Reşat Nuri Erol
M. Tekelioğlu; Büyük veri bizden ne alıyor ne veriyor?
16.02.2022
1899 Okunma, 0 Yorum

Büyük veri bizden ne alıyor bize ne veriyor?

 

Mehmet Tekelioğlu

 

Gözlem ve gözetleme aynı kökten geliyor ama bu iki kelimenin biri müspet biri menfi çağrışımlar yapıyor. Büyük veri hem gözlem için hem gözetleme için kullanılabiliyor. Daha çok veri, hastalıkların teşhisinde, tarımsal ve endüstriyel planlamada, meteorolojik olayların daha hassas tahmininde, reklam ve propaganda alanında ve daha pek çok alanda işimizi kolaylaştırıyor. Gözlem hayata olumlu katkı sağlıyor, gözetim ise otoriter rejimlerin işine yarıyor. İnsanların hayatını kontrol etmenin ve baskıyı artırmanın en önemli unsuru haline geliyor.

Hangi alanda olursa olsun veri oluşturmanın çeşitli yolları var. Telgraf, telefon, radyo, televizyon ve bilgisayarların icadıyla veri miktarı oldukça hızlı büyümeye başladı. Sayısal kayıt, teknolojinin gelişmesi sonucunda kâğıt sistemlerinin yerini aldı. 2007 yılında verilerin %96’sı artık sayısal olarak saklanıyordu. Bu oran gittikçe artıyor.

Büyük veri bir niceliği ifade ediyor ama bu, aynı zamanda oldukça büyük miktardaki ham bilginin, eğilimleri gerçek zamanlı olarak anlamak, analiz etmek ve tahmin etmek için nasıl kullanılabileceğini açıklayan kapsamlı bir deyim olarak da kullanılıyor. Büyük veri, eğer işlenebiliyor ve elde edilen sonuçlardan yararlanılabiliyorsa işe yarıyor, yoksa verinin çokluğu kendi başına bir anlam ifade etmiyor.

Sayılara bakarak sonuçlar çıkarmak kolay değildir, o bakımdan verilerin görselleştirilmesi de önemlidir, grafikler ya da tablolar bu amaca hizmet eder.

Verilerin işlenmesi geleceğin endüstrileri kapsamında çok değerli bir alana işaret ediyor. Bilgi işlem uzmanlarına bu bakımdan çok büyük ihtiyaç var. Konu sadece istatistik değil kolayca tahmin edilebileceği gibi. Çünkü veri de artık çeşitleniyor. Sayısal veriler kadar görsel veriler de önemli hale geliyor. Adım başında rastladığımız kamera kayıtları görsel verinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Sosyal medyadaki görseller, televizyon ekranındaki her türlü resim ve konuşmalar da veriler cümlesine dahildir. Dolayısıyla bunların belli amaçlar için değerlendirilmesi çok büyük bilgisayar kapasitelerini ve kapsamlı bilgisayar yazılımlarını gerektiriyor.

Büyük veriyi oluşturanlar arasında sosyal medyayı kullananlar ön sıralarda geliyor. Facebook ve Twitter’daki “beğen”, “yorum”, “paylaş” ve “retweet” tuşlarını her tıkladığımızda büyük veriye katkı yapıyoruz. Bunların daha sonra nasıl kullanıldığını 2016 Amerika başkanlık seçiminden görmüştük. İşin yasal planı kimsenin umurunda olmuyor.

Ben internette bir kitap aramayayım, hemen akabinde o kitabın ve benzerlerinin hücumuna uğruyorum. İş kitap olunca çok sıkıcı değil ama bir başka eşya hakkında kitaptakine benzer yoğun reklam kampanyasına maruz kalmak canımı sıkıyor. Bütün bunlar büyük verinin işlenme tarzıyla ilgili galiba…

Bu veriler, yararlı alanlar için kullanılabileceği gibi panoptikon olarak da kullanılabilir. Yani bütünü gözetlemek için gerekli işlevi yerine getirir ve gözetim devletinin sopası olarak işe yarar. Çin’in başta Uygur Türklerininki olmak üzere bütün vatandaşlarının her türlü faaliyetlerini kayıt altına almak için nasıl kamera sistemleri kurduğunu medyadan öğreniyoruz.

Orwell’in 1984 adlı romanını hatırlamamak mümkün mü? Onun tasavvur ettiği toplum tele ekranlar vasıtasıyla sürekli izleniyor, göz altında tutuluyordu. Bütün bunları "Büyük Birader seni izliyor" etiketi altında hatırlıyoruz. Bugün pek çok otoriter rejim aynı işi çok daha fazlasıyla yapıyor, dijital teknolojiyi büyük verinin emrine amade kılarak elbette…

Bu konuyu Kore asıllı, Almanya’da yaşayan ve Almanca yazan Byung-Chul Han da Psikopolitika adlı çalışmasında ele alıyor.

Konuya geçmeden önce Byung-Chul Han’dan ilginç bir paragraf aktarmak istiyorum:

"Apple'ın 1984'teki Super Bowl'da ekranı dolduran reklamı bir efsane niteliğindedir. Burada Apple kendini Orwell'in gözetim devletindeki insanların kurtarıcısı olarak gösterir. İradesiz ve duygusuz görünümlü işçiler büyük bir hangarda Big Brother'ın tele-ekranda yayınlanmakta olan fanatik nutkunu dinlemektedir. Bu sırada, peşinde düşünce polisleri bir kadın sporcu koşarak hangara girer. Duraklamadan ekrana doğru koşar, hoplayan memelerinin önünde bir balyoz tutmaktadır. Big Brother'a doğru kararlı bir şekilde ilerleyerek balyozu şiddetle tele-ekrana fırlatır. Tele-ekran ışıklar saçarak patlar. İnsanlar kendine gelir. Reklamdaki ses "24 Ocak'ta Apple, Macintosh'u sunacak. O zaman 1984'ün neden 1984'e benzemeyeceğini anlayacaksınız," der. Apple'ın bu ifadesinin aksine 1984 yılı gözetim devletinin sonuna değil, etkinliği Orwell'in gözetim devletininkini kat be kat aşan yeni tür bir kontrol toplumunun başlangıcına işaret eder. İletişim eksiksiz bir şekilde kontrole denk düşer. Herkes kendinin panoptikonudur."

Kontrol toplumu haline geliyoruz galiba. Yalnız biz değil pek çok ülke bu doğrultuda ilerliyor. Adım başı kameralar… Her şeyi kaydediyor bunlar. “İçimde damla damla bir korku birikiyor;/ Sanıyorum, her sokak başını kesmiş devler.../ Üstüme camlarını, hep simsiyah, dikiyor;/ Gözüne mil çekilmiş bir âmâ gibi evler” diyen Necip Fazıl üstadın hissiyatını başka bir bağlamda kullanmak istemem ama köşe başlarındaki kameralar bana hep bu şiiri hatırlatıyor.

Bu yollarla elde edilen büyük veri yalnızca insanların davranışını gözetlemeye mi yarayacak yoksa onları psikopolitik olarak yönlendirmeye de tâbi tutacak mı? İkinci ihtimalin çok kullanıldığını biliyoruz. En iyi örneklerinden biri 2016 Amerika başkanlık seçimlerinde Facebook kanalıyla elde edilen kullanıcı eğilimlerine ilişkin verilerin seçmenleri etkilemek için kullanılması.

Byung-Chul Han, büyük verinin nasıl kullanılacağına ilişkin kaygılar içindedir. Onun için ortaya attığı kavramlar da hep bu tehlikeye dikkat çekiyor. David Brooks'un New York Times’taki bir makalesinden naklediyor Koreli yazar: “Günümüzde hangi felsefenin önem kazandığını soracak olursanız buna cevabım 'dataizm'dir.” Ancak endişesi var: “Dataizm dijital bir totalitarizme gider.” Bununla da kalmıyor, “veri barbarlığı”, “dataseksüeller”, “nicelikleştirilmiş benlik” ya da “sayılar üzerinden kendini tanıma” gibi kavramları tartışıyor. “Dataizm nihilizmdir” ve "Dataizm, kendi kendini izleme ile elde edilen veriden ahlak ve hakikati boşaltır ve onu sadece bir kendini kontrol tekniğine dönüştürür. Toplanan veriler ayrıca yayımlanır ve değiş-tokuş edilir. Böylelikle de kendini izleme giderek artan bir şekilde kendini gözetleme halini alır Günümüz öznesi kendini sömüren bir kendilik girişimcisidir” gibi felsefi yönü ağır basan düşünceleri aktarıyor.

Büyük veriyi hep menfi yönleriyle ele almak doğru değil. Eğer büyük veri özgürlükleri kısıtlama amaçlı kullanılıyorsa sorun yaratır aksi takdirde müspet taraflarını gözden kaçırmak olmaz.

Büyük verinin anlık tercümede kullanılması çok uzak değil. Böylece makine çevirisi ile artık yabancı dil bilme zarureti ortadan kalkmak üzere. Anında çeviri çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İki önemli unsur var. Diller ve onların nüansları hakkında daha çok bilgi ve daha iyi yazılımlar. Kulaklığınız ve onu tamamlayan küçük bir cihazla artık karşınızdaki kişinin hangi dili konuştuğu bir zorluk olmaktan çıkıyor.

Geleceğin endüstrileri içinde büyük veri işleme alanı önemli bir yer tutacak gibi. Üstelik ofis gerektirmeyen, evden çalışma imkânı veren bir endüstriyel alan.

Peki bu imkân aynı zamanda dolandırıcıların da önünü açıyor mu? Hayır diyemeyiz. Artık biyoakustik çalışmalarıyla insan seslerinin, vurguların ve tonların taklidi zor olmayacak gibi duruyor.

Bir başka yararlı alan hassas tarım olarak tebarüz ediyor. Ne kadar çok iklim, toprak ve gübre bilgisi, o kadar verimli tarım diye özetlenebilecek bir durumdan söz edebiliyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda Programı insanlığın önündeki en büyük zorluklardan birisi olarak milyonlarca insanın açlığına dikkat çekiyor. Büyük veri tarımda verimi artırarak ve ekilemeyen alanların nasıl değerlendirilebileceğini belirleyerek bu sorunun çözümünde çare olarak kullanılacak unsurlardan biri olabilir mi acaba?

Büyük veri finansal işlemler dünyasında da çok kullanılıyor. Bankacılığı dev bir muhasebe defterine benzetenler var. Bu defterdeki kayıtların iyi değerlendirilmesi halinde finans dünyasının klasik bankacılığı yeni ufuklara taşımakta güçlük çekmeyeceği anlaşılıyor.

 Büyük verinin yükselişi mahremiyetin bir kamu politikası meselesi olarak tekrar dünya gündemine girmesini sağlamıştır. Büyük veri teknolojilerini ve gizliliğin değerini uyumlaştırmak zordur. Artık şöyle şeyleri daha sık duyacağız galiba: “Geçmişte bildiğimiz hali ile gizlilik artık mümkün değil… Geleneksel gizlilik artık ölmüştür.”

Geleceğin Endüstrileri adlı kitapta Alec Ross naklediyor: Harvard Üniversitesinden Prof. Seltzer’e göre ortada bir sorun daha var: “Veri saklama ve doğru kullanım kurallarını tanımlamak... Sağlık bilgilerimizin çoğunun gizli kalması gerekir, bu gizliliğe olan ihtiyaç genomiklerin yaygınlaşması ile iyice artacaktır.”

Alec Ross’a göre büyük veri dünyasında yeni korku, insanların makinelere daha çok benzeyecek olmasıdır. İçgüdüler algoritmalarla yer değiştirdiği için hayatı daha verimli yaşayabiliriz, ancak hayatı artık daha algoritmik yaşadığımız için en insani niteliklerimizden bazıları –sevgi, içtenlik, özerklik—daha kötüye gidebilir.

Büyük veri doğası gereği yaratıcı değildir ve ruhsuzdur. Bizi de anlamamız gerekmeyen sebeplerle bu yola doğru itiyor. Bizi mahremiyetimizden sıyırıyor ve hatalarımızı, sırlarımızı ve skandallarımızı orta yerde sergiliyor.

Teknolojinin bizi muhteşem aptallara dönüştürmesine izin vermemeliyiz… Özgürlüğümüze ve mahremiyetimize sahip çıkmalıyız…

 

 

 

 






Çok Okunan Makaleler
Reşat Nuri Erol
M.Tekelioğlu; 15 Temmuz’a doğru: travmadan kurtulmak…
7.07.2017 131241 Okunma
Reşat Nuri Erol
Süleyman Karagülle - Altın Ekonomisine Geçiş
2.11.2013 33290 Okunma
2 Yorum 30.01.2016 22:15
Reşat Nuri Erol
T. C. 1921 ANAYASASI’nın Temel Maddeleri
22.02.2016 18488 Okunma
1 Yorum 22.02.2016 07:19
Reşat Nuri Erol
Şeyma Yavuz ve MAKALESİ… İbn Haldun ve “MUKADDİME”Sİ…
1.07.2015 16469 Okunma
2 Yorum 03.07.2015 00:23
Reşat Nuri Erol
FAİZ imparatorluğu ve ROTHSCHİLD ailesi
29.03.2016 16341 Okunma
1 Yorum 29.03.2016 01:12
Reşat Nuri Erol
Ekrem Dumanlı, Mümtaz’er Türköne, Ali Bulaç ve İSLÂM/cı
2.07.2015 15527 Okunma
7 Yorum 23.07.2015 19:54
Reşat Nuri Erol
AKP’yi kim kuşa çevirdi, Erdoğan mı Davutoğlu mu?
26.06.2015 14767 Okunma
6 Yorum 08.07.2015 13:24
Reşat Nuri Erol
Yüz Yıl Önce - Yüz Yıl Sonra; ne değişti?
26.07.2015 14758 Okunma
4 Yorum 03.08.2015 12:51
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir’den “İSLÂM-CILIK” yazıları
29.07.2015 14605 Okunma
4 Yorum 30.07.2015 11:51
Reşat Nuri Erol
Kahramanlarım: Erbakan, Aliya, Muhammed Ali
7.06.2016 14513 Okunma
2 Yorum 07.06.2016 02:58
Reşat Nuri Erol
Çok önemli hatalar, çok önemli uyarılar ve…
7.10.2018 14436 Okunma
11 Yorum 09.10.2018 00:22
Reşat Nuri Erol
“Asâ Rabbukum En Yerhamekum…”
16.01.2017 14252 Okunma
9 Yorum 17.01.2017 12:20
Reşat Nuri Erol
Tarımda faiz, icra ve iflas
26.04.2010 14180 Okunma
Reşat Nuri Erol
Suriyeliler “sığınmacı/mülteci” mi, “muhacir” mi?
5.09.2015 14139 Okunma
3 Yorum 05.09.2015 17:56
Reşat Nuri Erol
İslam Tarihinde Anayasa; Medine Anayasası ve ...
14.10.2011 14017 Okunma
Reşat Nuri Erol
Hayrettin Karaman; Âdil Düzen Nasıl Olmalıdır?
4.08.2015 13765 Okunma
3 Yorum 04.08.2015 21:11
Reşat Nuri Erol
Sömürü sermayesi ve kuyrukları tövbe ederse…
16.08.2015 13744 Okunma
4 Yorum 19.08.2015 00:56
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ın Türkiye ve dünyadaki inkılâpları
23.02.2015 13620 Okunma
2 Yorum 25.02.2015 11:21
Reşat Nuri Erol
İkrazatçılık!
9.04.2010 13473 Okunma
Reşat Nuri Erol
Harun Ö. “İslâmcılk” yazıları-10; SAİD-İ NURSÎ
13.08.2015 13432 Okunma
3 Yorum 15.08.2015 17:32
Reşat Nuri Erol
H. Özdemir’İn İSLÂM-CILIK yazıları-2; ERBAKAN FAKTÖRÜ
29.07.2015 13425 Okunma
5 Yorum 30.07.2015 11:44
Reşat Nuri Erol
Suruç bombası, sermaye-siyaset çatışması ve IŞİD
24.07.2015 13421 Okunma
2 Yorum 24.07.2015 07:35
Reşat Nuri Erol
Erbakan’a göre Adil Ekonomik Düzen’de VERGİ
14.03.2016 12904 Okunma
3 Yorum 14.03.2016 14:05
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen dışında çözüm reçetesi olan var mı?
8.09.2015 12822 Okunma
2 Yorum 08.09.2015 07:11
Reşat Nuri Erol
R. Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdullah Gül
25.06.2015 12651 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 13:16
Reşat Nuri Erol
Ve zekkir fe inne’z-zikrâ tenfeu’l-mü’minîne
10.08.2015 12611 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 22:44
Reşat Nuri Erol
Çözüm “Âdil Kur’an Düzeni”dir
22.02.2015 12489 Okunma
5 Yorum 23.02.2015 21:48
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir’den “İSLÂM-CILIK” yazıları-9
10.08.2015 12377 Okunma
3 Yorum 11.08.2015 13:47
Reşat Nuri Erol
Sn. Cumhurbaşkanımıza ve ilgililere açık mektup!
1.08.2015 12245 Okunma
3 Yorum 02.08.2015 08:07
Reşat Nuri Erol
Ya-pa-ma-dı-lar… YA-PA-MA-YA-CAK-LAR…
1.06.2015 12214 Okunma
5 Yorum 02.06.2015 10:49
Reşat Nuri Erol
Anlatıp ve nasihat ediyoruz; dinleyip yapsalar…
3.08.2015 12211 Okunma
4 Yorum 03.08.2015 14:50
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ın “ADİL DÜZEN” Söyleminin Teorisi-1
3.03.2016 12193 Okunma
3 Yorum 06.03.2016 14:53
Reşat Nuri Erol
‘E LEYSE MİNKÜM RACULÜN REŞÎD’ (âyet)
14.09.2015 12178 Okunma
2 Yorum 14.09.2015 20:56
Reşat Nuri Erol
‘Sistem kurmak’ ve ‘hazin (vahim) durum’
9.01.2017 12093 Okunma
8 Yorum 23.01.2017 00:31
Reşat Nuri Erol
İkrazat yasal tefecilik!
9.04.2010 12092 Okunma
Reşat Nuri Erol
“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhâmı”…
27.12.2018 12056 Okunma
9 Yorum 28.12.2018 08:15
Reşat Nuri Erol
Şehit MEHMET HİKMETUMUT’u anlatamamak!
10.07.2015 11882 Okunma
2 Yorum 10.07.2015 06:06
Reşat Nuri Erol
“İSLÂM DÜZENİ” tüm insanlar içindir
5.05.2013 11659 Okunma
Reşat Nuri Erol
7 Haziran’da oyumuzu bu şuur ile kullanalım
30.05.2015 11616 Okunma
3 Yorum 30.05.2015 16:30
Reşat Nuri Erol
24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi
1.12.2015 11596 Okunma
1 Yorum 01.12.2015 06:41
Reşat Nuri Erol
Çağımızın Nuh’un Gemisi “ADİL KUR’AN DÜZENİ”dir
29.05.2015 11479 Okunma
4 Yorum 29.05.2015 18:44
Reşat Nuri Erol
Sermayeye ve siyasilere önerimiz var
8.08.2015 11322 Okunma
3 Yorum 10.08.2015 20:14
Reşat Nuri Erol
Seçime kadar “AYG” uyarılarına devam…
20.09.2015 11254 Okunma
4 Yorum 20.09.2015 06:16
Reşat Nuri Erol
İdam, kısas, diyet, anayasa, şeriat, hukuk…
23.11.2012 11211 Okunma
Reşat Nuri Erol
‘Türkiye’de Değişim Yapmak Neden Bu Kadar Zor?’
3.02.2016 11182 Okunma
1 Yorum 03.02.2016 22:48
Reşat Nuri Erol
Sosyal tufan ve sömürünün çözümü Adil Düzen’dir
10.11.2015 11179 Okunma
2 Yorum 16.11.2015 07:22
Reşat Nuri Erol
Cennet karşılığı mal ve can ile cihad etmek
14.04.2013 11172 Okunma
Reşat Nuri Erol
Yine “biz” kazanacağız…
15.08.2015 11113 Okunma
2 Yorum 15.08.2015 15:00
Reşat Nuri Erol
7 Haziran Seçimi sonucundan alınacak dersler
9.06.2015 11087 Okunma
3 Yorum 15.06.2015 03:15
Reşat Nuri Erol
Kur’an Ayında “KUR’AN DÜZENİ” hatırlatmaları-2
5.07.2015 11087 Okunma
2 Yorum 05.07.2015 11:49
Reşat Nuri Erol
İman, ilim, amel, fıkıh, fikir, zikir ve ekonomi
30.04.2014 11063 Okunma
Reşat Nuri Erol
‘Sosyal Tufan’a karşı ‘Adil Düzen Gemisi’ inşa ed
27.12.2014 11028 Okunma
4 Yorum 25.05.2015 09:49
Reşat Nuri Erol
Başkanlık sistemi değil, “Adil Düzen” gelmelidir
20.06.2015 11028 Okunma
3 Yorum 20.06.2015 20:30
Reşat Nuri Erol
VakıfBank “FAİZSİZ BANKA” olmalıdır
25.03.2015 11027 Okunma
2 Yorum 05.04.2015 18:14
Reşat Nuri Erol
ADİL DÜZEN ‘gönüllü’ mü , ‘zorla’ mı gelsin?
16.01.2016 11014 Okunma
2 Yorum 16.01.2016 22:08
Reşat Nuri Erol
Aliya İzzetbegoviç: ‘Kur’an edebiyat değil, hayattır’-4
10.12.2015 11013 Okunma
2 Yorum 10.12.2015 22:22
Reşat Nuri Erol
Mustafa Deniz; Bu düzen adil değil
4.08.2015 11008 Okunma
4 Yorum 04.08.2015 21:06
Reşat Nuri Erol
AK Parti ya “gömlek giyecek” ya da silinecek
28.06.2015 10998 Okunma
3 Yorum 02.07.2015 12:56
Reşat Nuri Erol
Soru-yoruma cevap ve bir aileden gelen yorum
12.08.2015 10905 Okunma
4 Yorum 14.08.2015 07:17
Reşat Nuri Erol
Esbaba tevessül eder, sonra tevekkül ederiz...
7.09.2014 10900 Okunma
Reşat Nuri Erol
Değişim devam ediyor VE LÂ GÂLİBE İLLALLAH
2.04.2016 10878 Okunma
1 Yorum 02.04.2016 12:53
Reşat Nuri Erol
15 Temmuz: Teşhis ve Tedavi; KUR’AN VE İLİM ile
28.08.2016 10824 Okunma
2 Yorum 29.08.2016 20:48
Reşat Nuri Erol
Faiz meselesi, bankalar ve çözüm önerileri-3
16.02.2015 10711 Okunma
2 Yorum 16.02.2015 08:34
Reşat Nuri Erol
İslâm hukuku, Batı hukuku ve olumsuz etkisi
9.02.2016 10692 Okunma
1 Yorum 09.02.2016 08:10
Reşat Nuri Erol
HIZIRLA KIRK SAAT
30.12.2015 10590 Okunma
1 Yorum 31.12.2015 13:01
Reşat Nuri Erol
MEHMET HİKMETUMUT ve KUR’AN VE İLİM 819. Hafta Seminer
4.07.2015 10532 Okunma
4 Yorum 05.07.2015 14:31
Reşat Nuri Erol
ÜSKÜDAR SOHBETLERİ-2 İSLAM MEDENİYETİ VAKFI
7.04.2016 10531 Okunma
1 Yorum 07.04.2016 23:36
Reşat Nuri Erol
IMF’nin alternatifi nedir?
13.03.2010 10517 Okunma
Reşat Nuri Erol
“SOSYAL TUFAN” dediğimiz, İŞTE BUDUR!
23.05.2016 10455 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:09
Reşat Nuri Erol
Prof.S.Tekir: GÜÇLÜ PARA veya PARANIN GÜCÜ
1.09.2016 10443 Okunma
1 Yorum 01.09.2016 09:51
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ı anlamak, yapılması gerekenleri yapmaktı
6.03.2015 10427 Okunma
1 Yorum 06.03.2015 07:26
Reşat Nuri Erol
Erbakan’a göre “Selem Senedi Karşılığı Kredi”
13.03.2016 10365 Okunma
1 Yorum 13.03.2016 08:53
Reşat Nuri Erol
ÇARE VE ÇÖZÜM KUR’AN’DA
31.05.2015 10362 Okunma
2 Yorum 15.07.2015 07:10
Reşat Nuri Erol
Çözüm Süreci ve HDP’nin önemli hatası
10.08.2015 10297 Okunma
2 Yorum 11.08.2015 15:48
Reşat Nuri Erol
“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!”
4.09.2015 10259 Okunma
1 Yorum 04.09.2015 06:00
Reşat Nuri Erol
Seçime giderken oynanan oyunlara dikkat!
12.09.2015 10170 Okunma
3 Yorum 13.09.2015 06:45
Reşat Nuri Erol
Toprak, tarım ve ‘tarım stratejisi’
26.04.2010 10075 Okunma
Reşat Nuri Erol
Kooperatif sistemi ile ‘ortaklık sistemi’ gelmekte
17.11.2018 10046 Okunma
5 Yorum 30.11.2018 11:55
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir'den Doğu Perinçek yazısı!
25.10.2015 10029 Okunma
1 Yorum 25.10.2015 20:22
Reşat Nuri Erol
H. Özdemir’in İSLÂMCILIK yazıları: Atatürk İslâmcılığı
18.10.2015 9959 Okunma
1 Yorum 18.10.2015 10:45
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM 828. hafta seminer notlarından…
30.08.2015 9899 Okunma
3 Yorum 30.08.2015 11:50
Reşat Nuri Erol
7 Haziran Seçimi, sorunlar ve mucize Kur’an-1
13.06.2015 9889 Okunma
2 Yorum 14.06.2015 07:41
Reşat Nuri Erol
KUR’AN ayetleri, Kadıhan, Hülagû ve HALEP!
19.12.2016 9846 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 10:27
Reşat Nuri Erol
Sermaye dünyayı ne hâle getirdi; ne yapmalıyız?
30.11.2012 9842 Okunma
Reşat Nuri Erol
Prof.Dr.Sabri TEKİR: TÜRKİYE VARLIK FONU
10.02.2017 9825 Okunma
3 Yorum 12.02.2017 20:52
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM bütün sorunları çözer
19.05.2015 9793 Okunma
1 Yorum 19.05.2015 11:17
Reşat Nuri Erol
Hukuk Düzeni
21.04.2013 9762 Okunma
Reşat Nuri Erol
“Millî Görüş ve Adil Düzen” olmadan bu kadar!
2.10.2015 9654 Okunma
1 Yorum 02.10.2015 07:02
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatifi ve Ortaklık Sistemi Bankaları
22.10.2018 9634 Okunma
4 Yorum 30.11.2018 08:26
Reşat Nuri Erol
MİLLÎ GAZETE için her gün bir şey yapmak
14.01.2016 9629 Okunma
4 Yorum 24.01.2016 23:20
Reşat Nuri Erol
Yargı sorununun çözümü hakemlik sistemidir
19.02.2014 9565 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ı Adil Düzen’den vazgeçirme raporu (tekrar)
2.12.2018 9510 Okunma
3 Yorum 02.12.2018 12:05
Reşat Nuri Erol
Şehit MEHMET HİKMETUMUT’u anlatamamak!-2
11.07.2015 9482 Okunma
1 Yorum 11.07.2015 03:53
Reşat Nuri Erol
S. Karagülle; BİR İLİM ADAMININ ERBAKAN TAHLİLİ...
4.08.2015 9437 Okunma
2 Yorum 04.08.2015 21:35
Reşat Nuri Erol
H.Özdemir yazıları; Ak Parti İslamcı mı?
1.08.2015 9296 Okunma
3 Yorum 01.08.2015 16:33
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM 738. Hafta Semineri’nden
17.11.2013 9290 Okunma
Reşat Nuri Erol
Seçim sonucu ne olursa olsun, Asıl Yapılması Gereken
1.11.2015 9289 Okunma
1 Yorum 01.11.2015 06:05
Reşat Nuri Erol
Gece, saat üç; bir, iki, üç (yazı)! Ve (dördüncü yazı)
15.12.2016 9276 Okunma
1 Yorum 15.12.2016 02:49
Reşat Nuri Erol
Evet… Asrın idrâkine söyletmeliyiz İSLÂM’ı…
17.03.2018 9241 Okunma
1 Yorum 17.03.2018 07:18
Reşat Nuri Erol
Kapitalizm değerlendirmeleri ve çözüm
30.01.2016 9186 Okunma
1 Yorum 30.01.2016 14:35


© 2025 - Akevler