TİLAVET SECDESİ
1-Secde ettiklerinde arkanızda olsunlar. 4/102
2-Güneşe ve aya secde etmeyin. 41/27
3-Rahman kimdir? Emrettiğinize mi secde edeceğiz. 25/60
4-Göklerde ve yerlerde olan kimseler Allah'a secde ederler. 13/15
5-Göklerde ve yerlerde olanlar Allah'a secde eder. 16/49
6-Göklerde, yerde ne varsa Allah'a secde etmektedir. 22/18
7-Göklerde ve yerde tohumu veya nebatı çıkarana secde etmeyerek doğru yolu bulamıyorlar onlar? 27/25
8-Ehli kitap bir değildir, onlardan secde ederek gece ortalarında Allah'ın ayetlerini okuyan kaim ümmet vardır. 3/113
9-Rabbının indinde olanlar ona ibadet etmekten istikbar etmezler ve ona secde ederler. 7/206
10-Onu ve kavmini Allah'tan başka güneşe tapar buldum. 27/24
11-Onlara Kur'an okunduğunda secde etmezler. 84/26
12-Gece ona secde et ve uzun gecelerde onu tesbih et. 71/26
13-Ona itaat etme, secde et ve yaklaş. 96/19
14-Ey iman edenler! Ruku edin, secde edin ve rabbınıza ibadet edin. 22/77
15-Onlara “Rahmana secde edin” dendiğinde onlar, "Rahman kim?" derler. 25/60
16-Güneşe ve aya secde etmeyin, onları yaratan Allah'a secde edin. 41/37
17-Allah'a secde edin ve ona ibadet edin. 53/62
18-Ey Meryem, rabbına kulak ver, secde et ve ruku edenlerle ruku et. 3/43
19-Ahiretten korkup gece yarılarında secde ederek namaz kılan kimse mi? 39/9
SORU:1- Tilavet secdesi ne demektir?
Numan- Kur'an'da secde ayetleri geldiğinde kıbleye taraf dönüp secde etmekdir, vaciptir.
Malik, Şafii ve Ahmet- Kur'an'da secde ayetleri geldiğinde kıbleye taraf dönüp secde etmekdir, sünnettir.
Karagülle- Kur'an'da şeytanın insana secde etmesi, namazda secdenin nasıl ve nerelerde yapılacağını öğreten ayetler dışında, bilhassa secde etmeyenlere, Allah'tan başkasına secde edenlere karşı, secdeyi emreden ayetlerde secde etmek insana farzdır.
SORU:2- Secde ayetlerini işiten ne yapmalı?
Numan- Secde yapmalıdır.
Malik, Şafii ve Ahmet- Dinlemek üzere olmayan kimse secde edebilir, ona sünnettir; müekked sünnet değildir.
Karagülle- Dinlemek durumunda olmayan kimse secde edebilir, ona sünnettir; müekked sünnet değildir. Ancak hitap ona çevrilmişse farzdır.
SORU:3- Kur'an'da secde ayetleri kaç tanedir?
Numan- Kur'an'da secde ayeti ondörttür. Sad'daki şükür secdesi de secde ayetidir. Hac'da ikinci secde ayeti yoktur. Necm, İnşikak ve Alak’daki münfasıl ayetler secde ayetleridir.
Malik- Kur'an'da secde ayeti ondörttür. Sad'daki şükür secdesi de secde ayetidir. Hac'da ikinci secde ayeti yoktur. Necm, İnşikak ve Alak’daki münfasıl ayetler secde ayetleri değildir. (Secde ayetleri onbirdir.)
Şafii- Kur'an'da secde ayeti ondörttür, Sad'daki şükür secdesi secde ayeti değildir, namazın dışında secde edilebilir. Hac'da ikinci secde ayeti vardır. Necm, İnşikak ve Alak’daki münfasıl ayetler secde ayetleridir.
Ahmet- Kur'an'da secde ayeti ondörttür. Sad'daki şükür secdesi secde ayeti değildir, namazın dışında secde edilebilir. Hac'da ikinci secde ayeti vardır. Necm, İnşikak ve Alak’daki münfasıl ayetler secde ayetleridir. (Sad'daki şükür ayeti secde ayetidir. Hacda ikinci secde yoktur.)
Karagülle- Kur'an'da Fatiha'dan başka 112 sure vardır. 7x16 sure vardır. Secde ayeti de 7'nin iki katı kadardır. Sad'daki şükür ayetinde secde kelimesi geçmemektedir. Secde ayeti değildir. Hac'daki ikinci ayettendir, munfasıl secdelerdendir.
SORU:4- Diğer ittifak edilen on secde ayetleri hangilerdir?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Araf, Rad, Nahl, İsra, Meryem, Hac, Furkan, Neml, Secde, Fussılat surelerindeki secde ayetleri müttefakun aleyh ayetlerdir. Buradaki Hac ayeti birinci ayettir.
Karagülle- Araf, Rad, Nahl, İsra, Meryem, Hac, Furkan, Neml, Secde, Fussılet surelerindeki secde ayetleri müttefakun aleyh ayetlerdir. Buradaki Hac ayeti birinci ayettir. Kur'an onluk sistem içinde düzenlenmiştir. Ondördün onu, müttefekun aleyhdir.
SORU:5- Namaz kılarken dışarıdan secde ayetini duyan tilavet secdesi yapar mı?
Numan- Namazdan çıkınca yapar.
Malik, Şafii ve Ahmet- Namazda ve namazdan çıkınca da yapmaz.
Karagülle- Namaz kılarken dışardan secde ayetini duyan tilavet secdesini namazda yapmaz. Namazdan çıkınca da yapmaz. Namazda olanın dışarı ile ilgisi kesilir. Namazın kendisi zaten secdedir.
SORU:6- Secde için namazın şartları gerekir mi?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Namazın şartları gerekir.
Karagülle- Secde için temizlik, yıkanma, giyinme, kıble ve niyet şarttır. Giriş tekbiri, secde ve çıkış selamı rükündür. El kaldırmaz ve başını çevirmez.
SORU:7- Secde ayetini duyan hayız ve cünüp ne yapar?
Numan, Malik, Şafii ve Ahmet- Secde etmez.
İbni Müseyyeb- Hayızlı kadın başıyla işaret eder ve "yüzüm, onu yaratıp, ona şekil verene secde etti" der.
Karagülle- Hayızlı ve cünüp olanlar, teyemmüm yapar ve secde ederler. Cünüp olan su bulamadığı zaman teyemmümle temiz oluyorsa, hayızlı kadın da teyemmümle temiz olur.
SORU:8- Ruku secde yerine geçer mi?
Numan- Ruku namazda secde yerine geçer ve namazdaki son ayet secde ayeti ise bir daha secde etmesi gerekmez.
Malik, Şafii ve Ahmet- Ruku secde yerine geçmez.
Karagülle- Namazda iken ayrıca secde etmek gerekmez. Namazda yapılan secdeler secde ayetleri için yeterlidir. Dışarıdaki kıraat namazdakileri ilgilendirmez. Ancak tehiyyatta iken secde ayeti okunsa sehv secdesi gerekir.
SORU:9- Namazda secde ayeti okumak mekruh mudur?
Numan- Açık kıraatta mekruh değildir, gizli kıraatte mekruhtur.
Malik ve Şafii- Mekruh değildir.
Ahmet- Açık kıraatta mekruh değildir, gizli kıraatte mekruhtur. Okusa secde etmez.
Karagülle- Namazda secde ayeti okumak mekruh değildir. Namazda iken tilavet secdesi gerekmez. Peygamberin secdesi daha namazın kemal şekli almaması zamanı ile ilgilidir.
SORU:10- İmam secde ederken cemaat uymasa namaz fasit olur mu?
Numan-
Malik-
Şafii- Namaz fasit olur. Kunutta imama uymayanın namazı bozulur.
Ahmet-
Karagülle- İmam namazda iken ibadetlerden ne yaparsa cemaatin de uyması gerekir, uymayanların namazı bozulur. Namaz dışı hareketlere uyulmaz. Namaz bitirilir. Sonra iade edilir. Bu hacda da böyledir. Hacda cima yapsa hac batıl olur, ancak haccı sonuna kadar götürmekle yükümlüdür.
Herhangi bir işe başlandı mı, sonu bozuk olsa da sonuna kadar götürülür. Üretim yaparken bozuklar sonunda ayrılır. Arada çalışma durdurularak bozuk olanlar ayıklanmaz.
SORU:11- Tilavet secdesinin sonunda selam gerekir mi?
Numan- Gerekmez, inerken ve kalkarken tekbir getirir.
Malik- Gerekir, inerken ve kalkarken tekbir alır, teşehhütsüz selam verir. (Selam gerekmez.)
Şafii- Gerekir, inerken ve kalkarken tekbir alır, teşehhütsüz selam verir.
Ahmet- Gerekmez, inerken ve kalkarken tekbir getirir.
Karagülle- Tilavet secdesinin sonunda selam verilir. Baş sağa, sola çevrilmez. İnerken ve kalkarken tekbir getirilir.
SORU:12- Secde ayetlerini temiz değilken okuyan ne yapar?
Numan, Malik ve Ahmet- Secde yapmaz, sonra da yapmaz.
Şafii- Secde yapmaz, sonra da yapmaz. (Temizlendikten sonra hepsi için secde yapar.)
Karagülle- Temiz değilken secde ayetleri duyan teyemmüm yapar ve hemen secde eder. Cünüp, yıkanma imkanı bulamamışsa teyemmüm yapar ve yıkanma imkanı buluncaya kadar öyle kalır.
SORU:13- Bir mecliste okunan birden çok ayet için kaç secde gerekir mi?
Numan- İlk ayet için yapılan secde diğerlerine de yeter.
Malik, Şafii ve Ahmet- Ayrı ayrı secde gerekir.
Karagülle- Bir mecliste okunan birden çok ayet için ayrı ayrı secde gerekmez. ilk ayet için yapar, en sonunda da hepisi için yapar. İlk secde meclis devam ettiği için hükmünü devam ettirir. Son secde sonraki ayetler için meclisin dışında da hükmünü sürdürür.
Bir kimse bir kahveye gidip otursa, çay içse, sonra defalarca girip çıksa, aralarda çay içmek zorunda değildir. Son ayrılırken bir çay daha içmesi gerekir.
SORU:14- Şükür secdesi yapılır mı?
Numan- Bir nimete kavuştuğu veya bir nimete düştüğü zaman şükür secdesini yapmak mekruhtur.
Malik- Bir nimete kavuştuğu veya bir nimete düştüğü zaman şükür secdesini namaz dışında yapmak mekruhtur. (Abdulvahhab- Bir beis yoktur.)
Şafii-
Ahmet-
Karagülle- Ayakta durarak dua etmek ibadettir. Cenazede bunu yapıyoruz. Secdeye vararak hamd ile tesbih etmek de ibadettir. Secde ayetinde bunu yapıyoruz. Secde etmeden ruku etmek ise ibadet değildir, mekruhtur.
Kıyam insanlara yapılır, caizdir. İnsanlara ruku yapmak haramdır. İnsanlara secde yapmak ise küfürdür. Ölüler için kıyam yapılır, dua edilir. Saygı duruşu yapmak küfürdür. Bu şekilde saygı duruşu yapanların cemaatine katılmamak gerekir. Katılmak zorunda kalındığında durarak huşu haline geçilir ve Allah'dan istiğfar edilir.
Atalarına tapan putperestlerin atalarına hakaret edilmez. Onlar için dua edilmez. "Allah'ım bu cahillerin yaptıklarından dolayı mü'minleri mesul etme" diye dua edilir.
Eğer tebliğ imkanı varsa, o memlekette yaşanır. Herkes içtihadına göre taviz verir. Yirminci asır diktatörlere tapma asrı olmuştur. Namaz yerine geçen saygı duruşları icat edilmiştir. Bu beladan kurtulmak için insanlar, cihat yapmaktadırlar. Her kavim kendine göre mücadele yolunu bulmuştur. Kimi ihtilal yapmaktadır. Kimi de tedrici bir şekilde barış içinde cihad yapmaktadır. Bunlar içtihad konusudur. Bu barışı bozmamak için saygı duruşlarına katılanlar, istiğfar etmek şartı ile küfürde olmazlar ve içtihadları sebebiyle hareket ettiklerinden dolayı da günahkar olmazlar. Direnip katılmayanlar ise sevap alırlar.
Saygı duruşunda ısrar edenler, hem müsbet düşünceli olduklarını iddia ediyor, Allah'a inanıp, onun emrettiklerini yapanların kökten dinci olduklarını söylüyorlar, hem de gidip mezarda ölüye yalvarıp yakarıyorlar.
Ölünün duayı işiteceğine, yahut herhangi bir yardım yapacağına hangi müsbet ilimleri onlara haber verdi. Ama onlar inandıkları birşeyi yapmıyorlar, sahte, göstermelik olarak topluluğu kandırmak için hareket ediyorlar. Bu insanlar, “kökten samimiyetsizler”, sahte davranıyorlar, mü'minlerin de sahte davranmalarını istiyorlar.
İnsanlık bu kişilere tapma belasını yirminci yüzyılın sonlarına doğru demokrasinin gelişmesi ile teker teker terketmeye başladı. Üçüncü bin yılda her halde böyle bir belaya artık düşülmeyecektir.
SORU:15- Kur'an'da rahmet ayetleri geçerken rahmet istemek, azab ayetleri geçtiğinde istiaze (sığınmak) etmek caiz midir?
Numan- Farz namazlarında mekruhtur.
Malik, Şafii ve Ahmet- Müstahabdır.
Karagülle- Kur'an okunurken dinlenmelidir. Herhangi bir şekilde söz söylemek haramdır. Kur'an'da "ensitu" diyor. Kıraat bitikten sonra "semi'na ve ete'na, ğufraneke rabbana ve ileyk el-masir (Dinledik, itaat ettik, mağfiret senden rabbınız, dönüş sanadır) veya "V'efu anna, vağ'fir lena, verhamna ente mevlana, fensurna alal kavmil kafirin, (bizi af et, bize mağfiret et, bize rahmet et, sen mevlamızsın, kafir kavma karşı bize yardım et) şeklinde dua yapılması müstahaptır. Namazda teşehhütten sonra yapılır.