4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
1994 Okunma
65-KASAME

   KASAME

 

 

 

SORU: 1-Bir yerde bir ölü bulunsa bunu kim tazmin eder?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Bir yerde bir ölü bulunsa kasame yapılır.

Süleyman- Bir yerde bir ölü bulunsa kasame yapılır. Kasame, öldüreni bilmeleri ihtimali olan kimslerden alınan yeminli ifadelerdir. Katil ortaya çıkmayınca onlar tazmin eder.

 

SORU: 2-Kasamenin sebebi nedir?

Numan- Bir kavmin hıfzında olan bir yerde  öldürülmüş bir ölü bulunduğunda katili bilinemiyorsa o yerin sakinlerine kasame yapılır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Bir ölü bulunup katili bulunamıyorsa şüphelenilen kimseler arsında kasame yapılır.

Süleyman- Kasame korumakla yükümlü olanların arasında yapılır. Şahitlerin şehadeti ile faili tesbit edilemeyen kimsenin katili bulunduğu yer itibari ile diyeti ödeyeceklere verilen yeminlerdir.  

         

SORU:3-Şüphelenem ne ile sabit olur?

Numan- Bir mahallede bulunması o mahalle sakinlerinden birinin yapmış olması  veya görmüş olması  ihtimalı ile sabit olur. Başka sebepler aranmaz. Maktul tarafının beyanının hükmü yoktur.

Malik- Kadın-erkek, adl veya fasik olsun baliğ, müslim ve hür olan maktulun katili bildirmesi,

Bir erkek adil-İbni kasım ( erkek ve adil olmasa da olur -Eşheb) şahidin bulunması,

veya kırda başında silahlı bulunması hallerinden biri ile  levs -şübhe sabit olur. Maktul tarafının beyanının hükmü yoktur.

Şafii- Davacı, ölünün mahallinde veya kasabada aralarında düşmanlık bulunan bir kimseyi , aralarında düşmanlık olsun olmasın ölüden ayrılıp dağılan bir topluluğu gördüğünü iddia etse levs olur. Kadınların, çocukların ve kafirlerin görmesi de yeterlidir. (Kafirin yeterli değildir.) Bir kadının  görmesi yeterli değildir. Hereksin dilinde katil olarak birinin söylenmesi, eli kana bulanmış silahlının bulunması, bir yerde veya kapıda sıkışmaların sonunda bulunan ölüler de levsdir. Maktul tarafının beyanının hükmü yoktur.

Ahmet- İki kabile veya anarşistlerle ehli adl arsındaki düşmanlık bulunan kimseler arasındaki açık düşmanlık levse sebepdir. Maktul tarafının beyanının hükmü yoktur.

Süleyman- Bir yerde öldürülmüş biri bulunduğunda şahitlerin tahkikine arz olunur.  Her şahit tahkikatı ayrı yapar. İsbat yolunu kendisi tesbit eder. Her araçtan faydalanır. Kendi başına kanaat hasıl olduğunda amd, şibh-i amd, hataen, sebebiyet yollarından hangisi ile katlettiğini de tesbit ederek şehadette bulunacağını bildirir. Şahit bir tane ise katil olarak gösterdiği kimse de

 

 

kasameye alınır. Şahit iki tane ise katil hafif tazminata mahküm olur. Şahit dört tane ise cinayetin faili olur. Şahitlerin şehadeti ile sabit olmayan bir katil o bucaktan olmak şartı ile maktul tarafı katili bildiklerini sandığı kimselerden elli kişinin ismini verir ve bunların ifadelerine baş vurulur.

 

SORU: 4-Kasamede kaç kişiye yeminli ifadesi alınır.

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Kasamede elli kişinin yeminli ifadesi alınır.

Süleyman- Kasamede elli kişinin yeminli ifadesi alınır. Bu ifadeler o beldenin bütün şahitleri tarafından alınır. Hangi şahidin kime ifade vereceğini velisi tesbit eder. O beldenin resmi şahitleri huzurunda başkan sualler sorarak ifadelerini alır. Şahitler de sual sorabilirler. Kasame bittikten sonra bir kimsenin katilliğine en az dört şahit kanı olmuşsa o kişi şibh-i amdle katil olur. Bunlar çok iseler herbiri ayrı ayrı şibh-i amdle katil olur. En az iki şahidin katilliğe hükmetmiş ise onlar hata diyeti ile katil olur. Katil tesbit edilemezse bunlar hata diyetini öderler. Bunlara bir şahidin şehadeti ile sabit olanlar da katılır.

 

SORU: 5-Kasamede hangi diyet ödenir?

Numan, Malik ve Ahmet- Kasamede amd diyeti verilir.

Şafii- Kasamede amd diyeti verilir. (Ağır diyet verilir)

Süleyman- Kasmede amd diyeti verilir. İki kişinin şehadeti ile sabit olanlar hatada diyetini onların akilesi öder. Diğerini kasamede kişiler öderler.

 

SORU: 6-Kasmede kimlere yemin verilir.

Numan-  Kasamede yemin yalnız davalılar için vardır. Davacılara yemin verilmez. Davacılar öldüren şahsı doğrudan doğruya göstermedikleri zaman, davalılaradan elli kişiye yemin verdirilir. "Biz öldürmedik ve üldüreni de bilmiyoruz" diye yemin ederler. Eğer elli kişi yoksa yemin elli defa tekrar ettirilir. Yemin bitince mahalle halkının akilesi diyeti öder. Davacılar eğer davalıyı belirlemişlerse kasame olmaz, mahallenin diğer halkı beraat eder. Müddea aleyhe  katıl olmadığına yemin ettirilir.

Malik- Yemin davacılardan başlar. Nukil ettiklerinde kan batıl olur ve kasame olmaz. (Davalıya yemin ettirilir. Davalı erkekse yemin eder ve beraat eder. Eğer etmezse maliyle diyetini öder. Nükül itirafdır, itirafda akile ödemez.) ( Az olsa da çok olsa da akile yüklenir)

Şafii ve Ahmet- Davacılara yemin ettirilir. Davacılar nükül ederlerse beyyineleri de yoksa  davalıya yemin verilir. Elli yemin verilir ve beraat eder.

Süleyman- Kasame müttehemlerin beraatı için değildir. Kasame halkın şehadeti içindir. İfadesi alınanlar katil ile müttehem değildirler. Bilip bilmedikleri husunda yemin verilir. Hatalı beyanlardan uzak tutmak için de yemin verdirilir. Bunların yeminine dayanarak şahitler şehadette bulunurlar. Onların şehadeti cinayetin sübütü için yeterli değildir. Sonunda diyet o elli kişi ile o elli kişinin şehadeti sonunda itham olunanlar öder. Bu husuda resmi şahitlerden birinin şehadeti yeterlidir. Bu yolla kişinin ölümünden herkes kaçınır.

 

SORU: 7-Davacılar değişik gruptan iseler, mesela iki kişinin ölmesi halindeki durumda kimler kasame isteme hakkına sahibdir?

Numan- Kura ile başlayarak her biri için ayrı kasame yapılır.

Malik ve Ahmeet- Davacılar değişik gruptan iseler, mesela iki kişinin ölmesi halindeki durumda kasamedeki hak bölüşülür.

Şafii- Davacılar değişik gruptan iseler, mesela iki kişinin ölmesi halindeki durumda kasamedeki hak bölüşülür. (Herbiri için ayrı yemin verilir).

Süleyman-  Daha fazla ölü varsa ve davacılar bundan dolayı çoksa her biri için ayrı kasame yapılır. Ölü bir, ancak velileri çoksa o zaman yemin verdirilecek kimseler bölüştürlür.  

 

SORU: 8-Kasamede köleler dinlenebilir mi?

Numan ve Ahmet- Kasamede köleler dinlenir.

Malik- Dinlenmez.

Şafii- Dinlenir. (Dinlenmez.)

Süleyman- Kasamede köleler dinlenir. On yaşından büyük çocuklar da dinlenir.

 

SORU: 9-Kasamede kadınlar dinlenir mi?

Numan ve Ahmet- Kasamede kadınlar dinlenmez.

Malik- Kasamede kadınlar hatada dinlenir, amdde dinlenmez.

Şafii- Kadınlar dinlenir.

Süleyman- Şehadette kadın erkek birbirine eşittir. Sadece istişhatte  bir erkek yerine iki kadının istişhadı gerekir. İstimada gerekmez. Adil olması yeterlidir.

Dünya bütün insanlarındır. Açık denizlerle kıta merkezlerindeki cinayetler

 

SORU: 10-Öldürülmüş olduğu ne ile tesbit edilir?

Numan- Öldürülmüş olduğuna dair iz bulunmalıdır. Yaralanmış, dövülmüş, buğulmuş olmalıdır. Nefes borusundan veya arkasından gelen kan öldürülmesine delalet etmez, kulak veya gözlerden gelen kan ölümüne delalet eder.

Malik, Şafii ve Ahmet- Maktul kasameye yeterli değildir. İttiham şarttır. İttiham yeterlidir.  

Süleyman- Ölümün katil veya ecel ile olduğu hususu şahitlerin şehadeti ile tesbit edilir. Şahitlerin bu husustaki ilmi verilerden yararlanırlar. İlmi verileri kimlerden alacağı hususunun tesbiti, şahidin kendisine aittir.

   

SORU: 11-Hangi maktle keafret gerekir.

Numan ve Şafii- Zimmi veya müslim  hür veya kölenin katline kefaret gerekir.

Malik- Müslim  hür veya kölenin katlina kefaret gerekir. Zimmiye gerekmez.

Ahmet- Zimmi veya müslim  hür veya kölenin katlına kefaret gerekir. (Zimmiye gerekmez.)

Süleyman- Bir katilin diyeti akilesi tarafından ödeniyorsa o katl için kefaret gerekir. Diyet kendi malından ödeniyorsa ona kefaret gerekmez.

 

 

 

 

SORU: 12-Amden katillerde kefaret gerekir mi?

Numan ve Malik- Kefaret gerekmez

Şafii- Kefaret gerekir.

Ahmet- Kefaret gerekmez (Gerekir.)

Süleyman- Amden katillerde diyet kişinin malınden ödenir. Bu sebeple kefaret gerekmez.

 

SORU: 13-Kafir  müslimi hataen öldürse kefaret gerekir mi?

Numan ve Malik- Kefaret gerekmez.

Şafii ve Ahmet- Kefaret gerekir.

Süleyman- Kafir müslimi hataen öldürse tazminat kendi malından ödenir. Alınan cizyeye hata diyetleri de ithal edilmişse ona kefaret gerekir. İthal edilmemişse gerekmez.

 

SORU: 14-Sabi ve mecnuna  hata katlinin kefareti gerekir mi?

Numan- Kefaret gerekir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Kefaret gerekmez.

Süleyman- Çocuk ve sabinin hatalı  kasdi ve hatalı diyetleri hatalı diyet şeklindedir ve diyeti velinin akilesi tazmin eder. Kefaret velinin akilesine gerekir.

 

SORU: 15-Katil kefareti nedir?

Numan, Malik, Şafii, Ahmet ve Süleyman- Katıl kefareti  mü'min köleyi azat etmektir. Bulamazsa iki ay peşpeşe oruş tutmaktır.

 

SORU: 16-Katil kefaretinde yedirmek de var mıdır?

Numan ve Malik- Yemek yedirmek caiz değildir.

Şafii ve Ahmet- Yemek yedirmek caiz değildir. (Caizdir.)

Süleyman- Katıl kefaretinde yemek yedirmek caiz değildir. Ancak oruca iktidari olmazsa varisleri birleşip altmış fitre verirler. Kararı yakınları verirler.

 

SORU: 17-Kuyu kazma, yola taş koyma gibi sebeplerle katil olanlara kefaret gerekir mi?

Numan- Kefaret gerekmez.

Malik, Şafii ve Ahmet- Kefaret gerekir.

Süleyman- Kuyu kazma, yola taş koyma gibi sebeplerle katil olanlara  diyet, sebep olanın malı varsa kendi malnden ödenir. O zaman kefaret gerekmez, malı yoksa veya yetmiyorsa diyet akilesi tarafından ödenir, kefaret gerekir.

 

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2158 Okunma
2-2-MİSVAK
2129 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2156 Okunma
4-4-NECASET
3376 Okunma
5-5-ABDEST
3008 Okunma
6-6-İSTİNCA
1828 Okunma
7-7-ABDEST-2
2056 Okunma
8-8-GUSÜL
2246 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2521 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2312 Okunma
11-11-HAYZ
2105 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2086 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2635 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2516 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3266 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2451 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4070 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2253 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2222 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3245 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3480 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1918 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2081 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2801 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3046 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2063 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2586 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2038 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1881 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1931 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1931 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2472 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4450 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2207 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2914 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5796 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1873 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1864 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1899 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1895 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2083 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1925 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1847 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4236 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2311 Okunma
46-46-KURBAN
2205 Okunma
47-47-NİKAH-1
2202 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
2023 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2040 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1926 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2051 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3836 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2114 Okunma
54-54-TALAK-1
1730 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2595 Okunma
56-56-TALAK-3
3049 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2202 Okunma
58-58-HADLER-1
1920 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1881 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1810 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5409 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1794 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1935 Okunma
64-64-TAZİR
2429 Okunma
65-65-KASAME
1994 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2337 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1960 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1922 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2116 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2309 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1672 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1806 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1747 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2513 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1883 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1801 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1966 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2605 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1780 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1979 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1930 Okunma
82-82-HİBE
2009 Okunma
83-83-VAAD
1825 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1891 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1885 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1685 Okunma
87-87-VEKALET
1954 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2116 Okunma
89-89-HAVALE
1727 Okunma
90-90-ŞUFA
1794 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2391 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2045 Okunma
93-93-REHİN
1812 Okunma
94-94-İFLAS
1833 Okunma
95-95-HACİR
2164 Okunma
96-96-GASP
1914 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1883 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2473 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1754 Okunma
100-100-İKRAR
1848 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6341 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2180 Okunma
103-103-AVLANMAK
1941 Okunma
104-104-YEMİN
2034 Okunma
105-105-VAKIF
1808 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1782 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1733 Okunma
108-108-SİHİR
1785 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
2021 Okunma

© 2025 - Akevler