HAYZ
SORU:1- Hayızlıdan farz namazlar düşer mi?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Hayızlı, cünüp gibi namaz kılamaz, Kabe’yi tavaf edemez, mescide giremez, Kur’an’a el süremez, okuyamaz ve cinsel ilişki kuramaz.
Karagülle- Hayızlı, cünüp gibi teyemmüm yapmadan veya müteaffin iken namaz kılamaz, Kabe’yi tavaf edemez, mescide giremez, Kur’an’a el süremez ve okuyamaz.
Bez kullanır ve temizlenirse cünüplük için teyemmüm, hades için abdest alırsa namaz kılabilir, Kabe’yi ziyaret edebilir, mescide girip oturabilir, Kur’an okuyabilir ve el sürebilir. Bu husustaki sünnet o günkü şartlara göre kadınların kendilerini taaffünden koruyamamaları hatta namazgahları kirletmemeleri sebebiyle teşri edilmiştir.
Kur’an’da hayızlının namaz kılamayacağına dair bir hüküm yoktur. Ancak cünüplüğe kıyasla bu hüküm çıkarılabilir. Kıyasta hüküm değişmez, asılda ne ise fer’de de odur. Cünüplü iken teyemmümle nasıl namaz kılınabilyorsa hayızlı iken de teyemmümle namaz kılınabilir. Kur’an hayızlı için “eza” diyor ve temizleninceye kadar cinsi ilişkiyi yasaklıyor. Bu hal hastalık ile kıyas edilebilir. Hasta için su bulunsa da yıkama yerine teyemmüm geçerli olduğuna göre, hayızlı için de kıyasla hasta gibi düşünüp teyemmümle namaz kılması caizdir. Sonra namazda ertelemek suretiyle kolaylık yoktur. Terke cevaz verilmemiştir. Namazda tahfif yoluyla kolaylık vardır. Bu hüküm hayızlılar için de geçerli olmalıdır.
Kadınları erkekler kadar sevap almadan mahrum bırakmak Kur’an’ın adalet hükümlerine uymaz. Bu nedenle kadınlar cuma namazı farz olmadığı halde edaya ehil kılınmışlardır. Savaşa katılma yükümlülükleri olamdığı halde savaşa katılma hakları tanınmıştır. Kadınlar, başkan olamadıkları için başkanlık için sevap takdir edilmemişdir. Hayızlı, erkekle birleşemez ve hayızın bitiminde temizlenmeden namaz kılamaz.
SORU:2- Kadın en erken kaç yaşında hayız görür?
Numan- (Mezhebi-Dokuz yaşında.)
Malik, Şafii ve Ahmet- Dokuz yaşında.
Karagülle- Kadın ve erkeğin buluğ yaşı 15’dir. Kadınlar bir yıl erken baliğ olur. En erken baliğ erkek için on, kadın için dokuz yaştır.
SORU:3- Hayızdan en geç hangi yaşlarda kesilme olur?
Numan- (Altmış yaşına kadar hayız görebilir.-Hasan İbni Ziyad)
Muhammet- 55 yaşına kadar hayız görebilir.
Malik ve Şafii- Belli bir yaş yoktur. Ülkelere göre iklimin tesiri ile değişir.
Ahmet- Elli yaşında hayızlı olabilir. (Altmış yaşına kadar hayızlı olabilir.) (Arap nebtiler için altmış, acemler için elli yaş.)
Karagülle- Kadının hayızdan kesilmesinin kesin yaşı yoktur. Çok yaşlılar dahi çocuk doğurabiliyor. Kesildikten sonra tekrar gelebiliyor. Nominal olarak elli yaşı, hayızlı olmanın en son yaşı alabilirizi.
SORU:4- Hayız en az kaç gün sürer?
Numan- Üç gün.
Malik- Asgari gün yoktur, bir satte de temizlenebilir.
Şafii- En az bir gün sürer. (Vakti yok)
Ahmet- En az bir gün sürer.
Karagülle- Hayzın ortalama müddeti 30 gündür. En azı bunun onda biridir.
SORU:5- Hayız en çok kaç gündür?
Numan- On gündür.
Malik, Şafii ve Ahmet- Onbeş gündür.
Karagülle- Temizlik vakitleri hayızlı vakitlerine eşit kılınamaz. En çok üçte bir kadar sürmelidir. Bu da on gün eder. En azı cemi kıllet en çoğu da cemi kesret kadardır.
SORU:6- İki hayız arası en az kaç gündür?
Numan ve Şafii- En az temiz olarak onbeş gün kalmalıdır. Gecikme için bir vakit yoktur.
Malik- En az kaç gün temiz kalacağı hakkında delil bulamadım. Gecikme için bir vakit yoktur. (En az on gün temiz kalmalıdır- Mezhebi)
Ahmet- En az onüç gün kalmalıdır. Gecikme için bir vakit yoktur.
Karagülle- Temiz olarak daha fazla kalmalıdır. Bu da yirmi gündür. Bu “kur”un üçte ikisidir. En fazla hayızlı müddetin iki katıdır. Gecikme için bir vakit yoktur.
SORU:7- Hayızlının sevişmesi caiz midir?
Numan- Hayızlı kadının bedeninden istifade dilebilir. Bel ile diz kapağı arasına çıplak yaklaşılmaz.
Malik- Hayızlı kadının bedeninden istifade edilebilir. Bel ile diz kapağı arasına çıplak yaklaşılmaz. (Vajina dışında her türlü sevişme helaldir.-Ekabir)
Şafii- Hayızlı kadının bedeninden istifade edilebilir. Bel ile diz kapağı arasına çıplak yaklaşılmaz. (Vajina dışında her türlü sevişme helaldır. Kimi)
Ahmet- Hayızlı kadının bedeninden istifade dilebilir. Sadece vajinadan temas yapılmaz. Bedeninde akıtma caizdir. Arka tarafına yaklaşılamaz.
Karagülle- Hayızlı kadının bedeninden istifade dilebilir. Arkadan temas haramdır. Hayızlı iken vajinadan ilişki kurulmaz, başka zamanlarda her türlü istimta helaldir. Hayızlı kadın bez kullanmalıdır ve taaffun halinde bulunmamalıdır. Taaffun halinde koca uzak durmalıdır.
SORU:8- Hayızlı cinsel ilişki kurarsa ne ceza verilir?
Numan ve Ahmet- Kasıtlı yapsa günahkar olur, istiğfar etmesi gerekir.
Malik- Kasıtlı yapsa günahkar olur, istiğfar etmesi gerekir. Kan artarken yapsa bir dinar, kan azalırken yapsa bir dinar tasadduk etmesi müstehabdır.
Şafii- Kasıtlı yapsa günahkar olur, istiğfar etmesi gerekir. Kan artarken yapsa bir dinar, kan azalırken yapsa bir dinar tasadduk etmesi müstehabdır. (Vaciptir) (Köle azat etmelidir.)
Karagülle- Hayızlı iken kasıtlı olarak cinsel ilişki kuran günahkar olur, istiğfar etmesi gerekir. (Zihar kefareti gerekir.) Hataen yaparsa af olacağı ümit edilir.
SORU:9- Hayız kanı duran kadın ile yıkanmadan önce birleşmek cazi midir?
Numan- On günlük en uzun müddet geçmişse veya temizken bir namaz vakti geçmişse caizdir. Yoksa yıkandıktan sonra birleşilebilir.
Malik, Şafii, Ahmet ve Karagülle- Hayızlı ile yıkanmadan cinsi ilişki kurulamaz.
Evza ve Davut- Su bulamazsa vajinasını yıkar, sonra ilişki kurabilir.
SORU:10- Hayızdan çıkan kadınla su yoksa teyemmümle birleşilebilir mi?
Numan- Teyemmüm yapmadan ve namaz kılmadan cinsi ilişki kuramaz.
Malik- Yıkanmadan ve namaz kılmadan cinsi ilişki kuramaz.
Şafii ve Ahmet- Teyemmüm yapmadan cinsi ilişki kuramaz. Namaz kılmaya gerek yoktur.
Karagülle- Hayızdan çıkan kadın, su bulamıyorsa teyemmüm yaparak cinsi ilişki kurabilir.
SORU:11- Hayızlı Kur’an okuyabilir mi?
Numan, Şafii ve Ahmet- Hayızlı namazda ve Kur’an okumada cünüp gibidir.
Malik- Hayız namazda cünüp gibidir. İstediği kadar Kur’an okuyabilir. (Bir kaç ayet okuyabilir.)
Karagülle- Hayızlı her bakımdan cünüp gibidir, ayette kıyasla sabittir. Bu nedenle, hayızlı teyemmüm yaptıktan sonra abdestlinin yaptığını yapar, namaz kılar, Kur’an okur. Teyemmüm yapmadan namaz kılamaz, Kur’an okuyamaz.
SORU:12- Hamile kadın hayızlı olabilir mi?
Numan ve Ahmet- Hamile, hayızlı olmaz.
Malik- Hamile, hayızlı olabilir.
Şafii- Hamile, hayızlı olabilir. (Hayızlı olmaz.)
Karagülle- Hamile kadın hayızlı olmaz. Ancak döllenme gecikebilir. Bu nedenle bir hayızla kadının hamile olduğu anlaşılmaz. Üç defa hayızlı olması hamile olmadığını kesin belirler. Döllenme son hayızden sonra kabul edilir. Ama babalığın tesbiti üç hayız müddeti içinde geçerlidir.
SORU:13- İlk buluğa eren kadında kan kesilmezse ne yapılır?
Numan- Ongün bekler sonra temizlenmiş sayılır. Hasta olur.
Malik- Onbeş gün bekler, sonra temizlenmiş sayılır. Hasta olur. (Temzilenmez, bekler.)
Şafii- Kan ayırt edilebiliyorsa onun hükmü caridir, edilmiyorsa ekseri kadınların hayız müddeti esas alınır. Bu da altı yedi gündür.
Ahmet- (Kan ayırt ediliyorsa onun hükmü caridir, edilmiyorsa ekseri kadınların hayız müddeti esas alınır.) Temyize gerek olmadan vasat iddet müddetini bekler.
Karagülle- Hayzın asgari iddet müddeti üç, ortası bir hafta, en çoğu da on gündür. Temizliğin asgarisi 20 gündür, azami temizlik günü bekler, temizlenmiş olur.
SORU:14- Kan devam ediyorsa ne yapılır?
Numan- Gün sayılarak hareket edilir.
Malik ve Şafii- Kan durunca kılar, kan akınca terkeder.
Ahmet- Hayız kanı ile hastalık kanı renk, koku ve kıvamı ile ayırt edilir. Hayız kanı koyudur, kokusu vardır, katı kıvamlıdır. Hastalık kanı ise açık kırmızı, akışkan ve kokusuzdur. Buna göre amel edilir.
Karagülle- Kadın tecrübe ile kan renginin kokusunu ve akışkanlığının değişmesi ve aybaşlılık sancıları ile aybaşı olduğunu anlar. En az üç gün bekler sonra kan değişirse temzilenmiş olur, cinsel ilişki kurabilir. Hasta iken cima mekruhtur.
SORU:15- Kanın ayırt edilmesinin hükmü nedir?
Numan- Hayızda kanın ayırt edilmesinin hükmü yoktur. Adeti varsa adetine göre günler tesbit edilir, adeti yoksa en az hayız müddeti kadar bekler.
Malik- Hayızda adetin hükmü yoktur. Kan ayırt edilebiliyorsa ona göre amel edilir, ayırt edilemiyorsa hayızlı değil, hep hasta sayılır. İlk ayda ise en çok hayız müddeti 15 gün hayızlı sayılır.
Şafii- Kan devam ediyorsa kan ayırt ediliyor, adeti de belli ise ayırt etme adete tercih edilir. Eğer ikisi de olmazsa ilk ayın hükmü geçerlidir, altı yedi gün bekler.
Ahmet- Kan devam ediyorsa önce adet, sonra temyiz ikisi de yoksa bir gün bekler. (Yedi gün bekler.)
Karagülle- Ayırt etme öncedir. Hiç ayırt edilmiyorsa hayızdan kesilmiştir, demektir. Çünkü devamlı hayız kanı gelmesi mümkün değildir. Adetin hükmü yoktur. Ancak bir kaç gün önce kan gelmesi veya bir kaç gün geç kalması ayıt etmesi gerekmeden asgari ve azami günler dikkate alınır.
SORU:16- Hastalık kanı gelen ile cinsel ilişki kurulabilir mi?
Numan, Malik ve Şafii- Kurulabilir.
Ahmet- Kurulamaz; ancak, koca zinaya sürüklenecekse zarureten cazidir.
Karagülle- Hastalık kanı geldiğinde cinsel ilişki kurmak mekruhtur.
SORU:17- Nifas hali hayız gibi midir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Nifas halı hayız hali gibidir.
Karagülle- Nifas hali hayız hali gibidir, ona kıyas yapılır.
SORU:18- Nifasın en azı kaç gündür?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Azının müddeti yoktur, kanının kesilmesi yeterlidir.
Karagülle- Azının müddeti hayzın en çoğudur. On gündür.
SORU:19- Nifasın en uzunu kaç gündür?
Numan ve Ahmet- 40 gündür.
Malik ve Şafii- 60 gündür.
Leys- 70 gündür.
Karagülle- Nifasın en uzun müddeti hamile müddetinin beşte biridir, 54 gündür.
SORU:20- Kadın nifaslı iken kırk gün içinde kanı kesilse ilişki caiz midir?
Numan, Malik ve Şafii- Caizdir.
Ahmet- Caiz değildir, kırkına varmalıdır.
Karagülle- Kadın nifaslı iken kırk gün içinde kanı kesilse ilişki caizdir. On gün içinde kesilse caiz değildir.