4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
2189 Okunma
1-TEMİZLİK

1-TAHARET (TEMİZLİK)-1

Giriş

Yeryüzü insanlığındır. İnsanlar onu atalarından devralıp yararlanarak  yaşarlar. Bunun karşılığında onu imar ederek çocuklarına devrederler. Yeryüzünde geşmiş  ve gelecek nesillerin hakları vardır. Bugünkü nesil onu tahrib edemez. Bu nedenle insan kendisini ve çevresini temiz tutmakla yükümlüdür.

Canlılar dışarıdan maddeler alırlar ve onlardan yararlanarak tekrar dışarı atarlar. Alınanlara besin, atılanlara atık diyoruz. Varlıklar kendi atıklarını besin olarak kullanamazlar.  Atıklar başka varlıkların besini olur. Besin zinciri ile denge kurulur ve hayat devam eder. Bozulan varlıkların ortadan kaldırılması gerekir. Yoksa hayat zinciri durur.

İnsanlar kendi besinlerini seçmek ve kendi atıklarını uzaklaştırmakla yükümlüdür. Bununla beraber, günün bütün saatlerinde temizlik yapsalar başka iş yapamazlar. Bu nedenle temizliklerini günün belli saatlerinde yaparlar.

İnsanlar toplu olarak üretir, tek tek tüketirler. Üretimin toplu yapılması için işlere birlikte başlar, birlikte dağılır, birlikte yatar, birlikte kalkarlar. Bunun için sabaha iki saat kala kalkılır. Birinci temizlik bu vakitte yapılır. Sonra işe başlamadan bir araya gelirler. Öğle vakti işleri birlikte bırakırlar ve ikinci temizliği bu vakitte yaparlar. Sonra öğle uykusunu uyurlar. İkindi vakti yine işe gelirler. Üçüncü temizlik  burada yapılır. Sonra akşamüstü işi bırakırlar, dördüncü temizlik burada yapılır. Yatmadan önce toplanırlar, bu da beşinci temizliktir. Böylece tüm hayatlarını temiz tutarlar.

Tüm hayatta temiz olma esastır. Temiz kaldıkça bir daha temizlenmeleri gerekmez. Bunun için pislenme meydana gelince temiz olma ilkesi getirilmiştir. İnsana herhangi bir pislik bulaşırsa en geç bu vakitlerin birinde temizliğin yapılması gerekir. Bir de insanın tuvaletten çıkınca temizlenmesi gerekir. Çünkü bunlar, kişinin pisliklere bulaştığı vakitlerdir. Uykudan uyanınca tabii olarak ilk temzilik yapılır.

Bu günlük temizlik, görünen uzuvların yıkanmasıyla olur. Çünkü görünen ve görünmeyen pisliklerle bunlar temastadır. Ayrıca en az haftada bir defa da bedenin yıkanması gerekmektedir. Böylece terleme sonucu oluşan kirlerden temizlenilir. Bu cinsi ilişki veya meninin akması veya hayız olunması gibi sebeplere bağlanmıştır. İnsan cünüp olunca yıkanmalıdır.

                

SORU : 1-Temizlenmeden namaz kılınabilir mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Temizlik yapılmadan namaz kılınamaz.

Karagülle- Temizlik yapılmadan namaz kılınmaz. Diğer canlılar temizliklerini biyolojik olarak yaparlar. Onların kirlenmiş çamaşırları yoktur. İnsan ise temizliğini ameli ile yapar. İnsandaki temizlik, vaktin bölümleri içinde yapılmaktadır. Pis olan şeylerden  onları yememek suretiyle bedenin içi, yıkanmak suretiyle bedenin dışı, çevrenin temizlenmesiyle de  giyecek ve barınacak yerler temiz tutulur. Beden yaklaşık haftada bir defa, açık uzuvlar ise günde beş defa yıkanarak sürekli temizliğe uyulur. Namaz, aynı zamanda bu temizliği hatırlatan ve  düzenleyen  bir müessesedir.

 

SORU : 2-Temizlik ne ile yapılır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Temizlik su ile yapılır.

Karagülle- Temizlik su ile yapılır. Hayat ancak su ile kaimdir. Suda erimeyen maddeler insana zarar vermez. Zararlı maddeler ve  hücreler su ile uzaklaştırılır. Ayrıca gerek ısınma ısısı, gerekse buharlaşma ısısı en fazla olan madde sudur. Yıkanma aynı zamanda vücutta ısı hareketliliğini gerçekleştirir. Dolayısıyla yıkanmanın  su ile yapılması gerekmektedir.

 

SORU : 3-Suya başka yerde ihtiyaç varsa veya kullanılma imkanı yoksa ne yapılır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Teyemmüm yapılır.

Karagülle- Suya başka yerde ihtiyaç varsa veya kullanılma imkanı yoksa teyemmüm yapılır. Teyemmümde suyun yerini toprak alır. İnsanın bedenini toprak oluşturur. Onun da zararlı şeyleri alıp götürme kabiliyeti vardır. Ancak teyemmümde esas, bir şeyin yapılması fiilen mümkün değilse, temsilen yapılarak alışkanlığın sürdürülmesidir. İbadetlerin asıl amacı, kişileri vakitli ve düzenli bir şekilde yaşamalarına alıştırmaktır.  Bundan başka faydaları da vardır. Fayda mümkün olmasa da alışkanlığın sürdürülmesi için yerine temsili hareket ikame edilir. Su yoksa teyemmüm yapılır, ayakkabı giyinilmişse meshedilir.

 

SORU : 4-Deniz suyu temizleyici  midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Deniz suyu temizleyicidir.

Kimi- Zaruret halinde temizleyicidir.

Kimi- Teyemmümle beraber temizleyicidir.

Karagülle- Deniz suyu temizleyicidir. Deniz suyuna karışan maddeler toprak cinsindendir. O da temizleyici olduğu için suyun temizleyiciğini yok etmez. Toprakla teyemmümün hikmeti de budur.

 

SORU : 5-Sudan başka şeylerle yıkanmak caiz midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Caiz değildir.

İbni Ebi Leyla, Esam- Caizdir.

Karagülle- Sudan başka şeylerle yıkanmak caiz değildir. Su ile kıyaslanacak madde yoktur. Sudan başka şeylerle hayat kaim olmaz.

 

SORU : 6-Sudan başka şeylerle pislik izale edilebilir mi?

Numan- İzale edilebilir.

Malik, Şafii ve Ahmet- İzale edilemez.

Karagülle- Sudan başka şeylerle pislik izale edilebilir. Ancak görünmeyen pislikler ancak su veya toprakla izale edilebilir. Mesela sidik kurursa bunu alkolle temizleyemeyiz, ancak su veya toprakla izale edebiliriz.

 

SORU : 7-Güneşte ısıtılmış suyun kullanılması mekruh mudur?

Numan, Malik ve Ahmet- Mekruh değildir.

Şafii- Mekruh değildir. (Mekruhtur.)

Karagülle- Güneşte ısıtılmış suyun kullanılması mekruh değildir. Güneş ışınları suyu radyasyonlu yapar, ancak bu kadar radrasyonun zararı yoktur. İnsan bedeninin soğuyup, ısınması gibi ısınıp soğuması aynı hareketliliği sağlar.

 

SORU : 8-Isıtılmış suyun kullanılması mekruh mudur?

Numan, Malik ve Şafii- Mekruh değildir.

Ahmet- Mekruh değildir. Ateşte ısıtılmış su mekruhtur. Tabii sıcak sular ile güneşte ısıtılmış sular mekruh değildir.

Karagülle- Isıtılmış suyun kullanılması mekruh değildir. Sıcak suların kiri alıp götürme kabiliyeti daha fazladır.

Kur'an'da "muğtasal", "barid" sıfatı ile kullanılmıştır. Isıtılmamış su ile yıkanmak efdaldir.

 

SORU : 9-Yıkanmada kullanılmış su temiz midir?

Numan- Temizdir; fakat, temizleyici değildir.

Ebu Yusuf- Pistir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Temizdir ve temizleyicidir.

Karagülle- Yıkanmada kullanılmış su temizdir; fakat, temizleyici değildir. Yeniden temizlemede kullanılamaz.

Sular pis, temiz ve temizleyici olmak üzere üç grupta toplanır. Su, denizlerden buharlaşarak arınır. Yağmur ve kar şeklinde yere iner. İnerken havanın pisliklerini de temizler. Kar halinde dağların tepelerinde depo edilir. Toprak altına girerek süzülür, toprakları da temizler. Pınarlar, dereler ve ırmaklar halinde akar. Canlılara hayat verir. Denize döner, orasını da temizlemiş olur. Böylece su devamlı dolaşarak canlılara hayat kaynağı olurken, aynı zamanda hava, toprak ve denizlerin de temizlenmesi işini yüklenir.

 

SORU : 10-Gülsuyu ve sirke temizleyici midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Gülsuyu ve sirke ile yıkanılmaz. Kendileri  temizdir.

Karagülle- Toprak cinsinden olmayan, yani organik olan maddeler zararsızsa temizdir ama temizleyici değildir. Çünkü onlar canlılara besin olabiliyorlar. Su rengini, kokusunu, tadını veya akışkanlığını değiştirirse temizleyicilikten çıkar.

 

SORU : 11-Zaferan benzeri  temizleyici  maddelerle değişmiş olan sular temizleyici midir?

Numan- Temizleyicidir, temiz şeyle karışan su, temizleyici olmaktan çıkmaz. Maddenin pişmesi veya oranının %50'den fazla olması suyu su olmaktan çıkarır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Temizleyici değildir.

Karagülle- Zaferan benzeri temizleyici maddelerle değişmiş olan sular temizleyici değildir. Sabunla yıkanıldıktan sonra temiz su ile son yıkama yapılmadıkça  yıkanılmış olmaz. Su yoksa ayrıca teyemmüm gerekir. Çünkü bunlar organik maddelerdir, temizdirler.

 

SORU : 12- Uzun süre kaldıktan sonra bozulan su temizleyici midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Temizleyicidir.

İbni Sirin- Temizleyici  değildir.  

Karagülle- Uzun süre kaldıktan sonra bozulan su temizleyici değildir. Uzun zaman kalan suyun rengi, kokusu, tadı veya akışkanlığı  bozulmuşsa bu, organik cisimlerin çoğalması ile olmuştur. Bu sebeple artık temizleyici değildir. Pisliği ise içindeki maddelere bağlıdır.

Suda mevcut zararlı maddelerin kabuledilebilir oranı, sudaki alkolün tad veya kokuyu değiştirmeyen oranıdır. Bu ölçü, hava kirliliği için de geçerlidir. Canlıların kirliliği ise kanın suyu renklendirdiği andaki suda mevcut olan alyuvarların sayısıdır. Zararsız kolilerin sayısı o seviyeye ulaştığında su pis hale gelir.   Maddenin ve mikrobun zararlılığı  alkol ve CO2 yüklü alyuvarların zararlılığı ile kıyaslanır. Oran ona göre belirlenir. Kabuledilebilir kirlilik böylece belirlenir.

Hiçbir zaman yüzde yüz temizlik yapılamaz. Buna gerek de yoktur, hatta zararlıdır. Bağışıklılığı ortadan kaldırır. Bu nedenle, sağlık şartları belirlenirken kabuledilebilir kirlilikler de belirlenir. Günümüzde bu, alimlerin istihsanı ile ortaya konmuştur. Üretici tekel firmaların keyfine göre yukarı çıkarılıp, aşağı indirilmekte, teknolojik imkanlara göre değiştirilmektedir. Oysa sağlık, teknolojik imkanlara göre değil, biyolojik kodlara göre devam ediyor. Şeriat, baz olarak verilen  maddelere kıyas istiyor.

 

SORU : 13-Zemzem suyu ile yıkanmak mekruh mudur?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Mekruh değildir.

Karagülle- İçme suları ile yıkanmak mekruhtur. Sular yıkanma, içme, hayvanları sulama, toprakları sulama ve zararlı sular gibi kısımlara  ayrılır. Herbirini kendi sahasında kullanmak gerekir.  Sulama suyu içme suyu olarak kullanılırsa zararlı olur, içme suyu da sulama suyu için kullanılırsa israf olur. Suyun bol olması halinde bu ayrımlar yapılmayabilir. Ne var ki, nüfusun artması bu ayrımları zorunlu kılar.

Zararlı suların mümkünse arıtılarak çevreye verilmesi, bu mümkün değilse derin kuyu kazıp toprağın derinliklerine verilmesi gerekir.

Deterjan gibi temizlemede kullanılıp çevre kirliliği yapan maddeler ihtiva eden sular ayrı kanalizasyonlarda arıtılmalı veya yerin altına akıtılmalıdır. (4/43; 5/6)

 

SORU:14-Ateş veya güneşle pislik giderilebilir mi?

Numan- Giderilebilir. Güneşte kuruyan deri temizlenir, tabaklanmaya gerek kalmaz. Güneşte kuruyan pislik temizdir. Üzerinde namaz kılınır, temizleyici değildir, teyemmüm edilmez.

Malik, Şafii ve Ahmet- Ateş veya güneşle pislik giderilemez.

Karagülle- Ateş veya güneşle kurutulup hayatiyetini kaybeden tozlar temiz değildir. Rutubetlenince tekrar hayata dönerler. Ancak bunlardan çok azına, azlığından dolayı müsaade edilebilir. Mesela deriden yağlar gitmeli, kuru yerden de tozlar bedenimize bulaşmamalıdır.  

 

SORU:15-Rengi, kokusu, tadı ve akışkanlığı değişmemiş akarsular temiz midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Temizdir.

Karagülle- Rengi, kokusu, tadı ve akışkanlığı değişmemiş akarsular temizdir. Bu husus kırlar ve sanayileşmemiş yerler için geçerli olup hükmünü zamanla kaybetmektedir.

 

SORU:16-Küçük sulara pislik değerse, vasfı değişmese de kirlenir mi?

Numan ve Şafii- Kirlenir.

Malik- Kirlenmez.

Ahmet- Kirlenir. (Kirlenmez)

Karagülle- Küçük sulara pislik değerse vasfı değişmese de kirlenir. Sular eriticidir, temasla kirlenir. Kirlilik ise yüzde ile belirlenir.

 

SORU:17-Büyük su nedir?

Numan- Suyun bir kenarında yıkanırken çıkan dalgalar öbür tarafa ulaşamıyorsa o su büyük sudur. Dalgaların ulaşamadığı yer kirlenemez.

Malik- Suyun büyüğü yoktur. Tadı, rengi, kokusu ve akışkanlığı değişmedikçe o su temizdir ve temizleyicidir.

Şafii ve Ahmet- İki kulleden ( 500 Bağdat rıtlı, yüzsekiz Şam rıtlı, bir çeyrek arşınküp) çok olan sular  büyük sulardır.

Karagülle- Bir sa’, 1040 dirhemdir. Bunun sekizde biri (130 dirhem) bir rıtldır. Bir dirhem 3.28 gramdır. Bunlar Abbasilerin ölçüleridir, 95 santimetre civarındadır, bu gerçek kulaçtır. Söylenen su bir ton civarındadır.

İnsanın vasat ağırlığı 75 kilodur. Bunun 20 katı birbuçuk ton eder. Bu tanımlar bir yana, bence suya karışan pisliğin yüzdesi önemlidir. Bu yüzdede suyun vasfını değiştiren alkol miktarı ile suyun rengini değiştiren kan nisbeti esasdır.

 

SORU:18-Akarsu durgun su gibi midir?

Numan ve Ahmet- Durgun su gibidir.

Malik- Durgun su gibidir. Rengi kokusu değişmedikçe su kirlenmez.

Şafii- Durgun su gibi değildir. Rengi kokusu ve tadı değişmedikçe kirlenmez.

Beğevi, İmamı Haremeyn, Gazali ve Nevevi- Akarsu vasfı değişmedikçe kirlenmez.

Karagülle- Akarsu durgun su gibi değildir. Akarsuyun alt tarafı kirlenir, yukarı tarafı kirlenmez. Ancak bir suyun akar olması onun temiz olmasını gerektirmez. Sular gittikçe kirlenmektedir. Temiz su, arıtılmış su olacaktır. Radyolojik kirlilik nedeniyle yağan yağmurlar bile temiz değildir. Bu nedenle bütün dünya için bir "Sular Vakfı" kurulması gerekir.

 

SORU:19-Altın kap kullanılabilir mi?

Numan, Malik ve Ahmet- Haramdır.

Şafii- Haramdır.(Değildir)

Davut- Sadece içmek için haramdır.

Karagülle- Altın, uluslararası para olarak yaratılmıştır. Onun gereksiz olarak harcanması para darlığına neden olur. Aynı vasıf ve fiyatta başka imkan varken altını kullanmak haramdır.

Kadınlar zekatını vererek altını zinet olarak takabilirler, haram değildir. Gümüş ulusal parasıdır, benzer hükme tabidir. Gümüş daha ucuz olduğu için altından daha fazla başka işlerde  kullanılır durumdadır.

 

SORU:20-Altın veya gümüş kaplama helal midir?

Numan- Gümüş kaplama helal, altın kaplama haramdır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Kaplama büyük ve çoksa altın ve gümüş kaplamalardan her ikisi de haramdır.   

Karagülle- Altın ve gümüş para olarak kullanıldığından onların başka işlerde kullanılması için kulanılacağı malzemeyle karşılaştırıldığında aynı evsafda ve daha ucuz olması gerekir. Faizsiz bankalar yoksa zekatı verilmek şartı ile stoku helaldir. Faizsiz banka varsa bunların bankaya tevdi edilmesi gerekir. Zekatı verilse de bunlar evlerde korunmuş mallardan değildir. Çalınsa devletçe tazmin edilmez, davaya bakılmaz. Bundan, kadınların nisabı geçmeyen miktarları müstesnadır.

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2189 Okunma
2-2-MİSVAK
2157 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2186 Okunma
4-4-NECASET
3422 Okunma
5-5-ABDEST
3041 Okunma
6-6-İSTİNCA
1859 Okunma
7-7-ABDEST-2
2083 Okunma
8-8-GUSÜL
2276 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2555 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2344 Okunma
11-11-HAYZ
2150 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2114 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2665 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2547 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3300 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2482 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4098 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2285 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2251 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3272 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3508 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1948 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2114 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2834 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3083 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2095 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2615 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2072 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1907 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1960 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1960 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2513 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4489 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2234 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2944 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5873 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1899 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1891 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1928 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1926 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2111 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1951 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1875 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4300 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2342 Okunma
46-46-KURBAN
2233 Okunma
47-47-NİKAH-1
2228 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
2050 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2067 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1955 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2077 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3865 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2140 Okunma
54-54-TALAK-1
1759 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2623 Okunma
56-56-TALAK-3
3078 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2234 Okunma
58-58-HADLER-1
1947 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1909 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1839 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5453 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1819 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1964 Okunma
64-64-TAZİR
2457 Okunma
65-65-KASAME
2022 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2364 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1989 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1952 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2143 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2339 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1700 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1835 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1772 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2541 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1910 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1829 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1999 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2637 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1806 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
2006 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1956 Okunma
82-82-HİBE
2038 Okunma
83-83-VAAD
1854 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1920 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1911 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1712 Okunma
87-87-VEKALET
1982 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2144 Okunma
89-89-HAVALE
1754 Okunma
90-90-ŞUFA
1823 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2421 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2073 Okunma
93-93-REHİN
1842 Okunma
94-94-İFLAS
1860 Okunma
95-95-HACİR
2192 Okunma
96-96-GASP
1943 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1910 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2503 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1784 Okunma
100-100-İKRAR
1878 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6386 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2207 Okunma
103-103-AVLANMAK
1971 Okunma
104-104-YEMİN
2060 Okunma
105-105-VAKIF
1838 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1816 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1761 Okunma
108-108-SİHİR
1817 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
2050 Okunma

© 2025 - Akevler