HACCIN YAPILMASI (ÖNCESİ)
Hacca gidecek kimse;
a) Ailesine altı aylık nafakasını hazırlayıp, bırakır.
b) Kendisine hacca gidip gelecek kadar nakit ayırır.
c) hram elbisesini hazırlar. Bu kadın ve erkek için iki parçadır. Alt vücudu iki defa sarar ve yandan bağlanır. Üst çift kat yapılarak, göğsün üstüne bağlanır. Bir katını alt kısmın içine sokar. İkinci katını omuzlardan geçirerek önden bağlar. Kadınlar başdan geçirerek bağlarlar.
İçlik giymelerinde bir mahzur yoktur. Dışarıdan görünmemelidir. Kadınlar bileklere kadar giyinebilirler. Yüzlerini örtemezler.
d) Yakınlar ziyaret edilir. Onlar da hacca bulabildiklerini hediye olarak katarlar. Bu yiyecek olabilir, giyecek olabilir, alet ve benzeri eşya olabilir. Kendi isim ve adreslerini yazarlar. Bu ambalaj yapılarak denklenir.
c) Dereden veya diğer yerlerden yetmiş kadar çakıl toplanır. Bu çakıllar mümkün olduğu kadar değişik yerlerden alınır. Torba yapılır, eşyaların içine konur.
d) Bir su tenekesi alınır ve değişik pınar veya derelerden sularla doldurulur. Bu da eşyalar arasına konur.
e) Hacda kurban etmek üzere en az bir koyun, gücü varsa bir inek veya deve satın alınır ve sürüye katılır. İnekler damgalanır ve herkes orada kendi ineğini alıp keser. Koyunlar damgalanmaz, orada onun yerine bir koyun alınır ve kesilir.
f) Her bucakta veya ilçede bir kafile başı tayin edilir. Eşyalar bu kafile başına teslim edilir. Hacca gidilecek gün, hacılar ve yakınları köy merkezlerine toplanır ve hacıları uğurlarlar. Kafile başı hacıları köy köy dolaşarak toplar, eşyalarını alır.
g) Bucağın dışına çıktıklarında ihram elbislerini giyer ve niyet ederler. İlin kafile reisi ilçelerden hacı kafilelerini birleştirir. Kavmin kafile reisleri de bölgelerdeki kafileleri birleştirir.
h) Kara, deniz, hava ve demir yolları ile gidenler ayrı kafileleler oluştururlar.
ı) Yollarda hacı konak yerleri bulunur. Uyku saatlerini bu konak yerlerinde geçirirler. Altlarına serecekleri ve üstlerine örtecekleri battaniyeleri ile çarşaflarını kendileri yanlarında bulundururlar. Hac konaklamaları kapalı yerlerde olur ve iki tarafta sekiler bulunur. Aralarında perdeler olur. Aileler ayrı, bekar erkekler ayrı ve bekar kadınlar ayrı yerlerde yatarlar. Tuvalet ve banyo yerleri ile yemek pişirmek için ocaklar bulunur. Bu yerler hac mevsimi olmasa da işler.
İhramlıların karyolalı, döşekli, yorganlı örtüler içinde yatmaları haramdır. Battaniye ve çarşaf. Alt battaniyenin altına ot serilebilir. Halı da serilmiş olabilir.
Hacılar Mikat'ta kendi beldelerine inerler. Orada onlar için benzer şekilde ikamet yerleri hazırlanır.
j) Mekke'ye varır, kudum tavafını yaparlar. Say' yapmazlar. Haccı kıran veya haccı temettü yapıyorlarsa umre tavafını yaparlar, sa'yetmezler. İhramdan çıkarlar. Mekke'nin içinde ancak mutekif olarak ikamet ederler. Onun dışında sabah gelip, akşam giderler.
k) Diğer milletlerin beldelerini ziyaret edip, sohbet ederler. Alış veriş yaparlar.