Reşat Nuri Erol
M.Tekelioğlu; Bir âlim Prof.Dr. Ahmet Nuri Yüksel
7.12.2017
3995 Okunma, 0 Yorum

 

Bir âlim daha göçtü: Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel

Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu

Bu başlığı görse tevazuundan bana kızardı muhtemelen. Gerçek bir âlimdi. İşinin divanesi, sevdalısı, hatta mecnunu bir Hocaydı. Sadece bir uçak mühendisi değildi, uçak etrafında Türkiye’nin maddi ve manevi anlamda bir oluşa ermesi için ne yapılması lazım geldiğini etraflıca düşünen, anlatan, konuşan, yazan, çizen, koşturan, dertlenen bir âlimdi. 1 Aralık Cuma günü 82 yaşında vefat etti. Aslında önemli bir rahatsızlığı yoktu, fakat Allah ona, kalb krizini bize bahane diye göstererek, abdest aldıktan hemen sonra seccade istikametindeyken davetiye çıkarmış ve rahmet halkası içine dâhil etmiş.

Ben Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel ile Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre arasında hep bir benzerlik bulurum. İkisi de mühendisti. Benim de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden hocam olan Ahmet Nuri Yüksel uçak, Ahmet Yüksel Özemre ise nükleer enerji mühendisiydi.

Biri Türkiye’nin uçak macerasının, diğeri nükleer enerji macerasının simge ismiydi. Bundan iki yıl kadar önceki bir yazıda Türkiye’nin nükleer enerji macerası ve Ahmet Yüksel Özemre hakkında kısa da olsa bir şeyler yazmıştım. İkisine de rahmet diliyorum.

Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel Hocayı 1969 yılından beri tanırım. O yıl girmiştim İstanbul Teknik Üniversitesi’ne. O zamanki adlandırma ile Uçak Şubesinde idim. İyi bir talebe olduğum söylenemezdi, zira bir grup arkadaş vaktimizin çoğunu MTTB bünyesindeki faaliyetlere ayırıyorduk. Ara sıra da Abdullah Gül ile birlikte rahmetli Rifat Besceli nezaretinde Çemberlitaş’ta Milliyetçiler Derneği’ne takılıyor, oradaki sohbet ve musikiden de zevk alıyorduk. Ben Ahmet Nuri Hoca’yı Milliyetçiler Derneğinde tanıdım. Daha sonra Üniversitede hocam oldu ve kendisinden muhtelif dersler aldım. Milliyetçiler Derneği’ne İTÜ İnşaat Fakültesinden Prof. Ferruh Müftüoğlu Hoca da geliyordu. Ahmet Nuri Hocanın kardeşi Rifat Yüksel, Ahmet İyioldu, Vehbi ve Burhanettin Erdebil, Mustafa ve Hadi Uzun, Ekrem Bektaş, Prof. Sadettin Ökten ve Prof. Fehim Üçışık, Şakir Yücel, Yusuf Uğurlu, Mustafa Miyasoğlu, Bekir Oğuzbaşaran ve neyzen Ömer Erdoğdular gibi şahsiyetler Derneğin müdavimlerindendi.  Fethi Gemuhluoğlu da ara sıra Milliyetçiler Derneği’nde görünürdü. Ahmet Nuri Hoca, Fethi Beyi saymazsak Derneğin abisi sayılırdı. Bu ekibin Marmara Kıraathanesindeki sohbetleri de cezbederdi bizi. Ziya Nur Aksun, Erol Güngör ve tabii Sezai Karakoç da orada dinlediğimiz şahsiyetlerdi.

Ahmet Nuri Hocanın Uçak İnşaatı adı ile verdiği ders doğrusu o zaman için beni bir hayli zorlamıştı. Bunda en büyük faktör tabiri caizse ‘vatan kurtarma’ işini derslerin önünde görerek derse devamdaki ihmalimdi. Daha sonraları mezuniyet tezimi bu çerçevede yaparken işin önemini daha iyi kavramıştım. “Bazı parametreleri verilen bir uçağın hesabı” gibi bir başlık altında bir uçağın nasıl inşa edilebileceğinin ön hesapları çıkarılıyordu. Ahmet Nuri Hoca’yı Üniversitedeki odasında bu sebeple bulmamız gerekiyordu. Hoca, tasarım kelimesinin dizayn kelimesini tam karşılamadığını söylerdi. ‘Dizayn’ kelimesi Türkçeye ‘hesap ve inşa’ olarak çevrilebilir, oysa tasarım kelimesi hesap keyfiyetini ihtiva etmez ve daha çok ‘deskriptiftir’ derdi, yani geometri var fakat hesap yok içinde diye ilave ederdi. Bunu daha sonra yazdığı metinlerde bir hayli vurgulu olarak tekrar görüyoruz. Türkçeyi çok iyi kullanırdı, ifade kudreti hayli yüksekti. 

Onu bir de hava tünelinde yaptırdığı deneylerde bize kanat profillerinin aerodinamik özelliklerini anlatırken görmeliydiniz. İşini iyi yapan insan örneğini ben Hoca’nın şahsında örneklendiririm.

Hayatında iftihar edeceği işlerden biri olarak Ötüken Neşriyatın kuruluşunu gösterirdi. Geçenlerde çıkan Rasim Cinisli’nin “Bir devrin hafızası” adlı hatıratında Ötüken’den de bahsediyor Rasim Bey ama kurucuları arasında Hoca’nın adını zikretmiyor. Bunu Hocanın en yakın dostlarından Ahmet İyioldu’ya sordum. Zira ben Hoca’nın anlatmasıyla biliyordum ki Ötüken onun için çok önemliydi. Ahmet Bey, ‘Rasim Cinisli unutmuş olmalı’ diye cevap verdi bana. Ötüken’in ilk kitabı Üstad Necip Fazıl’ın Reis Bey adlı tiyatro eseriydi. Ahmet Nuri Hoca kitap, kültür, sanat işlerini önemserdi, bu sebeple çocuklarının Bilge Kültür Sanat adlı bir yayınevi kurmasını da teşvik etti.

Ahmet Nuri Hoca’nın en büyük ideallerinden biri Türkiye’de gerçek bir uçak sanayiinin kurulması idi. Bu konudaki gayretleri saymakla bitmez. İTÜ Uçak Fakültesi Dekanı iken kurduğu bir ekiple Ar-Ge çalışması da diyebileceğimiz orijinal bir dizayn gerçekleştirmek ve bu işin usul ve esasını ortaya koymak için çok gayret etti. Onun bütün derdi kopyadan uzak, bu işin gelecekteki esasının temellerini atmak idi. Türkiye’de şimdiye kadarki uçak yapım gayretlerini takdirle karşılıyor ancak bunların süreklilik arz etmeyişini kendi hesap ve inşa işimizi geliştirmemiş olmamıza bağlıyordu. Süreklilik olmayışını ve arkası kesik gayretleri biraz mizahi bir eda ile “katır sanayi” olarak adlandırıyordu. Malum olduğu üzere katırın nesebi kesiktir. Bu isimle neşretmeyi düşündüğü bir de kitap çalışması vardı. Bana da gönderdiği ve henüz yayınlanmamış bu çalışmanın hemen başına şu notu düşmüştü:

“Bu kitap, okuyucunun belki yüzde doksanının uçağı, onun nasıl havada tutunup, nasıl uçtuğunu bilmediği kanaati ile yeri geldikçe uçak ve uçma dersi vere vere yazılmıştır. Ukalalık sayılmasın lütfen. Bu kitap, benim için, bilhassa üniversite yıllarım ve sonrasında, bir nevi hâtırat; aynı zamanda, 1955-2000 döneminde İTÜ’de uçak öğretimi ve ülkemizde havacılık sanâyii faaliyetlerinin tarihçesidir.”  

 

Burada teferruatına girmek olmaz ama Hoca’nın Türkiye’de bugüne kadarki beş uçak yapımı teşebbüsünün niçin akim kaldığını anlattığı satırlar sadece uçakla sınırlı değildir. Bir yerde Türkiye’nin sanayileşme macerasının da tarihçesi ve muhasebesidir. Onun Necmettin Erbakan’ın hem talebesi hem Gümüş Motor’da stajyeri olarak yaşadığı ilginç demler vardır. Bunlardan öte Hoca maksadını şöyle ifade eder (vurgular Hocaya aittir):

 

“Bu kitap bir roman-hikâye-şiir kitabı değildir. Uçan bir vâsıtayı anlatan teknik-ilmî bir kitap da değil. Mevcut nakil vâsıtalarının en hassas olanı, en ince-en ileri teknoloji ürünü, ancak havada tutunarak uçabilen tayyârenin, ülkemizde imal edilmesi hakkında, 90 senedir müsbet ve gerçek bir temele dayanmayan atıp-tutmaların havada uçuştuğu bir kaos ortamında, yanlışlara işâretle gerektiğinde tenkit edildiği; ama doğrusunun da söylendiği; vatandaşın, bilhassa medya ve devlet ricâlinin zihninde yerleşmiş yanlış algılara işâret etmek için yazılmış bir kitapdır.”

Ahmet Nuri Hoca’nın yüreği o kadar yanıktır ki yanlışlara işaret etmekle kalmaz, oturur büyük emekler vererek iki uçak dizaynı kitabı telif eder. “Uçak Dizaynı” ve “İleri Uçak Dizaynı”. Birincisi sivil maksatlı, ikincisi keskin manevraları da içerdiği için askeri maksatlı diyebileceğimiz iki önemli kitap. Bunların uygulama kitapçıklarını da sayacak olursak kendi ifadesiyle beş kitap. Şimdi İTÜ’ye düşen bu kitapları ne yapıp edip yayınlamak… Hocanın talebelerinden editörlüğü yapacaklar vardır.

Ben İzmir’de öğretim üyesi olarak çalıştığım için 80’li ve 90’lı yıllarda sık görüşemedik. Dekanlığı sırasında ziyaret ettim. Heyecanla dizayn ekibinin çalışmalarını anlattı bana.

Milletvekili olduktan sonra gerçek bir uçak sanayiinin kurulması için düşündüklerini hükümete aktarmak istedi. Bu maksatla benden bazı toplantılar organize etmemi istedi. Sanırım 2006 yılıydı. Bir ameliyat geçirmem gerekiyordu, ama Hocayı üzmemek için bir hafta erteledim ameliyatı. Daha sonra bunu öğrendi ve bana tatlı bir fırça attı.  Mecliste ve TÜBİTAK’ta yapılan geniş katılımlı toplantılarda uzun müzakereler oldu. Hoca, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yazdığı bir mektupta bu toplantıya ilişkin durumu şöyle açıklıyordu:

 “1952-54’de kapatıp bir daha faaliyete geçiremediğimiz uçak yapımı konusunu (konusunun doğrusunu), itikaden, fikren ve amelen kendim gibi kabul ettiğim yeni iktidara anlatmak istedim.”

Anlattı. Hem de kaç kere… Ne yapılması lazım geldiğini kendi ifadesiyle aktaralım:

“… iç hatlarda destek uçağı olarak âcil ihtiyaç hâline gelen 35~45 koltuklu türbin-pervaneli uçak ile başlamalı; ilâveten, ama mutlaka, bir uçak dizayn ünitesi kurup, uçak mühendisi uzman kişilerden oluşan bir yerli dizayn ekibi ve mutlaka uçak dizaynı konusunda tecrübeli bir yabancı ortağın benzer ekibi ile birlikte derhal yerli uçak dizaynına geçilmelidir. Bu ünite öyle olmalı ki, dünya yerinden oynasa onlara dokunulmamalı; aksine, tam ve sürekli destek verilmeli; ama mutlaka arada bir hesap sorulmalıdır.”  

Aslında hükümetten kendi adına bir şey istediği yoktu. Gerçek bir uçak sanayii oluşması için atılması gereken adımı tarif ediyordu. Türkiye’de şu anda uçak ile meşgul olan hiçbir kuruluş ya da firmanın bu şekilde bir çalışması olmadığını vurguluyor ve her teşebbüsün atıl kalmasının sebebi olarak bu usulün ihmalini gösteriyordu. TUSAŞ’ın da TAİ’nin de yanlış yolda olduğunu vurguluyordu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a bu doğrultuda mektuplar yazdı. Sonuç alamadığını söylüyor ancak “bu can bu tende olduğu müddetçe gerçekleri anlatmaktan vazgeçmeyeceğim” diyordu.

İki öğrencisinden biri, İsmail Demir Savunma Sanayi Müsteşarı, diğeri Temel Kotil, TUSAŞ Genel Müdürü. Onlardan beklentisi devam ediyordu. Bir yıl evvel onlara yazdığı mektupların birer nüshasını bana da göndermişti. Talebi basit, şu uçak dizayn ekibini oluşturmak, gerekli donanım ve desteği temin etmek…

Bu mektuplardan birinde bugünleri görmüş gibi şöyle diyordu:

“Tamam, ama ortada bir mesele daha var. Kaçınılması mümkün olmayan, olmaması lâzım gelen bir mesele. Yaşım 81’in içinde dedim.. Yani yol yakın. Elimde 50 senede birikmiş emânetler var. Benimle birlikte mezara gitmeyecekler; gitse ne faydası var ki?”

Onun uçak dizayn ekibi ve gerekli destek ve donanım talebi sevenleri için bir vasiyet hükmündedir. “Âlimin ölümü, âlemin ölümü gibidir” buyurulmuş. Hocayı diri tutmanın çaresi vasiyetine uymak olsa gerek…

Allah rahmetiyle kuşatsın…

 

 

 






Çok Okunan Makaleler
Reşat Nuri Erol
M.Tekelioğlu; 15 Temmuz’a doğru: travmadan kurtulmak…
7.07.2017 130840 Okunma
Reşat Nuri Erol
Süleyman Karagülle - Altın Ekonomisine Geçiş
2.11.2013 33179 Okunma
2 Yorum 30.01.2016 22:15
Reşat Nuri Erol
T. C. 1921 ANAYASASI’nın Temel Maddeleri
22.02.2016 18360 Okunma
1 Yorum 22.02.2016 07:19
Reşat Nuri Erol
Şeyma Yavuz ve MAKALESİ… İbn Haldun ve “MUKADDİME”Sİ…
1.07.2015 16354 Okunma
2 Yorum 03.07.2015 00:23
Reşat Nuri Erol
FAİZ imparatorluğu ve ROTHSCHİLD ailesi
29.03.2016 16091 Okunma
1 Yorum 29.03.2016 01:12
Reşat Nuri Erol
Ekrem Dumanlı, Mümtaz’er Türköne, Ali Bulaç ve İSLÂM/cı
2.07.2015 15423 Okunma
7 Yorum 23.07.2015 19:54
Reşat Nuri Erol
AKP’yi kim kuşa çevirdi, Erdoğan mı Davutoğlu mu?
26.06.2015 14674 Okunma
6 Yorum 08.07.2015 13:24
Reşat Nuri Erol
Yüz Yıl Önce - Yüz Yıl Sonra; ne değişti?
26.07.2015 14633 Okunma
4 Yorum 03.08.2015 12:51
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir’den “İSLÂM-CILIK” yazıları
29.07.2015 14509 Okunma
4 Yorum 30.07.2015 11:51
Reşat Nuri Erol
Kahramanlarım: Erbakan, Aliya, Muhammed Ali
7.06.2016 14398 Okunma
2 Yorum 07.06.2016 02:58
Reşat Nuri Erol
Çok önemli hatalar, çok önemli uyarılar ve…
7.10.2018 14340 Okunma
11 Yorum 09.10.2018 00:22
Reşat Nuri Erol
“Asâ Rabbukum En Yerhamekum…”
16.01.2017 14062 Okunma
9 Yorum 17.01.2017 12:20
Reşat Nuri Erol
Suriyeliler “sığınmacı/mülteci” mi, “muhacir” mi?
5.09.2015 14044 Okunma
3 Yorum 05.09.2015 17:56
Reşat Nuri Erol
Tarımda faiz, icra ve iflas
26.04.2010 14021 Okunma
Reşat Nuri Erol
İslam Tarihinde Anayasa; Medine Anayasası ve ...
14.10.2011 13935 Okunma
Reşat Nuri Erol
Hayrettin Karaman; Âdil Düzen Nasıl Olmalıdır?
4.08.2015 13676 Okunma
3 Yorum 04.08.2015 21:11
Reşat Nuri Erol
Sömürü sermayesi ve kuyrukları tövbe ederse…
16.08.2015 13580 Okunma
4 Yorum 19.08.2015 00:56
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ın Türkiye ve dünyadaki inkılâpları
23.02.2015 13502 Okunma
2 Yorum 25.02.2015 11:21
Reşat Nuri Erol
Harun Ö. “İslâmcılk” yazıları-10; SAİD-İ NURSÎ
13.08.2015 13336 Okunma
3 Yorum 15.08.2015 17:32
Reşat Nuri Erol
Suruç bombası, sermaye-siyaset çatışması ve IŞİD
24.07.2015 13314 Okunma
2 Yorum 24.07.2015 07:35
Reşat Nuri Erol
İkrazatçılık!
9.04.2010 13297 Okunma
Reşat Nuri Erol
H. Özdemir’İn İSLÂM-CILIK yazıları-2; ERBAKAN FAKTÖRÜ
29.07.2015 13278 Okunma
5 Yorum 30.07.2015 11:44
Reşat Nuri Erol
Erbakan’a göre Adil Ekonomik Düzen’de VERGİ
14.03.2016 12775 Okunma
3 Yorum 14.03.2016 14:05
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen dışında çözüm reçetesi olan var mı?
8.09.2015 12708 Okunma
2 Yorum 08.09.2015 07:11
Reşat Nuri Erol
R. Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdullah Gül
25.06.2015 12569 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 13:16
Reşat Nuri Erol
Ve zekkir fe inne’z-zikrâ tenfeu’l-mü’minîne
10.08.2015 12488 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 22:44
Reşat Nuri Erol
Çözüm “Âdil Kur’an Düzeni”dir
22.02.2015 12358 Okunma
5 Yorum 23.02.2015 21:48
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir’den “İSLÂM-CILIK” yazıları-9
10.08.2015 12278 Okunma
3 Yorum 11.08.2015 13:47
Reşat Nuri Erol
Sn. Cumhurbaşkanımıza ve ilgililere açık mektup!
1.08.2015 12128 Okunma
3 Yorum 02.08.2015 08:07
Reşat Nuri Erol
Anlatıp ve nasihat ediyoruz; dinleyip yapsalar…
3.08.2015 12121 Okunma
4 Yorum 03.08.2015 14:50
Reşat Nuri Erol
Ya-pa-ma-dı-lar… YA-PA-MA-YA-CAK-LAR…
1.06.2015 12115 Okunma
5 Yorum 02.06.2015 10:49
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ın “ADİL DÜZEN” Söyleminin Teorisi-1
3.03.2016 12069 Okunma
3 Yorum 06.03.2016 14:53
Reşat Nuri Erol
‘E LEYSE MİNKÜM RACULÜN REŞÎD’ (âyet)
14.09.2015 12043 Okunma
2 Yorum 14.09.2015 20:56
Reşat Nuri Erol
‘Sistem kurmak’ ve ‘hazin (vahim) durum’
9.01.2017 11955 Okunma
8 Yorum 23.01.2017 00:31
Reşat Nuri Erol
İkrazat yasal tefecilik!
9.04.2010 11936 Okunma
Reşat Nuri Erol
“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhâmı”…
27.12.2018 11897 Okunma
9 Yorum 28.12.2018 08:15
Reşat Nuri Erol
Şehit MEHMET HİKMETUMUT’u anlatamamak!
10.07.2015 11790 Okunma
2 Yorum 10.07.2015 06:06
Reşat Nuri Erol
7 Haziran’da oyumuzu bu şuur ile kullanalım
30.05.2015 11506 Okunma
3 Yorum 30.05.2015 16:30
Reşat Nuri Erol
“İSLÂM DÜZENİ” tüm insanlar içindir
5.05.2013 11504 Okunma
Reşat Nuri Erol
24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi
1.12.2015 11497 Okunma
1 Yorum 01.12.2015 06:41
Reşat Nuri Erol
Çağımızın Nuh’un Gemisi “ADİL KUR’AN DÜZENİ”dir
29.05.2015 11418 Okunma
4 Yorum 29.05.2015 18:44
Reşat Nuri Erol
Sermayeye ve siyasilere önerimiz var
8.08.2015 11219 Okunma
3 Yorum 10.08.2015 20:14
Reşat Nuri Erol
Seçime kadar “AYG” uyarılarına devam…
20.09.2015 11120 Okunma
4 Yorum 20.09.2015 06:16
Reşat Nuri Erol
İdam, kısas, diyet, anayasa, şeriat, hukuk…
23.11.2012 11075 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sosyal tufan ve sömürünün çözümü Adil Düzen’dir
10.11.2015 11061 Okunma
2 Yorum 16.11.2015 07:22
Reşat Nuri Erol
‘Türkiye’de Değişim Yapmak Neden Bu Kadar Zor?’
3.02.2016 11049 Okunma
1 Yorum 03.02.2016 22:48
Reşat Nuri Erol
Yine “biz” kazanacağız…
15.08.2015 11043 Okunma
2 Yorum 15.08.2015 15:00
Reşat Nuri Erol
Cennet karşılığı mal ve can ile cihad etmek
14.04.2013 11008 Okunma
Reşat Nuri Erol
Kur’an Ayında “KUR’AN DÜZENİ” hatırlatmaları-2
5.07.2015 10995 Okunma
2 Yorum 05.07.2015 11:49
Reşat Nuri Erol
7 Haziran Seçimi sonucundan alınacak dersler
9.06.2015 10988 Okunma
3 Yorum 15.06.2015 03:15
Reşat Nuri Erol
‘Sosyal Tufan’a karşı ‘Adil Düzen Gemisi’ inşa ed
27.12.2014 10959 Okunma
4 Yorum 25.05.2015 09:49
Reşat Nuri Erol
Başkanlık sistemi değil, “Adil Düzen” gelmelidir
20.06.2015 10931 Okunma
3 Yorum 20.06.2015 20:30
Reşat Nuri Erol
İman, ilim, amel, fıkıh, fikir, zikir ve ekonomi
30.04.2014 10925 Okunma
Reşat Nuri Erol
Aliya İzzetbegoviç: ‘Kur’an edebiyat değil, hayattır’-4
10.12.2015 10917 Okunma
2 Yorum 10.12.2015 22:22
Reşat Nuri Erol
AK Parti ya “gömlek giyecek” ya da silinecek
28.06.2015 10910 Okunma
3 Yorum 02.07.2015 12:56
Reşat Nuri Erol
ADİL DÜZEN ‘gönüllü’ mü , ‘zorla’ mı gelsin?
16.01.2016 10903 Okunma
2 Yorum 16.01.2016 22:08
Reşat Nuri Erol
VakıfBank “FAİZSİZ BANKA” olmalıdır
25.03.2015 10891 Okunma
2 Yorum 05.04.2015 18:14
Reşat Nuri Erol
Mustafa Deniz; Bu düzen adil değil
4.08.2015 10880 Okunma
4 Yorum 04.08.2015 21:06
Reşat Nuri Erol
Esbaba tevessül eder, sonra tevekkül ederiz...
7.09.2014 10782 Okunma
Reşat Nuri Erol
Değişim devam ediyor VE LÂ GÂLİBE İLLALLAH
2.04.2016 10779 Okunma
1 Yorum 02.04.2016 12:53
Reşat Nuri Erol
Soru-yoruma cevap ve bir aileden gelen yorum
12.08.2015 10754 Okunma
4 Yorum 14.08.2015 07:17
Reşat Nuri Erol
15 Temmuz: Teşhis ve Tedavi; KUR’AN VE İLİM ile
28.08.2016 10695 Okunma
2 Yorum 29.08.2016 20:48
Reşat Nuri Erol
İslâm hukuku, Batı hukuku ve olumsuz etkisi
9.02.2016 10623 Okunma
1 Yorum 09.02.2016 08:10
Reşat Nuri Erol
Faiz meselesi, bankalar ve çözüm önerileri-3
16.02.2015 10584 Okunma
2 Yorum 16.02.2015 08:34
Reşat Nuri Erol
HIZIRLA KIRK SAAT
30.12.2015 10454 Okunma
1 Yorum 31.12.2015 13:01
Reşat Nuri Erol
ÜSKÜDAR SOHBETLERİ-2 İSLAM MEDENİYETİ VAKFI
7.04.2016 10425 Okunma
1 Yorum 07.04.2016 23:36
Reşat Nuri Erol
MEHMET HİKMETUMUT ve KUR’AN VE İLİM 819. Hafta Seminer
4.07.2015 10414 Okunma
4 Yorum 05.07.2015 14:31
Reşat Nuri Erol
“SOSYAL TUFAN” dediğimiz, İŞTE BUDUR!
23.05.2016 10371 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:09
Reşat Nuri Erol
IMF’nin alternatifi nedir?
13.03.2010 10329 Okunma
Reşat Nuri Erol
Prof.S.Tekir: GÜÇLÜ PARA veya PARANIN GÜCÜ
1.09.2016 10303 Okunma
1 Yorum 01.09.2016 09:51
Reşat Nuri Erol
ÇARE VE ÇÖZÜM KUR’AN’DA
31.05.2015 10268 Okunma
2 Yorum 15.07.2015 07:10
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ı anlamak, yapılması gerekenleri yapmaktı
6.03.2015 10267 Okunma
1 Yorum 06.03.2015 07:26
Reşat Nuri Erol
Erbakan’a göre “Selem Senedi Karşılığı Kredi”
13.03.2016 10240 Okunma
1 Yorum 13.03.2016 08:53
Reşat Nuri Erol
Çözüm Süreci ve HDP’nin önemli hatası
10.08.2015 10203 Okunma
2 Yorum 11.08.2015 15:48
Reşat Nuri Erol
“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!”
4.09.2015 10133 Okunma
1 Yorum 04.09.2015 06:00
Reşat Nuri Erol
Seçime giderken oynanan oyunlara dikkat!
12.09.2015 10073 Okunma
3 Yorum 13.09.2015 06:45
Reşat Nuri Erol
Kooperatif sistemi ile ‘ortaklık sistemi’ gelmekte
17.11.2018 9962 Okunma
5 Yorum 30.11.2018 11:55
Reşat Nuri Erol
Toprak, tarım ve ‘tarım stratejisi’
26.04.2010 9961 Okunma
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir'den Doğu Perinçek yazısı!
25.10.2015 9925 Okunma
1 Yorum 25.10.2015 20:22
Reşat Nuri Erol
H. Özdemir’in İSLÂMCILIK yazıları: Atatürk İslâmcılığı
18.10.2015 9884 Okunma
1 Yorum 18.10.2015 10:45
Reşat Nuri Erol
7 Haziran Seçimi, sorunlar ve mucize Kur’an-1
13.06.2015 9757 Okunma
2 Yorum 14.06.2015 07:41
Reşat Nuri Erol
Sermaye dünyayı ne hâle getirdi; ne yapmalıyız?
30.11.2012 9754 Okunma
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM 828. hafta seminer notlarından…
30.08.2015 9753 Okunma
3 Yorum 30.08.2015 11:50
Reşat Nuri Erol
KUR’AN ayetleri, Kadıhan, Hülagû ve HALEP!
19.12.2016 9713 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 10:27
Reşat Nuri Erol
Prof.Dr.Sabri TEKİR: TÜRKİYE VARLIK FONU
10.02.2017 9671 Okunma
3 Yorum 12.02.2017 20:52
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM bütün sorunları çözer
19.05.2015 9647 Okunma
1 Yorum 19.05.2015 11:17
Reşat Nuri Erol
Hukuk Düzeni
21.04.2013 9615 Okunma
Reşat Nuri Erol
“Millî Görüş ve Adil Düzen” olmadan bu kadar!
2.10.2015 9586 Okunma
1 Yorum 02.10.2015 07:02
Reşat Nuri Erol
MİLLÎ GAZETE için her gün bir şey yapmak
14.01.2016 9525 Okunma
4 Yorum 24.01.2016 23:20
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatifi ve Ortaklık Sistemi Bankaları
22.10.2018 9440 Okunma
4 Yorum 30.11.2018 08:26
Reşat Nuri Erol
Yargı sorununun çözümü hakemlik sistemidir
19.02.2014 9433 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ı Adil Düzen’den vazgeçirme raporu (tekrar)
2.12.2018 9356 Okunma
3 Yorum 02.12.2018 12:05
Reşat Nuri Erol
Şehit MEHMET HİKMETUMUT’u anlatamamak!-2
11.07.2015 9343 Okunma
1 Yorum 11.07.2015 03:53
Reşat Nuri Erol
S. Karagülle; BİR İLİM ADAMININ ERBAKAN TAHLİLİ...
4.08.2015 9315 Okunma
2 Yorum 04.08.2015 21:35
Reşat Nuri Erol
Seçim sonucu ne olursa olsun, Asıl Yapılması Gereken
1.11.2015 9202 Okunma
1 Yorum 01.11.2015 06:05
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM 738. Hafta Semineri’nden
17.11.2013 9181 Okunma
Reşat Nuri Erol
H.Özdemir yazıları; Ak Parti İslamcı mı?
1.08.2015 9169 Okunma
3 Yorum 01.08.2015 16:33
Reşat Nuri Erol
Gece, saat üç; bir, iki, üç (yazı)! Ve (dördüncü yazı)
15.12.2016 9165 Okunma
1 Yorum 15.12.2016 02:49
Reşat Nuri Erol
Kapitalizm/sermaye III. dünya savaşı derdinde ama
26.10.2015 9130 Okunma
1 Yorum 26.10.2015 22:44
Reşat Nuri Erol
Kapitalizm değerlendirmeleri ve çözüm
30.01.2016 9090 Okunma
1 Yorum 30.01.2016 14:35


© 2025 - Akevler