Soru-Cevap ile “ADİL DÜZEN” - 1
“Adil Düzen”in günümüzdeki düzenlerden farkı nedir?
Bugünkü düzenlerde sermaye veya siyaset hâkimdir, düzeni sermaye veya siyaset oluşturur, birine “kapitalizm” diğerine “sosyalizm” denir. Saf kapitalizm ve saf sosyalizm olamadığı için bunların ortaklaşa oluşturuldukları bugünkü düzen “karma düzen”dir. Karma düzen merkezi yönetim düzenidir. ADİL DÜZEN ise halk düzenidir. Halk sözleşmeler yapar ve bu sözleşmelerle hukuki düzen kurulur. Bu düzenin korunması için halk kuvveti oluşturur.
Karma düzenden “Adil Düzen”e geçiş nasıl sağlanacaktır?
Bugün işçilik sistemi vardır. İşçilikte sermaye veya siyaset halka iş verir, ücretini öder, sonra onların ürettikleri malları verdiği ücret karşılığı onlara satar. “ADİL DÜZEN”de ise halk ORTAKLIKLAR kurar. Birlikte ürettikleri malları tüccarlar vasıtasıyla diğer ortaklarla değiştirir. Yani “işçilik sistemi” yerine “ortaklık sistemi” vardır. Bu ortaklık “sermaye ortaklığı” değil, “emek ortaklığı”dır. Bugünkü mevzuata göre buna en uygun ve tek ortaklık “kooperatif”tir. Halk “semt kooperatifi” kuracak ve böylece kooperatif içinde ortaklık sistemini yürütecekler, piyasa ile ise işçilik sistemi içinde ilişki kuracaklar. Geçiş halkın kooperatifleşmesi sonucu sermayeye veya siyasete karşı tekel oluşturması ile sağlanır.
Makroda “Adil Düzen”e nasıl geçilecek?
Mikroda semt kooperatifleri kurulup yaygınlaşınca, kooperatifler arasındaki organizasyonla makro ve mikro tekeli oluşacak. Mikro tekel makro tekeli “Adil Düzen”e göre çalışmaya zorlayacak. Dolayısıyla makroda da “Adil Düzen” kurulmuş olacak.
Siyasette “Adil Düzen”e nasıl geçilecek?
Semt kooperatiflerinde ve ekonomik olarak oluşan bucaklarda uygulamalı anayasalar ortaya çıkacak. Semt kooperatifleri mevcut partileri “Adil Düzen Anayasası”na zorlayacak veya “Adil Düzen Partisi”ni kuracak.
Bugünkü düzende belediyelerin yaptığı hizmetleri “Adil Düzen”de kim yapacak?
“Adil Düzen”de belediye kurumu yoktur, sebebi kent-köy ayrımının olmamasıdır. Belediyenin yaptığı hizmetler “Adil Düzen”de 25 Genel Hizmet içinde yapılmaktadır.
“Adil Düzen”de zekât hangi oranlarda alınır? Bunun dışında bir vergi alınır mı?
Zekât vergidir. “Adil Düzen”de genel vergi 1/5’tir. Hafifletici sebeplerle 1/10, 1/20, 1/40 olur. Madenlerde 1/5, tarımda 1/10, sanayi üretiminden alınırsa 1/20, sermayeden alınırsa 1/40 olarak alınır. Ahırda beslenen hayvanlardan (alufe) vergi alınmaz. Merada beslenenlerden (saime) topluluğun otlarını yediği için sermayeden kabul edilerek 1/40 alınır.
Vergiden genel hizmetlere pay ayrılıyor. Bu pay nasıl kullanılacak?
Hangi işletme Genel Hizmet alıyorsa, Genel Hizmet payının yarısı Genel Hizmet verenlere verilir. Bunlar çalışma saatleri oranlarında bölüşürler. Diğer yarısı ise bir fonda toplanır ve kişilere genel hizmet verenlere kişi sayısına göre eşit olarak (çalışma saatine göre) bölüştürülür. Genel Hizmete ait personel gideri dışında masraflar ise vakıfla karşılanır. Vakıfların gelir getiren bir galliyesi olur. Eğer bu yetersiz olursa Genel Hizmetten galliyeye destek payı ayrılabilir.
İşçilerden vergi alınıyor mu?
“Adil Düzen”de işçilik istemi olmadığı için bugünkü düzende işçi olarak tanımlananlar “Adil Düzen”de “Emek Ortağı”dır. Bu nedenle vergiyi işletme verir. Bugünkü manadaki işçi veya patron “Adil Düzen”de ayrıca şahıs olarak vergi vermez.
Bir fabrikada, diyelim ki şeker fabrikasında 1000 kişi çalışıyor. Bunlar emek ortağı olarak kârdan mı pay alacaklar, üründen mi?
“Adil Düzen”de kâr üretimde sıfırdır. Kâr sadece tüccar için geçerlidir. Emek Ortağı üretimden pay alır. Emek Ortakları üretilen ürünün belirli bir yüzdesini alırlar. Çalışanlar “emek payı”nı, tesisler “kira payı”nı alırlar. İşçi fabrikanın “pay senedi”ni alır. Pay senedine düşecek olan şeker miktarı üretime bağlıdır. (Devamı var)