KÜSÜF NAMAZI
Namazlar toplanma merasimidir. Günde beş, haftada bir ve senede iki defa toplanılır. Bunun dışında olağanüstü hallerde de toplanılır. Bunlara misal olarak ay ve güneş tutulmaları halinde, kuraklıklarda, cenazelerde, sel, yangın, saldırı gibi afetlerde toplanma, kendilerine mahsus namazlarla yapılmaktadır.
SORU:1- Küsuf namazı sünnet midir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Güneşin tutulması halinde cemaatle namaz kılmak sünneti müekkededir. Ayrı da kılınabilir.
Karagülle- Güneşin tutulması halinde cemaatle namaz kılmak sünneti müekkededir. Ayrı kılınması sünnet değildir.
SORU:2- Küsuf namazı nasıl kılınır?
Numan- Sabah namazı gibi kılınır.
Malik, Şafii ve Ahmet- İki rekattır, her rekatta iki kıyam, iki rüku, iki secde vardır.
Karagülle- Küsüf namazı iki rekattır. Her rekatta iki kıyam, iki rüku, iki secde vardır. İlk kıyamda kıraat yapılır, ikinci kıyamda huşu yapılır. Sabah namazı da böyledir.
SORU:3- Küsuf namazında kıraat nasıl okunur?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Gizli okunur.
Karagülle- Farz namazları dışında, cuma namazı dahil, cemaatle kılınan bütün namazlarda açık okunur.
SORU:4- Küsuf namazında hutbe var mıdır?
Numan- Sünnet değildir.
Malik, Şafii ve Karagülle- Sünnettir.
Ahmet- Sünnet değildir. (Sünnettir.)
SORU:5- Kerahat vaktinde güneş tutulsa ne yapılır?
Numan ve Ahmet- Namaz kılınmaz, tesbih yapılır.
Malik- Namaz kılınır. (Kerahat vaktinden sonra kılınır.) (Öğleden sonra kılınmaz.)
Şafii- Namaz kılınır.
Karagülle- Güneş tutulmağa başlandığında insanlar bayramlık yerde toplanır, oradan seyrederler. Bittikten sonra hutbe okunur, namaz kılınır ve dağılınır. Hutbeyi küsuf hakkında bilgisi olan okur.
SORU:6- Ay tutulmalarında cemaat yapılır mı?
Numan ve Malik- Sünnet değildir.
Şafii ve Ahmet- Sünnettir, ayrı da kılınabilir.
Sevri ve Muhammed- İmam namaz kıldırırken birlikte de kılınır, ayrı da.
Karagülle- Ay tutulması, güneş tutulması gibidir. Cemaat toplanı, ay tutulması seyredilir. Dağılmadan önce namaz kılınır, hutbe okunur.
Güneş tutulmasının önemi, yeni ayların tesbitidir. Güneş ile ay aynı hizaya gelip de, en büyük kararma olduğu zaman o saniye ayın hesabi olarak yenilenmeğe başlamasıdır. Bu vakit, zevalden önce olmuşsa ertesi gün ayın biridir. Zevalden sonra olmuşsa ertesi gün değil de daha sonraki günler için ayın biridir.
Bu Mekke saatı ile hesaplanacaktır. Ancak her yer Mekke gerçek saat farkını bilirse zeval saatine onu ekler veya çıkarır. Batıdakilere kendi ülkelerine göre ertesi gün ayın biri olacağı halde, Mekke'ye göre olmayabilir. Doğudakiler için de ertesi gün ayın biri olmadığı halde ayın biri olabilir. Bundan sonra her ay için 29.30588 gün eklenerek yeni aylar hesaplanır.
SORU:7- Deprem, gündüz karanlık çökmesi, yıldırım gibi hallerde namaz kılmak sünnet midir?
Numan, Malik ve Şafii- Sünnet değildir.
Ahmet- Sünnettir.
Karagülle- Her türlü tabii ve beşeri afetlerde halk bir yerde toplanır, imamın veya birinin başkanlığında işler yapılır, sonunda hutbe okunur, namaz kılınır ve dağılınır.
Bu tür tabii afetlerde imamın (başkanın) savaştaki yetkisi vardır. Her türlü malları tasarruf eder. Sonra bütün zararlar tazmin edilir. Fazla nöbet beklenmişse nöbetlerinden mahsup edilir.
Ocakta zımmi olmayan erkek ve kadınlar, bucakta, ilde ve ülkede zımmi olmayan erkekler savunma nöbetlerini tutarlar. Tabii afetlere katılanların çalışmaları bu nöbetten mahsup edilir veya hepsine eşit olarak yaptırılır. Orman yangınlarına katılanların hizmetleri askerlikten mahsub edilir.