İSTİSKA NAMAZI
Güneş tutulması Allah'ın ayetlerindendir. Amaç, insanların buna tanık olmalarıdır. Allah’ın sünnetinde bir değişiklik yoktur. Dolayısıyla olayla ile ilgili dua yapılmaz.
Yağmur yağmaması güneş tutulmasından farklıdır. Yağmur yağmadığında insanlar zarar görür. Buna çözüm bulunabilir. Yeraltı suları var, pompalarla çıkarılabilir. Barajlar yapılabilir, deniz suyu arıtılabilir, buluttan yağmur alınabilir.
Su buharı havada doymuş hale geldiği zaman yağmur yağmaz, bulutun soğuması gerekir. Bunun dışında içlerine yabancı maddeler gelirse o zaman su molekülleri onun etrafında damlalar oluşturur. Bu yabancı madde herhangi bir iyon olabildiği gibi, elektron da olabilir.
Cemaatleşmekle susuzluğa çareler aranabilir. Ayrıca dua edildiğinde, uzaya gönderilen elektriki veya ses dalgaları da havayı titreştirip yağmur yağdırabilir. Her ne olursa olsun, Allah bize yağmur duasını yapmamızı istiyor.
İnsanların "Rabbim beni öldürme" diye dua etmeleri söz konusu değildir. Çünkü Allah sünnetullahı değiştirmez. Oysa yağmur duasını emrediyor, bize sünnetüllah içinde yağmurun yağdırılacağını bildiriyor. Bu konuda çaba göstermemizi istiyor. Batılı bir alim, bir kelebek kanadının dünyadaki fırtına akışlarının yönünü değiştirebileceğini izah etmektedir. İşte yağmur duası da bir kelebeğin kanat çırpınışı kadar etki eder ve bol yağmur yağdırabilir.
SORU:1- Yağmur duası sünnet midir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Sünnettir.
Karagülle- Yağmur duası sünnettir. Çareler aranır. Yağmurun yağmasına da etkili olur. Allah sünnetleri içindeki duayı kabul eder.
SORU:2- Yağmur duasında namaz kılmak sünnet midir?
Numan- Yağmur duasında cemaatle namaz kılmak sünnet değildir. Cemaatle kılınabilir ve dua edilir, isteyenler kendi başlarına kılarlar.
Ebu Yusuf ve Muhammed- Cemaatle kılmak sünnettir.
Malik, Şafii ve Ahmet- Cemaatle kılmak sünnettir.
Karagülle- Yağmur duasına çıkılır ve yağmur yağıncaya kadar veya yağmursuzluğa çare bulununcaya kadar devam edilir. Son gün namaz kılınır ve dağılınır. Yangın söndürme, eşkıya takibi de böyledir.
SORU:3- Yağmur namazı nasıl kılınır?
Malik- Diğer namazlar gibi kılınır ve açık okunur.
Şafii ve Ahmet- Bayram namazı gibi kılınır, açık okunur.
Karagülle- Yağmur duasında kıbleye karşı durulur, elbiseler ters çevrilir, başlar açılır. Hayvanlar da yanlara alınır. Cenazede olduğu gibi tekbirler alınır ve huşua geçilir.
Tekbir alınır, "Allah Allah, lailahe illellah, estağfirüllah, sübhanellah", gibi zikirler sesli olarak, bazen de sessiz olarak yapılır. Bir yerde yapılır, yürünür, yine yapılır.
SORU:4- Yağmur namazında hutbe okunur mu?
Numan- Hutbe okunmaz, dua edilir.
Malik, Şafii ve Ahmet- Yağmur namazından sonra hutbe okunur. Bayramdaki tekbirler yerine istiğfar edilir.
Karagülle- Son günü hutbe okunur, namaz kılınır ve dağılınır. Arada istişareler yapılır. İkili istişareler yapılır. Herkes kendisine bir eş bulur, onunla istişarede bulunur, çare aranır. Görüşler bir metin haline getirilip not edilir. Bir sözcü olur, sözcüler arasında istişareler yapılır. Böylece son olarak iki sözcü ortak tedbirleri ortaya koyar. Bundan sonra temsilciler istişare yapar.
SORU:5- Elbiseyi ters çevirmek sünnet midir?
Numan- Sünnet değildir.
Ebu Yusuf- İmama sünnettir.
Malik, Şafii ve Ahmet- İkinci hutbeden sonra elbiseleri ters çevirmek sünnettir. İmam ve cemaat çevirir.
Karagülle- Duaya başlanınça durulur, dua yapılır, elbiseler ters çevrilir ve yürünür, sonra gene ters çevrilir, yürünür. İnsan vücudunda radyoaktif maddeler vardır. Elbise onu iç tarafa toplar, çevirdikçe boşalma olur. Bu yağmurun yağmasına yardımcı olur.
İmam ve cemaatin elbiselerini çevirmeleri sünnettir.
SORU:6- Yağmur duasında birinci gün yağmazsa ne yapılır.?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- İkinci, üçüncü günler yağmur duasına devam edilir.
Karagülle- Birinci gün yağmazsa, ikinci, üçüncü günler yağmur duasına devam edilir. Yeter ihlasla dua yapıldığı takdirde duanın kabul edilmemesi, daha hayırlı bir çözümün olması demekdir. Bunlar şunlardır:
-Yer altından su çıkarmak,
-Barajlardan kanalla su getirmek,
-Denizlerdeki suları arıtmak,
-Yağmur bombası kullanmak...
Bunların hiçbiri de olmuyorsa geçim yollarını değiştirmek, ziraatı bırakmak, bu da olmuyorsa göç etmek.
SORU:7- Fazla yağmur yağarsa dindirilmesi için dua edilir mi?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Dindirilmesi için dua edililir.
Karagülle- Fazla yağmur yağarsa dindirilmesi için dua edililir. Her türlü sıkıntıda bir araya gelerek çare aramak sünnettir. Başkan davet ettiğinde katılmak farzdır. Dua, Allah'ın sünnetleri içinde çare aramaktır.
Duanın amacı
a)Cemaatçe yardımlaşmayı sağlar,
b)Sünnetüllah içinde çözümler bulunmasını sağlar.
c)Yardım edecek diğer insanların kalblerine ilham eder, onlar da yardım eder. Düşmanlarımızı korkutur ve sindirir.
d)Hayvanlara, cinlere, meleklere ilham ederek onların hareketlerini bize doğru çevirir. Mesela bir kelebeği üstümüze gönderir, yağmuru bize yağdırır.
e)Daha Allah'ın bizim bilmediğiniz nice yardım yolları vardır. Onlarla yardım eder.
Hiç birşey olmazsa içimizdeki huzursuzluk gider. Tatmin oluruz.