FAİZ tartışmaları ve KUR’ÂNÎ çözüm
FAİZ… İnsanlığın baş belası… İÇKİ nasıl birçok kötülüklerin anasıysa… FAİZ de ekonomik ve sosyal kötülüklerin anası…
Bu köşenin müdavimleri iyi bilir, bu belanın baş düşmanlarındanım. Bu konuda bu köşede yazılanlar, diğer çalışmalarımızla bir araya gelse, birkaç KİTAP olur: Akademik çalışma yapanlar dâhil, herkesin bilgisi olsun; yarım yüzyıllık uygulamalarımız da cabası…
Geçmişte yazdıklarım bir yana, bu ay yazdıklarıma baktım...
“TCMB; ekonomik vesayet ne zaman yıkılacak?” 04.04.2016 tarihli yazı başlığım.
“Kur’an ekonomisi, ortaklık ekonomisi sorunları çözer” başlıklı yazıyı, o yazıda bir hafta sonra (11.04.2016) yazmış ve “FAİZ” vurgusu yapmayı ihmal etmemişim.
04.04.2016 tarihli yazımdaki şu hatırlatma önemli, tekrar hatırlatıyorum:
“Bugünkü yazımda Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ve onun özellikle TCMB ile ilgili değerlendirmeleri üzerinde duracağım. Cemil Ertem’in şu sözleri önemli: "Merkez Bankası tartışması başkanın kim olacağı tartışması değildir. Merkez Bankası tartışması, TÜRKİYE'DEKİ EKONOMİK VESAYETİN son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, NE ZAMAN YIKILACAĞI TARTIŞMASIDIR".
Sayın Cumhurbaşkanı bizi dinlemiyor, yazılanları görmemezlikten geliyor, “Millî Görüş ve Adil Düzen”e sırtını çevirmiş durumda… Ama külliyede böyle düşünen ve böyle diyen bir danışmanı var! Aynı danışman, bu yazımdan üç gün sonra (07.04.2016), Milliyet’teki köşesinde “Bir medeniyet tartışması: Faiz meselesi” başlıklı bir yazı yazdı. Aynen öyle, “FAİZ MESELESİ” bir sistem/düzen yani “ADİL EKONOMİK DÜZEN” meselesidir, daha ötesinde de yeni “KUR’AN/İSLÂM MEDENİYETİ” meselesidir.
Cemil Ertem’in yazısı şöyle başlıyor (tamamını okumanızı tavsiye ederim): “Sanıyorum şu FAİZ tartışması önümüzdeki günlerde ait olduğu alan olan ekonominin dışına da taşarak politik zeminde de tartışılacak. Daha da ötesi, belki örtülü olarak, politik duruşla ilgili mesajları da kamuoyunun önüne taşıyacak. Zaten bu yeni bir şey değil, böyle olmuştur. / İslâm’da FAİZ yasağı, hatta daha geniş anlamda RİBA yasağı bile tek başına yalnız ekonomik bir sistemi anlatmaz. Doğrudan politik bir duruşu, giderek siyasal bir sistemi hatta sosyal -toplumsal- çerçevenin -formasyonun- çeperini oluşturur. / Bu anlamda, FAİZ tartışması hiçbir zaman salt iktisadi bir tartışma olmamıştır. Çoğu kere politik tartışmadır bu konu...”
Bu kadar alıntı yeter ve bu kadarı bile gerçek AKIL sahiplerine çok şey anlatıyor. Akledenler, fikredenler, düşünenler, bir gün faizi yasaklayan ilâhi kaynaklara ve akl-ı selime kulak verirler, inşallah… Hep hatırlatıyoruz: Tek çare ve çözüm “ADİL DÜZEN”dir…
TCMB Başkanı değişti… FAİZ indirimi yine gündemdeydi…
Elbette her zamanki gibi yine fil fare doğurdu, değişen bir şey yok!..
Pansuman tedbirlerle yola devam ama bu FAİZCİ zalim düzen ile nereye kadar?!.
Yukarıda sözünü ettiğim ilk yazım TCMB ve FAİZ indirim tartışmaları vesilesiyle yazılmıştı. Bir hafta sonrasında, “Kur’an ekonomisi, ortaklık ekonomisi sorunları çözer” başlıklı yazıyı yazdım ve “KUR’AN NİZAMI”nın “ORTAKLIK EKONOMİSİ” önerisini vurgulu bir şekilde hatırlattım. Dünya, bütün beşeriyet ve bizimkiler yani en alt kademeden en yüce makama kadar, iktidar olanlar, insanlığın baş belası “FAİZ” başta olmak üzere, bütün belalardan kurtulmak istiyorlarsa, KUR’AN’IN ÇÖZÜMLERİNE kulak vermek zorundadırlar… Aksi halde hem dünyada hem de ahrette helâk mukadderdir…
Bu yazımı, mezkûr yazımın sonunda hatırlattıklarımla bitiriyor ve bir kere daha HATIRLATIYORUM: “… O halde KUR’AN EKONOMİSİ bir şeyi sağlayacak şekilde ÜCRET VE FİYAT DENGESİNİ kurmalıdır. -FAİZ YASAĞI bunun için vardır. -SERMAYE VERGİSİ bundan dolayı vardır. -Altyapı ve genel hizmetten herkesin bedelsiz yararlanması bundan dolayı vardır. -Yeryüzü kira payından çalışmayanları yararlandırma yine bunun için vardır. Bu ayetin gereği yerine getirilirse, tüm ekonomi, hattâ tüm hayat dengede olur.” Ve’s-SELÂM mea’d-dua, dua, DUA…