4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
1771 Okunma
108-SİHİR

SİHİR

 

 

SORU: 1-Sihir nedir?

Numan, Malik ve Ahmet- Sihir, sükut ederek işten kararlar almak, okuyup üfürmek  ve düğümler yapmadır. Bedene  ve ruha etki eder, hasta eder, öldürür, karı koca arasını ayırır. Sihrin gerçekle ilgis yoktur ve cisme etki etmez.

Şafii- Sihir, sükut ederek işten kararlar almak, okuyup üfürmek  ve düğümler yapmadır. Bedene  ve ruha etki eder, hasta eder, öldürür, karı koca arasını ayırır. Sihrin gerçekle ilgisi yoktur ve cisme etki eder. (Etki etmez.)

Süleyman- Sihir, sükut ederek işten kararlar almak, okuyup üfürmek  ve düğümler yapmadır. Bedene  ve ruha etki eder, hasta eder, öldürür, karı koca arasını ayırır. Sihrin gerçekle ilgisi yoktur ve cisme etki edip etmediği tartışmalıdır. İnsanlar ilk günlerden beri cinlerin varlığına inanmışlardır. Mukaddes kitapların hepsinde vardır. Sihre de bütün mukaddes kitaplarda raslanmaktadır. Kur'an'da  cismani tesiri olduğu açıkça söylenmemektedir. Mısır'da yapılan sihrin göz bağlayıcılık olduğu belirtilmektedir. Ayrıca üfürükçülerin şerrinden korunmasından bahsediliyor; ancak, üfürüğün şerrinden bahsedilmiyor.

Sihir seyircinin bilmediği fiziki ve ruhi kanunlardan yararlanarak  olanı olduğundan başka türlü gösterme sanatıdır. Kişilerde ruhi ve fiziki etkilenme meydana gelir. Cinlerden yararlanma hususu ilmen isbat edilememiştir. Aksi de sabit değildir.  

   

SORU: 2-Sihrin öğrenilmesi haram mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Sihrin öğrenilmesi haramdır.

Süleyman- Sihrin öğrenilmesi haramdır. Gizli ilim yoktur ve ilmin gizlenmesi haramdır. Haram olan sihrin öğrenilmesi değil, onun gizli tutulmasıdır. Bu her türlü sanatın icrası için de geçerlidir. Herkesin her türlü buluşu açıklaması ve öğretmesi gerekir. Hala ihtira beraatları ve telif hakları sihir anlayışının bir devamıdır.

 

SORU: 3-Sıhır öğrenmek ve öğretmek haram mıdır?

Numan- Sıhır öğrenmek ve öğretmek küfürdür. (Sihirden uzak kalmak veya ondan korunmak için öğrenmek küfür değildir. Sihrin caizliğine inanarak veya ondan bir fayda olacağına kani olarak öğrenmek ise haramdır.)

Malik ve Ahmet- Sihir öğrenmek ve öğretmek küfürdür. Şeytanların emriyle yaptığına inanmak da küfürdür.

Şafii- Sihir yapana ne yapdığını sorarız: Yıldızlardan öğrendiği gibi küfre giden şeyler söylüyorsa küfretmiş olur, yoksa kafir olmaz. Helal olduğunu söylerse yine kafir olur.

Süleyman- Hiçbir şeyi öğrenmek haram değildir. Deneme yapmak da haram değildir. Bildiğini gizli tutarak başkalarını yararlandırmamak, hele hele başkalarını kandırmak haramdır. Allah'dan başka Allah'ın kanunlarını değiştirecek kuvvetler olduğuna inamak küfürdür.

 

 

 

SORU: 4-Sihirbaz sihri öğrenmiş olması ve onları yapması sebebiyle katledilir mi?

Numan- Sihri ile birkaç kişiyi öldürüyorsa öldürülür. Yoksa öldürülmez. (Kendisi sihriyle öldürdüğünü ikrar etmese öldürülmez.)

Malik, Şafii ve Ahmeet- Sihriyle birini öldürse öldürülür.

Süleyman- Fiilin cezası vardır. Aracın cezası yoktur. Araç fiilin isbatı ve kasdın tesbitinde araştır. Sihirle öldürme korkutanın öldürmesi gibi olup sebebiyet öldürmesidir.

 

SORU: 5-Sihirle katledene ne ceza verilir?

Numan, Malik ve Ahmet- Sihirle katleden had ile öldürülür. Afvi caiz değildir.

Şafii- Sihirle katleden kısasla öldürülür. Afvi caizdir.     

Süleyman- Sihirle katletme ile diğer katil arasında fark yoktur. Sahir toplulukta problem olduğu zaman nefyedilir.

 

SORU: 6-Sahirin tevbesi kabul olunur mu?

Numan- tevbesi kabul edilmez, dinlenmez, mükerreren katil olmuşsa katledilir.

Malik- Tevbesi kabul edilmez, dinlenmez, katil olmuşsa katledilir. Bir adam sihri methetse  o da öldürülür.

Şafii- Tevbesi kabul edilir. Vazgeçince fiilin cezası adi cinayetle cezalandırılır.

Ahmet- Tevebsi kabul olunur. (Kabul olunmaz.)

Süleyman- Zehirleme, kundaklama, bombalama, yangın çıkarma gibi sebeplerle cinayet işleyenlerin hükmü çok insan öldürmenin hükmüne girer. Bunlar hataen olabilir, kasdı aşılmış şeklinde olabilir, amden olabilir. Sebebiyet yoluyla olabilir. Hepsinin hükmü aynıdır. Ancak kişi değil de, yönetim istihdaf edilerek bu fiiller işlenmişse afv ancak idare ile mağdurun birlikte talepleri halinde gerçekleşir. Birinin kısas istemesi yeterlidir. Afveden diyet alır. İlk afv hakkı mağdurundur.

 

SORU: 7-Ehli kitabın sahirleri de ödürülür mü?

Numan-  Ehli kitabın sahirleri de ödürülür.

Malik, Şafii ve Ahmet- Ödürülmez.

Süleyman- Cezalarda ehli kitap ile müslim arasında fark yoktur. Muhariple  muharip olmayan arasında fark vardır. Muhariplerin diyetleri fazladır, cezaları da ağırdır.

 

SORU: 8-Kadın sahir, erkek sahir gibi midir?

Numan- Kadın sahir öldürülmez, hapsedilir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Kadın sahir de erkek sahir gibi öldürülür.

Süleyman- Muharip birinin bir suç işlemesi halinde muharip olmayanın işlediği suçun cezası iki katıdır. Bu bedeni cezalarda değil, diyetlerde ortaya çıkar. Mesela bir yolun güvenliğini sağlamakla yükümlü, bunun için ücret alan biri o yolda kendisi katil olsa görevlinin bağlı bulunduğu organizasiyon  onun diyetini öder. Ayrıca katil görevli ise kısasa tabi tutulur. Affedilirse ikinci diyet ödenir. Erkek kadın ayrımı yoktur.

 

 

 

 

SORU: 9-Müslimden sihir sadır olur mu?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Fasıktan sihir, keramet sadır olmadığı gibi fasıkdan da sihir sadir olmaz. -İmamı Haremeyn

Süleyman- Keramet ve sihir eskiden beri halk tarafından inanılan iki gizemli fillerdir. Biri kötülük yapmakta diğeri ise iyilik yapmaktadır. İyilik yapanlar kötülerin kötülüklerini de yok edebilyorlar. Bu iyilik ve kötülüklerin arkasında iyi ve kötü ruhlar da vardır. Melek ve şeyden veya cin. Esasda bu açıklama doğrudur. Ancak insanların bu arkasında iyi ruhların bulunduğu iyi insanlardan yararlanmak ve  arkasında kötü ruhların bulunduğu kötü insanların şerrinden korunmak için Allah'a iltica etmeleri gerekir. Çünkü Allah'ın izni olmadan ne bu iyiler iyilik yapabilir, ne de kötüler kötülük yapabilir. Hayır da şer de Allah'dandır. Sığınma da onun şeriatına ve onun sünnetine girme ile olur. Yani biz ilmin bize öğrettiği tabii ve sosyal kanunlara ve kitapların bize öğrettiği şeriate göre davranmak zorundayız. O takdirde Allah'ın izni ile iyilikler bize ulaşır, kötülükler de def olur. Kimin fasık ve kimin evliya olduğunu da yalnız Allah bilir.

   

SORU: 10-Kehanette bulunmak haram mıdır?  

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Kehanette bulunmak haramdır.-Nevevi

Süleyman- Kehanette bulunmak haramdır.-Nevevi. Geleceği bilmenin yolları vardır.  Semavi kitaplardan istidlal, ilmi araştırmalarda geçmişten geleceği tahmin etme, rüyayı tabir etme, içinden öyle gelme, şiddetli arzu=dua gelecek hakkında tahminlere imkan verir. Bunların değerlendirilmesinde bir hürmet yoktur. Sebepleri açıklamadan gelecek hakkıda haber vermek haramdır.

 

SORU: 11-Kehanetin öğrenilmesi ve öğretilmesi haram mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Kehanet, müneccimlik, kum serpme, arpa serpme, gözbağlayıcılık gibi şeyleri öğrenmek ve öğretmek haramdır.-Nevevi

Süleyman- Hiçbir şeyi öğrenmek ve mahiyetini açıklamak haram değildir. Bir şeyi bilmek onun faydalı tarafından yararlanmaya, zararlı tarafından korunmaya imkan verir.

 

SORU: 12-Cinci ve falcıların cezası nedir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- (Cinci veya falcıların cezası öldürülme veya ölünceye kadar hapisdir.- Kuddame)

Süleyman- Mağdur ortaya çıkmadıkça insanların davranışları cezalandırılamaz. Akıllı baliğlerin aldanmaları da cezayı müstelzim değildir. Bu türt fiil ve akitler hukuk tarafından korunmaz. Cezaları yoktur. Faizle para verip almak, kumar oynamak, fala baktırmak gibi akitlar batıldır. Ödemeler olmamışsa dava edilemez, ödeme olmuşsa istirdat davası da açılamaz.

 

SORU: 13-Baygına büyü yapıp cinleri çağıranın hükmü nedir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- (Baygının cinlerle söyleşmesi sihirdir.) (Zararsız olunca faydalanılabilir. İbni Müseyb)

 

 

 

Süleyman- İlim dışı metotlarla hastaları iyi etme, kişlere ilim aktarma, defineleri ve kayıpları bulma, suçluları tesbit etme  meşru değildir. Yasak da değildir. Bunu yapan kişilerin davaları mesmu olmaz. Başkalarına taaddi etmeyen mali zararların tazmini istenemez. Bedeni zararları ise failleri kendileri tazmin ederler.  Akileleri ruhsat vermişse akileleri tazmin eder.

Ehliyetsiz kimselerin iş yapmaları meşru değildir. Bu işler için kendilerine kredi verilmez. Yaska da değildir. Cezalandırılmaz. Bü tür anlaşmalardan dolayı davalar mesmu olmaz, mali zararların tazmini istenemez. Bedene iras edilen zararlar tazminata tabidir. Fail kendi malından tazmin eder.

 

                                

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2144 Okunma
2-2-MİSVAK
2117 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2144 Okunma
4-4-NECASET
3362 Okunma
5-5-ABDEST
2993 Okunma
6-6-İSTİNCA
1818 Okunma
7-7-ABDEST-2
2042 Okunma
8-8-GUSÜL
2236 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2509 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2301 Okunma
11-11-HAYZ
2088 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2072 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2625 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2506 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3256 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2441 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4057 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2241 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2208 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3232 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3469 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1908 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2070 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2788 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3033 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2052 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2576 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2027 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1869 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1919 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1921 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2461 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4439 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2196 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2901 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5776 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1860 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1851 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1888 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1885 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2072 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1914 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1835 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4209 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2296 Okunma
46-46-KURBAN
2192 Okunma
47-47-NİKAH-1
2188 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
2012 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2029 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1915 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2039 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3824 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2101 Okunma
54-54-TALAK-1
1716 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2586 Okunma
56-56-TALAK-3
3035 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2191 Okunma
58-58-HADLER-1
1908 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1868 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1801 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5392 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1782 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1923 Okunma
64-64-TAZİR
2416 Okunma
65-65-KASAME
1982 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2324 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1946 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1911 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2105 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2296 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1662 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1795 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1736 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2502 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1871 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1791 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1957 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2592 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1770 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1968 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1918 Okunma
82-82-HİBE
1998 Okunma
83-83-VAAD
1815 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1878 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1872 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1675 Okunma
87-87-VEKALET
1941 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2107 Okunma
89-89-HAVALE
1715 Okunma
90-90-ŞUFA
1784 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2379 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2032 Okunma
93-93-REHİN
1799 Okunma
94-94-İFLAS
1823 Okunma
95-95-HACİR
2153 Okunma
96-96-GASP
1902 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1873 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2459 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1745 Okunma
100-100-İKRAR
1836 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6324 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2165 Okunma
103-103-AVLANMAK
1929 Okunma
104-104-YEMİN
2022 Okunma
105-105-VAKIF
1796 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1770 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1721 Okunma
108-108-SİHİR
1771 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
2012 Okunma

© 2025 - Akevler