4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
1842 Okunma
93-REHİN

REHİN

Rehin alıcı için hiyarlı satıştır. Ayın vadesine kadar alıcıda iare hükmü ile kalır. Misli mallar, alıcıda karz olarak kalır. Vadesi geldiğinde alıcı bedeli iade ederse mal geri verilir.

Rehin bir alacağa karşılık teminattır. Taşınmaz veya taşınır mal olabilir. Borç veren tarafın alınmış veya alınmamış olabilir. Alınmış rehinler iaredir, genel afetler dışında artma ve eksilme alacaklıya yani rehini elinde tutana aittir. Rehnin bedeli rehn esnasında tesbit edilir, borç ödenmediği zaman o mal kabul edilir. Bu bedel rehn edildiği tarihteki misl bedelden beşte birin aşağısında olamaz.

İmar Bakanlığı, mesleki şura tarafından oluşturulur. İmarcılara toprak senedi kredi olarak verilir. Bununla taşınmazları alıp satarlar. Kendilerine satıştan % 2.5 verilir. Bundan fazla farklı fiyatla satamazlar. İmarcılar taşınmazları bir değer koyarak kiralar. Bunları kiraya verip gelen gelirle kiraya veremedikleri dahil tüm taşınmazların bakımını yaparlar. Artandan %2.5 kendilerine ayırıp kalanını mülk sahiplerine  verirler.  

Taşınmazların hisse senetleri toprak senetleri ile satılır. İlk piyasaya çıkarken ilk senet %80 ile satılır, son senet nominal fiyatla satılır. Nominal fiyat maliyetle hesaplanır. %125 katına çıktığı zaman fiyat nominal fiyatın iki katı olur. Bu böyle devam eder. Gelen kiralar toprak senedine çevrilerek bankaya tevdi edilir. Kazanç bakımdan sonra kalan kısım hisse senetlere bölünür. Hisse senedin nominal değerine eklenir. Senetler iade edildiğinde kira payı iade edilen senetlere bölüştürülmez. Senetlerin tamamı geri geldiği zaman  yapı ömrünü tamamlamış olur ve devlete kalır. Yeni imar senedi ile yeni yapıya gidilir.

Rehin kira için komisyoncuların elinde ise sahibi satışa zorlanır. Başka rehnin satışına icbar edilemez.

 

SORU:1- Hazerde rehin caiz midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Hazerda ve seferde caizdir.

Davut- Rehin yalnız seferde caizdir.

Karagülle- Kabzedilen rehin hazerda ve seferde caizdir. Kabzedilmeyen rehin yalnız hazerde caizdir.        

 

SORU:2- Rehinde teslim şart mıdır?

Numan, Şafii ve Ahmet- Şarttır, teslim edilmeyen akit teslime mevkuftur.

Malik- Akdin sahih olması için rehnin teslimi şart değildir. Rehneden teslime icbar olunur.

Karagülle- Seferde rehinin kabzedilmesi şarttır. Hazerde kabiz şartı yoktur, gerekmez de. Rehneden kendisi kullanır ama onu satamaz ve başkasına kıymetinin altında rehnedemez. Ancak senet teminatında kıymetinin %80'i kadarını başkasına rehnedebilir.         

 

SORU:3- Ortak mal rehnedilebilir mi?

Numan- Rehnedilemez.

Malik, Şafii ve Ahmet- Rehnedilebilir.

Karagülle- Rehin yararlanma mülküyeti üzerinde olur. İşletme mülkiyeti rehnedilemez. Ehline iare edilir.  İşletme milkiyeti ortaklık kabul etmez. Yararlanma mülkiyetinin rehni caizdir. Alınan kar karşılığı pay senedindeki artma ve eksiltme borç verene bırakılabilir.

 

SORU:4- Mal rehn alanın elinden çıksa rehin ortadan kalkar mı?

Numan- Rehin ortadan kalkar. Ancak vedia veya ariyet ise rehn ortadan kalmaz.

Malik- Rehin ortadan kalkar ve rehin batıl olur.

Şafii- Rehin ortadan kalkmaz.

Karagülle- Rehnedilen malın satılması veya senet teminatı dışında rehnedilmesi caiz değildir. Rehn alanın kabz etmesi ise şart değildir. Ancak, seferde kabz şarttır. Rehn alan elinden çıkaramaz, çıkarsa artık hak idda edemez, borcu da talep edemez.         

 

SORU:5- Rehin ettiği köleyi azad etse hükmü ne olur?

Numan- Sahibi varlıklı olsun veya olmasın azat edilmiş olur. Azat eden darda ise köle kıymeti kadarı ile borçlanır, çalışarak öder.

Malik- Varlıklı ise azat olur ve azat ettiği günkü kıymetini verir. Varlıklı değilse azat olmaz. Renedenin eline mal geçse veya rehin alana borç ödense yine azat etmiş olur.

Şafii- Sahibi varlıklı ise azat olur ve azat olduğu günkü kıymetini rehin olarak verir. Varlıklı değilse azat olmaz.

Ahmet- Sahibi varlıklı olsun veya olmasın azat olur.

Karagülle- Rehnedilmiş köle azat edilse azat olur. Rehin veren yoksul ise azat olmaz, köle mükatep olur. Borç ödenince azat olur.        

 

SORU:6- Bir borç mukabili aldığı bir rehni başka bir borç mukabili hapsedebilir  mi?

Numan, Şafii ve Ahmet- Hapsedemez.

Malik- Hapsedebilir.

Karagülle- Cari hesap mukabili hapsedilen rehin, cari hesapta değişen borçları için hapsedebilir. Ama belli borç için rehnedilen bir mal başka borç için hapsedilemez.         

 

SORU:7- Gelecek borç karşılığı rehn caiz midir?

Numan- Caizdir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Caiz değildir.

Karagülle- Gelecek borç karşılığı rehn caizdir. Cari hesap karşılığı rehnedilir ve cari hesap tasfiye edilinceye kadar rehn kalır. Senet rehinleri ekseriye böyle bir rehindir. Rehn edilecek mal resmi komisyoncu ile pazarlık yapılarak imarcıya satılır. Parasını resmi komisyoncuya terk eder, kendisi iare almış olur. Bunun için %2.5'unu imarcıye verir. Artık bu yapı rehn edilebilir yapıdır. Borç ödenmediği zaman bu yapıyı komisyoncu, takdir edilen bedelle almak zorundadır. % 2.5'unu iade eder.    

         

SORU:8- Rehn alan rehnedileni satabilir mi?

Numan ve Ahmet- Rehnalan rehnedileni baştan satabileceği hususunda anlaşmışlarsa satabilir.

Malik- Rehnalan rehnedileni baştan satabileceği hususnda anlaşmışlarsa satabilir. Hakime çıkarması müstehabdır.

Şafii- Vadesi gelince rehni rehnalanın izniyle rehn veren veya vekili satar. Rehneden satmaktan kaçınırsa hakim zorlar.

Karagülle- Gün geldiğinde sahibi borcunu ödemezse rehin rehnedenin elinde ise elinden alınıp rehnalana verilir. Vermezse gasip olur. Rehn alana rehn kıymetiyle  verilir. Rehn kıymeti kadar alacağı yoksa alacağı kadar ortak olur. Alacağı çoksa rehinsiz alacak haline gelir. Rehinli alacağından dolayı iflasını isteyemez.

Rehnedilen mal takdir edilmemişse ödenmeyince kamuca değer fiyatı ile alınır, borcu ödenir. Sonra kamu tarafından satılır. Bunun mekanizması şudur:

Her beldede ona yakın resmi komisyoncu bulunur. Bunlara devletçe taşınmaz alıp satmak için kredi verilir. Bunlar para ile halktan taşınmaz alır, %2.5 ile satarlar. Bunlar arasında rekabet vardır. %2.5’unu satışta alırlar.  Rehnin hükmü budur.         

Resmi komisyoncular teşkilatı yoksa ve rehnin bedeli de takdir edilmemişse  rehnin günü ödeme günündeki mübayaa değeri bulunur. Yani piyasadan o mal kaça alınırsa o değerin %20 aşağısına düşmemek şartı ile satılır. Rehn alan bu değeri kabul etmek veya satılıncaya kadar beklemek zorundadır.

     

 

SORU:9- Rehnin satışı nasıl yapılabilir?

Numan ve Malik- Rehneden ve rehnalan adil bir kişiyi bulur, rehin ona teslim edilir. O satar ve borcunu öder. Azledilmesi caiz değildir.

Şafii ve Ahmet- Rehneden adil bir kişiyi bulur, rehin ona teslim edilir. O satar ve borcunu öder. Azledilmesi caizdir.

Karagülle- Rehneden ve rehnalan adil bir kişiyi bulur, rehin ona teslim edilir. O satar ve borcunu öder. Azledilmesi caiz değildir. Bir kişide anlaşamazlarsa, iki taraf birer kişi seçer onlar bir kişiyi seçerler. Onlar seçemezse ikisinin adilliği düşer. Başka iki kişiyi seçerler.       

 

SORU:10- Rehn satıldıktan sonra para tahsil edilemezse hüküm nedir?

Numan- Rehn alanın alacağı olarak kalır.

Malik- Rehn verenin alacağı olarak kalır. Eğer mal rehnedenin elinde idiyse onun alacağı olur, bedelini ödemesi gerekir.

Şafii ve Ahmet- Rehnedene aittir. Rehn alanın kusuru ile satış olmuşsa o zaman rehn alana ait olur.

Karagülle- Rehnedilen mal tarafların rızası ile satılmış ama parası tahsil edilememişse rehnin bedeli alacaklının dımanındadır. Vadesi gelen rehni satıp satmamakta rehin alan muhayyerdir. Alacağın vakti gelince rehn, rehin alanın elinde değilse ona teslimi şarttır.

 

SORU:11- Adil aracı rehni satıp parasını rehn veren alsa sonra satılan şeyin başkasına ait olduğu ortaya çıksa aracı sorumlu mudur?

Numan- Aracı müşteriye öder ve sonra onu vekil edene rücu eder. Bu velide ve vaside de böyledir. Hakim ve hakimin eminiyse sorumlu değildir. Kimin adına satmışsa ona rücu edilir.

Malik- Mal kime aitse o kişi malı müşterinin elinden alır ve müşteri aracıyı vekil edene parasını rücu eder. O da rehn alan kimsedir. Çünkü onun adına satmıştır.

Abdülvahhap- Vekil, vasi, veli sattıklarından dolayı sorumlu değildir.

Şafii ve Ahmet- Vekil, vasi, veli sattıklarından dolayı sorumlu değildir.

Karagülle- Vekil, veli, vasi, hakimin tasarruflarından kendileri sorumlu değildir. Ancak tasarruf yapılırken kimin adına tasarruf edildiğinin karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Bildirmezse tasarruf eden sorumludur, sonra rücu eder. Burada aracı rehn alanın vekili olarak hareket etmiştir. Ancak satın alan kime parayı teslim etmişse o parayı müstehakkına vermemişse ona da rücu hakkı vardır.

        

SORU:12- Rehneden "bu kölemi sana rehin olarak bırakıyorum. Bugün veya yarın bin dirhem borç ver, yahut bana şu elbiseyi al" derse bu rehin sahih midir?

Numan ve Malik- Sahihtir. Elbise alır veya borç verirse köleyi teslim etmek zorundadır.

Şafii ve Ahmet- Borç veya satın alma sahihtir, rehin sahih değildir.

Karagülle- Rehneden "bu kölemi sana rehin olarak bırakıyorum. Bugün veya yarın bin dirhem borç ver, yahut bana şu elbiseyi al" derse bu rehin sahihtir. Elbise alır veya borç verirse köleyi teslim etmek zorundadır. Rehin akdinde teslim şart değildir. Akitte teslim edilip edilmeyeceği zikredilmemişse akit yapılırken teslim edilmişse o teslimli rehin, edilmemişse teslimsiz rehn olur.

 

SORU:13- Malını gaspden kimseye, malı geri almadan rehin bıraksa ve kaybolsa veya telef olsa nasıl tazmin eder?

Numan ve Malik- Gasb tazminatı ile değil, rehin tazminatı ile tazmin edilir.

Şafii ve Ahmet- Gasb tazminatı devam eder, rehne kabz imkanı doğduktan sonra rehne dönüşür.   Karagülle- Malını gaspeden kimseye gaspetmiş olduğu malı geri almadan rehin bıraksa gasp tazminatı, rehin tazminatına dönüşür. Gasp olunanın gaspedeni af hakkı vardır. Gasp açık olmuştur. Kamuyu zor durumda bırakan bir yönü yoktur.

        

SORU:14- Rehnedileni satın alan müşteriye mal telef olduğundan veya başkasının olduğu ortaya çıktığından dolayı teslim edilemezse parasını kimden ister?

Numan- Parasını rehin alandan ister, ancak aracı olan satmışsa aracıdan ister ve aracı da rehn alana rücu eder. İflasta müşteri parayı alan alacaklılardan ister, aracı olan satıcıdan isteyemez.

Malik ve Şafii- Parasını rehin alandan ister. İflasta müşteri parayı alan alacaklılardan ister, aracı olan satıcıdan isteyemez.

Ahmet- Parasını rehnedenden ister.

Karagülle- Başkasının malını satmak fasid bir satıştır, satış fesh olur, satın alan malı satana teslim eder, parasını da kime vermişse ondan alır. Satan başka, parasını alan başka ise malı satana iade eder, parayı da kime teslim etmişse ondan alır. Para başkasına devr edilmişse ve bu satıştan dolayı o parayı alan istihkak etmişse aracı vekil olduğundan sorumlu olmayıp para kimde ise o sorumludur. Bu, rehinde ve iflasta böyledir.

       

SORU:15- Kefil veya rehin şartıyla bir malı veresiye satın alan kimse satış akdinde kefil veya rehin gösterilmemişse satış sahih midir?

Numan ve Şafii- Satış sahih değildir.

Malik- Satış sahihtir. Bedeli kadar bir malı rehnetmeli veya kefil bulmalıdır.

Müzni- Ebu Hanife ve Şafii’nin dedikleri bana göre hatalıdır. Rehin belli olmadığı için fasittir, satış ise sahihtir. Satıcı hıyarı vardır. İsterse rehinsiz satışı sürdürür, isterse akdi fesh eder.

Karagülle- Ebu Hanife ve Şafii’nin dedikleri bana göre hatalıdır. Rehin belli olmadığı için fasittir, satış ise sahihtir. Satıcı hıyarı vardır. İsterse rehinsiz satışı sürdürür, isterse akdi fesh eder.       

 

SORU:16- Rehin alanla rehin veren borç miktarında ihtilaf etseler söz kimindir?

Numan, Şafii ve Ahmet- Söz yeminle beraber rehin verenindir. Yemin ettikten sonra kendi söylediği kadarını verir ve kalanı geri alır.

Malik- Söz rehn alanındır, rehneden isterse rehin alanın dediğini verip rehni geri alır, isterse rehni bırakır. Eğer kıymet rehnedenin söylediğinden fazla, rehnalanın söylediğinden azsa rehnalana kıymeti üzerine yemin verdirilir ve rehneden rehni veya kıymetini verir. Rehnedene de daha fazla borcu olmadığına yemin verdirilir, böylece ziyadesi düşer.

Karagülle- Rehnin kıymeti rehn alanın söylediği kadarsa veya daha fazla ise söz rehn alanındır, rehneden isterse rehin alanın dediğini verip rehni geri alır isterse rehni bırakır. Eğer kıymet rehnedenin söylediğinden fazla, rehn alanın söylediğinden azsa rehn alana kıymeti üzerine yemin verdirilir ve rehneden rehni veya kıymetini verir. Rehnedene de daha fazla borçu olmadığına yemin verdirilir böylece ziyadesi düşer. Rehnin kıymeti borçtan daha azsa rehnedenin sözü geçerlidir.

 

SORU:17- Rehinde meydana gelen artma ve nema rehne dahil midir?

Numan- Yavru, meyve, yün, kıl ve benzerleri gibi rehnedilenden ayrılabilen artmaların hepsi rehin verenin ve rehnin içindedir.

Malik- Yavru, meyve, yün, kıl ve benzerleri gibi rehnedilenden ayrılabilen artmalar rehnedene aittir. Sadece yavru rehnin içindedir.

Şafii- Yavru, meyve, yün, kıl ve benzerleri gibi rehnedilenden ayrılabilen artmaların hepsi rehnedenindir ve rehnin dışındadır.

Ahmet- Yavru, meyve, yün, kıl ve benzerleri gibi rehnedilenden ayrılabilen artmaların hepsi rehn alanındır.

Kimi Hadisciler- Rehnin giderlerini kim karşılıyorsa artmalar onundur.

Karagülle- Bir maldaki artma ve eksilme o malın masraflarını karşılıyana aittir. Rehin teslim edilmişse masrafları rehin alana aittir, artma ve eksilme de onundur. Teslim edilmemişse masrafları rehnedene aittir, artma ve eksilme de onundur.

      

SORU:18- Rehin telef olsa rehn alan tazmin eder mi?

Numan- Rehnalan sorumludur. Borç veya kıymetten hangisi azsa onunla sorumludur.

Malik- Hayvan ve yapı gibi telefi görünebilen mallarda rehn alanın sorumluluğu yoktur. Ancak kendisinin buna sebebiyet vermediğine dair yemin etmesi gerekir. Nakit ve giyecek gibi mallarda ise rehin alanın sorumluluğu vardır. Ancak rehneden rehn alanın kusuru olmaksızın helak olduğunu biliyorsa tazmin ettirmesi haramdır. Bu mallarda rehinalan helak olduğunu ispatlarsa İbni Kasım’a göre o zaman sorumluluğu kalkar. (Eşheb’e göre kalkmaz.) Rehnalanın sorumlu olduğu yerde alacağı ile değil, kıymeti ile sorumludur. Fazla ise rehnedene vermesi gerekir.

Şafii ve Ahmet- Rehin rehnalanın elinde emanettir. Kendisinin kusuru olmadıkça sorumlu değildir.

Şureyh, Hasan ve Şabi- Rehin telef olsa sorumludur. Ancak fazlası ile sorumlu değildir.

Karagülle- Rehin telef olsa rehnalan sorumludur. Bundan zelzele, yangın, savaş gibi o malın rehnedenin elinde olması halinde de helak olması kesin olan hallerde rehnalan sorumlu değildir. Buna umumi afet veya genel afet diyoruz. Rehin yapılırken kıymeti belirlenmişse o kıymet ile sorumludur. Belirlenmemişse borç kadarı ile sorumludur.

 

SORU:19- Rehin helak olsa ve rehnin vasıflarında ittifak etseler ama kıymetinde ihtilaf etseler söz kimindir?

Numan- Yemin ile beraber söz rehnalanındır.

Malik- Bilirkişilere sorulur, ona göre amel edilir.

Şafii- Söz borçlunundur.

Karagülle- Rehin helak olsa ve rehnin vasıflarında ittifak etseler ama kıymetinde ihtilaf etseler kıymet borç kadardır.

 

SORU:20- Veresiye satın alınan malı rehnedilmesi caiz midir?

Numan, Malik ve Şafii- Sahih değildir ve satış fesh edilir.

Abdülvahhab- Kerahetle de olsa sahih olması gerekir. Malik’in usulü bunu böyle gerektirir.

Karagülle- Rehinsiz veresiye satış caiz olmadığı gibi veresiye satın alınan malın rehnedilmesi de caiz değildir. Ödemelerin takside bağlanması caiz değildir ama taksitle satış caizdir. Satış va’diyle günü gelince peyder pey satılmış olur. Bir taksidin ödenememesi halinde satış va’dinin hükmü biter satılan kısım alıcının kalan kısım da satıcının olmak üzere ortak olur. Bu alıcı hıyarı ile satıştır.   

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2188 Okunma
2-2-MİSVAK
2157 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2186 Okunma
4-4-NECASET
3421 Okunma
5-5-ABDEST
3041 Okunma
6-6-İSTİNCA
1859 Okunma
7-7-ABDEST-2
2082 Okunma
8-8-GUSÜL
2276 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2555 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2344 Okunma
11-11-HAYZ
2150 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2114 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2665 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2547 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3300 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2482 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4098 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2285 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2251 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3272 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3508 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1948 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2114 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2834 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3083 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2095 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2615 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2072 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1907 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1960 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1960 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2513 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4489 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2234 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2944 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5873 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1899 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1891 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1928 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1926 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2111 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1951 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1875 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4300 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2342 Okunma
46-46-KURBAN
2232 Okunma
47-47-NİKAH-1
2228 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
2050 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2067 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1955 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2077 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3865 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2140 Okunma
54-54-TALAK-1
1759 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2623 Okunma
56-56-TALAK-3
3078 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2234 Okunma
58-58-HADLER-1
1947 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1909 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1839 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5453 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1819 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1964 Okunma
64-64-TAZİR
2456 Okunma
65-65-KASAME
2022 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2364 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1989 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1952 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2143 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2339 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1700 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1835 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1772 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2541 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1910 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1829 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1999 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2637 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1806 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
2006 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1956 Okunma
82-82-HİBE
2038 Okunma
83-83-VAAD
1853 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1920 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1911 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1712 Okunma
87-87-VEKALET
1982 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2144 Okunma
89-89-HAVALE
1753 Okunma
90-90-ŞUFA
1823 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2421 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2073 Okunma
93-93-REHİN
1842 Okunma
94-94-İFLAS
1860 Okunma
95-95-HACİR
2191 Okunma
96-96-GASP
1943 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1910 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2503 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1784 Okunma
100-100-İKRAR
1878 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6386 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2207 Okunma
103-103-AVLANMAK
1971 Okunma
104-104-YEMİN
2060 Okunma
105-105-VAKIF
1838 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1816 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1761 Okunma
108-108-SİHİR
1817 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
2050 Okunma

© 2025 - Akevler