Reşat Nuri Erol
Prof.M.Tekelioğlu; Türkçe sevdası, Türkiye sevdası
3.01.2017
4242 Okunma, 0 Yorum

 

 

Türkçe sevdası, Türkiye sevdası

03 Ocak 2017, :

Mehmet Tekelioğlu
mtekeli35@gmail.com

Annem bir taraftan İstanbul’da yılbaşı gecesi hunharca katledilenler hakkındaki haberlere bakıyor bir taraftan da bana sesleniyor, “oğlum Tayyip Beyle Binali Beyin beti benzi sararmış, yazık” diyordu. Sadece “kolay değil anne, çok üzgünler, kalkarlar altından” diyebildim. “Nasıl oldu da bu iklime geldik?” sorusu şimdi herkesi derin derin düşündürüyor olmalı. Fakat asıl önemli soru “bu iklimden nasıl kurtuluruz?” olsa gerek.

Türkiye’de hayatın akışını önceden kestirmek ne kadar zor… Ben bu haftanın yazısında Ekrem Erdem’in “Bizimki Türkçe Sevdası” adlı kitabını ele almayı kurmuştum. İstanbul’daki müessif hadise beni de şaşırttı. Fakat sözün bittiği yerdeyiz artık. Bu konuda yazacağım her şey zorlama olacak gibi geliyor içimden. Yine de yukardaki iki soru çıkmıyor aklımdan: Bu iklime nasıl geldik, nasıl kurtuluruz?

Ekrem Erdem çoğumuzun zihninde F-klavye mücadelesiyle yer etmiştir. Bu mücadelenin temelinde onun Türkçe sevdası yatıyor. İlk çıktığında bir hayli karıştırıp okunacaklar listesine aldığım bu değerli çalışmayı bugünlerde ele alışımın sebebi bir zamandır bu sütunu kitap yazılarıyla süsleme gayretinden başka bir şey değil.


Ekrem Erdem, çalışkanlığı, kendini tek bir sahaya hapsetmeyişi, ikna kabiliyeti ve azmi ile gıpta edilecek insanlardan biri. Çok uzun süreden beri var siyasette, ama aynı zamanda kültür dünyasında da çok aktif. Dil ve Edebiyat Derneği ve Dernek bünyesinde çıkan Dil ve Edebiyat Dergisi onun gurur kaynağı olsa gerek. Türkiye’de dergi yayıncılığı zordur. Varlık Dergisinin çok uzun zamandır nasıl diri kaldığını hep merak etmişimdir. Ekrem Bey bu zor işin üstesinden nasıl gelineceğini de gösteriyor.

Dil ve Edebiyat Dergisi 100’üncü sayıya doğru yol alıyor. Okuyanlar muhtevasının ne kadar çeşitli olduğunu bilirler. Bilhassa gençleri şiir yazmaya teşvik edişi zikredilmeye değer. Yeri gelmişken ben de Zafer Acar’ın şiirlerini özlediğimi araya sıkıştırıvereyim.

“Bizimki Türkçe Sevdası”, kitaba boş yere ad olmuş değil. Bunu Ekrem Erdem’in yazdığı uzun Giriş Bölümünden anlıyoruz. “Dil olmadan insan olmaz, aile olmaz, toplum olmaz, millet olmaz, kültür olmaz, uygarlık olmaz”, s. 7, dedikten sonra Türkçe’nin başına gelenleri anlatmaya başlangıç mahiyetinde şu hükmü veriyor: “Duygu ve düşünenin tam olarak anlatılabilmesi, dilin mükemmelliğine ve zenginliğine bağlıdır. Dil yetersiz olursa, yaratıcılık körelir ve söner. Üstün fikirler ancak dildeki geniş anlatım imkânları ile açığa vurulabilir.”, s.8.

Bizde fikir hayatındaki kısırlığı görünce sebebi son 80-90 yıldır Türkçenin başına gelenlerde aramak kaçınılmaz oluyor. Üstelik mesele sadece dille sınırlı da değil. Bütün bir medeniyet çerçevesinin alt üst oluşu sadece dil üzerinde değil bütün bir kültür hayatımızda müthiş bir tahribatla neticelendi. Ekrem Bey kitabının her sayfasında inceden inceye bize bunu hatırlatmaktan geri kalmıyor.

Giriş Bölümünün çoğunu buraya almak isterdim. Buna imkân yok. Ekrem Bey zarif bir insan… Açıkça söylemese de İslam Harflerinden Latin harflerine geçişin Türkçe’nin başına neler getirdiğinin farkında. Serzenişi bu yüzden bile diyebiliriz. Yine de şu satırları buraya aktarmaktan kendimi alamıyorum. “Yeni yetişen nesillerin kendi dillerinin sanat eserlerini, romanlarını, hikâyelerini, şiirlerini anlayamadan yetişmeleri; tarihlerinden, kültürlerinden ve dolayısıyla medeniyetlerinden habersiz olmalarına ve bu değerlerden kopmalarına, hatta düşman olmalarına neden olmaktadır.”, s.14.

Ben dillerin nasıl meydana geldiğini ve hangi safhalardan geçtiğini çok merak etmişimdir. Bununla ilgili epey kitap da karıştırdım, fakat bu işin esasını anlayamadım. Allah’ın hikmetlerinden deyip geçelim şimdilik. Ekrem Bey, dünyadaki diller hakkında da derli toplu bilgiler sunuyor bize. Dillerin oluşumu yok kitapta ama gelişmelerine dair önemli bilgiler var. Yerleşik bir toplumla göçebe bir toplumun dillerindeki karşılıklı tesirlerin ele alındığı bölümler ilgiyle okunuyor. Ekrem Bey pek çok kaynağa da müracaat ediyor. Yeni bir dinin benimsenmesinin ve başka unsurların Türkçe üzerindeki etkilerini derli toplu bir biçimde kitabın 28’inci sayfasından itibaren okuyabilirsiniz.

Türkçede mücerret kavramların bulunmayışı ve Arapça ile Farsçanın bu açığı kapatması biraz Türklerin cengâver ruhuyla izah edilir. At sırtında koşturmak ve yeni bir vatan arayışı için göçlere mecbur olmak bunun en önemli sebebi olarak gösterilir. Önemli olan Türkçenin bu kelimeleri kendi bünyesi içerisinde eritmesi ve benimsemesidir. Bu kavramları dilden atmaya kalkışan son yüzyılın bazı yarı aydınları Türkçeye kast etmişlerdir.

Türkçenin hususiyetlerinin anlatıldığı bölüm gerçekten ilgiyle okunuyor. Türkçenin gramer yapısı ve ne gibi kuralları olduğu herkesin bilmesi gereken hususlar.

Türkiye Türkçesinin gelişimi, Osmanlı Türkçesi, dilde sadeleşme hareketleri, tasfiyecilik anlayışı, “Dil İnkılabı” ve Güneş Dil Teorisi ikinci bölümün konularını oluşturuyor. Burada “Hangi Kelime Millîdir, Hangisi Değildir? Ölçü Ne Olmalıdır?”, s.82, ve “Hangi Kelime Uydurma, Hangi Kelime Türetmedir?”, s.86, gibi ilginç konular ele alınıyor.

Bu Bölümde Ekrem Beyin dilde tasfiyecilere dair Tarık Buğra’yı da zikrederek yaptığı şu çarpıcı tespiti atlamayalım diyorum: “Asıl maksat kültür ve medeniyet mirasımızı dinamitleyerek halkımızı köksüz bırakmaktır. Kelimelerin öldürülüşü demek, o kelimeyi kullanmış olan nesillerin öldürülüşü demektir. Kültür ile dil arasında sıkı bir münasebet vardır.”, s.101.

Üçüncü Bölüm, “Türkçenin Bugünü ve Meseleleri” başlığını taşıyor. Küreselleşme, yabancı kelime kullanma alışkanlığı, imla yanlışlıkları ve söyleyiş bozuklukları gibi hususlar pek çok örnekle ele alınmış. Şahsen ben bildiğimi sandığım pek çok incelikle burada yüz yüze geldim.

Ekrem Erdem, Türkçe Sevdalısı, bunu biliyoruz. O, sevdasının bir nişanesi olarak TBMM’de “Türkçedeki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçenin Korunması ve Etkin Kullanımı İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi” amacıyla bir Araştırma komisyonu kurulmasına öncülük etmiş ve bu Komisyonun Başkanlığını yapmıştı. Pek çok uzmanın dinlendiği bu Komisyon Raporunda Ekrem Beyin emeği çoktur. Kitabın Dördüncü Bölümü bu rapordan istifade edilerek hazırlanmış.

Beşinci Bölüm ise “Çözüm Önerileri” başlığı altında Türkçenin gelişmesi için neler yapılabileceğini önümüze koyuyor. Elbette Ekrem Bey de zorlama ile varılabilecek bir yer olmadığını biliyor bu konuda ama yine de göz önünde bulundurulması gereken noktaları sıralıyor.

Türkçe ile ilgili meseleleri kültür meselelerinden soyutlayarak ele almak mümkün değil. Dolayısıyla meselemiz sadece dil değil. Hukuk, eğitim, kılık kıyafet, yönetim anlayışı, sosyal hayatı düzenleyen her türlü unsur bu işin içinde. Daha kısa yoldan söylersek biz millet olarak bir medeniyet manzumesini terk zorunda bırakılmış olmanın sıkıntılarını yaşıyoruz. Harf değişikliğinin Türkçeyi etkilemediğini söylemek mümkün mü? Ben Ekrem Beyin kitapta niçin bu konuya açıkça değinmediğini anlamış değilim. Anlamadığım bir konu daha var: Sunuş yazısının başında da kitabın daha pek çok yerinde de Mustafa Kemal Atatürk’ten alıntılar var. Pek çok yerde Mustafa Kemal’in Türkçe Sevdasına dair dokunuşlar var. Onun Türkçe Sevdası ile Ekrem Beyin Türkçe Sevdası aynı mıdır? Oysa Mustafa Kemal, geçmişle bağımız kopsun ve yeni bir ulus ortaya çıksın diye ömrü boyunca çalışmış bir şahsiyettir. Bunu doğru ya da yanlış bulmak ayrı bir konudur. Ama kaybettiğimiz Osmanlıca kelimelerle birlikte dünyaya bakışımızı da ifade eden kavramların da kaybolduğunu hatırlamak zorundayız. Mustafa Kemal’in icraatları, mesela Güneş Dil Teorisi felaketi ortadayken Ekrem Beyin yukarıya da alıntıladığım kültür-dil münasebetini özetleyen görüşlerini ne yapacağız. Kaldı ki Mustafa Kemal dil konusunda bir otorite değildir ve ona referansla Türkçe Sevdasını anlatmak biraz problemlidir.

Bir noktaya daha işaret etmem gerekiyor. Ekrem Bey pek çok kaynağa müracaat etmiş. Yalnız bunlardan yaptığı alıntılar değişik karakterle ya da tırnak içinde verilmediğinden bir paragrafın tamamı mı yoksa bir kısmı mı alıntı, belli olmuyor. Bir husus daha: ‘Bizimki Türkçe Sevdası’nda Türkçe konusunda hem de bir “Büyük Türkçe Sözlük” hazırlayacak kadar mütehassıs bildiğimiz D. Mehmet Doğan’ın görüşleri niçin yok, anlayamadım.

Türkçede bir şeyi yapmaya muktedir olmayı ifade eden her kelimenin sonuna -bilmek ekini getiririz. “Anlayabilmek, yönetebilmek, yazabilmek” gibi... Güzelim Türkçe, kudret sahibi olacaksan önce bileceksin diyor. Bilmek için okumak gerekiyor. Ekrem Erdem’in kitabıyla ben “bilmek” ve “düşünmek” yolunda bir hayli yol aldım.

Ha Türkçe Sevdası, ha Türkiye Sevdası…

 






Çok Okunan Makaleler
Reşat Nuri Erol
M.Tekelioğlu; 15 Temmuz’a doğru: travmadan kurtulmak…
7.07.2017 130840 Okunma
Reşat Nuri Erol
Süleyman Karagülle - Altın Ekonomisine Geçiş
2.11.2013 33179 Okunma
2 Yorum 30.01.2016 22:15
Reşat Nuri Erol
T. C. 1921 ANAYASASI’nın Temel Maddeleri
22.02.2016 18360 Okunma
1 Yorum 22.02.2016 07:19
Reşat Nuri Erol
Şeyma Yavuz ve MAKALESİ… İbn Haldun ve “MUKADDİME”Sİ…
1.07.2015 16354 Okunma
2 Yorum 03.07.2015 00:23
Reşat Nuri Erol
FAİZ imparatorluğu ve ROTHSCHİLD ailesi
29.03.2016 16091 Okunma
1 Yorum 29.03.2016 01:12
Reşat Nuri Erol
Ekrem Dumanlı, Mümtaz’er Türköne, Ali Bulaç ve İSLÂM/cı
2.07.2015 15423 Okunma
7 Yorum 23.07.2015 19:54
Reşat Nuri Erol
AKP’yi kim kuşa çevirdi, Erdoğan mı Davutoğlu mu?
26.06.2015 14674 Okunma
6 Yorum 08.07.2015 13:24
Reşat Nuri Erol
Yüz Yıl Önce - Yüz Yıl Sonra; ne değişti?
26.07.2015 14633 Okunma
4 Yorum 03.08.2015 12:51
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir’den “İSLÂM-CILIK” yazıları
29.07.2015 14508 Okunma
4 Yorum 30.07.2015 11:51
Reşat Nuri Erol
Kahramanlarım: Erbakan, Aliya, Muhammed Ali
7.06.2016 14398 Okunma
2 Yorum 07.06.2016 02:58
Reşat Nuri Erol
Çok önemli hatalar, çok önemli uyarılar ve…
7.10.2018 14340 Okunma
11 Yorum 09.10.2018 00:22
Reşat Nuri Erol
“Asâ Rabbukum En Yerhamekum…”
16.01.2017 14062 Okunma
9 Yorum 17.01.2017 12:20
Reşat Nuri Erol
Suriyeliler “sığınmacı/mülteci” mi, “muhacir” mi?
5.09.2015 14044 Okunma
3 Yorum 05.09.2015 17:56
Reşat Nuri Erol
Tarımda faiz, icra ve iflas
26.04.2010 14021 Okunma
Reşat Nuri Erol
İslam Tarihinde Anayasa; Medine Anayasası ve ...
14.10.2011 13935 Okunma
Reşat Nuri Erol
Hayrettin Karaman; Âdil Düzen Nasıl Olmalıdır?
4.08.2015 13676 Okunma
3 Yorum 04.08.2015 21:11
Reşat Nuri Erol
Sömürü sermayesi ve kuyrukları tövbe ederse…
16.08.2015 13580 Okunma
4 Yorum 19.08.2015 00:56
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ın Türkiye ve dünyadaki inkılâpları
23.02.2015 13502 Okunma
2 Yorum 25.02.2015 11:21
Reşat Nuri Erol
Harun Ö. “İslâmcılk” yazıları-10; SAİD-İ NURSÎ
13.08.2015 13336 Okunma
3 Yorum 15.08.2015 17:32
Reşat Nuri Erol
Suruç bombası, sermaye-siyaset çatışması ve IŞİD
24.07.2015 13314 Okunma
2 Yorum 24.07.2015 07:35
Reşat Nuri Erol
İkrazatçılık!
9.04.2010 13297 Okunma
Reşat Nuri Erol
H. Özdemir’İn İSLÂM-CILIK yazıları-2; ERBAKAN FAKTÖRÜ
29.07.2015 13278 Okunma
5 Yorum 30.07.2015 11:44
Reşat Nuri Erol
Erbakan’a göre Adil Ekonomik Düzen’de VERGİ
14.03.2016 12775 Okunma
3 Yorum 14.03.2016 14:05
Reşat Nuri Erol
Adil Düzen dışında çözüm reçetesi olan var mı?
8.09.2015 12708 Okunma
2 Yorum 08.09.2015 07:11
Reşat Nuri Erol
R. Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdullah Gül
25.06.2015 12569 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 13:16
Reşat Nuri Erol
Ve zekkir fe inne’z-zikrâ tenfeu’l-mü’minîne
10.08.2015 12488 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 22:44
Reşat Nuri Erol
Çözüm “Âdil Kur’an Düzeni”dir
22.02.2015 12358 Okunma
5 Yorum 23.02.2015 21:48
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir’den “İSLÂM-CILIK” yazıları-9
10.08.2015 12278 Okunma
3 Yorum 11.08.2015 13:47
Reşat Nuri Erol
Sn. Cumhurbaşkanımıza ve ilgililere açık mektup!
1.08.2015 12128 Okunma
3 Yorum 02.08.2015 08:07
Reşat Nuri Erol
Anlatıp ve nasihat ediyoruz; dinleyip yapsalar…
3.08.2015 12121 Okunma
4 Yorum 03.08.2015 14:50
Reşat Nuri Erol
Ya-pa-ma-dı-lar… YA-PA-MA-YA-CAK-LAR…
1.06.2015 12114 Okunma
5 Yorum 02.06.2015 10:49
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ın “ADİL DÜZEN” Söyleminin Teorisi-1
3.03.2016 12069 Okunma
3 Yorum 06.03.2016 14:53
Reşat Nuri Erol
‘E LEYSE MİNKÜM RACULÜN REŞÎD’ (âyet)
14.09.2015 12043 Okunma
2 Yorum 14.09.2015 20:56
Reşat Nuri Erol
‘Sistem kurmak’ ve ‘hazin (vahim) durum’
9.01.2017 11955 Okunma
8 Yorum 23.01.2017 00:31
Reşat Nuri Erol
İkrazat yasal tefecilik!
9.04.2010 11936 Okunma
Reşat Nuri Erol
“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhâmı”…
27.12.2018 11897 Okunma
9 Yorum 28.12.2018 08:15
Reşat Nuri Erol
Şehit MEHMET HİKMETUMUT’u anlatamamak!
10.07.2015 11790 Okunma
2 Yorum 10.07.2015 06:06
Reşat Nuri Erol
7 Haziran’da oyumuzu bu şuur ile kullanalım
30.05.2015 11506 Okunma
3 Yorum 30.05.2015 16:30
Reşat Nuri Erol
“İSLÂM DÜZENİ” tüm insanlar içindir
5.05.2013 11504 Okunma
Reşat Nuri Erol
24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi
1.12.2015 11497 Okunma
1 Yorum 01.12.2015 06:41
Reşat Nuri Erol
Çağımızın Nuh’un Gemisi “ADİL KUR’AN DÜZENİ”dir
29.05.2015 11418 Okunma
4 Yorum 29.05.2015 18:44
Reşat Nuri Erol
Sermayeye ve siyasilere önerimiz var
8.08.2015 11219 Okunma
3 Yorum 10.08.2015 20:14
Reşat Nuri Erol
Seçime kadar “AYG” uyarılarına devam…
20.09.2015 11120 Okunma
4 Yorum 20.09.2015 06:16
Reşat Nuri Erol
İdam, kısas, diyet, anayasa, şeriat, hukuk…
23.11.2012 11075 Okunma
Reşat Nuri Erol
Sosyal tufan ve sömürünün çözümü Adil Düzen’dir
10.11.2015 11061 Okunma
2 Yorum 16.11.2015 07:22
Reşat Nuri Erol
‘Türkiye’de Değişim Yapmak Neden Bu Kadar Zor?’
3.02.2016 11049 Okunma
1 Yorum 03.02.2016 22:48
Reşat Nuri Erol
Yine “biz” kazanacağız…
15.08.2015 11043 Okunma
2 Yorum 15.08.2015 15:00
Reşat Nuri Erol
Cennet karşılığı mal ve can ile cihad etmek
14.04.2013 11008 Okunma
Reşat Nuri Erol
Kur’an Ayında “KUR’AN DÜZENİ” hatırlatmaları-2
5.07.2015 10995 Okunma
2 Yorum 05.07.2015 11:49
Reşat Nuri Erol
7 Haziran Seçimi sonucundan alınacak dersler
9.06.2015 10988 Okunma
3 Yorum 15.06.2015 03:15
Reşat Nuri Erol
‘Sosyal Tufan’a karşı ‘Adil Düzen Gemisi’ inşa ed
27.12.2014 10959 Okunma
4 Yorum 25.05.2015 09:49
Reşat Nuri Erol
Başkanlık sistemi değil, “Adil Düzen” gelmelidir
20.06.2015 10931 Okunma
3 Yorum 20.06.2015 20:30
Reşat Nuri Erol
İman, ilim, amel, fıkıh, fikir, zikir ve ekonomi
30.04.2014 10925 Okunma
Reşat Nuri Erol
Aliya İzzetbegoviç: ‘Kur’an edebiyat değil, hayattır’-4
10.12.2015 10917 Okunma
2 Yorum 10.12.2015 22:22
Reşat Nuri Erol
AK Parti ya “gömlek giyecek” ya da silinecek
28.06.2015 10910 Okunma
3 Yorum 02.07.2015 12:56
Reşat Nuri Erol
ADİL DÜZEN ‘gönüllü’ mü , ‘zorla’ mı gelsin?
16.01.2016 10903 Okunma
2 Yorum 16.01.2016 22:08
Reşat Nuri Erol
VakıfBank “FAİZSİZ BANKA” olmalıdır
25.03.2015 10891 Okunma
2 Yorum 05.04.2015 18:14
Reşat Nuri Erol
Mustafa Deniz; Bu düzen adil değil
4.08.2015 10880 Okunma
4 Yorum 04.08.2015 21:06
Reşat Nuri Erol
Esbaba tevessül eder, sonra tevekkül ederiz...
7.09.2014 10782 Okunma
Reşat Nuri Erol
Değişim devam ediyor VE LÂ GÂLİBE İLLALLAH
2.04.2016 10779 Okunma
1 Yorum 02.04.2016 12:53
Reşat Nuri Erol
Soru-yoruma cevap ve bir aileden gelen yorum
12.08.2015 10754 Okunma
4 Yorum 14.08.2015 07:17
Reşat Nuri Erol
15 Temmuz: Teşhis ve Tedavi; KUR’AN VE İLİM ile
28.08.2016 10695 Okunma
2 Yorum 29.08.2016 20:48
Reşat Nuri Erol
İslâm hukuku, Batı hukuku ve olumsuz etkisi
9.02.2016 10623 Okunma
1 Yorum 09.02.2016 08:10
Reşat Nuri Erol
Faiz meselesi, bankalar ve çözüm önerileri-3
16.02.2015 10584 Okunma
2 Yorum 16.02.2015 08:34
Reşat Nuri Erol
HIZIRLA KIRK SAAT
30.12.2015 10454 Okunma
1 Yorum 31.12.2015 13:01
Reşat Nuri Erol
ÜSKÜDAR SOHBETLERİ-2 İSLAM MEDENİYETİ VAKFI
7.04.2016 10425 Okunma
1 Yorum 07.04.2016 23:36
Reşat Nuri Erol
MEHMET HİKMETUMUT ve KUR’AN VE İLİM 819. Hafta Seminer
4.07.2015 10414 Okunma
4 Yorum 05.07.2015 14:31
Reşat Nuri Erol
“SOSYAL TUFAN” dediğimiz, İŞTE BUDUR!
23.05.2016 10371 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:09
Reşat Nuri Erol
IMF’nin alternatifi nedir?
13.03.2010 10329 Okunma
Reşat Nuri Erol
Prof.S.Tekir: GÜÇLÜ PARA veya PARANIN GÜCÜ
1.09.2016 10303 Okunma
1 Yorum 01.09.2016 09:51
Reşat Nuri Erol
ÇARE VE ÇÖZÜM KUR’AN’DA
31.05.2015 10268 Okunma
2 Yorum 15.07.2015 07:10
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ı anlamak, yapılması gerekenleri yapmaktı
6.03.2015 10267 Okunma
1 Yorum 06.03.2015 07:26
Reşat Nuri Erol
Erbakan’a göre “Selem Senedi Karşılığı Kredi”
13.03.2016 10240 Okunma
1 Yorum 13.03.2016 08:53
Reşat Nuri Erol
Çözüm Süreci ve HDP’nin önemli hatası
10.08.2015 10203 Okunma
2 Yorum 11.08.2015 15:48
Reşat Nuri Erol
“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!”
4.09.2015 10133 Okunma
1 Yorum 04.09.2015 06:00
Reşat Nuri Erol
Seçime giderken oynanan oyunlara dikkat!
12.09.2015 10073 Okunma
3 Yorum 13.09.2015 06:45
Reşat Nuri Erol
Kooperatif sistemi ile ‘ortaklık sistemi’ gelmekte
17.11.2018 9962 Okunma
5 Yorum 30.11.2018 11:55
Reşat Nuri Erol
Toprak, tarım ve ‘tarım stratejisi’
26.04.2010 9961 Okunma
Reşat Nuri Erol
Harun Özdemir'den Doğu Perinçek yazısı!
25.10.2015 9925 Okunma
1 Yorum 25.10.2015 20:22
Reşat Nuri Erol
H. Özdemir’in İSLÂMCILIK yazıları: Atatürk İslâmcılığı
18.10.2015 9884 Okunma
1 Yorum 18.10.2015 10:45
Reşat Nuri Erol
7 Haziran Seçimi, sorunlar ve mucize Kur’an-1
13.06.2015 9757 Okunma
2 Yorum 14.06.2015 07:41
Reşat Nuri Erol
Sermaye dünyayı ne hâle getirdi; ne yapmalıyız?
30.11.2012 9754 Okunma
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM 828. hafta seminer notlarından…
30.08.2015 9753 Okunma
3 Yorum 30.08.2015 11:50
Reşat Nuri Erol
KUR’AN ayetleri, Kadıhan, Hülagû ve HALEP!
19.12.2016 9713 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 10:27
Reşat Nuri Erol
Prof.Dr.Sabri TEKİR: TÜRKİYE VARLIK FONU
10.02.2017 9671 Okunma
3 Yorum 12.02.2017 20:52
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM bütün sorunları çözer
19.05.2015 9647 Okunma
1 Yorum 19.05.2015 11:17
Reşat Nuri Erol
Hukuk Düzeni
21.04.2013 9615 Okunma
Reşat Nuri Erol
“Millî Görüş ve Adil Düzen” olmadan bu kadar!
2.10.2015 9586 Okunma
1 Yorum 02.10.2015 07:02
Reşat Nuri Erol
MİLLÎ GAZETE için her gün bir şey yapmak
14.01.2016 9525 Okunma
4 Yorum 24.01.2016 23:20
Reşat Nuri Erol
Akevler Kooperatifi ve Ortaklık Sistemi Bankaları
22.10.2018 9440 Okunma
4 Yorum 30.11.2018 08:26
Reşat Nuri Erol
Yargı sorununun çözümü hakemlik sistemidir
19.02.2014 9433 Okunma
Reşat Nuri Erol
Erbakan’ı Adil Düzen’den vazgeçirme raporu (tekrar)
2.12.2018 9356 Okunma
3 Yorum 02.12.2018 12:05
Reşat Nuri Erol
Şehit MEHMET HİKMETUMUT’u anlatamamak!-2
11.07.2015 9343 Okunma
1 Yorum 11.07.2015 03:53
Reşat Nuri Erol
S. Karagülle; BİR İLİM ADAMININ ERBAKAN TAHLİLİ...
4.08.2015 9315 Okunma
2 Yorum 04.08.2015 21:35
Reşat Nuri Erol
Seçim sonucu ne olursa olsun, Asıl Yapılması Gereken
1.11.2015 9202 Okunma
1 Yorum 01.11.2015 06:05
Reşat Nuri Erol
KUR’AN VE İLİM 738. Hafta Semineri’nden
17.11.2013 9181 Okunma
Reşat Nuri Erol
H.Özdemir yazıları; Ak Parti İslamcı mı?
1.08.2015 9169 Okunma
3 Yorum 01.08.2015 16:33
Reşat Nuri Erol
Gece, saat üç; bir, iki, üç (yazı)! Ve (dördüncü yazı)
15.12.2016 9165 Okunma
1 Yorum 15.12.2016 02:49
Reşat Nuri Erol
Kapitalizm/sermaye III. dünya savaşı derdinde ama
26.10.2015 9130 Okunma
1 Yorum 26.10.2015 22:44
Reşat Nuri Erol
Kapitalizm değerlendirmeleri ve çözüm
30.01.2016 9090 Okunma
1 Yorum 30.01.2016 14:35


© 2025 - Akevler