AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
3653 Okunma
MÜLK SURESİ MEALİ

 

(67) MÜLK SURESİ

 

Rahman, Rahim Allah’ın ismine

 

Berk : “Birke” yerde kazılan havuza benzeyen yerdir. Burada çevreden gelen sular toplanıp birikir ve çevre onunla sulanır. Bollaşmak çoğalmak anlamlarında bereket fiili kullanılmıştır.

Fevt : İki parmak arasındaki açıklık demektir.

Hasi : Buruşmuş, kırışmış  elbise demektir. Yorgun anlamına da gelir.

Ziynet : Süslemek için kullanılan çöplere, tüylere benzeyen vasıtalardır.

Atiid : Kıymetli şeylerin saklanması için kullanılan kutudur. “Atade” bir şeyi kutuya koyup saklamak demektir. “Aded” kelimesi de buradan dönüşmüştür.

Şeheka : Bir yerde yükselmiş dağ veya yapı demektir. Rüzgar ona çarpınca yukarıya doğru yükselir ve bir ses çıkarır, bu sese “şehik” denir. Uğultu anlamındadır.

Zeffir : Tulum demektir. İçi hava ile doldurulur ve sıkıştırılarak ses çıkar.

Tefur : “Fevr” fokurdayan su demektir.  

Meyz :  İmtiyaz: “Zaad” azık demektir. Yüklerin üstüne eklendiği için ziyade fiili arttırmak anlamına gelir. “Meziide” ziyade edilmiş, artırılmış anlamındadır. Sonundaki “dal” “ya”ya dönüşmüş “meziyet” olmuştur. Ayrıcalık anlamına gelir.  Sonra “ya” ile “za” yerlerini değiştirmiş, mastar olarak “meyz” ayırmak, seçmek anlamı kazanmıştır.

Ğayz : “Ğait” çukur demektir. İnsanların dışarıya çıktıkları yerin adıdır.İnsan dışkısına “ğaita” denmektedir. Kalın bağırsakların adıdır. Kapatılıp gizlenen pislik anlamında insanın içinde duyduğu kötü hisler, öfke demektir.

Hazen : Depo demektir.

Suhk : Eskimiş, yıpranmış elbise demektir.

Nekb (kaf) : Eli omuza bağlayan yer. Çevre demektir. Bu yeryüzünün yuvarlak olduğunu da anlatmaktadır.

Hesf (hı) : Derin sulu çukurdur.

Mevr : “Mürre” ip yapılan ağaç ve onun kabuğudur. “Ra” “vav”a dönüşmüş “mevr” olmuştur ve burularak titreşim hareketini ifade eder.

Hasb (sad) : Çakıl demektir.

Nekire : Kusmuk demektir. İshal için de kullanılır.

Kabza : Elle tutulan sap demektir.

Ğerre : Geniş çuval demektir.

Lecce : Büyük deniz, okyanus demektir.

A’tev (te) : “U’tuv” 69. Surede yapılmış

Kebab (kaf) : Kızartılmış et demektir. “Kevkeb” yıldız demektir. “Kebab”ta et alttan üste doğru çevrilir. “Kebbe” mastarı eti ateşin üzerinde çevirmek demektir. Yüz üstü düşme de veya düşe kalka yürümeye “kebbe”  mastarı kullanılır.

Zere’ (zal, hemze) : “Zerre”(zal) toz demektir. Zere’ ise küçük tohum demektir. Mastar olarak saçmak, dağıtmak anlamlarına gelir.

Seye(hemze): Sivad kara demektir. Sevet dal’ın hemzeye dönüşmesi ile morarmak, kararmak, bozulmak anlamlarını kazanmıştır.  

Latif(tı):

 

-Yedinde mülk olan kimse tebarük etti. O her şeye kadirdir(1).

-O hanginizin amelen ahsen olduğuna sizi belv etsin diye mevti ve hayatı halk eden kimsedir. O azizdir, ğafurdur(2).

-O seba’ semavatı tıbaken halk eden kimsedir. Rahmanın halkında bir tefavut re’y edemezsin. Basarı rec’ et, bir futur re’y edebiliyor musun(3)?

-Sonra basarı kerreteyn rec’ et. Basar sana hasir olarak hasien inkilab edecektir(4).

-Dünya semasını mesabih ile tezyin etmişizdir. Onu şeyatine rucum ca’l ettik ve onlara sei’rin azabını i’tida ettik(5).

-Rablerine küfretmiş kimseler için cehennem azabı vardır. Mesir bi’sedir(6).   

-Oraya ilka olunduklarında o tefur iken onu şehiken sem’ ederler(7).

-Nerdeyse ğayzden temeyyüz edecek. Oraya her bir fevc ilka olunuşunda onlara hezenesi size nezier etvet etmedi mi diye sual eder((8).

-Bela, bize bir nezir ciet etti de biz onu tekzib ettik ve Allah bir şeyi tenzil etmiş değil. Siz kebir bir dalaletin dışında değilsiniz kavlettik diye kavlettiler(9).

-Sem’ veya a’kl eder olsaydık sei’rin ashabında olmazdık(10).

-Zenblerini i’tiraf ettiler. Sei’rin ashabına suhk..(11)

-Rablerinden ğayb ile haşiyet eden kimseler için ise onlar için mağfiret ve kebire vardır(12).

-Kavlinizi israr edin veya onu cehr edin. O sudurun zatını alimdir(13).

-Halk eden kimse ilm etmez mi? O latiftir, habirdir(14).

-O sizin için arzı zelulen cal eden kimsedir. Menakibinde meşiy edin ve rızkından ekl edin. Nuşur onadır(15).

-Semada olan kimsenin arza sizi husuf etmeyeceğine emin misiniz? O dem o mevr eder(16).

-Semada olan kimsenin üzerinize bir hasibi irsal etmeyeceğine emin misiniz? Nezirimin nasıl olduğunu yakında ilmedeceksiniz(17)?

-Onlardan önceki kimseler tekzib etti. Nekirim nasıl oldu(18)?

-Fevklerinde saffat olan tayra re’y etmediler mi? Ve kabz ediyorlar. Onları rahmandan başkası imsak etmiyor. O her şeyi basirdir(19).

-Yoksa bu kimse rahmanın dunundan size nüsret edecek cündünüz olan kimse midir? Kafirler sadece ğurur içindedirler(20).

-Yoksa bu kimse, o rızkını imsak etse sizi rızıklandıracak kimse midir? Bel, u’tuv ve nufur içinde lecc ettiler(21).

-Vechi üzerine mükibben meşy eden kimse mi, yoksa müstakim sırat üzerine seviyyen meşy eden kimse mi ehdadır(22).

-O sizi inşa eden ve size sem’i, ebsarı ve efdeyi ca’l eden kimsedir. Ne kalil şükrediyorsunuz, kavlet(23).

-O sizi arzda zer’ eden kimsedir ve ona haşr olacaksınız diye kavlet(24).

-Sadık iseniz bu va’d ne gün diye kavlediyorlar(25).

-İlm yalnız Allah’ın i’ndindedir ve ben yalnız mübin bir nezirim diye kavlet(26).

-Onu zülfeten re’y edince küfr etmiş olan kimselerin vucuhu sevet eder ve bu sizin iddia’ ettiklerinizdir diye kavlolundu(27).

-Allah beni ve maiyetimde olanı helak ederse veya bize rahmet ederse elim azabdan kafirleri kimin icar edeceğini re’y ettiniz mi diye kavlet(28).

-Rahman odur, onunla iman ettik, ona tevekkül ettik ve mübin bir dalalet içinde kimmiş, yakında i’lmedersiniz, diye kavlet(29).

-Maınız ğavren isbah etse me’in bir ma’ ile kim size etvet edecek diye kavlet(30).

 

 

-Elinde ülke olan kimse bolardı. O her şeye gücü yetendir(1).

-O hanginizin daha iyi iş yapacağını denemesi için ölümü ve diriliği yaratan kimsedir. O saygındır, örtendir(2).

-O yedi göğü bitişik olarak yaratan kimsedir. Yaşatıcının yaratmasında çatlama göremezsin. Bakışını çevir, bir bozukluk görebiliyor musun(3)?

-Sonra bakışını iki kez çevir. Bakışın sana bitkin olarak yorgun dönecektir(4).

-Yakın göğü çıralarla süslemişizdir. Onları şeytanlar için kovucular yaptık ve onlara sıcağın tadını ayarladık(5).

-Yetiştiricilerini kapatan kimselere ocak tattırması vardır. Dönüş yeri kötüdür(6)

-Oraya ulaştırıldıklarında o öfkesinden patlayarak fokurdamakta iken uğultuya kulak verirler. Oraya yeni bir bölük varınca koruyucuları onlara size uyarıcı gelmedi mi diye sorarlar(7-8).

-Evet bize uyarıcı geldi ancak yalanladık ve Allah bir şeyi indirmemiştir siz sadece büyük bir şaşkınlık içindesiniz dedik(9).

-Dinleyip düşünseydik sıcakta olanların içinde olmazdık(10).

-Yazıklarını boyunlarını aldılar sıcakta olanlar çökecek(11).

-Yetiştiricilerini görmeden sayan kimseler ise onlar için örtme ve büyük karşılık vardır(12).

-Sözünüzü gizleyin veya onu yükseltin o başların kendisini bilmektedir(13).

Yaratan bilmez mi? O kavrayandır, algılayandır(14).

-Yeri sizin için inik yapan kimse O dur. Çevresinde dolaşın ve onun yemişlerini yiyin. Diriliş onadır(15).

-Gökte olan kimsenin sizi yere gömmeyeceğine güvenceniz var mı? O dem o burkulur(16).

-Gökte olan kimsenin üzerinize çakılları salmayacağınıza güvenceniz var mı? Uyarımın nasılmış, yakında bileceksiniz(17).

-Onlardan önce olan kimseler yalanlamıştı. Paylamam nasıl oldu(18)?

-Üzerlerindeki sıralanmış kuşları görmüyorlar mı? Ve yumuyorlar. Onları  yaşatandan başkası durdurtmuyor. O her şeyi görendir(19).

-Yoksa bu kimse yaşatanın dışında size yardım edecek bir ordu olan kimsemidir? Kapatanlar sadece aldanıştadırlar (20).

-Yoksa bu kimse, o yemişini kesse size yedirecek kimse midir? Doğrusu, kargaşa ve iğrentiye dalmışlardır (21).

-Yüzü üstüne sürünerek dolaşan kimse mi yoksa ayakta düz yolda dolaşan kimse mi doğruluktadır(22)?

-O sizi kuran ve size işitmeyi, görmeyi ve düşünmeyi veren kimsedir. Ne az karşılıyorsunuz, söyle(23).

-O sizi yere serpiştiren kimsedir ve onda toplanacaksınız, söyle(24).

-Doğru iseniz bu söyledikleriniz ne gün, diye söylüyorlar(25).

-Bilim sadece Allah’ın yanındadır ve ben yalnız açık bir uyarıcıyım diye söyle(26).

-Onu yaklaşmış gördüklerinde kapatmış olan kimselerin yüzleri kararır ve işte savında bulunduğunuz bu, diye söylendi(27).

-Allah beni ve beraberimde olan kimseleri yok ederse veya bize iyilik yaparsa acıklı tattırmadan kapatanları kimin uzaklaştıracağını gördünüz mü, diye söyle(28).

-Yaşatan odur, onunla inandık, ova dayandık ve açık bir taşkınlık içinde kimmiş, yakında bileceksiniz, diye söyle(29).

-Suyunuz çekiliverse kaynayan suyu size kim getirecek, diye söyle(30).

 

AÇIKLAMA : Kur’an, büyük Kur’an ve Fatiha olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Fatiha Kur’an’ın bir fihristi olmaktadır. Büyük Kur’an’da önce 64 sure olarak bir grup, sonra 32 sure olarak ikinci grup, sonra da 16 sure olarak da üçe ayrılmaktadır. Grupların hem sure uzunlukları hem de sayıları azalarak tertiplenmiştir. İlk grupta İslamiyet bütün hükümleri ve esasları ile anlatılmaktadır. İkinci grupta insanlara bilhassa inanmayanlara deliller getirilerek Allah’a ve Kur’an’a inanmalarını istemekte ve ahiret hakkında bigi verip uyarmaktadır. Allah’ın varlığı ve kitabın Allah sözü olduğu üzerindeki ilmi deliller kainatın ve insanlığın yaratılışı üzerindedir. Bu surede göklerin katlar şeklinde değil, tabakalar şeklinde yaratıldığa işaret edilmekte, ayrıca yakın dünyanın yıldızlarla donatıldığı anlatılmaktadır. Buradaki yakın kelimesinden Newton’un çekim kanununun geçerli olduğu Samanyolu Göğü kastedilmektedir. Böylece günümüz ilmi tarafından ortaya konmuş olan iki büyük mucizeye işaret edilmektedir. Şeytanların gökten değil de, yıldızlardan kovulduğunu tasrih ederek şeytanın insana musallat olduğu savında uyarlılık göstermektedir. Yoksa kovulma, yerin atmosferinde olsaydı o zaman göğe çıkan insanlar şeytansız kalacaklardı.

 

Bu surede başlayan bu davet-uyarı uslubu 32 surede devam etmektedir. Bu davet sureleri bittikten sonra son 16 surede mü’minlerin kendilerine dönmeleri ve kafirleri kendi hallerinde bırakmaları istenmektedir. Bundan önce gelen 10 Medeni Sure ile 64 surenin özeti verilmektedir.

 

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
7157 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
5063 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
2569 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3654 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3109 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
3526 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2681 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2630 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
3122 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2638 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2881 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
3021 Okunma
13-rad suresi meali
3474 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
3042 Okunma
15-hicr suresi meali
3437 Okunma
16-nahl suresi meali
4708 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
4127 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
4029 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2758 Okunma
20-taha suresi meali
4418 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3916 Okunma
22-hacc suresi meali
3452 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
3538 Okunma
24-nur suresi meali
3961 Okunma
25-furkan suresi meali
3330 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
3771 Okunma
27-neml suresi meali
4063 Okunma
28-kasas suresi meali
3460 Okunma
29-ankebut suresi meali
3760 Okunma
30-rum suresi meali
3333 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
3342 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2959 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
3361 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
3835 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
3476 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
4602 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
4504 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
3796 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
4012 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
3495 Okunma
41-fussilet suresi meali
3411 Okunma
42-şura suresi meali
2954 Okunma
43-zuhruf suresi meali
3493 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
3501 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2702 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
3208 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
3029 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
3350 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
3525 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3859 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
3588 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2860 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2862 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
3766 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
4299 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
4179 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
3328 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
3164 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
3184 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2653 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2896 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
3179 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2829 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2984 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
3087 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
3081 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
3653 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3899 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
3418 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
3320 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
3144 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3980 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
4117 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
4184 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
3360 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3967 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
3111 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
3736 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
3378 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
3617 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
3409 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
3378 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3752 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
3101 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2739 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
3118 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
3522 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
3506 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
3513 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
3073 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3803 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
3725 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
3172 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
3477 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3772 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
4081 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
4107 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
3511 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
2404 Okunma
100-adiyat suresi meali
2995 Okunma
101-karia suresi meali
3899 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
4082 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
3181 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3965 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
5113 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
3164 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
3482 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
5707 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
3530 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
4014 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
4700 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3755 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
3056 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
3348 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
45713 Okunma

© 2026 - Akevler