HAVF NAMAZI
Havf namazı, nöbet değiştirme namazıdır. Bu namaz, daima imam için dört, cemaat için iki rekattır. Namaz vakitlerine göre değişmez. Çünkü artık, kısa ve uzun vakit söz konusu değildir. İmam nöbeti devr alacak cemaatle ilk iki rakatı kılar ve secdeye oturur. Cemaat da oturur. İmam tek taraflı selam verir. Cemaat iki taraflı selam verir ve iş başına gider, işi teslim alırlar. İmam bekler, kalan cemaat gelince imam üçüncü ve dördüncü rekata geçer, imam selam verince onlar da selam verir ve dağılırlar. Seferde ise imam için iki, cemaat için bir rekattır. İmam birinci rekatten sonra oturur. Cemaat de oturur, selam verir ve iş başına giderler. Diğerleri gelir, iki rekatı tamamlar.
SORU:1- Havf namazı mensuh mudur?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Mensuh değildir. Peygambere mahsus da değildir.
Ebu Yusuf- Peygambere mahsusdur.
Muzni- Mensuhtur.
Karagülle-
SORU:2- Havf namazı kaç rekattir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Hazerde dört, seferde ikidir.
Karagülle- Havf namazı imam için hazerde dört, seferde iki; cemaat için hazerde iki, seferde birer rekattır ve bütün namazlar için eşittir.
SORU:3- Havf namazı nasıl kılınır?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Cemaat tam kılar, imam bekler, iyisi budur. Havf namazını imam tam kılar, cemaat yarım kılar.
Karagülle- Havf namazını imam tam kılar. Cemaat yarım kılar. Hazerde bütün namazlar dört, seferde iki rekattır. İki teşehhüt yapılır.
SORU:4- Çatışma halinde iken havf namazı kılınır mı?
Numan- Kılınmaz, çatışmadan sonra cem edilerek kılınır. Çatışma halinde cemaat olunmaz.
Malik, Şafii ve Ahmet- Çatışma halinde iken, imkan dahilinde ayrı ayrı veya cemaaten kılınır.
Karagülle- Çatışma sırasında fırsat bulan herkes dua eder. Çatışma bitince cem'an namaz cemaatla kılınır.
SORU:5- Hazerde havf namazı nasıl kılınır?
Numan, Şafii, Ahmet ve Karagülle- Hazerde ilk iki rekatı bir grup, ikinci iki rekatı ikinci grup kılar.
Malik- Hazerde havf namazı yoktur. (Arkadaşları- Hazerde ilk iki rekatı bir grup, ikinci iki rekatı ikinci grup kılar.)
SORU:6- Havf namazında secde var mıdır?
Numan- Harp kızıştığında namaz bırakılır, sonra cemaatle kılınır.
Malik, Şafii ve Ahmet- Harp kızıştığında herkes imkan nisbetinde yaya veya binek olarak, kıbleye karşı veya değil, rüku ve secdeyi işaretle kılarlar.
Karagülle- Harpte veya hazerde nöbet değişmelerinin aynı anda yapılması gerekiyorsa, herkes bulunduğu yerde namaza katılır. Techizatla imam ilk rekatını tekbirlerle kıldırır. Cemeaat bir rekat kılar. Arada değişme olur, değiştirilenler ikinci rekatı kılarlar.
Araba yürürken şoför değişecekse ikinci şöfor direksiyona yaklaşır ve ima ile bir rekatı kılar. Selam verince uygun hali kollar ve direksiyonu alır. Alan sağa çekilir ve son rekatı kılar. Bu değiştirmeler ileride daha çok gerekecek. Teknik ilerledikçe bu tür değişmeler bilhassa uzayda ve deniz altlarında gerekli olacaktır.
SORU:7- Havf namazı kılarken silahlı olmak farz mıdır?
Numan ve Ahmet- Silahı üzerine almak müstehatır, farz değildir.
Malik- Silahı üzerine almak farzdır.
Şafii- Silahı üzerine almak müstehaptır, farz değildir. (Farzdır.)
Karagülle- Havf namazında silahlar secde yapılacak yere konur. Namlusu sola bakar, silahın kabzası secdenin tam solunda olur. Top gibi büyük silahlarla araçlar da önde durur. Sıraların aralarında bulundurulur.
SORU:8- Bir kalabalığı görüp, düşman zannederek havf namazı kılanlar sonra düşman olmadığı anlaşılırsa namaz iade edilir mi?
Numan ve Malik- İade ederler.
Şafii- İade ederler. (Etmezler.)
Ahmet- İade ederler. (Etmezler.)
Karagülle- Bir kalabalığı görüp düşman zannederek havf namazı kılanlar sonra da düşman olmadığı anlaşılırsa iade etmezler. ibadetlerde hata cemaatce olursa afedilir. Her ne suretle olursa olsun iade edilmez. Kişilerde mağduriyet varsa ortaklaşa giderilir.
SORU:9- Erkekler savaşta ipek giyebilir mi?
Numan- Giyemez.
Ebu Yusuf ve Muhammed- Giyebilir.
Malik ve Şafii- Giyebilir.
Ahmet- Giyemez, mekruhtur.
Karagülle- Erkekler savaşta ipek giyebilir. Savaşta başkalarının haklarına riayet etmek ve nesli bozmamak, sağlığa zarar vermemek üzere herşey meşrudur. Ancak emirin yasakları da yasaktır.
SORU:10- İpeğin üstüne oturmak haram mıdır?
Numan- Giymek gibi, üstüne oturmak da haramdır. (Değildir.)
Malik, Şafii ve Ahmet- Haramdır.
Karagülle- İpek giymek gibi, üstüne oturmak da haramdır. İpek kadın giyeceğidir. Sadece kadınların oturacakları yerler ipeklerle kaplanabilir, oralarda erkeklerin oturması haramdır.