AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
Süleyman Karagülle
3579 Okunma
CİN SURESİ MEALİ

 

72 - CİN SURESİ

 

Rahman Rahim Allah’ın ismine

 

A’ceb : “Acem” yabancı, dil bilmeyen demektir. “Me” “be”ye dönüşerek tuhaf şey, anlaşılmaz şey anlamlarına gelir.  

Rüşd : “Rasad” gözetleyici demektir. “Sad” “şin”e dönüşmüş gözetleyerek yol bulmak ve göstermek anlamları kazanmıştır. Rüşde ermek kendi kendine karar vermek yeteneğine ulaşmak demektir.

Cüdde : “Cadde” geniş yol demektir.

Sefih : “Sefh” dağ eteği demektir. “Sefeha” yuvarlandı, döküldü anlamlarında kullanılmıştır. “He” “ha”ya dönüşmüş ve saçıp savuran, ilerisini hesap etmeyen kimseye sefih denmiştir.

Rehk : Bira gibi hafif sarımtırak içkidir. Hafif sarhoşluk, düşüncesizlik anlamlarında kullanılmıştır.

Lebs (sin) : “Libas” örtünmek için giyilen elbisedir. “Sevb” kendisini tanıtmak için giyilen elbisedir. “Lems” sarmak demektir. “Mess” dokunmak demektir.

Mil’ (hemze) : “Mil” doldurulmuş çuval, “mülle” doldurulup ağzı dikilen çuval demektir.

Hars (sin) : “Hars” (se) ekin demektir. Sinli hars, tarlayı yabani hayvanlara karşı bekleyen kimse demektir.

Şihab : Gök taşı demektir.

Kıdde : Sırım demektir.

Acze : Belin at tarafıdır. Duruşta en arka tarafta kalan yerdir.

Hereb : “Harb” (ha) şişlemek için kullanılan ucu sivri ağaç veya demirdir. Sonra savaş anlamına gelmiştir. Savaş korkusu ile kaçmak “he”ye dönüşerek “hereb” olmuştur.   

Behs (hı) : Çalgın ekin, cılız ekin demektir.

Kıst (tı) : Bir şeyi böldükten sonraki yarım parçası, “nısf” bölmeden bir şeyin yarısı demektir.

Ğadek :Gür tatlı su kaynağı demektir.

Sülük : Sülük demektir.

Lehud (Ha) : Siper, uzunca kazılmış çukur, sığınak demektir.    

A’sa (sad) : Sopa, değenek demektir.  

Da’ufe (dat) : Katlanmış deri demektir. Yarıya indirmek veya iki kat yapmak anlamına gelir.

Emed : “Medde” gerilmiş ip demektir. Müddet, süre anlamında kullanılmıştır. “Emedd”den “dal” düşmüş “emed” olmuş ve süre anlamı almıştır.   

 

 

Cinden bir neferin istima ettiği vahy olunduğunu kavlet. Onlar, biz aceb bir Kuran’ı sem ettiklerini kavlettiler(1). Rüşde hidayet ediyordu. Biz de ona iman ettik. Rabbimize hiçbir ehadi işrak etmeyeceğiz(2). O tealadır, rabbimizin ceddidir. Ne sahibe ne de veled ittihaz edinmiştir(3). Sefihlerimiz allaha şatat kavlediyorlardı(4). Biz cin ve insin Allaha bir kezib kavl etmeyeceklerini zan ediyordu(5). İnsten rical vardı. Cinden ricale iaze ediyordu. Onlara rehki ziyede ediyordu(6). Onlar da sizin zannettiğiniz gibi Allah’ın bir ehadi bas etmeyeceğini zannetmişlerdi(7). Biz semaya lems ettik de oranın şedid hars ve şuhud ile imla olduğunu vecd ettik(8). Orada sem için mekaide kuud etmiş idik. Elan kim istima ederse orada şihab ve resadı vecd eder(9). Arzda olanlar için şer mi murad ediyor yoksa rablara onlara reşedi mi murad ediyor? Dirayet edemedik(10). Bizden salihler var ve bunun dışındakiler var. Biz kided teraik olduk(11). Arzda Allah’ı icar edemeyeceğimizi ve hereben onu icaz edemeyeceğimizi zannettik(12). Hidayeti sem edince ona iman ettik. Rabbine iman eden kimse ne behsden ne de rehkden havf eder(13). Bizden müslimler vardır, bizden kasıtler vardır. Kim islam ederse onlar reşedi teharri ederler(14). Kasıtler ise cehenneme hatab olmuşlardır(15). Tarikat üzerine istikamet etselerdi içinde onları fitne edelim diye onlara ğadek maı iska ederdik. Rabbinin zikrinden iraz eden kimseye ise ona saad bir azab sülük eder olduğu da ...(16,17). Mescidler Allah’ındır.Allahla beraber hiçbir ehade dua etmemeniz de... (18) Allah’ın abdi ona dua ederek kiyam edince onun üzerine libed olmaya keyd ettiklerini de... (19) Ben sadece rabbime dua ederim ve ona hiç kimseyi işrak etmem, diye kavlet(20). Ben size ne zarara ne reşade malik olamam diye kavlet(21). Beni Allahtan bir ehad icare edemeyecek ve onun dununda bir mültehad vecd etmeyeceğim, diye kavlet(22). Sadece Allahtan belağ ve onun risalati... Kim Allah ve resulüne isyan ederse orada ebeden halid olacakları cehennem narı vardır(23). Taki kendilerine vad olunanı rey ettiklerinde kimin nasiren edaf ve adeden ekal olduğunu ilmedecek(24). Vad olunan size karib mi? Yoksa rabbim ona emed mi cal edeceğine dirayetim yok, diye kavlet(25). Ğaybin alimidir. Resulden irtida ettiği kimse dışında bir ehadi ğaybine izhar etmez. O rablerinin risalati iblağ ettiklerini ilm etsin diye yedeyin ve halfinin beyninde reseden sülük eder. Ledeylerinde olanları ihata etmiştir ve adeden herşeyi ihsa etmiştir (26,27,28).

 

Cinden bir sürekcinin işittiği bana duyuruldu diye söyle. Onlar, biz şaşılacak bir söylemi işittik(1) Erginliğe götürüyordu. Biz de ona inandık. Yetiştiricimize hiçbir kimseyi ortak etmeyeceğiz(2) ve yetiştiricimizin oluşu yücedir, ne eş ve ne de çocuk edinmiştir(3) Dengesizlerimiz Allah’a saçmalıklar söylüyordu, dediler(4) Oysa biz ins ve cinin Allah üzerine yalan söylemeyeceklerini sanmıştık(5) ve insten erkeklerin cinden erkeklere sığındıkları ve onların bunalımını artırıyorlardı(6) Ve onlar da sizin kandığınız gibi Allah’ın kimseyi göndermeyeceğini kanmışlardı(7), oysa biz göğe dokunmuştuk da onu güçlü korucularla ve gök taşları ile dolu bulmuştuk(8) ve biz orada işitmek için yerlere oturmuştuk. Şimdi kim işitmek isterse onu gözetleyen bir gök taşı bulur(9) ve biz, yerde olanlara kötülük mü isteniyor yoksa yetiştiricileri onlara erginlik mi istiyor, onu bilemiyoruz(10) ve bizden uzlaşanlar var ve olmayanlar da var. Parçalanmış yollar olduk(11) ve biz yerde Allah’ın önüne geçemeyeceğimize ve ondan kaçıp kurtulamayacağımıza kandık (12) ve biz yol göstereni duyduğumuzda ona inandık. Kim yetiştiricisine inanırsa ne darlıktan ne de bunalımdan korkar(13) ve bizden barışçılar var bizden bölücüler var. Kim barışçı olursa onlar erginliği araştırırlar(14) ve bölücüler ise ocağa odun olmuşlardır(15). Ve eğer yola yönelselerdi içinde onları deneyelim diye biz onları gür su ile sulardık. Kim yetiştiricisinin anımsatmasından kaçınırsa onu yamaç tada sürer(16,17) ve tapınaklar Allah’ındır. Allah’la birlikte hiç kimseye çağırmayın(18) ve Allah’ın kulu onu çağırınca onun üzerine üşüşür oldukları bana (duyuruldu)(19). Ben sadece yetiştiricime çağırırım ve ona hiç kimseyi ortak etmem, söyle(20). Ben sizi ne yıkabilir ne de erdirebilirim, söyle(21).  Beni Allah’tan hiçbir kimse ayıramayacak ve Allah’tan duyuru ve elçiliği dışında ondan başka sığınacak yer bulamayacağım, söyle. Allah ve elçisine kim karşı gelirse orada sonsuz süreli kalacakları ocağın ateşi vardır(22, 23). Kendilerine söz verileni gördüklerinde kimin yardımcı olarak daha güçsüz ve sayı olarak daha az olduğunu görecekler(24). Size söz verilen yakın mı, yoksa geleceği bilen yetiştiricim onu uzatacak mı bilemiyorum, söyle. Elçiden istediğinin dışında kimseyi geleceğine açmaz. O, yetiştiricilerinin elçiliklerinin ulaştırmış olduklarını bilsin diye onun önünden ve arkasından gözetleyiciler salar. Yanlarında olanları kuşatmıştır ve sayı olarak her şeyi kavramıştır(25,26,27,28).    

 

AÇIKLAMA : Bu sure sondan ikinci grup surelerin altıncısıdır. Bu grup sureler Tebareke ile başlar. Konusu kainatın ve insanın yaratılışını delil olarak ele alır, Kur’an’ın Allah sözü olduğunu ve ahiretin vuku bulacağını isbatlar. Bu surede Kur’an’ın cinler tarafından dinlendiği ve onlar tarafından değerlendirildiği anlatılmaktadır. Ahiretten bahsedilmekte ve peygamberlerin görevleri anlatılmaktadır. Kur’an’da cinlerden değişik surelerde bahsedilmektedir. İnsanın topraktan cinlerin ise ateşten yaratıldığı bildirilmektedir. Bu surede cinlerin de insanlar gibi erkekli ve dişili oldukları, içlerinde kafir ve müminlerin olduğu ve insanların onları görmediği halde onların insanları gördüğü ifade edilmektedir. Kur’an’ı dinleyip anladıklarına göre insanların konuştukları dilleri anladıkları, kendilerinin de insanlar gibi konuşma dillerinin oldukları anlaşılmaktadır. İnsanlara gelen peygamber, onların peygamberleri değildir. Çünkü Allah her topluluğa kendilerinden peygamberler göndermiştir. Ancak başka ayette onların da peygamberi olduğu bildirilmektedir. Kur’an’ın onların kitap olduğunu bilmiyoruz. Yalnız bu sure cinlerin Kur’an’dan haberdar olduklarını ve insanların da kendileri gibi kafir ve mümin olduklarını bildiklerini öğreniyoruz. Kur’an’a benzer kitaplarının kendilerinde de mevcut olması gerekir. Bizim Kur’an’ımız onlara da bir delil teşkil etmektedir. Böylece insanı ahsen-i takvimde yaratan Allah, Kur’an’ı da ahsen-i kitap olarak inzal etmiştir. Melekler zaten Kur’an’ı getirdiklerine göre Kur’an’dan haberdardılar. İşte bu sure Kur’an’ın yüceliğini anlatan bir sure olmaktadır. Ahiretin en kat’i delili Kur’an’ın kendisidir. Kur’an olmasaydı ve Kur’an müsbet ilimlerle Allah’ın sözü olduğu isbat edilmemiş olsaydı ahiret hakkındaki bilgilerimiz eksik ve şüpheli olacaktı. Bu bölümün ilk beş suresinde bu bölüme ait konuları takdim ettikten sonra bu sure ile Kur’an’ın diğer bütün kitaplarda insanlara gelmiş olan daha önceki kitaplardan hatta cinlere gönderilen kitaplardan daha üstün bir kitap olduğu işaret edilmekte ve bu surenin hemen arkasında “sana ağır bir söz ilka edeceğiz” diyerek bölümün konuları işlenmeye başlanmaktadır. Bundan sonraki surede Kur’an’ın öğrenilmesi ile ilgili esaslar getirilmekte, ondan sonra da Kur’an’ın tebliği ile ilgili esaslar anlatılmaktadır. Ondan sonra değişik surelerde tekrarlar ile değişik konulara değinmektedir. Her surede birbirine benzer ayetler vardır. Ama en az bir konu orada özel olarak işlenmiştir. Sureler okunarak her surenin özel olarak işlediği konunun ne olduğunu bulmaya çalışmak Kur’an’ın zevkle okunmasına yardımcı olacaktır.    

 

 

 

 


AKEVLER KUR'AN MEÂLİ
1-FATİHA SURESİ-1-
6880 Okunma
2-bakara suresi-meal yok-tefsirden çıkıyor
4634 Okunma
3-ali imran-meal yok-tefsirden çıkacak
2367 Okunma
4-nisa suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
3421 Okunma
5-maide suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2877 Okunma
6-enam suresi-meal yok-tefsir yok-123teberrük
3260 Okunma
7-araf suresi-meal yok-tefsirden çıkacak
2459 Okunma
8-ENFAL SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2429 Okunma
9-TEVBE SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK- TEBERRÜK
2888 Okunma
10-YUNUS SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2408 Okunma
11-HUD SURESİ-MEAL YOK-TEFSİR YOK-TEBERRÜK
2657 Okunma
12-YUSUF SURESİ-MEAL YOK-TEFSİRDEN ÇIKACAK
2757 Okunma
13-rad suresi meali
3144 Okunma
14-İBRAHİM SURESİ MEALİ
2687 Okunma
15-hicr suresi meali
3129 Okunma
16-nahl suresi meali
4098 Okunma
17-İSRA SURESİ MEALİ
3787 Okunma
18-KEHF SURESİ MEALİ
3735 Okunma
19-meryem suresi- meal yok-tefsir yok-teberrük
2524 Okunma
20-taha suresi meali
4006 Okunma
21-ENBİYA SURESİ MEALİ
3652 Okunma
22-hacc suresi meali
3167 Okunma
23-MÜ'MİN'UN SURESİ MEALİ
3240 Okunma
24-nur suresi meali
3615 Okunma
25-furkan suresi meali
3029 Okunma
26-ŞUARA SURESİ MEALİ
3489 Okunma
27-neml suresi meali
3751 Okunma
28-kasas suresi meali
3170 Okunma
29-ankebut suresi meali
3369 Okunma
30-rum suresi meali
3025 Okunma
31-LOKMAN SURESİ MEALİ
3039 Okunma
32-SECDE SURESİ MEALİ
2674 Okunma
33-AHZAB SURESİ MEALİ
3039 Okunma
34-SEBE SURESİ MEALİ
3539 Okunma
35-FATIR SURESİ MEALİ
3155 Okunma
36-YASİN SURESİ MEALİ
4294 Okunma
37-SAFFAT SURESİ MEALİ
4243 Okunma
38-SAD SURESİ MEALİ
3490 Okunma
39-ZÜMER SURESİ meal tefsir yok TEBERRÜK
3756 Okunma
40-MÜ'MİN SURESİ MEAL TEFSİR YOK teberrük
3256 Okunma
41-fussilet suresi meali
3106 Okunma
42-şura suresi meali
2675 Okunma
43-zuhruf suresi meali
3249 Okunma
44-DUHAN SURESİ MEALİ
3239 Okunma
45-CASİYE SURESİ MEALİ
2457 Okunma
46-AHKAF SURESİ MEALİ
2942 Okunma
47-MUHAMMED SURESİ MEALİ
2798 Okunma
48-FETİH SURESİ MEALİ
3082 Okunma
49-HUCURAT SURESİ MEALİ
3273 Okunma
50-KAF SURESİ MEALİ
3560 Okunma
51-ZARİYAT SURESİ MEALİ
3348 Okunma
52-TUR SURESİ TEFSİR MEAL YOK teberrük
2622 Okunma
53-necm suresi tefsir ve meal yok teberrük
2596 Okunma
54-KAMER SURESİ TEFSİ MEAL YOK teberrük
3437 Okunma
55-RAHMAN SURESİ MEALİ
4003 Okunma
56-VAKIA SURESİ MEALİ
3911 Okunma
57-HADİD SURESİ MEALİ
3073 Okunma
58-MÜCADELE SURESİ MEALİ
2882 Okunma
59-HAŞR SURESİ MEALİ
2890 Okunma
60-MÜMTEHİNE SURESİ MEALİ
2437 Okunma
61-SAF SURESİ MEALİ
2659 Okunma
62-CUMA SURESİ MEALİ
2920 Okunma
63-MÜNAFİKUN SURESİ MEALİ
2576 Okunma
64-TEGABUN SURESİ MEALİ
2706 Okunma
65-TALAK SURESİ MEALİ
2773 Okunma
66-TAHRİM SURESİ MEALİ
2831 Okunma
67-MÜLK SURESİ MEALİ
3391 Okunma
68-KALEM suresi MEALi
3562 Okunma
69-HAKKA SURESİ MEALİ
3105 Okunma
70-MEARİC SURESİ MEALİ
3024 Okunma
71-NUH SURESİ MEALİ
2911 Okunma
72-CİN SURESİ MEALİ
3579 Okunma
73-MÜZZEMMİL SURESİ MEALİ
3842 Okunma
74-MÜDDESSİR SURESİ MEALİ
3910 Okunma
75-KIYAMET SURESİ MEALİ
3079 Okunma
76-İNSAN SURESİ MEALİ
3708 Okunma
77-MÜRSELAT SURESİ MEALİ
2807 Okunma
78-NEBE SURESİ MEALİ
3437 Okunma
79-NAZİAT SURESİ MEALİ
3105 Okunma
80-ABESE SURESİ MEALİ
3358 Okunma
81-TEKVİR SURESİ MEALİ
3127 Okunma
82-İNFİTAR SURESİ MEALİ
3003 Okunma
83-MUTAFFİFİN SURESİ MEALİ
3507 Okunma
84-İNŞİKAK SURESİ MEALİ
2861 Okunma
85-BÜRUC SURESİ MEALİ
2465 Okunma
86-TARIK SURESİ MEALİ
2901 Okunma
87-A'LA SURESİ MEALİ
3242 Okunma
88-ĞAŞİYE SURESİ MEALİ
3216 Okunma
89-FECR SURESİ MEALİ
3130 Okunma
90-BELED SURESİ MEALİ
2762 Okunma
91-ŞEMS SURESİ MEALİ
3511 Okunma
92-LEYL SURESİ MEALİ
3390 Okunma
93-DUHA SURESİ MEALİ
2934 Okunma
94-İNŞİRAH SURESİ MEALİ
3203 Okunma
95-TİN SURESİ MEALİ
3489 Okunma
96-A'LAK SURESİ MEALİ
3781 Okunma
97-KADR SURESİ MEALİ
3841 Okunma
98-BEYYİNE SURESİ MEALİ
3167 Okunma
99-ZİLZAL SURES MEAL TEFSİRYOK teberrük
2183 Okunma
100-adiyat suresi meali
2749 Okunma
101-karia suresi meali
3623 Okunma
102-TEKASÜR SURESİ MEALİ
3719 Okunma
103-ASR SURESİ MEALİ
2881 Okunma
104-HÜMEZE SURESİ MEALİ
3685 Okunma
105-FİL SURESİ MEALİ
4852 Okunma
106-KUREYŞ SURESİ MEALİ
2906 Okunma
107-MAUN SURESİ MEALİ
3206 Okunma
108-KEVSER SURESİ MEALİ
5152 Okunma
109-KAFİRUN SURESİ MEALİ
3247 Okunma
110-NASR SURESİ MEALİ
3726 Okunma
111-TEBBET SURESİ MEALİ
4393 Okunma
112-İHLAS SURESİ MEALİ
3498 Okunma
113-FELAK SURESİ MEALİ
2761 Okunma
114-NAS SURESİ MEALİ
3084 Okunma
115-KURAN KÖK HARFLER LÜGATI-LATİN HARFLERİYLE
42345 Okunma

© 2026 - Akevler