AYIN VAKTİ
Zaman kulesinde güneş gölgeleri ölçüldüğü gibi ayın gölgeleri de çizilir ve ayın hareketi izlenir. Ayın da en sağ ve en sol tepe noktaları vardır. Güneşe göre beş dereceye yakın bir farklılığı vardır. Ay kendi gölge çizgisini çizerken hergün güneşten geri kalır. Bu geri kalış miktarı ortlama 50 dakikadır..
Ayın gölgesi ile güneşin gölgesi 29.530588 günde bir üst üste gelir. Bu hesabi yeni aydır. Hesabi yeni ayın değişme saati her ay ve her yer için ayrıdır.
Yeryüzünde kendi saatlerine göre aynı saatte değişme oluyorsa bunlar aynı boylamdadır, denir. Ayın değişme anı yerel saatlere göre farklıdır. Dünyadaki saat farkı Mekke’den doğuya gittikçe erken zeval olur. En doğuda 12 saat erken olur. Batıya gittikçe de en fazla 12 saat geç olur. Yeryüzünün en batı noktası ile en doğu noktası çakışmaktadır. Buna zaman çizgisi denir. Gün burada birgün farkeder. Zaman çizgisinin doğusunda olanlar Mekke’nin batısında kalır. Mekke’de saat 12 iken burada 0’dır. Bu çizginin batısında olanlar Mekke’nin doğusunda kalır. Mekke’de saat 12 iken burada saat 24’dür. Yani çizginin doğusunda gün başlarken batısında biter. Çizginin doğusundan batıya geçtiğinizde birgün gençleşirsiniz, perşembe iken çarşambaya dönersiniz; batısından doğuya geçerseniz birgün yaşlanırsınız çarşambada iken perşembede olursunuz.
Güneşin doğduğu tarafa hareket eden daha çok gün yaşar ve batıya hareket eden daha az gün yaşar. Eğer dünya hızıyla batıya giderseniz bütün ömrünüz birgün olur. Ters giderseniz ömrünüzün günleri iki misline çıkar. Bunların namazları, günlerin farkı, üçte birden azsa kendi saatlerini kullanırlar, fazla ise Mekke saatine göre ibadet ederler. Oruç için de hüküm aynıdır.
Ayın hareketini hatasız hesaplama çoğu kez mümkün değildir. Bunun için yeni ayın tesbiti zaman kulesi yardımı ile yapılır. Ayın değişmesi Mekke’ye göre hesaplanır. Ayın gölgesi ile güneşin gölgesi üst üste geldikleri saat zevalden önce ise ertesi gün ay yeni aydır. Zevalden sonra ise ay ertesi gün değil, ondan sonraki gün yeni aydır.
Yıl elli haftadır. Bir ay dört haftadır. Hafta yedi gündür. Yıl ve aylar günle eş değil, devamlı artıp eksilmektedir. Oysa hafta hiç değişmemektedir. İnsanlar, tarihden önce saymaya başlamışlar ve saymaya da devem ediyorlar. Ayın yılı ve yaklaşık kaçıncı gün olduğu söylenirse tarih kesin olarak belirtilmiş olur. Ancak gökteki ay tarihlemeye elverişli değildir. Gökte ay yaşam için gereklidir.
Gökdeki ayın canlılar üzerinde etkisi vardır. Kadınlar ortalama olarak ayda bir hayız olur. Bir makina, bir yapı rezone olduğunda parçalanır. Yani her cisimin öz titreşimi vardır. Eğer o titreşimle uyarılırsa cisim paramparça olur. Her makine için böyle bir tehlike vardır. Havada uçak parçalanır, denizde gemi parçalanır ve karada arabalar dağılır, yapılar çöker. Ama ağaçlara bakın, bütün yapraklar ayrı ayrı sallanır, dallar ayrı ayrı sallanır. Bu sayede ağaç rüzgara ve fırtınalara karşı korunur. Hiçbir canlıda insan dahil öz titreşim yoktur. İşte Allah kainatı böyle yarattığı gibi insan topluluklarını ve insan yaşayışını da rezonansdan uzak tutmaktadır. Yılın aylara, ayın gün ve yıllara uymamasının, birbirinin katsayısı olmamalarının sebebi budur. İnsanlar hafta, ay ve günlere göre hayatlarını ayarlarsa bu titreşim dağılmasından uzak kalır. İşlerin bazıları günlük ve haftalık, bazıları aylık bazıları yıllık olarak ayarlanır. Bunun hem sosyal yapıda hem de bedende etkileri değişik olur, faydaları sunsuzdur.
* Oruç ve namaz vakitlerinin değişmesi yerinde açıklanmıştır.