‘İKTİDARA GELİRSENİZ KİBİRLİ OLMAYIN…’
“İKTİDARA GELİRSENİZ, hal ve hareketlerinize dikkat edin. KİBİRLİ OLMAYIN, kendini beğenmişlik etmeyin. Size ait olmayan şeyleri almayın, güçsüzlere yardım edin ve ahlak kurallarına uyun. Unutmayın ki sonsuz iktidar yoktur. Her iktidar geçicidir ve herkes, er veya geç, önce milletin ve nihayet Allah’ın önünde hesap verecektir.” ALİYA İzzetbegoviç
Bugünkü yazıma Bilge Kral/Başkan’ın bu nasihati ile başlamış olayım. Bu sözler aynı zamanda 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki farkı fark edemeyenlere kapak olsun! Kendi ifadesiyle hem Bosna hem Üsküdar’dan hemşerim Merhum Başkan Aliya İzzetbegoviç ile ilgili yazacağım müstakil yazımda daha başka önemli detayları şimdiden bekleyiniz…
***
‘Devamı var’ dediğim noktadan devam ediyor ve geçen haftaki KUR’AN VE İLİM tefsir çalışmalarımız notlarından derlediğim hatırlatmalarımıza devam ediyorum…
“Bugün de muhit azabın gününde hem SERMAYE helak olacak hem SİYASİLER helak olacak. Bu helak bir gün gelecek. Bir gün gelecek FAİZLİ ENFLASYONİST PARAYI kimse kabul etmeyecek; EKONOMİ ÇÖKECEK, YÖNETİM DE ÇÖKECEK.
Kuracağımız semt kooperatifleri mala-mal değiştireceklerinden yaşayacaklardır.
Enflasyonlu paradan hem halk hem de sermaye ve devlet azab çekecektir...” (s.7)
*
“Miktarları ölçü aletleriyle tespit ettikten sonra, değerlerin tespitinin kimsenin malını ucuzlatmayın demektir. Bununla devletin fiyatlara müdahale etmesini men ettiği gibi kredileşme fiyatlarında da farklı muamele yapılamayacaktır. Tüccarların da aynı anda değişik fiyatlarla satmaları men edilmiş olmaktadır. Kur’an’da beş defa geçmektedir...” (s.8)
*
“Batı, İslâm dünyası ile temas ettikten sonra onluk sistemi kabul etmiş, Paris’te uluslararası bir aletler merkezi oluşturulmuş ve ölçüler standartlar haline getirilmiştir. Cumhuriyet’le bu sistem ülkemizde kabul edilmiştir. ABD hala metrik sisteme geçememiştir.
Halkın beyninde bir ölçü birimi yerleşmelidir. Onunla düşünmeli onunla proje yapmalıdır. Avrupa bu işi başarmış ve metrik sistemi geliştirmiştir. Demek ki bugünkü metrik ölçü birimlerinin temeli Hazreti Şuayb zamanında atılmıştır.
İnsanlara yeni şeyler yaptırmak çok zordur. Peygamberlerin uzun mücadeleleri sonucu buraya gelmiş bulunmaktayız. İnsanlık bugün bu sorunu çözmüştür.
Noksan ölçme yaygınlaşmıştır ama hileli ölçü aletleri istisnaidir. Mezopotamya uygarlığı insanlığın yaşayacağı sorunların benzerini yaşamış örnek ilk uygarlıktır...
Uygarlığın tanımı şöyledir. Birbirine benzeyip aralarında ilişki bulunmayan çokluktan, birbirine benzemeyen ve aralarında işbirliği olan çokluğa geçmedir. Bir yerde bulunanların üretirken işbölümü yapmaları uygarlıktır.
Sümerler Mezopotamya’ya gelmiş ve oraya baraj kültürünü getirmişlerdir. Büyük bir ihtimalle yazı kültürleri de vardı, ancak yaygın değildi. Göçler her zaman savaşla olmaz. Göçebe hâlinde yaşayan Sümerler tarım arazileri aramışlar ve yayılmışlar. Zor şartlar içinde tarım yapmayı bilen Sümerler Mezopotamya’ya baraj kültürünü ve yazıyı getirmişlerdir. Böylece kalabalık halk Mezopotamya’daki vadilerde toplanmış ve birbirini tanımayan insanlar bir arada yaşamaya başlamışlar, kent kültürü doğmuştur. Bundan sonra çevrelerde de siteler oluşmaya başlamıştır. Uluslararası ticaret başlamıştır...
Bugün kapitalistler serbest rekabeti esas alıyor ama azami kâra dayanan faizli sistemde bu mümkün olmadığı için fiyatlara müdahale etmektedirler. Kur’an bunu nehy etmektedir...” (s.9) Bunlar herkese ama özellikle çağımız yöneticilerine nasihatlerdir ve DEVAMI VAR…