meali
3459 Okunma
28-kasas suresi meali
2890 Okunma
29-ankebut suresi meali
2986 Okunma
30-rum suresi meali
2706 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
2780 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2404 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
2786 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
3196 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
2909 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
4037 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
3876 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
3190 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3500 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
3020 Okunma
41-fussilet suresi meali
2816 Okunma
42-şura suresi meali
2409 Okunma
43-zuhruf suresi meali
2931 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
2949 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2222 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2701 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2585 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
2829 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
2941 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3272 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
3131 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2330 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2348 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
3073 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
3761 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3692 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
2881 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2683 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2664 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2270 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2468 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2710 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2378 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2476 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2556 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2630 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
3166 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3306 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
2863 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
2799 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2707 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3350 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3608 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3694 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
2881 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3488 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2604 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
3206 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
2882 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
3146 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
2881 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
2822 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3293 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2693 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2248 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2672 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
2987 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
2981 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
2901 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2544 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3282 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
3135 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2723 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
2976 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3243 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3544 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3550 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
2916 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
2015 Okunma
100-adiyat suresi meali
2555 Okunma
101-karia suresi meali
3415 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3464 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2630 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3457 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4622 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2695 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
2958 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
4512 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
2999 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3471 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
4168 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3290 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2522 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
2855 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
40186 Okunma

© 2025 - Akevler