ESAM İstanbul
Ekonomik Araştırmalar Direktörlüğü
Çözüm Önerileri Serisi 3
Altın Ekonomisine Geçiş
Altın ve gümüşün ödeme aracı olarak kullanıma alınması
Hazırlayanlar
Yakup Alper Yakupoğlu
ESAM İstanbul
Ekonomik Araştırmalar Direktörü
Yakup Alper Yakupoğlu’nun çözüm önerileri
“Akevler Adil Düzen”e göre değerlendirilmiştir.
Cengiz Demirci’nin iki Adil Düzeni karşılaştırmasını ve şu iki soruya cevap vermesini istiyorum.
- Siz hangi “Adil Düzen”i benimsiyorsunuz?
- Hangisi Erbakan’ın “Adil Düzen”ine daha yakındır?
ESAM- Ekonomik Araştırmalar Direktörlüğü
Çözüm Önerileri Serisi: 3
Para Nedir?
Alper Yakupoğlu - Para bir değişim aracı, değer biriktirme aracı ve muhasebe birimidir.
Süleyman Karagülle - Para değerlendirme, değiştirme, borçlanma ve biriktirme aracıdır.
- Altın ve gümüş binlerce yıl insanlık tarafından para olarak kullanılmıştır.
- Para, bozulmamalı, kolay taşınabilmeli, parçalanabilmeli, az olmalı.
Özellikleri dolayısıyla gümüş ülke içi paradır. Altın ülkeler arası paradır. Bu amaçla var edilmişlerdir.
- Günümüzde «resmi para birimi» kavramı karşısında değişim aracı olarak kullanılmamaktadır. Ancak bir «değer biriktirme aracı» olarak kullanılmaktadır.
- Günümüzde gümüş yerine başka madenler bozuk para olarak kullanılmaktadır. Gümüşe çevrilmelidir. Uluslararası gerçek para olarak hâlen altın kullanılmaktadır.
- Altın çok daha stabil bir fiyatlama aracıdır. Altına göre hesaplanan mal fiyatlarında dalgalanma çok daha az görülmektedir.
- Altının rezervi elde edilmesi insanlığın büyümesi nisbetinde olduğu için asırlar arası değer ölçüsüdür. Değişmez ölçü aracıdır. Diğer değerler geçicidir. Örnek; petrol yüz sene sonra adı bile olmayacak bir maldır.
- İnsanlığın Gerçek Parası Altındır!
- Her yerde ve her zaman altın değerini korumuştur. Altın para oluşturulduğu zaman diğer bütün paraların gerçek değerleri ortaya çıkar.
- Başta ABD ve AB’nin büyük ekonomilerinin büyük altın rezervleri bulunmaktadır.
- Her yerde az veya çok altın rezervi vardır. Devlet hazineleri altın satmakta ve almaktadır.
- Dünyada en büyük altın rezervleri ABD’ye aittir (8,130 ton).
- Amerikan Yahudilerine ait olan ABD Merkez Bankası (FED), uluslararası anlaşmalarla doları altın yerine ikame etmiş ve dolar rezervlerini kendisi yığmıştır. 1970’lerde taahhüdünü tek taraflı bozarak doları altınla değiştirmekten vazgeçmiştir. Ülkelerin Merkez Bankaları, karşılığı olmayan doları altın yerine koyup ona dayanarak para çıkarmaktadırlar. Dünyadaki ekonomik krizlerin kaynağı budur. İnsanlık altına değil altın paraya dönmelidir; yani altınla değiştirilebilen ve güvenceye alınmış para sistemine dönmelidir.
- Özellikle 2008 yılında başlayan kriz gelişmiş ülkelerde de altına olan talebi artırmıştır.
- Altının değeri diğer paralarla ölçülerek altının değeri düşürülmüş gibi görünmektedir. Diğer paraların değeri suni olarak artırılmıştır. Bu bir patlama yapacaktır. Bütün paraların değerleri altın karşısında düşecek ve altın ise değerini korumaya devam edecektir. Dolar veya Euro’ya yatırım yapanlar ağlamağa başladıkları zaman kimse üzülmesin.
- Altın Yasal Olarak Yatırım ve Ödeme Aracı Olarak Kabul Edilmelidir!
- İstanbul’da bir kuyumcular kooperatifi kurulmalıdır. Kooperatif kuyumculara sahip oldukları altın kadar açık tarihli “Altın Bono Senedi” vermelidir. Kefil olmalıdır. Kuyumcular bunu altın ile birebir değiştirmelidirler. Elde ettikleri altınları faizsiz kullanmalıdırlar. Alış-satış arasında fark yapmamalıdırlar. Bono Senedi üzerinde yazılan altını gram olarak veya cumhuriyet altını olarak isteyene vermelidirler. İsteyenden senedi vererek almalıdırlar. Bu altın senetler bakkallarda TL ile alınıp satılmalıdır. Alış ve satış fiyatları kooperatif tarafından her gün değerlendirilmeli ama alınıp satılırken başka kâr koymamalıdırlar. Senetlerin alışından doğan TL gelirlerini faizsiz kullanıp alışveriş yapmalıdırlar. Bunun için herhangi bir kanuni düzenlemeye gerek yoktur. Kuyumcuların ve bakkalların ortak olduğu kooperatiflerin kurulması yeterlidir.
- Türk mevzuatında altının tanımı yapılmalıdır.
- Altını Allah tanımlamış. Saf altın olarak gram birimidir. Altın senedi ona göre düzenlenmiştir.
◦ Ulusal ve uluslararası rafinerilerce üretilmiş altın ve gümüş külçeler,
◦ Ulusal ve uluslararası darphanelerde üretilmiş altın paralar (meskuk cumhuriyet altını ve benzeri yabancı paralar)
◦ Birer ödeme ve yatırım aracı olarak kabul edilmelidir.
S. Karagülle - Altın kuyumcularda tartılarak ve saflığını hesaplayarak alınıp satılmalıdır. Altın karşılığı kooperatifin çıkardığı bono senetler ödeme aracı olarak kullanılmalıdır. Bütün bankalarda eşit kurla alınıp satılmalıdır. Kanunlarla paraya değer kazandırılamaz.
- Altının yanında gümüş, platin de bu şekilde değerlendirilmelidir.
- 1 gram gümüş 1.5 TL etmektedir. Bir TL 8 gram kadardır. Demek ki 20 TL’lik bir gümüş para da kolayca kullanılabilir. Gümüş para olarak değil sikke olarak basılacak ve aynen kullanılacaktır. TL’ler 50 liralık olacaktır. Gümüşten başka hiçbir maden para olarak kullanılmayacaktır. Altının kendisi değil onun bonosu para olarak kullanılacaktır.
Altının Geçer Akçe Olması
- Bugün ABD ve Güney Afrika’da basılan altın paralar geçer akçe olarak kabul edilmektedir.
- Türkiye’de de altın para olarak kaydî olsa da kullanılmaktadır. Bir muhasebe sistemini kurmamız gerekmektedir, gümüş sikkesi dışında bütün paralar kaydî olarak kullanılmalıdır, basılması tarihe karışmalıdır.
- Ülkemizde bu ülkelerden çok daha fazla altın para (cumhuriyet altını) basılmasına rağmen bu paralar ödeme aracı olarak kullanılmamaktadır.
- Ülkemizde biriktirme aracı olarak altın kullanımı tarihi gelenektir. Altınsız düğün olmaz.
- Devlet gram ve külçe altınlar ile cumhuriyet altınını resmi ödeme aracı olarak kabul etmeli ve kamu kurumlarına yapılan ödemelerde kullanmalıdır.
- Devlet Tük Lirasını altına kote ederek çıkarmalıdır. Yani, Merkez Bankası Altın Parası ile Türk Lirasını değiştirmelidir. Türk Lirası piyasaya taşınmaz karşılığı çıkarılmalıdır. Taşınmazı olan hazineye devreder, TL’yi alır. TL’yi verir, hazineden yer alır. Devlet alış ve satışlarda kâr koymaz. Bunu komisyoncular aracılığıyla yaparak fiyatlandırmada serbest piyasa kurları uygulanır.
Kıymetli Madenler Kanunu
- Kıymetli madenlere ilişkin bir kanun hazırlanmalıdır. Bu kanun kıymetli madenlerin; ithalatına, ihracatına, işlenmesine, rafinasyonuna ve kuyumculuk faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler içermelidir.
- Genel hukuk kuralları içinde madenler de yer almalıdır. Madenler için özel kanun çıkarmak, hukuk bolluğu içinde hukuku yok etmedir.
- Kuyumculuk için bir lisanslama yapılmalı ve lisansı olmayan kuyumcular sektörde çalıştırılmamalıdır.
- Kooperatif kuyumculuk fıkhını oluşturmalı. O fıkıhtan imtihan etmeli, başarılı olanlara altın bonolarını kredi olarak vermeli. Bunun dışında tanzim edilen kanunlar, kuyumculuk mesleğini bilgisiz ve çalışmaz kimselere teslim eder. Diplomalılar geçinir, diplomasızlar kaçak çalışır.
Türkiye Altın İşletmeleri A.Ş.
- Ülkemizde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne göre tespit edilmiş 700 ton altın madeni rezervi bulunmaktadır. Potansiyel olarak ise 6.500 ton altın maden rezervi olduğu tahmin edilmektedir.
- Altının değeri miktarı ile ilgili değildir. Mevcut olan altın mevcut olan beşeri servete eşittir. Az veya çok olması para bakımından önemli değildir. Altın üretimi ile çinko üretimi arasında hiçbir fark yoktur. Altının para olarak değeri ile maliyet değeri eşittir. Onun için paradır.
-Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve arzu eden özel sektör şirketleriyle ortak “Türkiye Altın İşletmeleri A.Ş.” kurulmalıdır.
- Anonim şirketler sermaye şirketleridir, İslâmî değildir. İslâmiyet’te yanız şahıs şirketi vardır, o da yalnız kooperatif şirketidir. Kooperatifi halk kurmalıdır. Devlet kuyumcuları vergiden muaf tutmalıdır. Böylece altın para olarak dolaşmaya başlar. Kuyumcular bunun yerine altını senetle kârsız alıp satmalıdırlar. Bakkallar da vergiden muaf olmalıdır, bunun yerine senetleri kârsız alıp satmalıdırlar.
- Çıkarılan altın, gümüş ve diğer kıymetli madenler, altın rafinerileri ve darphane tarafından uluslararası standartlarda işlenmeli ve Merkez Bankası’nın rezervlerine eklenmelidir.
- Merkez Bankası’nın altın rezervi yoktur, Hazine’nin vardır. Merkez Bankası altın yerine doları rezerv etmektedir. Altının üretimi ve tüketimi üzerinde devlet durmamalıdır. Sadece altın ticareti vergisiz olacaktır. Altından kırkta bir zekât, Altın Para üzerinde yapılacak vergilendirme ile olur. Vergi ile para miktarı arasında bir ilişki olmamalıdır.
- İstanbul’un “Uluslararası Altın Merkezi” Yapılması
S. Karagülle - İstanbul’da kurulacak “Kredileşme Kooperatifi” kuyumcular tarafından kurulmalı. Tüm dünya ülkelerinde, hattâ ilçelerinde birer şubesi olmalıdır. Altın Bono bütün dünya kuyumcuları tarafından değiştirilmelidir. Dünyada tek altın bonosu olmalı ve uluslararası para olarak kullanılmalıdır.
- İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi bir hayalden ibarettir.
- İstanbul kendiliğinden finans merkezidir. Dünyada geçerli altın bonosundan sonra; gümrükler kalkarsa, vizeler kalkarsa, İstanbul kendiliğinden dünyanın merkezi olacaktır. Bunları ancak “Akevler Adil Düzen”i (çalışanları) yapabilir.
- İstanbul, finans merkezi olarak dünyada 46. - 47. sıralardadır. Bu nedenle kamu kesiminin enerjisi bu projeye harcanmamalıdır.
- Bir ülke merkezden değişemez... Değişme halktan başlar... İktidar olduk ama hiçbir şey değişmedi... Değişebilmek için öğrenmek gerekmektedir... Erbakan kırk sene öğrenmek için bizimle çalıştı…
- İstanbul; fiziki altın talebinin yoğun olduğu bir coğrafyada, fiziki altın talebinin yüksek olduğu bir ülkede yer almaktadır.
- III. binyılın parasını çıkarma görevi İstanbul’a verilmiş, bunun için hazırlanmaktadır. Kredileşme Kooperatifini çok kolaylıkla kurabileceğiz. Bunun gerçekleştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Adil Düzencilerin alması gerekir.
- Fiziki altın talebinde Türkiye dünyada Çin ve Hindistan’dan ve ABD’den sonra 4. sıradadır.
- Nüfus bakımından Türkiye 18’inci sıradadır. Altın talebi bakımından dördüncü sıradadır. Türkiye’deki altın rezervinin yarısı İstanbul’dadır. İstanbul mega şehirlerin yanında birinciliği alır. “Kuyumcular Kooperatifi” kurulduğunda dünyanın bozulan dengesi düzelmeye başlar.
- İstanbul’da “Uluslararası Altın Kasası”
S. Karagülle – İstanbul’da kurulacak “Kuyumcular Kooperatifi”nin ortağı olacak kuyumcuların kasası insanlığın altın kasası olacaktır. Devlete ait altınlar kuyumcularda olacaktır. Hazinede ve Merkez Bankası’nda altın değil, kuyumcularda altına dönüşen Altın Bonosu bulunacaktır. Doların yerini Altın Bonosu alacaktır.
- İstanbul’da uluslararası standartlarda bir altın rezerv kasası inşa edilmelidir.
- Uluslararası standart ne demektir? Amerika’daki sömürü sermayesinin altınlarını İstanbul’a getirme anlamındadır. Biz İstanbul’a altın getirmeyeceğiz. Dünyadaki bütün altınlara karşı hem de beş misli çıkarılmış “Altın Bonosu”nu İstanbul’daki uluslararası Kooperatif çıkaracaktır.
- Uluslararası transferleri kolaylaştırmak amacıyla havaalanlarına yakın bir bölgede olmalıdır.
- Altını almak ve satmak halkın işidir. Kooperatif bunlarla uğraşmaz. Altının Türkiye’de veya başka yerde olması önemli değildir. Altın istendiği yerde teslim edilmelidir. Altınların nakliye masraflarını Kooperatif karşılamalı, altın dünyanın her yerinde aynı değerde olmalıdır. “Altın Bono”nun fazlası ile karşılanmalıdır.
- Merkez Bankası’nın New York ve Londra’daki uluslararası bankalardaki altın rezervi bu kasaya transfer edilmelidir.
- Merkez Bankası’nın uluslararası bankalarda altın rezervi bizi ilgilendirmemelidir. Altını bankaya koyar, koruma masrafını verir. Karşılığında dolar alır, faizini öder. Sermayenin bu kadar hainane aptal yöneticileri sömürmesini düzeltmemiz mümkün değildir.
- Bu altın saklama kasasının bölgemizdeki tüm ülkelere hizmet etmesi sağlanmalıdır.
- Dünyadaki tüm kuyumculara Altın Bonoları kredi olarak verilmelidir. Dünyadaki tüm mağazalarda ülkelerin paraları ile Altın Bononun kârsız alınıp satılması sağlanmalıdır.
Kıymetli Maden Ticaretinin Serbestleştirilmesi
- Ulusal ve uluslar arası rafinerilerde üretilmiş külçe altınların alım-satımı, ithal ve ihracındaki tüm vergiler resim ve harçlar kaldırılmalıdır.
- Paraların para kazanması kaldırılmalı, paraya mal kazandırılmalıdır. Bütün paraların alış ve satışları vergi dışı bırakılmalıdır. Altın ve gümüş de paradır. Onlardan vergi alınmaz.
- Başta cumhuriyet altını olmak üzere, devlet tarafından piyasaya sürülecek altın ve gümüş paralar, başka ülke darphaneleri tarafından üretilen altın ve gümüş paraların alım-satımı yine her tür vergi, resim ve harçtan muaf tutulmalıdır.
- Kuyumcular ve darphaneler vergiden muaf olmalı, “Altın Bonosu”nu kârsız almalı ve satmalıdırlar.
Darphane İşlemleri
- Hazine Müsteşarlığına bağlı Darphane Genel Müdürlüğü’nün üretim kapasitesi artırılmalı ve teknolojisi yenilenmelidir.
- Darphane külçe altın getirene Cumhuriyet altınını grama gram olarak eksiksiz bedava basmalıdır. Halkımızın altını güvenli olarak alıp satmasına imkân sağlanmalıdır.
- Darphane; devlet adına, 0,50 gr.’dan 1kg.’a kadar külçe altın basmalıdır.
- Darphane 0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, 5, 10, 20, 50 gramlık Gümüş madeni paralar basar.
1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 gramlık altın sikkeler basılabilir. Bunlar takı olarak da kullanılacak şekilde çıkarılır.
- Basılan bu külçe altınlar, kamu kurumları tarafından resmi ödeme aracı olarak kabul edilmelidir.
- Kamu, bunlara karşı çıkarılan Altın Bonoları alır veya öder. Altını alamaz. Altın kuyumcularda olur.
- Darphane; resmi ödeme aracı olarak kullanılacak, altın ve gümüş liraları da basmalıdır.
- Darphane basılan resmi altın sikkelerin kontrolünü de karşılıksız her zaman yapmalıdır.
Darphane İşlemleri
- Darphane aynı zamanda bugün Malezya ve Dubai’de basılan altın İslam dinarı ve gümüş İslam dirhemi basmalıdır.
- Altın Para uluslararası paradır. Yalnız “İstanbul Kredileşme Kooperatifi”nin çıkardığı madenler ve bonolar geçerli olup, diğer bonolar kredilendirilmez, alınıp satılmaz.
Altın bonoların kullanılış yerleri şunlardır:
a) Diğer bütün ödeme araçları onunla alınıp satılarak onların değerlerini ölçmüş olur. Gerçek değerlerini gösterir.
b) Bankalar faizsiz kredileşirler. “Altın Bonosu”nu mevduat olarak kabul eder, karşılığında altın kredi verirler. Başka hiçbir para mevduat olarak yer almaz. Mal senetleri yer alır.
c) Halk altın yerine Altın Bono bulundurarak altını kârsız alıp satmış olur. Değiştirmeden zarar etmiş olmaz.
d) Altının saklanması ve korunması, bozdurulması, nakledilmesi zorluklarını ortadan kaldırır. Daha çok paralık vasfına sahip olur.
- Altın dinar ve gümüş dirhemler de ödeme ve yatırım aracı olarak kabul edilmelidir.
- Altın Bonosu, altının sahip olduğu bütün özellikleri ve hukuki hükümleri taşır.
Altın ve Gümüş Lira
- Altın ve gümüş paralar tekrar piyasaya sürülmelidir.
- Bozuk para olarak yalnız Gümüş kullanılmalıdır. Altın para olarak değil, paranın elde edilmesi için kullanılmalıdır.
- Kâğıt paranın yanında devlet tarafından altın ve gümüş liralar sirkülasyona sokulmalıdır.
- Ülkelerde kâğıt paralar taşınmazlar karşılığı, illerde demir karşılığı, bucaklarda buğday karşılığı çıkarılmalıdır. Bunlar Altın Senedi ile borsalarda alınıp satılmalıdır. Dört çeşit para revaçta olmalıdır. Yurt içi ve yurt dışı krizler ekonomideki dengeyi bozmamalıdır.
- Bu paralar hem bir tasarruf aracı hem de bir ödeme aracı olmalıdır.
- Toprak Paralara kiralar da şarj edilerek taşınmaz olarak değeri yükselmelidir. Demir Paralarla mal stoklarındaki paylar belirlenmelidir. Buğday Parasında yılbaşı siparişler dengelenmelidir. Altın Para ise uluslararası dengeleri sağlamalıdır.
Altın ve Gümüş Lira
- Piyasada cumhuriyet altınları uluslararası standartlarda altın liraya dönüştürülmelidir.
- Bir altın hangi şartlarla uluslararası standartlara dönüşür? Uluslararası standartları sömürü sermayesi koymuştur. Uymak zorunda mıyız? Kendimiz ilmi standartları koymalıyız.
- Bankalarda altın ve gümüş lira hesapları açılabilmeli ve vatandaşımız fiziken bu altın ve gümüş paralarını bankalardan çekebilmelidir. Bunun için yasal düzenleme yapılmalıdır.
- Bankalar maden alıp maden vermez. Bankalar mal senetlerini ve paraları rehin olarak kabul eder, Altın Bonoyu kredi olarak verir. Kredileşme ilkesi içinde Altın Bonoyu mevduat olarak kabul eder. Satılmak üzere borsalara verir.
- Devlet her tür tahsilâtında vatandaşlarından ve firmalardan altın ve gümüş lira kabul etmelidir.
- Gümüş sikkeleri herkes gibi devlet de kabul eder. Altın sikkeyi kabul etmez, Altın Bonoyu kabul eder.
Altın ve Gümüş Lira
“Altın Lira Sertifikası” ve “Gümüş Lira Sertifikası” kıymetli evrak olarak hukuk sistemine eklenmelidir.
- Gümüş lira sertifikası çıkarılmaz. Altın Bono altın lira sertifikasıdır.
- Bankaların, altın rafinerilerinin ve Hazine’nin “Altın Sertifikası” ihraç edebilmesi sağlanmalıdır.
- Hazine altın yerine Altın Bono bulundurur. Sadece yurt içindeki kuyumculara Altının Bonosu ile değiştirir. Kuyumcular bu altını altın olarak bulundurmak zorundadırlar. Gerektiğinde yurt içinden temin edilebilmelidir.
- Bankalarda açılan altın ve gümüş lira hesapları karşılığı bankalardan “altın ve gümüş lira sertifikası” alınabilmelidir.
- Altın sertifika demek “Altın Bono” demektir. Banklalar bunları mevduat olarak kabul eder ve ancak bunları kredi olarak verir.
- Firmalar ve vatandaşlar bu sertifikaları ödeme aracı olarak kullanabilmelidirler.
- Altın Bonolar zaten ödeme aracıdırlar. Gümüş sertifika çıkarılmaz.
-Merkez Bankası’nın Altın Rezervleri Artırılmalıdır
- Merkez Bankası, Hazine’deki satılık toprak karşılığı ülke parasını çıkarmalıdır. Bu paranın miktarı, Merkez Bankası’nda bulunan Altın Bononun beş misli olmalıdır. “İstanbul Kredileşme Kooperatifi” Merkez Bankası’na kuyumculardaki altın karşılığı olan Bono miktarınca Bonoyu karşılıksız basıp ülke merkez bankalarına kredi olarak vermelidir. Onun beş misli ülke parası toprak karşılığı çıkarılmalıdır. İller de il parasını böyle çıkarmalıdır. Bucaklar da bucak paralarını böyle çıkarmalıdırlar.
- Altın fiyatları düşme eğilimindedir. Çin gibi ülkeler örnek alınarak ulusal altın rezervi artırılmalıdır.
- Altının fiyatı düşmez, altının fiyatı yükselmez. Diğer paraların değeri düşer ve yükselir. Altın stokları ile Kooperatif değil, kuyumcular uğraşırlar.
- Merkez Bankası’nın altın rezervleri bugün 500 tona yaklaşmıştır. Altın rezervi en az 2 katına çıkarılmalıdır. (1.000 ton altın yaklaşık 84 milyar TL olan emisyon karşılığına denk gelmektedir. Toplam döviz rezervi karşılığı ise 1.160 tondur).
- Merkez Bankası’nın altını rezerv etmesi doları kıymetlendirmeden başka bir işe yaramaz. Bütün altınlar kuyumcularda olmalıdır.
- Bankaların Merkez Bankası nezdinde tuttuğu zorunlu karşılıkların içindeki altın oranı daha da arttırılmalı, zorunlu karşılıkların tamamı altın olarak tutulabilmelidir.
- Zorunlu TL rezervi nakit senetlerinin sınırlı tutulmasını amaçlar, tümünün altın rezerv olarak tutulması, TL’yi altına endeksler. Karşılıksız TL altınla değiştirilirse bir işe yarar.
Sonuç
1. Altın ve gümüşün tekrar ödeme aracı olarak kullanılması ülkemizde altına olan talebi artıracak ve yastık altındaki altının «gerçekten» ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır.
- Yastık altındaki altın yerine altın kuyumcuda bulunacak, karşılığındaki bono ise bankada bulunacak, çünkü kredileşmeden yararlanacaktır. Ekonomi sermayeye değil emeğe dayanacak.
2. Merkez Bankası’nın rezervleri kademeli olarak altına dönüştürülecek, döviz rezervleri sadece piyasaya müdahale edecek miktarda olacaktır. Böylelikle Merkez Bankası’nın varlık kalemi kağıt paralar yerine altın külçelerinden oluşacaktır.
- Merkez Bankası dövizle ilgilenmeyecektir. TL’yi Altın Bonosuna endeksleyecektir. Döviz serbest ihracat ve ithalat ile kendiliğinden dengelenecektir. Merkez Bankası yabancı ülkelerle TL döviz kredileşmesinde bulunabilir ve bankalar dövizi alıp satarlar.
3. Altın ve gümüşün yasal olarak ödeme aracı olarak kullanılması ekonominin Amerikan dolarına olan bağımlılığını azaltacaktır.
- “Altın Bono”nun çıkarılması, ülkenin döviz miktarını ekonomik düzeye getirecektir.
*
Alper Yakupoğlu - Allah’ın Rahmeti Bereketi Üzerinize Olsun!
Esselamünaleyküm...
Süleyman Karagülle - Allah’ın rahmeti her söze kulak verip içtihatları ile en iyisine uyanların üzerine olsun...
Selam ve dualarımızla…
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92