Önceki iki yazımızda genel olarak bugüne kadar yaptığımız “Anayasa Çalışmaları” ve özel olarak da “Adil Düzen’e Göre İnsanlık Anayasası” ile ilgili genel bilgiler verdim.
Hazırladığımız ve önceki yazımızda tanımlarını yazdığım anayasaları isim olarak bir kere daha hatırlayalım: 1) Kişi Anayasası. 2) Ocak Anayasası. 3) Bucak Anayasası. 4) İl Anayasası. 5) Ülke Anayasası. 6) İnsanlık Anayasası.
Bu günlerde sekiz yıldır düren “Suriye sorunu” yine gündemde…
Suriye sorunu sadece “savaş sistemi” ile sonlandırılamaz; ayrıca “barış sistemi” ile yapılması gerekenler de vardır ve bunların başta geleni de “ANAYASA çalışması” olmalıdır.
“Suriye Devleti Anayasa Çalışması” şimdiden yapılmalı ki tekrar sorun yaşanmasın.
“Suriye Anayasası” aynı zamanda bölge ve dünya ülkelerine örnek anayasa olmalı.
On maddeden oluşan önerilerimizin ilk beş maddesi aşağıdadır.
***
Esas Madde
Madde 1- Suriye Devleti, ekte, kodları ile gösterilen haritada sınırları çizilmiş topraklar üzerinde, 2000 yılında Suriye vatandaşı bulunanlar ile onların çocuklarından oluşan Suriye halkının kurduğu bağımsız bir devlettir. Dili Arapçadır. Merkezi Şam’dır. Bayrağı 2000 yılındaki bayrağıdır.
Geçiş Maddesi
Madde 2- Devlet başkanı dönemini tamamladıktan ya da 70 yaşına ulaştıktan sonra fahri başkanlığa terfi edecektir. Onun yerine bu anayasanın hükümlerine göre yeni başkan seçilecektir. Bu anayasa “geçiş anayasası” olup kalıcı anayasayı bu anayasaya göre kurulacak Suriye Meclisi tarafından zamanla uygulanarak hazırlayacaktır.
Ordu
Madde 3- Devlet başkanı başkomutandır. Kendisine orgenerallerden bir kurmay başkanı seçer ve her zaman değiştirebilir. Suriye yaklaşık on ordudan oluşur. Ordu komutanlarını başkan ile kurmay başkanı olarak seçer ve atarlar. Her zaman görevden alabilirler. Suriye halkından isteyen ‘bedelli’ isteyen ‘nöbetli’ olabilir. Bedel her ay ödenecektir. Bedelin miktarını devlet yani başkomutanlık tespit edecektir. Eskilerine şamil olmamak üzere her yıl değiştirebilecektir. O gün bedelli olanlar sonuna kadar ödeyeceklerdir. Askerlik bedeli ve nöbetleri 15 yaş ile 65 yaş arasındadır. Bedelli her zaman nöbetli olabilir. Bedelli ise nöbetli olmaktan vazgeçiyorsa Suriye’yi terk etmek zorundadır. Nöbetliler ordularını kendileri seçerler ve sonuna kadar o orduda görev yaparlar.
Askerlik Süresi
Madde 4- Askerlik süresi yılda bir aydır. Bunun bir haftasını Suriye ordusunda eğitim olarak geçirirler. Diğer üç haftalarını ülke, il ve bucakta hizmet vererek geçirirler. Bedelliler de bedellerini öderler. Ödeyemeyenler bir ay askeri geri hizmetlerde istihdam edilirler. Savaşa zorlanamazlar. Nöbetliler ordu içinde de birliklerini yani komutanlarını kendileri seçerler. Ömrü boyunca orada hizmet verir ve orada savaşırlar. Savaş durumunda bir aylık süre uzatılır. Barış geldiğinde o hizmetler mahsup edilir.
Sivil Teşkilat
Madde 5- Ülke 10’a yakın bölgeye ayrılır. Bölge merkez illeri devlet yönetiminde olur. Ordu komutanları aynı zamanda o ilin valisidir, bölge valisidir. Ordu komutanları taşra illerin içişlerine karışmazlar. Kendileri veya askerleri taşra illerin seçilmiş valilerinden izin almadıkça oraya giremezler. Orduyu oluşturan askerler o bölgede olmayan illerden oluşur. Yani kişi kendi bölgesindeki orduda askerlik yapmaz.
***
Diğer beş maddenin başlıkları şöyle: 6- İller… 7- İl Kurucusunun Seçilmesi… 8- Bucak Yönetimi… 9- Özel Hükümler… 10- Hakemler…
Bu maddelerle ilgili detaylar gelecek yazımızda.