4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
Süleyman Karagülle
1823 Okunma
94-İFLAS

İFLAS

Borcunu ödeyemeyenin borçlanma ehliyeti, alacaklının talebi üzerine kaldırılır. Artık kredi alamaz, bir şey satacaksa önce malı verir sonra parasını öder, alacaksa önce parasını verir ondan sonra malı alır. Birini çalıştırcaksa veya bir şeyi kiralayacaksa önce kirayı veya ücreti öder, kendisi çalışacak veya kiraya verecekse önce çalışır, sonra ücretini alır veya ay sonunda kirasını alır.

Hacredildiği gün malları tesbit edilir ve kendisine bırakılır. Ölünceye veya emekli oluncaya kadar bu mallara el konmaz. Ölmesi halinde mallar alacaklılara taksim edilir. Mallarda bir eksiltme yapamaz. Aldığını, sattığını yazar. Eğer taşınır mallarda eksilme olmuşsa onu zorunlu çalışma ile tamamlar. Taşınmazları satamaz.

Alacaklılar, bir temsilci tayin ederler. Temsilcinin muvafakatı ile taşınmazlarda tebdil caizdir. Müflis çalışır, kazanır, borcunu ödemeye devam ederse borcu öderse itibarı iade edilir. Ayrıca zekat faslının altıdabiri, müflislerin itibarını iade etmek için harcanır, en az borcu kalanın borcu ödenir.

Siyasi dayanışma akilesi herkese bir borçlanma limiti tanır. Kişi iflas ettiği zaman devlet alacaklılarına bu miktarı öder ve devlet alacaklı hale gelir. Devletin alacağı en son tahsil edilir.

Borçlu emekli olmak isterse iflas tarihindeki tüm malları alacaklılara verir. Alacaklılar tüm mallara ortak olurlar, kendi aralarında yönetirler veya işletirler.

Borçlu işletme mülkiyetini kaybetmez, sadece borçlanma ehliyetini kaybeder.

Muflisin alacakaları da mal varlığına ithal edilir. Borçlular iflas etmemişlerse onları tahsil edip mallarına katmak zorundadır.

Rehinde malları varsa  iflas tarihinde  rehnedilen mal rehnalanın olur. Kıymeti borçtan fazla ise öder, eksikse o da alacaklılara dahil olur. Kendi malları arasında rehnedilmiş bir mal varsa  alacak kadar mal alınmış kabuledilir veya rehin malları arasına girer.

Malları arasında ödünç veya emanet olarak alacak dışı mal varsa sahibine iade edilir.

       

SORU:1- Başkasının malını elinde bulunduran, malı sahibine teslim etmezse ne yapılır?

Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Cebren alınır sahibine verilir.

Karagülle- Bu hüküm Bizans ve Fars  hukuk anlayışının bir ifadesidir. İslamiyette böyle meçhul kimselere herhangi bir külfet yüklenmez. Bir malın kendisine ait olduğuna dair hakemlerden karar almışsa veya almasına kesin gözüyle bakarsa malını talep eder ve zorla alır. Bu alışta kendi siyasi akilesinin de yardımını isteyebilir. Gaspeden savunursa kasıt tazminatı öder, zorla almak isteyen cinayet işlerse hata diyeti öder. Malını teslim etmeyenden malının kendisine verilmesini başkanından talep eder, başkan hakem kararı varsa veya kendi kararı varsa malı teslim etmeyi emreder, etmezse mahkumu sürer ve  kişinin mal varlığını tasfiye eder, artanı nakit olarak öder. Borçlu kalmışsa kendisinden bir şey istenemez. Memleketine dönebilmesi için borcunu tasfiye etmesi gerekir. Ödemediği veya ödeyemediği zaman, bucağına geri dönemez; dönerse hukuk onu himaye etmez.

      

SORU:2- Kesinleşmiş borcu ödemeyen veya ödeyemeyene ne yapılır?

Numan- Borçlu hapsedilir, borcunu öder veya ödeme gücü olmadığını isbat ederse hapisten çıkarılır. Hakim ancak altın ve gümüşüne el koyup alacaklılarına verebilir. Fakat malları satamaz.

Malik- Borçlu hacredilir ve feshi kabul eden bey’, icar, hibe ve vergi gibi tasarruflardan men edilir. Feshi mümkün olmayan nikah, talak, itak, tedbir, evlat edinme gibi tasarruflara devam eder. Hakim mallarını satar ve alacaklılar arasında alacakları oranında bölüştürür.

Şafii- Borçlu hacredilir ve feshi kabul eden bey’, icar, hibe ve vergi gibi tasarruflardan men edilmez, mevkuf kalır. Yetmezse en zayıfınden feshe başlanır. Önce hibe sonra sadaka, sonra icar, sonra bey’ feshedilir. Feshi mümkün olmayan nikah, talak, itak, tedbir, evlat edinme gibi tasarruflara devam eder. Hakim mallarını satar ve alacaklılar arasında alacakları oranında bölüştürür.

Ahmet- Borçlu hacredilir ve feshi kabul eden bey’, icar, hibe ve vergi gibi tasarruflardan men edilir. Feshi mümkün olmayan nikah, talak, itak, tedbir, evlat edinme gibi tasarruflara devam eder. Hakim mallarını satar ve alacaklılar arasında alacakları oranında bölüştürür. İtaktaki tasarruf geçerlidir.

Karagülle- Kesinleşmiş borcu ödemeyen veya ödeyemeyen borçlu, bütün mallarını beyana davet edilir ve kendisine misliyattan olanlar, ikraz ve ayniyattan olanlar iare edilir. Beyandan imtina ederse hapsedilir. Beyan edince serbest bırakılır. Beyan etmediği mallar yağmalanabilir. Borçludan borçlanma ehliyeti kaldırılır. Kredi alamaz. Önce çalışmak veya önce ödemek zorunda kalır. Borcunu ödediği zaman itibarı iade edilir.  Emekli olabilmek için tüm emanet malları alacaklıların temsilcisine teslim eder. Müflis olduktan sonra kazandıklarının tasarrufu kendisine aittir.

Ölüm halinde alacaklılar malları bölüşürler, artan olursa varislere kalır. İflastan ve hacr edildikten sonra aldığı borçlar eğer sağlığında ödeyememişse mevkuf mallardan ödenmez. Müflisken aldığı borçları ancak iflas borcu tasfiye dildikten sonra ödenir.

 

SORU:3- Başkasının emanet malı veya satın alınıp da parası ödememiş mallar iflas masasın dahil olur mu?

Numan- Olur.

Malik ve Ahmet- Mal sahibi sağsa olmaz, ölmüşse olur.

Şafii- Mal sahibi sağ olsun olmasın iflas masasına dahil olmaz.

Karagülle- Borçlunun elinde bulunan başkasının malları bir borç karşılığı değilse sahibi alır. Satışta alıcı hiyarı yoksa parası ödenmemiş mal iflas masasına girer ve satan da alacaklı olur.      

 

SORU:4- İflasta vadeli borçlar muacceliyet kazanır mı?

Numan- Kazanmaz; çünkü, hacr edilmemiştir.

Malik- Muacceliyet kazanır.

Şafii- Muacceliyet kazanır. (Kazanmaz.)

Ahmet- Muacceliyet kazanmaz.

Karagülle- Vadeli borçlar muacceliyet kazanmaz. Ancak rehin verip müflisten alcaklı olanların alacakları muacceliyet kazanır ve rehne onlar malik olurlar. Kalan borç veya alacak varsa diğer borçlu ve alacaklıların yanında yer alırlar. Rehin alıp borçlu olanlar ile rehn muamelesi devam eder.  

 

SORU:5- Hacrden sonra ikrar ettiği borçlar masaya dahil olur mu?

Numan, Malik, Ahmet ve Karagülle- Masaya dahil olmaz. Zimmetinde kalır.

Şafii- Masaya dahil olur.  

 

SORU:6- Müflisin oturmak ve yaşamak için gerekli ev ve hizmetçisi satılır mı?

Numan- Satılmaz; akar ve uruz da satılmaz.

Malik ve Şafii- Satılır.

Ahmet- Satılmaz.

Karagülle- Muflisin hiçbir malı satılmaz. Borçlunun rehinle veya siyasi dayanışma ortaklığınca veya mesleki dayanışma ortaklığınca teminat altına alınan kısım devletçe ödenir ve akileye rucu edilir. Diğer alacaklar için sadece itibarı kaldırılır, borçlanma ehliyetini kaybeder. Ödediği zaman itibarı iade edilir.

 

SORU:7- Borçlu ödeyemiyecek durumda ise hakim serbest bırakır mı?

Numan- Hakim serbest bırakır. Tasarrufuna müdahele edemezler, kazandıklarını bölüşürler. Hakim borcu üzerine almaz.

Malik, Şafii ve Ahmet- Hakim serbest bırakır. Hakim borcu üstüne alır. Borçlu genişliğe kavuşuncaya kadar mühlet verilir.

Karagülle- Borçlu bucak başkanı tarafından davet edilir. Mal beyanında bulunmasını ister. Beyan etmeden serbest bırakmaz. Mal beyanından sonra borçlanma ehliyetini kaldırır. Kredi verilmez. Önce öder, sonra mal alır, önce çalışır sonra ücret alır. Bundan sonra ona borç verenler, hakemlere muracacaat ederek alacakalarını isteyemezler. Borç ikrarları kabul edilmez. Borçlunun akileleri tarafından kredi limitleri içinde kalan miktar hazineden ödenir. Devlet en sonunda alır. Paylara göre kalan miktar alacaklılara zamanla ödenir. Böylece itibarı iade edilir. Zekat gelirinin altıda biri bunlara harcanır.        SORU:8- Borçlunun darda olduğuna dair beyyinesi ne zaman dinlenir mi?Numan- Hapisten önce dinlenmez. (Dinlenir.)Malik, Şafii ve Ahmet- Hapisten önce dinlenir.       

Karagülle- Borçlunun darda olduğuna dair beyyine ikame etmesi gerekmez. Beyanı yeterlidir. Aksini isbat edenler beşte birini devlete verir, beşte dördünü afiyetle yer. Borçlu beyanda bulunmazsa hapsedilir. Alacaklarını beyan etmezlerse beşte birini devlete vererek  borçtan kurtlurlar.       

 

 

SORU:9- Borçlu beyandan sonra başka malı olmadığına yemin ettirilir mi?

Numan ve Ahmet- Yemin ettirilmez.

Malik ve Şafii- Yemin ettirilir.

Karagülle- Borçlu beyandan sonra başka malı olmadığına yemin ettirilmez. Alacaklılar bir mal gösterip “bu onundur” derlerse o da kabul etmezse o zaman “o mal benim değildir” diye yemin eder. Yemin etmezse o mal da mal varlığına dahil edilir, sonra sahibi çıkarsa dava eder.

 

 

 


4 MEZHEBİN FIKHI VE KARAGÜLLENİN İÇTİHATLARI
1-1-TEMİZLİK
2144 Okunma
2-2-MİSVAK
2117 Okunma
3-3-HİTAN(SÜNNET OLMAK)
2143 Okunma
4-4-NECASET
3362 Okunma
5-5-ABDEST
2993 Okunma
6-6-İSTİNCA
1818 Okunma
7-7-ABDEST-2
2042 Okunma
8-8-GUSÜL
2235 Okunma
9-9-TEYEMMÜM
2509 Okunma
10-10-MESH VE MEST
2300 Okunma
11-11-HAYZ
2087 Okunma
12-12-NAMAZ-1
2072 Okunma
13-13-NAMAZ-2-SETR
2625 Okunma
14-14-NAMAZ-3-İSLAMIN ŞARTI
2506 Okunma
15-15-NAMAZ-4-CEMAAT
3255 Okunma
16-16-NAMAZ-5-SEHV SECDESİ
2440 Okunma
17-17-NAMAZ-6-TİLAVET SECDESİ
4057 Okunma
18-18-NAMAZ-7-SEFER
2241 Okunma
19-19-NAMAZ-8-HAVF NAMAZI
2208 Okunma
20-20-NAMAZ-9-CUMA NAMAZI
3232 Okunma
21-21-NAMAZ-10-BAYRAM NAMAZI
3468 Okunma
22-22-NAMAZ-11-KÜSUF NAMAZI
1908 Okunma
23-23-NAMAZ-12-İSTİSKA NAMAZI
2070 Okunma
24-24-NAMAZ-13-CENAZE NAMAZI
2788 Okunma
25-25-NAMAZ-14-NAFİLE NAMAZLAR
3033 Okunma
26-26-SİYER VE CİHAT-1-KITAL
2052 Okunma
27-27-SİYER VE CİHAT-2-GANİMETLERİN BÖLÜŞÜLMESİ
2576 Okunma
28-28-SİYER VE CİHAT-3-İTAK
2026 Okunma
29-29-SİYER VE CİHAT-4-TEDBİR
1869 Okunma
30-30-SİYER VE CİHAT-5-KİTABE
1919 Okunma
31-31-SİYER VE CİHAT-6-MÜDEBBER
1921 Okunma
32-32-ORUÇ-1
2461 Okunma
33-33-ORUÇ-2-İTİKAF
4439 Okunma
34-34-NEZİR-ADAK
2196 Okunma
35-35-ZEKAT-1
2900 Okunma
36-36-ZEKAT-2-HAYVANLARDA ZEKAT
5775 Okunma
37-37-HACC VE UMRE -1
1860 Okunma
38-38-HACC VE UMRE 2-HACCIN YAPILMASI ÖNCESİ
1851 Okunma
39-39-TAKVİM VE İBADET VAKİTLERİ
1887 Okunma
40-40-TAKVİM-2-NAMAZLARIN HİKMETİ VE VAKİTLERİ
1885 Okunma
41-41-TAKVİM-3-ORUÇ VAKTİ
2071 Okunma
42-42-TAKVİM-4-AYIN VAKTİ
1914 Okunma
43-43-HACC VE UMRE-3-HACCIN VAKTİ
1834 Okunma
44-44-HACC VE UMRE4-İHRAM
4209 Okunma
45-45-HACC VE UMRE-5-HAC NASIL YAPILIR
2296 Okunma
46-46-KURBAN
2192 Okunma
47-47-NİKAH-1
2188 Okunma
48-48-NİKAH-2-REDAA
2012 Okunma
49-49-NİKAH-3-NAFAKA
2029 Okunma
50-50-NİKAH-4-HIDANE
1915 Okunma
51-51-NİKAH-5-İLA
2039 Okunma
52-52-NİKAH-6-ZIHAR
3824 Okunma
53-53-NİKAH-7-LİAN
2101 Okunma
54-54-TALAK-1
1716 Okunma
55-55-TALAK-2-HUL
2586 Okunma
56-56-TALAK-3
3035 Okunma
57-57-TALAK-4-RİCİ TALAK
2191 Okunma
58-58-HADLER-1
1908 Okunma
59-59-HADLER-2-RİDDET
1868 Okunma
60-60-HADLER-3-BAĞY
1801 Okunma
61-61-HADLER-4-ZİNA
5392 Okunma
62-62-HADLER-5-YOL KESME
1781 Okunma
63-63-HADLER-6-İÇKİ
1923 Okunma
64-64-TAZİR
2416 Okunma
65-65-KASAME
1982 Okunma
66-66-SAVUNMA VE TAZMİNAT
2324 Okunma
67-67-HAYVANLARIN VERDİĞİ ZARARLAR
1946 Okunma
68-68-KAZANÇ-1-KAMU ORTAKLIKLARI
1911 Okunma
69-69-KAZANÇ-2-ÖZEL ŞİRKETLER
2105 Okunma
70-70-KAZANÇ-3-MURABAHA-TİCARET
2296 Okunma
71-71-KAZANÇ-4-SATIŞTA İHTİLAF
1661 Okunma
72-72-KAZANÇ-5-SELEM
1795 Okunma
73-73-KAZANÇ-6-İKALE
1736 Okunma
74-74-KAZANÇ-7-İCARE-KİRA VE ÜCRET
2502 Okunma
75-75-KAZANÇ-8-CUALE-MÜKAFAT
1870 Okunma
76-76-KAZANÇ-9-KARZ
1790 Okunma
77-77-KAZANÇ-10-ŞİRKETİ KIRAZ
1957 Okunma
78-78-KAZANÇ-11-MUVAFADA ŞİRKET
2592 Okunma
79-79-KAZANÇ-12-ŞİRKETİ ANNAN
1770 Okunma
80-80-KAZANÇ-13-ŞİRKETİ VÜCUH
1968 Okunma
81-81-LEKİT-KAYIP İNSAN-ÇOCUK
1917 Okunma
82-82-HİBE
1998 Okunma
83-83-VAAD
1815 Okunma
84-84-LUKATA-BULUNTU MAL
1877 Okunma
85-85-VEDİA-EMANET
1872 Okunma
86-86-ARİYET-ÖDÜNÇ
1675 Okunma
87-87-VEKALET
1941 Okunma
88-88-DIMAN-KEFALET
2107 Okunma
89-89-HAVALE
1715 Okunma
90-90-ŞUFA
1784 Okunma
91-91-İHYA-ÖLÜ TOPRAĞIN İHYASI
2378 Okunma
92-92-ZİRAİ ŞİRKETLER
2032 Okunma
93-93-REHİN
1799 Okunma
94-94-İFLAS
1823 Okunma
95-95-HACİR
2153 Okunma
96-96-GASP
1902 Okunma
97-97-SULH-UYUŞMA
1872 Okunma
98-98-KERAHİYET VE İSTİHSA-YİYECEK VE İÇECEKLER
2459 Okunma
99-99-KAZA VE ADABI-YARGILAMA
1744 Okunma
100-100-İKRAR
1836 Okunma
101-101-MİRAS-FERAİZ
6324 Okunma
102-102-ZEBAİH-HAYVAN KESME-BOĞAZLAMA
2165 Okunma
103-103-AVLANMAK
1928 Okunma
104-104-YEMİN
2021 Okunma
105-105-VAKIF
1796 Okunma
106-106-İTAM-YEDİRMEVE DOYURMA-VAKFI
1770 Okunma
107-107-SULAR VAKFI
1721 Okunma
108-108-SİHİR
1770 Okunma
109-109-İSLAMDA ORGAN NAKLİ
2012 Okunma

© 2025 - Akevler