4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
1879 Okunma
87-VEKALET

VEKALET

 

Vekalet kişinin tasarruflarını kendisinden başka biri tarafından kullanılmasıdır. Kişide tasarruf hakkı devam ediyorsa buna vekalet etmiyorsa, velayet veya vesayet denir. Vekilin tasarufları belirlenmiş ve kendisine karar alma yetkisi bırakılmamışsa buna risalet denmektedir. Risalette yetki daralmış, uygulanabilecek saha genişlemiştir. Velayette ise hem saha hem de yetki vekalete nispetle daralmıştır. Vekil müvekkili adına kararlar alma yetkisine sahiptir. Müvekkil karar almış gibi olur, vekili ilzam etmez.

 

SORU:1- Akidlerde genel olarak vekalet caiz midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Caizdir.

Süleyman- Mali akitlerde vekalet her zaman caizdir. İctimai akitlerde vekalet değil, risalet caizdir. İctimai akitler içindeki mali kısımlarda genel vekalet de caizdir. Biatlarda metbunun başkasına tabi olması caiz olmakla beraber ilk tabi haberdar olduktan sonra metbunu değiştirebilir.

 

SORU:2- Alış, satış, kira, karz ve iare gibi mali akitlerde vekilin fiyat değiştirerek uzlaşma hakkı var mıdır?

Numan, Malik, Şafii, Ahmet ve Süleyman- Fiyat değiştirerek uzlaşma hakkı vardır.

 

SORU:3- Borçları ödemede, alacakları tahsilde, davalarda uzlaşarak haklarından müvekkili adına vazgeçmek veya borçu ikrar yetkisi var mıdır?

Numan- Baştan bu hususlarda bir yetki daraltılması yoksa vardır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Yetkisi yoktur.

Süleyman- Mezheplerin veya katiplerin (noterlerin) tip vekaletnamelerine atıf yapılarak yapılan tevkillerde tip vekalet hükümleri geçerlidir. Bir hususta umumi vekalet verilmişse veya her konu için umumi vekalet verilmişse istisnalar dışında vekalette caiz olan bütün yetkilere vekil sahiptir. Genel vekaletname yerine belli tasarruflar üzerinde vekalet verilmiş ve bunlar sayılmışsa, sayılmamış kısımlarda vekil yetkili değildir. Ancak ibare, işare, delalet ve iktiza ile sabit ifadeler geçerlidir. Konu içinde kıyas da geçerlidir. Konuda kıyas geçerli değildir.

 

SORU:4- Evlendirme, talak, itak, çocuğu tanıma gibi içtimai akit ve davalarda vekalet geçerli midir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Evlendirme, talak, itak, çocuğu tanıma gibi içtimai akit ve davalarda vekalet geçerlidir.

Süleyman- Evlendirme, talak, itak, çocuğu tanıma gibi içtimai akit ve davalarda vekalet değil, risalet geçerlidir. Mali kısımlarda vekalet de geçerlidir.

 

SORU:5- Ceza davalarında vekilin ikrarı sahih midir?

Numan- Vekilin meclis dışındaki ikrarları sahih değildir. Hudut ve kısas hususundaki ikrarları dışında kalan meclisteki ikrarları geçerlidir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Davalarda vekilin ikrarı sahih değildir.

Süleyman- Vekilin meclis dışındaki ikrarları geçersizdir. Ceza davalarında meclisteki ikrarları tazminat bakımından geçerlidir, ceza bakımından geçerli değildir. Hafif diyetler ödenir.

 

SORU:6- Hasım, birinin vekaletine itiraz edebilir mi?

Numan- Müvekkil hasta veya üç günlük mesafede misafir değilse hasmın vekalete itiraz hakkı vardır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Vekil hasmın düşmanı değilse hasmın vekalete itiraz hakkı yoktur.

Süleyman- Davalarda vekalet hakemlerin yetkisindedir. Hakemini kendisi seçer veya ceza davalarında siyasi velisi, hukuk davalarında mesleki velisi seçer. Baş hakemi iki hakem seçer. Tarafların karşı tarafın hakemini reddetme yetkileri yoktur.  Hakem ve şahitler herkesi dinleyebilirler. Onların beyanlarını değerlendirirler. Mecliste ise yalnız tarafların hakemleri ve şahitler konuşabilirler. Siyasi veya mesleki velilerin de mecliste müdahale ile konuşma hakları vardır.

 

SORU:7- Vekil nasıl tayin edilir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Vekilin tayini hakimin huzurunda veya hakimin huzurunda tayin ettiğine dair iki şahidin şehadeti ile sabit olur.

Süleyman- Herhangi bir işte şifahi vekalet karşı taraf kabul ederse geçerlidir. Ancak müvekkilin inkarı halinde vekalet beyyine ile isbat edilemez. Şifahi vekaleti kabule üçüncü şahıslar zorlanamaz. Vekalet bir katip tarafından tanzim edilir, birer nüshaları iki erkek şahide, erkek şahit yoksa bir erkek ve iki kadın şahide tevdi edilmekle tamamlanır. Ne o müvekkilin ne de üçüncü şahısların bu vekalete itirazları olamaz. Hakemi ise davacı veya davacının velilerinden biri tayin eder, mahkemece mesmu olması için hakemin beyanı yeterlidir. Hakem karşı tarafın hakemini davalıya veya akile velilerine seçtirir. Baş hakemi de seçerek birlikte imzaladıkları belgeyi birinin başkana vermesi ile hakemler kurulu oluşur. Bu kuruluşlara itirazı olan beyyine getirmekle yükümlüdür, hakemlerin beyanları yeterlidir.

 

SORU:8- Vekaletin verilmesinde hasmın hazır bulunması şart mıdır?

Numan- Hasım bir kişi ise kendisinin, çoksa onlardan birinin hazır bulunması şarttır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Hasmın hazır bulunması şart değildir.

Süleyman- Dava asaleten veya temsilen yalnız bir kişi tarafından açılabilir ve muhatap da yalnız bir kişi olabilir. Davacılar çoksa birleşip birini kendilerine temsilci seçebilirler. Davalılar çoksa dava birine karşı ikame edilir, diğerleri onu kendilerine temsilci yaparlarsa hüküm onlara da şamil olur. Yapmazlarsa onlar için ayrı dava açılması gerekir. Bir davada şahitler şehadet ederken ortak davalılar aleyhine birlikte beyanda bulunabilirler. Diğer davalı ortak aleyhine dava açıldığında hakemler yeniden şahitleri dinlemeye gerek görmeden mahkum edebilirler.

 

SORU:9- Vekil, vekaletten her zaman ayrılabilir mi?

Numan- Müvekkilin huzurunda her zaman ayrılabilir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Müvekkilin huzuru şart olmaksızın her zaman ayrılabilir.

Süleyman- Vekil, tebliğci aracılığı ile her zaman vekaletten ayrılabilir. Ancak vekaletten ayrıldığından dolayı fiili zarar doğmuşsa vekilin akilesi tazmin eder. Sorumluluğu müvekkilin ayrıldığına müttali olduğu tarihe kadar devam eder.

 

SORU:10- Müvekkil, vekili her zaman azledebilir mi?

Numan- Her zaman azledebilir. Azl vekilin azilden haberdar olması tarihinden itibaren geçerlidir.

Malik ve Şafii- Her zaman azledebilir. Azl yapıldığı andan itibaren geçerlidir.

Ahmet- Her zaman azledebilir. Azl yapıldığı andan itibaren geçerlidir. (Haberdar olduğu tarihten itibaren geçerlidir.)

Süleyman- Müvekkil, vekili her zaman azledebilir. Azl yapıldığı andan itibaren geçerlidir. Azlden haberdar edilen üçüncü şahısların yaptıkları akitler geçersizdir. Vekilin azli de tebliğcinin tebliği ile geçerlidir. Tebliğ adil kişiye yazılı olarak verilen açık bir mektubun tebliğ olunana ulaştırılması ve şifahi olarak mahiyetinin bildirilmesi ile olur. İmzanın alınması yeterlidir. İmzadan imtina ederse kadın veya erkek iki kişinin imtina ettiğine dair imzaları alınarak yapılır. Mübelliğ şahitleri de ihzar edebilir.

 

SORU:11- Satmaya vekil olanın gabın kıymetle satışı sahih midir?

Numan- Sahihtir.

Ebu Yusuf- Sahih değildir. Satıcının muvafakatı şarttır.

Malik, Şafii ve Ahmet- Sahih değildir. Satıcının muvafakatı şarttır.

Süleyman- Gabın, rayiç kıymetin beşte dördünden az kıymetle satılmasıdır. Ticari olmayan satışlarda vekilin gabinli satışı geçerlidir. Ticari olan satışlarda ise vekilin gabinli satışları geçersizdir.

 

SORU:12- Satışa vekil olanın rayiç paradan başka değere satma yetkisi var mıdır?

Numan- Yetkisi vardır.

Ebu Yusuf- Yetkisi yoktur.

Malik, Şafii ve Ahmet- Yetkisi yoktur.

Süleyman- Ticari satışlarda vekilin rayiç paranın dışındaki değerlerle satış yetkisi vardır. Ticari olmayan akitlerde yoktur.

 

SORU:13- Vekilin veresiye satmaya yetkisi var mıdır?

Numan- Yetkisi vardır.

Ebu Yusuf- Yetkisi yoktur.

Malik, Şafii ve Ahmet- Yetkisi yoktur.

Süleyman- Vekilin teminat almadan veresiye satış yetkisi yoktur. Bu teminat bir ayn olabildiği gibi, bir dayanışma teminatı da olabilir. Şahsi teminat muteber değildir. Teminatta meydana gelecek aksaklıklar müvekkile aittir. Teminatsız veresiyelerde sorumluluk vekile aittir.

 

SORU:14- Satın almaya vekil olanın rayiç bedelden daha fazlası ile satın alma yetkisi var mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Yetkisi yoktur.

Süleyman- Satın almaya vekil olanın ticari akitlerde rayiç bedelden daha fazlası ile satın alma yetkisi vardır. Ticari olmayan akitlerde yoktur. Satın almada gabin piyasada bulanan mal bedelinin yirmide birinden fazlası ile satın alınmasıdır.

 

SORU:15- Satın almaya vekil olanın veresiye satın almaya yetkisi var mıdır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Yetkisi yoktur.

Süleyman- Satın almaya vekil olanın teminat göstermeden veresiye satın almaya yetkisi yoktur. Teminat vekile aitse vekil müvekkile ancak rayiç bedeli ile rücu edebilir. Teminat müvekkile aitse teminatta değer kaybı beşte birden fazla olmamalıdır. Fazla olursa vekil tazmin eder. Ticari olmayan akitlerde veresiye satın almak caiz değildir.

 

SORU:16- Vekalette veresiye alış veya satış, rayiç paranın dışında alış, rayiç paranın dışında satış, gabinle alış veya satış yetkileri verilebilir mi?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Yetkileri verilebilir.

Süleyman- Vekalette veresiye alış veya satış, rayiç paranın dışında alış, rayiç paranın dışında satış, gabinle alış veya satış yetkileri verilebilir. Gayrı meşru akit veya fiillere vekalet batıl olup, müvekkil değil vekil sorumlu olur.

 

SORU:17- Vekilin elinde mal telef olsa söz kimindir?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Söz vekilindir.

Süleyman- Vekil bir defter alarak vekalet adına yaptığı tüm muameleleri o deftere kaydeder ve ticari akitler dışında muhataplarına vekaleten tasarruf ettiğini bildirir. Bu defterde yazılanların tamamında söz vekilindir. Müvekkil iddialarını ispatla yükümlüdür. Bu defterde yazılı olmayanlarda söz müvekkilindir. Defter tutulmamış veya ziyan olmuşsa söz müvekkilindir.

 

SORU:18- Vekil, müvekkile malını iade ettiğini beyan etse müvekkil de inkar etse söz kimindir?

Numan ve Malik- Söz müvekkilindir.

Şafii- Söz vekilindir.

Ahmet- Söz vekilindir. Vekilin ücretli olup olmaması değişmez.

Süleyman- Herkesin bir günlük hesap defteri vardır. Tüccarın tüccara verdiği ve aldığının dışında halkın aldığı bütün değerler o deftere yazılır. Karşılıklı olarak defterleri kontrol ederler. Bu defterler mülkiyet için belgedir, söz bu defterde yazılanları söyleyenlere aittir. Biri defter ibraz edemiyorsa ibraz edeninki geçerlidir. Defterlerin uyuşmaması halinde söz borçlunundur.

 

SORU:19- Bir kimsenin yanında başka birine ait ariye veya vedia olarak malı bulunsa veya zimmetinde borcu olsa biri gelip "ben alacaklının vekiliyim, alacağını istiyorum" dese, vekil olduğuna beyyine gösteremezse ama borçlu vekil olduğunu kabul etse fakat borçu edadan imtina etse edaya zorlanabilir mi?

Numan- Sadece zimmetindekini edaya zorlanabilir. (Muhammed- Ayna da zorlanır.)

Malik- (Malik’ten bu hususta bir nas yoktur. Bize göre teslime zorlanamaz. -Abdülvahhab)

Şafii ve Ahmet- Edaya zorlanamaz.

Süleyman- Bir kimsenin yanında başka birine ait ariye veya vedia olarak malı bulunsa veya zimmetinde borçu olsa biri gelip "ben alacaklının vekiliyim, alacağını istiyorum" dese, vekil olduğuna beyyine gösteremezse ama borçlu vekil olduğunu kabul etse, fakat borcu edadan imtina etse edaya zorlanamaz. Teslim etse sonra vekil olmadığı tebeyyün etse kendisi sorumlu olur ve ona rücu eder. Beyyine ile olursa sorumlu şahitler veya tebliğci olur.

 

SORU:20- Vekalete olan beyyine, asıl olmadan dinlenir mi?

Numan- Asıl olmadan dinlenmez, hasmın huzurunda dinlenmesi gerekir.  

Malik, Şafii ve Ahmet- Asıl olmadan dinlenir.

Süleyman- Velilerin vekaleti resmi sicillerle sabit olur. Hakemlerin hakem oldukları hususu hakemin kendi beyanı ile sait olur. Hakem olmadığı anlaşılırsa akilesi tazmin eder. Diğer vekaletlerde hasmın huzuru şart değildir. Ancak hasma vekil olduğu hususunun tebliğci aracılığı ile duyurulması gerekir. Duyurulmazsa kabul etmeğe zorlanamaz.

 

SORU:21- Kısasın talebinde vekalet caiz midir?

Numan- Caiz değildir. Kardeşin bizzat hazır olması gerekir.

Malik- Caizdir.  

Şafii- Caiz değildir. Kardeşin bizzat hazır olması gerekir. (Caizdir.)

Ahmet- Caiz değildir. Kardeşin bizzat hazır olması gerekir. (Caizdir.)

Süleyman- Kısas talep etme hakkı daha yakınları olduğu için mirascı olamayan en yakın mirascıya aittir. Bunlardan en büyük erkek, kısas talep etme hakkına sahiptir. Bizzat kendisi bulunmazsa kendisinden küçüğüne bu hak geçer. Kısas talebinde vekalet caiz değildir.

 

SORU:22- Vekil, vekalet ettiği malı kendisine alabilir mi?

Numan ve Şafii- Kendisine alamaz.

Malik- Daha fazla semen vererek alabilir.

Ahmet- Kendisine alabilir. (Ezheri- Alamaz.)

Süleyman- Vekil, vekalet ettiği malı kendisine alamaz. Ancak vekil, vekil tayin etmeye de yetkili ise vekil tayin edip ondan alabilir. Çünkü vekilin vekili aslın vekilidir.

 

SORU:23- Mümeyyiz vekil olabilir mi?

Numan ve Ahmet- Olabilir.

Malik- Olamaz. (Ben Malik’ten bu hususta bir başka nas bilmiyorum. Abdülvahhab)

Şafii- Olamaz.

Süleyman- Küçük ve köle ceza dışında vekil olabilir.

 

SORU:24- Husumete vekil olan kabze de vekil midir?

Numan- Vekildir.

Malik, Şafii ve Ahmet- Vekil değildir.

Süleyman- Veliler kabze vekildir, hakemler değildir. Diğer vekiller tasrih edilmemişse kabze yetkili değildir.

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2081 Okunma
2-2-MİSVAK
2052 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2080 Okunma
4-4-NECASET
3251 Okunma
5-5-ABDEST
2912 Okunma
6-6-İSTİNCA
1744 Okunma
7-7-ABDEST-2
1984 Okunma
8-8-GUSÜL
2170 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2430 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2232 Okunma
11-11-HAYZ
2017 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2002 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2562 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2433 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3176 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2373 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
3984 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2170 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2150 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3171 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3399 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1847 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
1992 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2707 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
2959 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
1991 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2513 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
1963 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1808 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1861 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1863 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2388 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4369 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2125 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2839 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5655 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1800 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1789 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1825 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1811 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2008 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1854 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1766 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4077 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2236 Okunma
46-46-KURBAN
2133 Okunma
47-47-NİKAH-1
2128 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
1949 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
1965 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1857 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
1976 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3715 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2035 Okunma
54-54-TALAK-1
1653 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2522 Okunma
56-56-TALAK-3
2941 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2118 Okunma
58-58-HADLER-1
1844 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1803 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1739 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
4975 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1721 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1863 Okunma
64-64-TAZİR
2355 Okunma
65-65-KASAME
1923 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2264 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1886 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1847 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2042 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2228 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1600 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1732 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1674 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2442 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1810 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1734 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1896 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2520 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1700 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1906 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1848 Okunma
82-82-HİBE
1937 Okunma
83-83-VAAD
1755 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1809 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1807 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1603 Okunma
87-87-VEKALET
1879 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2037 Okunma
89-89-HAVALE
1657 Okunma
90-90-ŞUFA
1721 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2315 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
1971 Okunma
93-93-REHİN
1736 Okunma
94-94-İFLAS
1762 Okunma
95-95-HACİR
2092 Okunma
96-96-GASP
1844 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1811 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2381 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1682 Okunma
100-100-İKRAR
1773 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6209 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2105 Okunma
103-103-AVLANMAK
1861 Okunma
104-104-YEMİN
1963 Okunma
105-105-VAKIF
1737 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1710 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1664 Okunma
108-108-SİHİR
1700 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
1950 Okunma

© 2024 - Akevler