4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
2698 Okunma
9-TEYEMMÜM

TEYEMMÜM

 

SORU:1- Su yoksa veya kullanılamıyorsa teyemmüm caiz midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Vaciptir.

Karagülle- Su yoksa veya kullanılamıyorsa teyemmüm vaciptir. Teyemmümde toprak, su yerine geçer. Yıkanmanın yerini mesh alır. Mesh yerleri ise düşmektedir. Toprak temizlemede suyun yerini alır. Mesh de yıkanmanın yerini alır.

Peryodik yükümlülüklerde remzi tekrar mazeret için gereklidir ve savsaklamayı ortadan kaldırır. Suyun araştırıldığını belgeler. İnsan tek başına da olsa Allah’ın varlığına inanır, hareketleri yalnız kendisine yapmaz, Allah’a hesap vermek için de yapar. Devamlı olarak Allah’a hesap vermektedir.

SORU:2- Abdest ve gusülde (yıkamada) niyet gerekir mi?

Numan- Gerekmez.

Malik, Şafii ve Ahmet- Gerekir.

Karagülle- Abdest ve yıkanma için niyet gerekmez. Tam temizlik vardır. Bunlar ibadet değil, ibadete hazırlıktır.

SORU:3- Teyemmüm ne ile yapılır?

Numan- Toz olsun olmasın bir taşa ve benzeri şeye elleri dokundurmakla yapılır.

Malik- Toz olsun olmasın bir taşa ve benzeri şeye elleri dokundurmakla yapılır. Tahta da olabilir.

Şafii ve Ahmet- Tozu olan taş veya toprak ile yapılır.

Karagülle- “Said”, yokuş demektir. Suların üstünden akarak temizlediği yer demekdir. Taş olması tercih edilir. Biyolojik kaynaklı olmayan toprakla yapılır. Teyemmümde fiili temizlikten çok remzi temizlik vardır. En iyisi meyildeki toprak, sonra taş, sonra temiz elbise ve çamaşır üzerinde el değdirerek meshedilir.

Su kullanamayanlar meshederler. Toprak kullanamayanlar elbislerine meshederler, toprağın taşınması caiz değildir. Bedeni mükellef olan kişidir. Birini istihdam etmek cazi değildir, ederse geçerlidir.

SORU:4- Teyemmüm için önce suyu araştırmak şart mıdır?

Numan- Şart değildir.

Malik ve Şafii- Şarttır.

Ahmet- Şarttır. (Değildir.)

Karagülle- Teyemmüm için önce suyu araştırmak şarttır. İçtihatsız yapılan ameller geçersizdir.

SORU:5- Gusül teyemmümü ile abdest teyemmümü aynı mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Aynıdır.

Karagülle- Yıkanma teyemmümü ile abdest teyemmümü aynıdır. Allah iki aslın yerine bir “Fe” ile bir halefi ikame etmiştir.

SORU:6- Yolcu içeceği su ile abdest alabilir mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet-  İhtiyacı varsa abdest almaz, teyemmüm eder.

Karagülle- Yolcu içme suyuna ihtiyacı varsa abdest almaz, teyemmüm eder. İki şerden ehven olanı tercih edilir. Zarar gideridikten sonra menfaat düşünülür. İki iyiden en iyi olan tercih edilir.

SORU:7- Kollar nereye kadar meshedilmeli?

Numan- Abdestte olduğu gibi yıkanan uzuvlar tamamen meshedilir. Dirseklerin de meshi gerekir.

Malik ve Ahmet- Yıkanan uzuvlar tamamen meshedilmesi gerekmez. Bileğe kadar farz, dirseklere kadar müstehabdır.

Şafii- Yıkanan uzuvlar tamamen meshedilir. Dirseklerin meshi gerekir. (Bileğe kadar yeterlidir- Eski sözü)

Karagülle- Abdestte ve teyemmümde mesh kelimesinden sonra “bi” harfi getirilmiştir. Bi’de istiab gerekmez; ancak, bi’de meshedilenin marife olması gerekir. Mesela “Filmedineti” derseniz medine içindeki yer belirsizdir. “Bilmedine” derseniz medine içindeki yer bellidir. O halde el ve yüzde istiab gerekmiyor. Ama belirlenmiş olması gerekir. Bu da abdestteki yerler olarak anlaşılması gerekir. Başka bir karine yoktur. Dolayısıyla teyemmümde mesh kolların tamamında yapılır.

 

SORU:8- Namaza başlamadan önce su bulunsa teyemmüm bozulur  mu?

Numan, Malik, Şafii, Ahmet ve Karagülle- Teyemmüm bozulur, su ile abdest alması gerekir.

 

SORU:9- Namaza başladıktan sonra su bulunursa teyemmüm bozulur mu?

Numan- Bozulur. Bayram ve cenaze namazlarında bozulmaz.

Malik- Bozulmaz, devam edip tamamlar.

Şafii- Misafirde olduğu gibi abdest almayı iskat ediyorsa devam eder. Kesip alırsa daha iyi olur.

Ahmet- Bozulur, abdest alması gerekir.

Karagülle- Namaza başlayan tamamlamalıdır. Namaz içinde suyun bulunması namazı terketmesini gerektirmez. Tek başına ise teyemmüm bozulmuş kabul ederek abdest alır ve namazı tamamlar, bunu yapması müstehaptır.

 

SORU:10- Namazdan sonra su bulunsa ne yapılır?

Numan, Malik, Şafii, Ahmet ve Karagülle- Yeniden namaz kılması gerekmez, caiz değildir.

SORU:11- Teyemmüm abdestsizliği ortadan kaldırır mı?

Numan-Teyemmüm kirliliği gidermez (giderir); ancak, su bulununcaya kadar su gibidir, istenildiği kadar namaz kılınabilir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Teyemmüm kirliliği gidermez, su gibi değildir. Bir teyemmümle iki farz namaz kılınmaz.

Sahabilerin ve Tabiilerin büyükleri - Teyemmüm  kirliliği gidermez, su  gibi değildir. Bir teyemmümle iki farz namaz kılınmaz.

Karagülle- Kur’an’da su yerine toprak, gasl yerine teyemmüm ikame edilmiştir. Allah abdest ve yıkanmayı emrederken zorluk istememektedir. Bundan dolayı teyemmümü koymuştur.

“Allah sizi tathir etmek için irade ediyor.”(5/6) diyor. Burada “ithar” değil “tathir” sözü kullanılmıştır. “Allah’ın esas iradesi yıkanmadır”, demiş oluyor. Demek ki, teyemmüm kirliliği tam gideremiyor. Bu nedenle su bulunduğunda teyemmümün hükmü biter. Ancak yerine ikame edildiği için su bulununcaya kadar teyemmüm yıkama gibidir. Çünkü fazla abdest almanın yararı var da fazla teyemmümün yararı yoktur. Ayırt edici herhangi delil de mevcut değildir.  

SORU:12- Teyemmümde niyet şart mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Şarttır.

Karagülle- Allah Kur’an’da her hareketinde “veksud fi meşyik” (kasdın olsun) buyuruyor. Ancak cüzlerin her birinde niyet zor olacağından açıklık olduğu yerlerde niyet vardır, kabul edilir. Yıkanmada ve abdestte niyet hükmen var sayılır. Teyemmümde ise remzi hareket vardır. Temizlik daha çok kalbidir. Bu nedenle niyet şarttır. Bir kimse kumlarda yuvarlansa teyemmüm olmaz ama suda yüzse abdest almış ve yıkanmış olur. Suya düşse de yıkanmış olur.

SORU:13- Teyemmümlü, abdestliye imam olabilir mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- İmam olur.

Rabia ve Muhammed- Teyemmümlü abdestliye imam olamaz.

Karagülle- Teyemmümlü abdestliye imam olur. İmam hareketlerdeki birliği sağlar. İmamın namazı fasit olsa bile cemaatin fasit olmaz. İmamın kendi içtihadında abdestli olması yeterlidir.

 

SORU:14- Vakit girmeden teyemmüm yapılabilir mi?

Numan- Caizdir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Caiz değildir.

Karagülle- Vakit girmeden önce teyemmüm caizdir. Kur’an’da teyemmümü namaza kalkarken değil, “kirlendikten sonra su bulunmazsa” denmiştir. Öyleyse namaz vakti gelmeden temzilik yapılacakdır. Su yerine toprak kullanılarak pislikler giderilir, yıkanma yerine toprakla teyemmüm yapılır.

SORU:15- Hazerde vakit darsa bayram ve cenaze namazlarında teyemmüm yapılabilir mi?

Numan- Teyemmüm yapılabilir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Teyemmüm yapılamaz.

Karagülle- Hazerde vakit darsa bayram ve cenaze namazlarında teyemmüm yapılabilir. Cuma namazında da yapılır, ancak, öğle namazını yıkandıktan sonra kılmalıdır.

SORU:16- Su bulmak zaman alacaksa ve güneş de doğmak üzere ise ne yapılır?

Numan- Teyemmüm yapar namaz kılar yoksa güneş doğduktan sonra kılar.

Malik- Teyemmüm yapar namaz kılar, iade etmesi gerekmez..

Şafii- Teyemmüm yapar namaz kılar, güneş doğduktan sonra abdest alıp iade eder.

Ahmet-

Karagülle- Hazerde ve seferde camaatle namaz kılındıktan sonra birlikte bir iş yapılacaksa abdest yerine teyemmüm yapar ve cemaate katılır, iadesi gerekmez.

Cemaatten sonra dağılınacaksa yıkandıktan sonra sünnet namazını vacip olarak eda eder. Akşam namazı sünnetini iki rekat olarak kılar. Cemaatle namazı sahihtir, ancak kusurludur. Sünnet namazı ile onu tamamlar.

Su almak için gitmesi gereken mesafe veya harcaması gereken çaba, açık havada ezan sesinin kelimelerini ayırt edecek şekilde ulaşabildiği mesafedir. Su için ondan daha uzağa gitme mükellefiyeti yoktur. Su bulmak için o mesafeye gidip gelme kadar zaman harcayacaktır. Daha fazla zaman harcamasına gerek yoktur.

Normal kullanma suyunu, değerinden iki misli daha pahalıya alıp temizlik yapmak gerekmez. Teyemmüm yapılır. Yoksulsa ucuz da olsa parayla almaz.

SORU:17- Hasta helak olacağından korksa teyemmüm yapabilir mi?

Numan- Teyemmüm yapar. Yıkansa helak olsa günahkar olur.

Malik ve Şafii- Teyemmüm yapar, iade etmez.

Ahmet- Teyemmüm yapar.

Ata ve Hasan- Teyemmüm yapar, su bulursa teyemmüm yapamaz.

Karagülle- Kur’an’da “hasta veya seferde iseniz” veya “biriniz heladan gelir veya kadınlarla mülamesede bulunur da su bulamazsanız, teyemmüm ediniz” deniyor. Buna göre hasta ve misafirler su bulsalar da teyemmüm yapabilirler, manası çıkar. “…suyu bulamazsanız” kaydını hasta veya sefere teşmil etmek dil bakımından uzak bir manadır. “Küntüm”le sefer ve maraz paranteze alınmıştır. “…suyu bulamazsanız…” kısmı ondan sonrakilerin kaydı olması daha yakın manadır. Mana bakımından da bu mümkün değildir, hasta ve seferde olmadan su olmadığı takdirde teyemmüm yapılabileceğine göre hastalık ve seferden bahsedilmesi manasız olurdu.

Açık ifade şudur: Yolcu ve hasta su bulsa da teyemmüm yapabilir. Bunun şeri hükmü şöyledir: Yolcu veya hasta değilse önce suyu araştırır sonra teyemmüm yapar. Araştırmadan teyemmüm yaparsa namazı sahih olmaz, iade etmesi gerekir. Oysa yolcu suyu araştırmakla yükümlü değildir, bu hüküm yolculuk devam ederken böyledir. Bu nedenle “abiri sebile” diyor. Yani “yola devam ederken” tabirini kullanıyor. Hastanın “suyu kullanmam bana zararlı mıdır” diye araştırma yükümlülüğü yoktur. Zararlı olmasını asıl kabuledip teyemmüm yapabilir. Bunun dışında suyun araştırılması şarttır. Ne var ki “ve lem teciduu maen“ denmemiş de “fe lem teciduu maen” denmiştir. “Fe” ile hüküm genişletilmiştir. Sadece suyun bulunmaması değil, suyun herhangi bir şekilde kullanılamaması da teyemmüme cevaz verir.

SORU:18- Hastanın hastalığı artacaksa teyemmüm yapabilir mi?

Numan, Malik ve Ahmet- Teyemmüm yapabilir.

Şafii- Teyemmüm yapabilir. (Sonra iadesi gerekir.)

Karagülle- Hastanın hastalığı artacaksa teyemmüm yapmalıdır. Yolcu su yok kabul ederek beyyineye gerek olmaksızın teyemmüm yapar, hastanın da hastalığı yıkanmakla artacağı kabuledilir, beyyine olmaksızın teyemmüm yapar.

SORU:19- Su az ise ne yapılır?

Numan ve Malik- Abdeste veya gusle yetmezse teyemmüm yapılır.

Şafii- Abdeste veya gusle yetmezse önce suyu kullanır sonra teyemmüm yapar. (Teyemmüm yapar.)

Ahmet- Yettiği kadarı ile yıkanır kalanı için teyemmüm yapar.

Karagülle- Bir kimse cünüp olsa abdesti alacak suyu olsa ama yıkanacak kadar suyu olmazsa abdestini alır ve teyemmüm yapar.

Abdestte azalarının bir kısmını yıkayabiliyorsa ne yapmalı? Toprak yerine su ile ıslatıp ellerini  dolaştırır. El ve yüze bu yetiyorsa yani iki defa iki avucu ıslatacak akdar su varsa teyemmüm yapmaz. Yoksa suyu terkedip teyemmüm yapar. Yıkanmaya su yetmiyorsa üstüne su döker el ile dolaştırır. Yetmezse teyemmüm yapar. Teyemmümü toprakla yapar.

SORU:20- Yara bezi üzerine mesh yapılır mı?

Numan ve Malik- Azanın bir kısmı çıbanlı, yaralı veya kırık ve sarılmışsa abdest alırken abdest uzuvlarının yarısından fazlası sarılmışsa teyemmüm yapar. Yarısından fazlası sağlamsa sağlamları yıkanmış, abdest alınmış olur. Bezin üstünde su ile meshetmesi müsteahbdir. Yıkanmada aynı hüküm bütün bedenin yarısından fazlasının sağlamlığına göre geçerlidir.

Şafii- Sargının üzerine mesheder ve teyemmümün meshini de ekler. (Eklemez.)

Ahmet- Bezin üzerinde mesheder kalanını yıkar.

Karagülle- Hasta yarası az da olsa teyemmüm edebilir. Sağlam yerleri yıkar, sargının üzerine su değdirmeden el gezdirerek işaret eder.

SORU:21- Tutuklu teyemmümle mi namaz kılar?

Numan- Su verilmez ise teyemmümle namaz kılar, sonra iade eder. (Bekler, sonra kılar.)

Malik, Ahmet ve Karagülle- Su verilmez ise teyemmümle namaz kılar ve iade gerekmez.

Şafii- Su verilmez ise teyemmümle namaz kılar ve iade eder.

SORU:22- Kabında suyu unutup teyemmüm etse namaz kılsa iade etmesi gerekir mi?

Numan ve Ahmet- İade etmesi gerekmez.

Malik- İade etmesi gerekir. (Gerekmez.) (İade ederse hasen olur.)

Şafii- İade etmesi gerekir. (Gerekmez- Eski)

Karagülle- Kabında suyu unutup teyemmüm etse namaz kılar ve iade etmesi gerekmez. “Felem tecidu” daki “Fe lem”, “tekdiru” manasını içerir.

SORU:23- Su ve toprak bulamayan ne yapmalı?

Numan- Su veya toprak buluncaya kadar beklemeli.

Malik- Su veya toprak buluncaya kadar beklemeli. (Teyemmümsüz kılar ve sonra iade eder.) (Teyemmümsüz kılar ve sonra iade etmez.)

Şafii- Teyemmümsüz kılar ve sonra iade eder. (İade etmez)

Ahmet- Teyemmüm yapar ve sonra iade etmez.. (İade eder.)

Karagülle- Allah, sıkıntı anlarında mükellefiyeti ağırlaştırmaz, hafifletir. "Allah size kolaylığı murad eder" buyurmaktadır. Namaz iade edilmez. Tahfifte iki yoldan biri tutulur. Biri tehir (erteleme), diğeri tahfifdir (hafifletme). Oruçta tehir, namazda tahfif var. Allah her mazeret için bir kolaylık göstermiştir. "Her zorluğun bir (yalnız bir) kolaylığı vardır.”

“Said” toprak demek değildir. Ellerini bir yere vurup teyemmüm yapması zaruret halinde yeterlidir.

SORU:24- Pisliğin giderilmesi için teyemmüm yeterli midir?

Numan- Pisliği giderme imkanı yoksa giderme imkanı buluncaya kadar namaz kılmaz.

Malik, Ahmet ve Karagülle- Pisliği giderme imkanına sahip değilse o şekilde kılar ve iade etmez.

Şafii- Pisliği giderme imkanına sahip değilse o şekilde kılar ve iade eder.

SORU:25- Teyemmüm için kaç defa toprağa vurmak gerekir?

Numan- Biri eller, diğeri yüz için, iki defa vurulur. (Bir darbe yeter.)

Malik-

Şafii ve Ahmet- Biri eller, diğer, yüz için, iki defa vurulur.

Ebu Hamid- Şafii’de iki veya daha çok darbe ile yüzünü ve ellerini mesheder.

Karagülle- Teyemmüm için iki defa toprağa vurmak gerekir, biri eller, diğeri yüz içindir. Kur’an’da “yüzünüzü ve ellerinizi meshedin” diyor. Mesh darbeden sonradır ve her biri için ayrı mesh gerektiği gibi darbe de gerekir.

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2304 Okunma
2-2-MİSVAK
2272 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2303 Okunma
4-4-NECASET
3580 Okunma
5-5-ABDEST
3212 Okunma
6-6-İSTİNCA
1970 Okunma
7-7-ABDEST-2
2192 Okunma
8-8-GUSÜL
2386 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2698 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2473 Okunma
11-11-HAYZ
2293 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2237 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2782 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2661 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3440 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2591 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4220 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2418 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2407 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3405 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3624 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
2078 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2257 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
3053 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3230 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2213 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2731 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2191 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
2018 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
2069 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
2063 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2642 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4602 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2367 Okunma
35-35-ZEKAT-1
3056 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
6034 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
2003 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1999 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
2059 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
2059 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2250 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
2075 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1989 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4503 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2471 Okunma
46-46-KURBAN
2343 Okunma
47-47-NİKAH-1
2339 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
2176 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2175 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
2082 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2205 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
4014 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2256 Okunma
54-54-TALAK-1
1872 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2737 Okunma
56-56-TALAK-3
3215 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2345 Okunma
58-58-HADLER-1
2048 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
2014 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1950 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5602 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1939 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
2079 Okunma
64-64-TAZİR
2562 Okunma
65-65-KASAME
2138 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2477 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
2099 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
2058 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2266 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2445 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1813 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1949 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1877 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2690 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
2016 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1931 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
2103 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2768 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1918 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
2130 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
2086 Okunma
82-82-HİBE
2146 Okunma
83-83-VAAD
1969 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
2028 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
2025 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1828 Okunma
87-87-VEKALET
2090 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2254 Okunma
89-89-HAVALE
1853 Okunma
90-90-ŞUFA
1939 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2533 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2210 Okunma
93-93-REHİN
1955 Okunma
94-94-İFLAS
1986 Okunma
95-95-HACİR
2321 Okunma
96-96-GASP
2057 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
2025 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2619 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1896 Okunma
100-100-İKRAR
1988 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6774 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2322 Okunma
103-103-AVLANMAK
2081 Okunma
104-104-YEMİN
2210 Okunma
105-105-VAKIF
1950 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1943 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1873 Okunma
108-108-SİHİR
1934 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
2192 Okunma

© 2025 - Akevler