82 - İNFİTAR SURESİ
Rahman Rahim Allah’ın ismine
Fıtr : “Futr” mantar demektir. “Fetire” mayalanmış ekmek demektir. “Fetr” ise yarık demektir. “Ftrat” yaratılmış anlamına gelir. Başlangıçta kainat bir tek madde olarak sıkı bir şekilde küçücük iken 10 milyar yıl evvel çatlamış ve oluşan parçacıklar birbirinden uzaklaşmaya başlamış, sonra da birbirlerini çekerek bugünkü düzen oluşmuştur. Halen canlılar yarılarak çoğalmaktadır. Kıyamet günü semanın infitar edeceği bildiriliyor. Bu kara delikte bütün kainat toplandıktan sonra yeniden ilk yaratılşa benzeyen bir şekilde yeniden patlaması olarak anlaşılabilir.
Kevkeb : “Necm” gezegen, “kevkeb” sabit yıldız demektir.
Nesr : “Nesir” sümkürük demektir. Nesr öksürmek ve aksırmak anlamlarına gelir. Saçılmak anlamında da kullanılmaktadır. Sura üfürülünce yıldızlar ak delikten aksırıldığı zaman çıkan parçacıklar gibi kainata saçılırlar.
Ğerer : “Ğerer” çuval demektir. Türkçe’deki çuvala koymak tabirinden de anlaşılabileceği gibi kanmak, aldanmak, yanılmak, yanıltmak anlamlarına gelir.
Eyy : Ayet; işaret, alamet, delil demektir. Başına “e” harfi getirilirse “e ayet” “delil mi, hangi delil” anlamlarına gelir. Sonraları ismi mevsul olarak veya soru edatı olarak “hangi” anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
Suret : “Sare” inişli çıkışlı dağ silsilesidir. Üfürülüp ses çıkarılan alet dağa benzediğinden bu ad verilmiştir. Sonra suret, şekil, biçim anlamlarına gelmiştir.
Ğayb :Uzaktan bakıldığında arazide kapalı kalmış yere, dibi görünmeyen kuyunun içine bu ad verilmiştir. Görünmeyen veya kaybolan için kullanılır.
Sema infitar ettiğinde, kevakib intisar ettiğinde, bihar tefcir ettirildiğinde, kubur bu’sir ettirildiğinde, nefis takdim ve tehir ettiğini ilm edecek. Ey insan, kerim rabbine seni ğerur eden nedir? O seni halk etti, tesviye etti de adl etti. Meşiet ettiği surette seni terkib etti. Kella, bel, dini tekzib ediyorsunuz. Üzerinize kiramen katib olarak hafizler var. Fi’l ettiklerinizi ilm ediyorlar. Ebrar nei’m içindedir. Füccar cehim içindedir. Din yenminde ona sıliy edecekler. Onlar ondan ğaib olamayacaklar. Din yevminin ne olduğu sana idra etmedi. Sonra da din yevminin ne olduğu sana idra etmedi. O yevm hiç bir nefis, hiçbir nefs için bir şeye malik olmaz. Emir ol yevm Allah’ındır.
Gök dağıldığında, yıldızlar saçıldığında, denizler kabartıldığında ve gömütler çıkarıldığında herkes işlediklerini ve ertelediğini bilecek. Ey insan, görkemli yetiştiricine karşı seni yanıltan ne? O seni yaratmış, düzenlemiş ve dengelemiştir. Dilediği biçimde seni oluşturmuştur. Öyle değil, doğrusu, siz düzeni yalanlıyorsunuz. Yaptıklarınızı bilen, bol bol yazan üzerinizde korumalar vardır. İyiler bolluk içindedir. Taşkınlar da tandırdadır. İşlem günü ona karşı tutulurlar. Onlar ondan kaçamazlar. İşlem gününün ne olduğu sana ulaşmadı. İşlem gününün ne olduğu sonra yine sana ulaşmadı. O gün birinin başka birisi için yapacağı bir şeyi yoktur. İş o gün Allah’a kalmıştır.
AÇIKLAMA : Bu surede bu dünyanın çökmesinden sonra yeniden var olması anlatılmakta, ondan sonra da insanın dünyada kandırıldığı söylenerek ahirette iyilerin ve kötülerin hallerine işaret edilmektedir. Bundan sonraki surede insanların kandırılmaları, yanılmalarını tartı ve ölçüde hile yapma şeklinde açıklamaktadır ve korumaların yazdıklarını saklanacak kütüklerden bahsedilmektedir. Sonra da din günü daha geniş bir şekilde açıklanmaktadır. Böylece bundan sonraki sure, bu surenin bir devamı ve izahı şeklindedir. Bundan sonraki surenin başında bir yemin açıklaması bu sebeple getirilmemiştir.