RİCİ TALAK
SORU:46- Talak-ı riciyye caiz midir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Talak-ı riciyye caizdir.
Karagülle- Bütün boşamalar ricidir. Sadece üçüncü boşama rici değildir. İddetin dolması ile baine dönüşür. Bu müddet üç hayız müddetidir. Duhul etmediği temizlikten sonraki kirlenme zamanından başlar. Aybaşı görmeyenler için üç aydır. Hamilelerde doğurma zamanına kadardır. En az üç aydır.
SORU:47- Talak-ı riciyye içinde birleşmek caiz midir?
Numan- Haram değildir.
Malik ve Şafii- Haramdır.
Ahmet- Haram değildir. (Haramdır.)
Karagülle- Birleşme helaldir, böylece geri dönülmüş olur.
SORU:48- Talak-ı riciyye içinde birleşmek nikaha dönüş müdür?
Numan- Nikaha dönüşür.
Malik- Nikaha dönüş niyeti ile yapılmışsa dönüştür.
Şafii- Nikaha dönüş değildir. Dönüş sözle olur.
Ahmet- Nikaha dönüştür. (Değildir. Zaif rivayet)
Karagülle- Nikahtan dönüş yalnız ve yalnız birleşme ile olur. İddet içinde birleşmezlerse bayin olur. Baştan birleşme olmamış boşanmalarda iddet yoktur, geri dönüş yoktur. Yeniden nikah gerekir. Eski verilen mihir yenisinde geçerli olmaz.
SORU:49- Dönüşlü boşanmada dönüş için şahit gerekir mi?
Numan ve Ahmet- Şahit gerekmez, müstehaptır.
Malik ve Şafii- Şahit gerekmez, müstehaptır. (Şarttır.)
Karagülle- Boşanmanın başlaması için kağıda yazılıp imzlanması ve şahide veya karısına verilmesi yeterlidir. Geri dönüş, birleşme ile fiilen gerçekleşmiş olur. Eğer baştan boşanma belgesi şahitlere verilmiş ise tekrar geri dönüş bildirilir. Boşanma belgesi baştan verilmemiş ise bildirmeye gerek yoktur.
Boşanmanın bildirimi kadın tarafından yapılabilir.
SORU:50- Üç boşamadan sonra tekrar evlenmeleri caiz midir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Kadının başka koca ile evlenmesi ve onun boşaması halinde caizdir.
Karagülle- Üç boşamadan sonra kadının başka bir erkekle evlenmesi ve ondan boşanmış olması şartıyla eski kocası ile evlenmesi caizdir. Hul’ yoluyla boşanmalar da geçerlidir.
SORU:51- Üçüncü boşanmadan sonra birleşme olmadan başka erkekle evlenip boşansa eski kocası ile evlenmesi caiz midir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Caiz değildir.
Karagülle- Rici boşama başladıktan sonra boşanmalarda akitler değil, birleşmeler esastır. Birleşmeye göre boşama sayılır. İkinci koca ile nikahla beraber birleşme şartı vardır. “Hatta tenkiha zevcen gayreh” de “hatta” intihai gaye içindir ve özel bir cüzün dahil olması gerekir. Nikah da özel birleşmedir. “Zevcen” kavramı bunu teyit eder. Çünkü, duhul olmayanlara zevce denmez.(2/230)
SORU:52- Üç boşanmadan sonra fasit birleşme olsa ve eski kocası ile evlense caiz midir?
Numan, Malik ve Ahmet- Caiz değildir.
Şafii- Caiz değildir. (Caizdir.)
Karagülle- Fasit birleşmeler yeterli değildir. Çünkü Kur’an “hatta tenkika” demiştir. “Hatta” demekle birleşmeyi, “tenkiha” da akdi zorunlu kılmıştır.
SORU:53- Üç boşamadan sonra yeni evlendiği kocası ile aybaşı veya ihram halinde birleşse eski kocası ile evlenmesi caiz midir?
Numan, Şafii ve Ahmet- Caizdir.
Malik- Caiz değildir.
Karagülle- Aybaşı veya ihram halinde birleşmiş olması eski kocası ile evlenmesini caiz kılar. Çünkü nikah da var, duhul da var. Aybaşı ve ihramlardaki birleşmeler cezai müstelzimdir.
SORU:54- Üç boşamadan sonra menisi olmayan ama birleşme iktidarında olan bir çocukla birleşirse eski kocası ile evlenebilir mi?
Numan, Şafii ve Ahmet- Eski kocası ile evlenebilir.
Malik- Eski kocası ile evlenemez.
Karagülle- Muktedir çocukla birleşmeleri halinde eski kocası ile evlenmesine izin verir. Kadının birleşme zevkini almış olması gerekir.