2023 Hedefleri (63 madde) ve Çözüm Önerilerimiz-2
İktidar partisi 2023 “TEMENNİLERİNİ” yayımladı; bunların yapılmasını herkes ister, ne var ki “ÇÖZÜM” olarak “tek kelime” yok!.. Biz “ÇÖZÜMLERİ” yazalım; yapan çıkar...
11- Şartlar ne olursa olsun mutlaka yeni bir anayasanın ülkeye kazandırılması… Daha iyi bir anayasa getirmeden eski anayasaya dokunmak istikrarı bozar, topluluğu dağıtır, ülkeye zarar verir. Yeni anayasanın daha iyi olduğu “hakemlerden” oluşan yargı kararı ile ispatlanamadıkça anayasa değiştirilmemelidir.
12- Dokunulmazlık meselesinin yeni anayasa çerçevesinde evrensel kriterlere göre yeniden düzenlenmesi… Yüce Divan mecliste partilerin seçtikleri 20 hakemden oluşur. Emekli olsalar da milletvekilleri, generaller, profesörler, yüksek hâkimler ancak hakemlerin yargılanmasına karar vermesi hâlinde yargılanırlar. Başka türlü dokunulmazlık yoktur.
13- Yargının hızlandırılması, adil yargılanma ve demokratikleşme bağlamında 4. Yargı Paketinin kanunlaştırılması… Yargı ancak “HAKEMLER SİSTEMİ” ile hızlandırılır ve adil yargı oluşabilir. Zamanında karar veremeyen hakemlerin hakemlik ehliyetleri düşer.
14- Nefret suçu ile ilgili düzenleme yapılması… Nefret hissî bir olaydır, suç olamaz, çünkü iradî değildir. Hakaretle ilgili mevzuat düzenlenebilir, hakemlerin takdirine bırakılır.
15- Yurtdışı teşkilatlarımıza adli müşavir atanması… Yurtdışı teşkilat yurtdışı ocak, bucak ve ilçe seviyesinde olur. Yurt içinde hangi kuruluşlar varsa orada da o kuruluşlar olur.
16- İhtisas mahkemelerinin sayı ve çeşidinin artırılması… İhtisas mahkemesi yoktur. İlçelerde hakemler vardır. Bölgelerde yüksek hakemler vardır. Bunlar ihtisas sahibi hakemlerin danışmanıdırlar. Ülkede yüce divan vardır. Bunlar meclisteki hakemlerdir.
17- Yargılamada etkinlik ve şeffaflığı sağlamak için sesli ve görüntülü bilişim sisteminin hayata geçirilmesi… Hakemler herhangi bir mevzuata bağlı değildirler. Her türlü araçtan yararlanırlar. Hakemler, onlar aleyhine açılacak davalarla yine hakemler tarafından denetlenirler.
18- Hafif suçlarda mahpusluğun istisnai hâle getirilmesi… Hapishaneler kaldırılmalıdır. Hapishanelerin yerine “SÜRGÜN BUCAKLARI” kurulmalıdır. Oraya herkes girip çıkabilmeli, sürgünler ise çıkamamalıdır. Orada “hukuk düzeni” değil “askeri düzen” olmalıdır. Mahkûmlar çalıştırılıp verdikleri zararı ödemelidirler.
19- Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükünü azaltarak bu kurumların içtihat mahkemelerine dönüştürülmesi… Yüksek hâkimler bidayet hâkimlerinin danışmanı olmalıdır. Son söz Meclisteki hakemlerden oluşan yüce divanın olmalıdır. Hakemler, açılacak davalarla yine hakemler tarafından denetlenmelidir.
20- Mahkûm veya tutukluların eşleriyle bir araya gelmeleri... Mahkûmların eşleri ve çocukları da isterlerse sürgünler sitesine taşınır, birlikte orada yaşayabilir, orada çalışırlar, ücretleri kendilerine ait olur. Mahkûmlara sadece geçinebilecekleri kadarı ücret verilir.
21- Anadilde savunmanın sorun olmaktan çıkarılması… Halk bucaklarda bucak dilleri ile, yüksek tahsilliler illerde ilin dilleri ile, akademik kariyer yapanlar ülkede Türkçe ile muhakeme edilirler.
22- Anadilde kamu hizmetlerine erişim… Bucaklarda bucak dili, illerde il dili, ülkede Türkçe resmi dildir. İlde Türkçe zorlanamaz. Bucaklarda da bucak dilleri zorlanamaz.
23- Bağımsız kolluk denetim merkezinin kurulması… Ocaklarda ocak nöbetlilerinden oluşan bekleme, bucaklarda bucak nöbetlilerinden oluşan koruma, illerde il nöbetlilerinden oluşan güvenlik, ülkede il nöbetlilerinden oluşan savunma birlikleri vardır.
24- Kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması… Kişilerin sosyal veya ekonomik çalışmaları, buluşları, ürünleri değerlendirilmelidir. Mal ancak misliyattan olan devredilebilir depolanabilir varlıklar üzerinden olabilir. Fikrî hakları kamu satın alır ve halka karşılıksız dağıtır.
(Devamı var)