Ne diyorduk?
Üstadımızın, 33 haftadan beri, Üsküdar’daki İslâm Medeniyeti Vakfı merkezimizde, bizlere dört ders (Kur’an Arapçası, Kur’an Matematiği, Adil Düzen Muhasebesi ve Plan-Proje Dersleri) vermekte olduğunu önceki yazımda hatırlattım. Önceki yazıdan sonra, bir talep oluştu, önceki notlar da istendi, işte o talebi yerine getiriyorum... Son iki haftaya baktık ve inşallah istifade ettik… Kaldığımız yerden devam edelim…
İstifade edilmesi dua ve dileklerimizle, bugün de 30’uncu hafta notlarımıza bakalım…
***
Bugün Türkiye’de mevcut bütün girişimler işçilik sistemine dayanmaktadır. Dernekler, vakıflar, partiler, kooperatifler hep işçilik sistemi ile çalışmaktadır.
İzmir S.S. Akevler Kredi ve Yardımlaşma Kooperatifi 50 senedir “Ortaklık Düzenini” getirmeye çalışmaktadır. Teorisini tamamen oluşturmuştur. Uygulamayı ise yarı yarıya yapmakta ya da yapabilmektedir. Artık yeni bir hamle yapma zamanıdır.
İkinci 50 yılda bu hamle gerçekleşecektir, inşallah…
On bin ortaklı “Ar-Ge Ortaklığını” bunun için kuruyoruz. Bu ortaklık aynı zamanda Ortaklık Düzeninin ne olduğunu ortaya koyan ve bir örnek veren ortaklık olacaktır.
Akevler Kooperatifi’nin diğer kooperatiflerden temelde dört farkı vardır.
1. Ortaklar “para” ile değil “mal” (DÇ) ile ortak olmaktadır. Bütün hesaplar “mal” ve/ya “emek” üzerinden yapılmaktadır. Sonuçta ortak seçilen ana malı kazanmakta veya kaybetmektedir. Ortaklar paylaşmayı mal üzerinden yapmakta, vergilerini kazandıkları malın TL değeri üzerinden ödemektedirler.
2. Ortaklık düzeninde sabit kira yoktur, sabit ücret yoktur, sabit kâr yoktur, sabit genel hizmet payı yoktur, üretimden pay vardır. Üretim olursa herkes payını alır, aza olursa az olur, olmazsa hiç olmaz. Sabit ücret ve sabit kiralar faizdir, kooperatifimiz faizli işlemler yapmaz.
3. Ortaklar paylarını borç ve alacakları ile devretmektedirler. Dolayısıyla kâr ve zarar hesapları günlük hesaplanmaktadır. Payın değeri o gün kooperatifte mevcut olan mallar ile kooperatifin borç ve alacaklarını devretmektedir. İlerde çıkacak vergi ve sigorta borçları devralan ortaklara ait olmaktadır. Payın borçlusu ve alacaklısı kooperatif olmaktadır. Sınırlı sorumluluğun (S.S.) manası budur.
4. Ortaklık belgesini alanlar kooperatife kooperatifin ortak olduğu hizmetlere ortak olmakta, sattıklarında da o kadar payı ile çıkmaktadır. Ortak ortaklık payını istediği zaman almakta ve satmaktadır. Kimse ortak olmaya veya ve ortaklıktan ayrılmaya zorlanmamaktadır. Bizim elli yıllık uygulamalarımızda zorunlu aidata dayalı ortaklık payı bulunmamaktadır.
5. Kooperatif, kuracağı iç borsada ortaklık paylarını kârsız alıp satmaktadır. Payların değerleri ise arz ve talep kanunlarına göre hesaplanmaktadır. Kâr veya zarar edebilir ama paylar daima likiditesini korumaktadır.
Bu şekliyle dört-beş bin ortakla İzmir “S. S. Akevler Kredi ve Yardımlaşma Kooperatifi” elli senedir yani resmen kurulduğu 1967 yılından beri yaşamaktadır.
Akevler Kredi ve Yardımlaşma Kooperatifi, yukarıda anlatılan ilk dört maddeyi gerçekleştirmiş, son madde olan iç borsayı kuramamıştır. Şimdi bunun üzerinde beş yerde çalışılmaktadır; a) İstanbul Yenibosna Akevler, b) İzmir Akevler, c) İstanbul Medhal, d) Yalova (Teşvikiye) Akevler, e) İstanbul Üsküdar Akevler çalışmaları…
Bu çalışmalarda son aşamalara gelindi. Beşinci madde de çalışır hale gelirse, KOOPERATİFLER “ORTAKLIK SİSTEMİ BANKALARI” olarak çalışacak, kooperatiflerin banka kurmaları yasalaşana kadar, nakitler mevcut bankalarda olacaktır. Mallar kooperatiflerin ambarlarında olacak ve mallar arasında da kredileşme gerçekleşecektir.
Bu anlatılanların örnek olabilecek uygulamaları yapılmaya devam edilmektedir…
Teşebbüslerin işletme ve muhasebe programlarının yazılımı da yapılmaktadır…
Bu konularla ilgilenenlerin ilgisine ve bilgisine bu yazı vesileyle sunulur…