4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
1941 Okunma
77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ

ŞİRKETİ KIRAZ

 

ŞİRKETİ İAŞE

 

ŞİRKETİ KESB

 

Şirketi Annan     Şirketi Mülk     : Şirketi Sebil

                            Şirketi Emval   : Şirketi Seyl

                            Şirketi Amal     : Şirketi İmaret

                            Şirketi Vucuh   : Şirketi Velayet

 

Şirketi Muamele     Şirketi Mudarebe

                                Şirketi Musanaa

                                Şirketi Muzarara

                                Şirketi İnşa

Su, sıcak su, buhar ile elektrik ve gaz  

Yol, kanalizasiyon, çöp

Telefon, bilgisayar, radyo ve televiziyon altyapı ortaklıklarını oluşturur.     

Bunlarda hepisinin ortak sorumlusu belirlenir. Yıllık olarak ona ihale edilir.  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

İŞLETME ORTAKLIĞI

 

Sitelerde kamu vakıfları kurulur. Bu vakıflar, elektrik, su, gaz, sıcak su, buhar benzeri tesisler döşer, bunları satın alır, fabrika ve işyerlerine ulaştırılar. Taşıma karşılığı olarak üretimden pay alırlar. Payların yarısını bu hatta hizmet verenlere kandilerin ……..

Sitelerde telefon, yol, kanalizasiyon ve çöp vakıfları kurulur. Bu vakıflar, ………  

 

                   

ŞİRKET-İ KIRAZ

 

Şirketi kıraz çeşitleri vardır. Birinin malını satmak şirketi kırazdır. Belli fiatla satılır, iadesi kabul edilir. Hiyarlı satış hükmü geçerlidir.

Birinin malının sahibi adına satmak şirketi kırazdır. Ücret satıştan bir pay olarak belirlenir. Vekalet hükümleri geçerlidir.

Birine peşin para vererek mal satın aldırmak şirketi kırazdır. Selem hükümleri geçerlidir.

Birine kendi adına mal aldırmaktır. Ücret alınan mal ile orantılıdır. Vekalet hükümleri geçerlidir.

Sabit bir yerde getirenlerden mal alıp satın alacaklara karla satmak şirketi kırazdır. Fiyatları stoklara göre belirlemek, satılmayan malların fiyatlartını zamanla yükseltmek, çabuk satılanların fiatlarını yükseltmek ve karın çalışanlar arasında bölüşülmesi şirketi kırazdır. Tesise pay verilir.

Satın alıcı, satıcı ve mudarip, sermayedar ve tesis sahibi arasında oluşan “kıraz işletmesi” caizdir ve matluptur.

Şirketi kıraz, mal alıp satmak üzere kurulmuş bir şirkettir. Bir tarafta sermaye ortağı, diğer tarafta iş ortağı vardır. Sermaye ortakları birden çok olabilirler. Emek ortakları da birden çok olabilir. Sermaye sorumlusu bir ortak olur; iş sorumlusu da bir ortak olur.

Sermaye ortakları sermayeyi iş ortaklarına teslim eder, defterlerine yazarlar. Sermaye ana maldan başka mal cinsinden teslim edilmişse iş ortağı onu vekaleten satar ve sermaye malı haline getirir. Bunu kendi defterine yazar. Sonra şirkete bir defter tutar ve o deftere giriş, kendi defterinden çıkış yapar. Bundan şirket adına tüm alış ve satışlar bu defterde yer alır. Bu defterde kaydedilmeyen hiçbir muamele şirketi ilzam etmez. Bu defterde kaydedilmeyen belgeler geçersizdir, şahsını ilzam eder.

İş ortağı kirayı satış üzerine konan pay ile öder. Nakliyeyi ise alış üzerine konan pay ile öder. Satıcıların payları satış üzerinden verilir. Sabit kira veya ücretler iş ortağına aittir.

Bir mal alınmış, satılmış, kar doğmuşsa bu karın beşte biri elde bulunan malların fiatlarını düşürmek için kullanılır. Böylece geç satılan mal zamanla ucuzlamaya başlar ve satın alınır hale gelir. Ayrılmak isteyen ortak, her zaman ayrılabilir. Ancak mağazada bulunan her mal çeşidinden kendisine düşeni alır. Alacaklara da o oranda katılır. Tahsil edildikçe alır.      

 

SORU:1-Kıraz şirketinin sermayesi nedir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Bir çeşit mal konur, onun üzerinde ticaret yapılır, o mal sonunda artmışsa kar eksilmişse zarar olur. Bu mal altın veya gümüş de olabilir.

Süleyman- Kıraz şirketine sermaye olarak bir tip mal konur. Buna ana maldır. Bunun üzerinde alış ve satış yapılır, sonunda artan kısım bölüşülür. Şirket sorumlusu mağazaya satıştan bir pay verir. Çalışanlara bir pay verir. Konan sermayenin kırkda biri devlete vergi verilir. Şirket sorumlusu dışarıdan mal alır getirir mağazaya koyar, mağazada satış yapılır. Yahut mağazaya mal getirenlerden alınır, götürülüp toptan satılır veya hem alınır hem satılır.

Sorumlunun kira ile mağaza tutması, yahut mağazada çalışanlara  ücret vermesi caiz değildir. Malları  konsinye olarak verebilir. Malları konsinye alıp satabilir. Bu alış ve satıştan dolayı doğan karlar da yine anlaşmaya göre bölüşülür. Alış ve satışları defterlere kaydeder, gerekli teminatları alır. Buna rağmen tahsili mümkün olmazsa bundan şahsen sorumlu değilidir. Ancak  normal muamele yürütmeden şahsi takdir ile verilen kar zarardan akilesi tazmin eder.     

 

SORU:2-Başka mallar verip “sat, sermaye yap” derse kıraz şirketi sahıh olur mu?

Numan- Sahih olur.

Malik, Şafii ve Ahmet- Sahih olmaz, fasit olur.

Süleyman- Verdiği malın en az fiyatını belirttikten sonra, başka mallar verip “sat, sermaye yap” derse kıraz şirketi sahih olur. O fiyatla satılmazsa akit kurulmamış olur. Satıncaya kadar sorumlu ortak mal sahibinin vekilidir.

 

SORU:3-Batık para ile şirket kurulabilir mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Batık para ile şirket kurulamaz.

Eşheb, Ebu Yusuf-  Batık para ile şirket rayiçde ise kurulabilir.

Süleyman- Bir mal ile tarif edilmemiş ve kamu tarafından teyit edilmemiş bir para ile şirket tesis edilemez. Ancak o para hemen ana mala çevrilir ise onunla şirket kurulur. Karz zarar mal üzerinden hesaplanır, sonunda yine mala çevrilerek ödenir. O malın mağazadan alınma fiyatı ile satın almadan hesap yapılabilir. Mağazada teslim esasdır. Bugünkü TL, Dolar, Mark ve bütün kağıt paraların hükmü budur. Ödemeler caiz, borçlanmalar caiz değildir.

 

SORU:4-“Beyyine ile alınan malı iade ettim” derse söz geçerli midir?

Numan- Söz yeminle geçerli olur. Irak ekolü

Malik, Şafii ve Ahmet- Söz geçerli değildir.

Süleyman- Her kişinin hesap defteri vardır. Şirkete aldığı ilk sermayeyi deftere yazar, verenler de yazar. Sonra şirket için bir defter tanzim edilir. Kendi defterinden çıkış yapıp o deftere giriş yapar. Ondan sonra artık o defterde işlem görür. Kendi adına hazır ticaret olmadığı, kar ve zarar ortağa ait olduğundan tüm alış ve satışları oraya yazar. Karşı tarafın defterlerinde de yazılır. İade ederken de defterlere yazılır. Bu şekilde yapılmayan akitlar fasit akitlerdir. Kayıtlı olanın sözü geçerlidir. Bu defterde yazılmayan şirketi ilzam etmez. Verdiği belgelerin de şirketi ilzam etmesi için imzanın şirket adına atılmış olması gerekir. Kayıtlar tarihlenmelidir. İmza, şirket devam ettiği tarihler içinde atılmış olmalıdır.

       

SORU:5-Bir kimse sorumluya sermayeyi teslim ettikten sonra o da onunla bir mal satın alsa ve ödeme yapmadan sermaye helak olsa parayı kim öder?

Numan- Parayı sermaye sahibi öder.

Malik, Şafii ve Ahmet- Parayı  sorumlu öder, alınan mal ona kalır.

Süleyman- Bir kimse sorumluya sermayeyi teslim ettikten sonra o da onunla bir mal satın alsa ve ödeme yapmadan sermaye helak olsa parayı sorumlu öder, alınan mal ona kalır. Sorumlu isterse ortaklık adına devam eder ve kar olursa şirketi sürdürür. İsterse tasfiye eder kendi adına devam eder. Konan sermayeden fazla zararların sorumluluğu, sorumlu ortağa aittir.

   

SORU:6-“Şirket bu müddete kadar tasfiye edilmeyecekdir” veya ”bu müddetten sonra alınıp satılmayacakdır” şeklindeki akitler sahih midir?

Numan- Bu akitler sahihdir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Sahih değildir.

Süleyman- Şirketin mağazasında her zaman satlık ana mal bulunur. Bu malın müsemma stok seviyesi, sermayenin beşte biridir. Ana maldaki alış satış fıyat farkı ana malın alış ve satış hacmi, tüm malların alış satış hacminin beşte biri olacak şekilde azaltılır veya artırılır.

Bir malın stoku erimeden aynı cinsten başka mal alınsa ortak fiyat bulunur. Yeni ve eski mallar kendi fiyatları ile satılmış ve ortak fiyatla ikisi birden alınmış muamelesi yapılır. Ortak fiyat öyle tesbit edilir ki, kar ve zarar olmasın.

Bir mal satılıp kar etmesi halinde bu karin %20’si bütün mallara bölünerek fiyatlar düşürülür. Böylece satılmayan malların fiyatları daima düşürülerek satılması sağlanır. Hafta sonunda stoklar ve nakit, borç ve alacaklar demir cinsinden hesaplanarak kar bulunur. Demirin satış fiatı esas alınır.

Ayrılmak isteyen karı da alarak ayrılabilir. Ancak mağazadan satış fıyatı ile istediği malı alıp gider. İsterse satıldıkça kendine düşen parayı nakit olarak alır.     

Sorumlu şirekti her zaman tasfiye edebilir. Bunun için sadece ana mal alıp satmaya devam eder. Tüm sermaye ana mala dönüşmüş olur. Bundan sonra ana malın pazarlanamasında amil ortak vekaleten hareket eder. İsteyenlerin mallarını nakte çevirir. Nakit sermayeli şirket kurulamaz.

 

SORU:7-“Malı şundan alacaksın” veya “şuna satacaksın” gibi şartlarla kurulan kıraz şirketi sahih midir?

Numan ve Ahmet- Sahihtir.

Malik ve Şafii- Sahih değildir.

Süleyman- “Malı şundan alacaksın” veya “şuna satacaksın” gibi şartlarla kurulan kıraz şirketi ancak temsilcilik şeklinde olursa sahihtir. Bu tür alış verişte satıcı malını satılmak üzere koyar. Fiyatı haftalık olarak tesbit eder. Mağaza, koyacağı karda mal sahibi ile anlaşır. Belli süre beklenir. O süre içinde satılırsa satılır, satılmazsa satıcı malının fiyatını düşürür veya alır götürür. Kardan dolayı maliyet tenzilat fiyatları bunlara uygulanır. Mal mağazada satılırsa bu tenzilattan doğan farkı alır. Alıp götürürse alamaz.

 

SORU:8-Kıraz şirketi fasit olduktan sonra kar nasıl bölüşülür?

Numan ve Şafii- Amile misli ücret verilir, kar zararın tamamı sermaye sahibinindir.

Malik- Amile misli ücret verilir, kar zararın tamamı sermaye sahibine aittir. Amile birşey verilmez. (Abdılvahab- Onun gibi kırazlarda kazanç benzeri bir kazanç verilir.) (Ecri misl verilir.)

Ahmet-

Süleyman- Fasit akitler feshedilinceye kadar sahih akitler gibidir. Feshedildikden sonra amil vekil hükmünde olur, misli vekalet ücreti istihkak eder.

 

SORU:9-Şirketi kırazda iş yolculuğu masrafları kime aittir?

Numan-  Şirketi kırazda iş için yolculuk masrafları kime aittir.

Malik- Şirketi kırazda iş için yolculuk masrafları kime aittir.

Şafii- Şirketi kırazda iş için yolculuk masrafları kime aittir. (kendine aittir)

Ahmet- Amile aittir.

Süleyman- Şirketi kırazda iş yolculuğu masrafları kendisine aittir. Nakliye masrafları şirkete aittir. Yük arabası ile hareket etmişse masrafına iştirak etmez.

SORU:10- Bütün karların amile ait olduğu bir akit sahih midir?

Numan- Akit sahıhtir. Ancak kıraz olmaz, karz olur. Dıman kendisinde olmama şartı batıldır.

Malik- Akit sahihtir.

Şafii- Akit sahih değildir. Amil vekaleten hareket etmiş olur. Ücretini alır. Kar zarar mal sahibinindir.

Ahmet-

Süleyman- Bütün karların amile ait olduğu bir akit sahihtir. Karz akdi olur, dıman şartı batıldır.

 

SORU:11- Amil payını taksim etmeden önce çekebilir mi?

Numan- Çekebilir.

Malik-  Çekebilir. (Çekemez.)

Şafii- Çekemez.

Ahmet-

Süleyman- Amil payını taksim etmeden önce çekemez. Kendi geçimini kendi sermayesiyle temin edecek durumda olmayanların kıraz şirketini akdetmeleri caiz değildir. Kıraz şirketi yerine alış veya satış şirketi kurulabilir. Satış şirketinde satılacak malı bir ortak temin eder, diğer ortak da satar. Satmazsa geri getirir, geri alır. Parasını almış olsa bile geri alır. Taşıma fiyatları ile kiralar, mal sahibine aitsa mal sahibinin fiyatı ile satmak zorundadır. Taşıma ve kiralar mal sahibine ait değilse, satıcı istediği fıyatta satabilir. Alıcı ortaklıkta “git malı topla getir, ben bu fiyatla alırım” şeklindeki anlaşmadır. Satıcı malı mağazaya teslim ettiği takdirde farklı fiyatla alamaz. Bu tür ticaretlerde sermaye sahibi doğrudan alamaz ve doğrudan satamaz. Alıcı ve satıcı ortaklar aracılığı ile alıp satamak zorundadır. Alıcı veya satıcı ortaklar paylarını hemen öderler.

Şirketi kırazda da ortaklıktan her ay bir avans alma hakkı tanınabilir. Ancak, zarar halinde bunu ödeyemezse amil iflas etmiş olur.

          

SORU:12-Sermayedar şirektten mal satın alabilir mi?

Numan ve Malik- Satın alabilir. Ebu Yusuf

Şafii- Satın alamaz.

Ahmet- Satın alamaz. (Alır.)

Süleyman- Sermayedar şirektten mal satınalabilir. Herkese satılan fiyatla alır.

 

SORU:13-Kırazda veresiye satışlara ruhsat asıl mıdır?

Numan, Malik ve Ahmet- Ruhsat asıldır, bu husuta söz amilimdir.

Şafii- Mena asıldır, bu husuta söz sermaye sahibinindir.

Süleyman- Kırazda veresiye satışta ruhsat asıldır, bu husuta  söz amilindir. Ancak, gerekli kayıtlar yapılmamış veya teminat alınmamışsa sorumluluktan kurtulamaz. Normal kayıtlarla konsinye satış ve selem akitleri sahihtir. Halka ise rehinli satış sahihdir.

 

SORU:14-Bir mudarib başkası ile kıraz şirketi kurabilir mi?

Numan, Malik ve Şafii- Kurabilir.

Ahmet- Kuramaz. Karda kendisi pay alamaz.

Süleyman- Bir mudarib başkası ile kıraz şirketi kurabilir, ancak kendi payı ile ikinci mudaribin payları toplamı birinci paya eşit olmalıdır.

TİCARİ ŞİRKETLER

 

a) Mağazalar

b) Satıcılar

c) Alıcılar

d) Tüccarlar

Mağazalar, kendilerine mal getirenlerin mallarını satın alırlar ve satarlar. Selem siparişlerini alırlar ve tüccarlara sipariş verirler. Satıcılar, satıcı mağazalardan aldıkları malları pazara veya evlere götürüp satarlar.

Alıcılar, perakende üretilmiş malları dolaşarak üreticilerden toplar, mağazaya satarlar.

Tüccarlar, toptan sipariş alır, toptan sipariş verirler. Mallar mağazalardan ambarlara, ambarlardan mağazalara gider. Tüccarın mağazası yoktur.  

                

 

ŞİRKET

 

Tesis, altyapı, üretim işçiliği, bakım işçiliği, ham madde, yardımcı madde, genel hizmet ve kefaletin birleşmesiyle elde edilen üretim sözleşmeye göre bölüşülür. Altyapı, bakım işçiliği, yardımcı maddeler ve genel hizmetler bu hizmetler için kurulmuş vakıflarca temin edilir. Bir işyeri sitesinde bunların payı mevzuatla düzenlenir. Vakıflarda tesisler birdir, hizmetliler ise çok olur. Bunlar işletmelerinde istenilen hizmetliyi çalıştırırlar.

Tesisler mülk, sermaye mal, işçilik beden, hizmet dayanışma ortaklıklarınca sağlanır. Mülk ortaklığında yararlanma ortaklıkları sadece yararlanırlar, yönetime karışmazlar. İşletme ortakları ise emek ortaklarıdır.

Şirketin yönetimine katılmak için en az yirmide bir paya sahip olmak gerekir. Bundan az pay sahibi olanlar birleştirip bir temsilci seçerler veya pay sahiplerinden birini kendilerine temsilci yaparlar. Şirketin sorumluluğunu yöneticiler sıra ile yüklenirler. Sırasını başkasına devretmek caiz olduğu gibi, birleştirmek de mümkündür. Birleştirilenler de değerlendirilerek en uzun yönetecek olan öncelik alır.

Şirket sözleşme hükümlerine göre yönetilir. İttifakla alınan kararlar sözleşme mahiyetindedir. Temsilcilerin aldıkları karar kendilerinin aldığı karar gibidir. Alınan karara iştirak etmek istemeyen ortaklıktan çıkar ve ona o karar uygulanamaz. İş bölümünü sorumlu yapar. Sorumlu istişare ettikten sonra sözleşmenin veya ittifak kararlarının kendisine yetki verdiği yerlerde kararlar alır. Bu kararlar ancak istişare ile değiştirilebilir. İstişare kararı mecliste alınır.

Sorumlu, sözleşme veya ittifak kararlarının yetki verdiği yerlerde istişaresiz de karar alabilir.

     

                  

 

 

 

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2128 Okunma
2-2-MİSVAK
2101 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2129 Okunma
4-4-NECASET
3346 Okunma
5-5-ABDEST
2977 Okunma
6-6-İSTİNCA
1802 Okunma
7-7-ABDEST-2
2026 Okunma
8-8-GUSÜL
2219 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2491 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2285 Okunma
11-11-HAYZ
2071 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2058 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2609 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2488 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3241 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2424 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4040 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2224 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2193 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3217 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3455 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1895 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2052 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2769 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3018 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2038 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2561 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2013 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1853 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1905 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1907 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2448 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4425 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2181 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2887 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5748 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1845 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1833 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1874 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1871 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2058 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1901 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1821 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4189 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2282 Okunma
46-46-KURBAN
2179 Okunma
47-47-NİKAH-1
2175 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
1998 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2016 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1900 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2027 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3805 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2087 Okunma
54-54-TALAK-1
1702 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2570 Okunma
56-56-TALAK-3
3016 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2174 Okunma
58-58-HADLER-1
1894 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1852 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1787 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5366 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1768 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1909 Okunma
64-64-TAZİR
2403 Okunma
65-65-KASAME
1969 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2311 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1933 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1897 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2091 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2282 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1647 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1779 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1721 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2487 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1858 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1776 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1941 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2578 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1756 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1953 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1904 Okunma
82-82-HİBE
1985 Okunma
83-83-VAAD
1801 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1863 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1859 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1661 Okunma
87-87-VEKALET
1927 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2093 Okunma
89-89-HAVALE
1702 Okunma
90-90-ŞUFA
1770 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2366 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2018 Okunma
93-93-REHİN
1786 Okunma
94-94-İFLAS
1808 Okunma
95-95-HACİR
2139 Okunma
96-96-GASP
1889 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1859 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2440 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1731 Okunma
100-100-İKRAR
1820 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6304 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2152 Okunma
103-103-AVLANMAK
1915 Okunma
104-104-YEMİN
2009 Okunma
105-105-VAKIF
1782 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1755 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1711 Okunma
108-108-SİHİR
1758 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
1997 Okunma

© 2024 - Akevler