Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1155
Ankebut Suresi Tefsiri 26. Ayet
19.02.2022
3034 Okunma, 0 Yorum

ANKEBÛT SÛRESİ - 25. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

فَآمَنَ لَهُ لُوطٌ وَقَالَ إِنِّي مُهَاجِرٌ إِلَى رَبِّي إِنَّهُ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (26)

Lût ona güvendi ve “Kesinlikle ben rabbime göç edenim. Kesinlikle O, O etkindir, hükme varıcıdır.” dedi. (26)

 

فَآمَنَ لَهُ لُوطٌ

Lût ona güvendi.

فَ: Atıf harfidir. Önceki ayette İbrahim Peygamberin söylemesine (قَالَ إِنَّمَا اتَّخَذْتُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْثَانًا مَوَدَّةَ بَيْنِكُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ثُمَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَكْفُرُ بَعْضُكُمْ بِبَعْضٍ وَيَلْعَنُ بَعْضُكُمْ بَعْضًا وَمَأْوَاكُمُ النَّارُ وَمَا لَكُمْ مِنْ نَاصِرِينَ) atfedilmiştir. Sebep sonuç ilişkisi içindir. Yani İbrahim Peyamberin vesenler hakkında söylediği dört cümleyi duyan Lût’un bu sözden dolayı olan durumunu göstermektedir.

آمَنَ: “İman etti” demektir. ءمن kökünden if’âl bâbındandır. ءمن kökü Kuran’da 4.bâb ve if’âl bâbından gelir. 4.bâbda harf-i cersiz, على harf-i ceri ve بِ harf-i ceri ile gelir. İf’âl bâbında harf-i cersiz, لِ harf-i ceri ve بِ harf-i ceri ile gelir.

Fiil

Bâb

H.Cer

Mâna

أَمِنَ

Sülasi Mücerred 4. Bab

 

Birine güvenmek, kötü bir olayın veya durumun gerçekleşmesinden emin olmak

أَمِنَ

Sülasi Mücerred 4. Bab

على

Birine bir şeyi/birini aynen geri almak üzere güvenmek (emanet etmek)

أَمِنَ

Sülasi Mücerred 4. Bab

بِ

Birine bir şeyi mislen geri almak üzere güvenmek

آمَنَ

Sülasi Mezid (Rubai)-İf’al

 

Güven vermek

آمَنَ

Sülasi Mezid (Rubai)-İf’al

لِ

Birinin geçmişine ve o anına güvenmek

آمَنَ

Sülasi Mezid (Rubai)-İf’al

بِ

Birinin o anı dahil geçmişine ve geleceğine güvenmek

لِ: “-e” demektir. İman fiilinin harf-i ceri olarak gelmiştir.

هُ: “O” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. İbrahim’e racidir.

لَهُ: “Ona” demektir.

آمَنَ لَهُ: “Ona güvendi” demektir.

لُوطٌ: “Lût” demektir. Peygamberin özel ismidir.

Tevrat’a göre Terah’ın çocuklarından İbrahim’in kardeşi olan Haran’ın oğludur. Buna göre İbrâhim Lût’un amcasıdır.

آمَنَ لَهُ لُوطٌ: “Lût ona güvendi” demektir. Burada آمَنَ بِهِ لُوطٌ dememiştir. بِ harf-i ceri ile gelen iman güvencesi altına girmeyi ifade eder. Lût orada İbrahim’in güvencesi altına girmemiştir, girememiştir. Çünkü İbrahim o güvenceyi verecek durumda değildir. Topluluk vesenlere ibadet etmekte, vesenler dışında bir güvence sağlanamamaktadır. Bu nedenle آمَنَ بِهِ değil آمَنَ لَهُ denmiştir. İbrahim Peygamber vesenleri kabul etmemekte, vesenlere ibadet etmemekte ancak kendi güvencesini de o toplulukta oluşturamamaktadır. Buna rağmen o toplulukta İbrahim Peygamberin sözlerine güvenen insanlar vardır. Onun doğru sözlü olduğunu, doğru görüşlere sahip olduğunu anlamış ve ona güvenmişlerdir.

قَدْ كَانَتْ لَكُمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ فِي إِبْرَاهِيمَ وَالَّذِينَ مَعَهُ إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَآءُ مِنْكُمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ كَفَرْنَا بِكُمْ وَبَدَا بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةُ وَالْبَغْضَاءُ أَبَدًا حَتَّى تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَحْدَهُ إِلَّا قَوْلَ إِبْرَاهِيمَ لِأَبِيهِ لَأَسْتَغْفِرَنَّ لَكَ وَمَا أَمْلِكُ لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ شَيْءٍ

Sizin için İbrahim ve onunla beraber olanlarda iyi bir örnek vardır. Kavimlerine demişlerdi ki “Kesinlikle biz sizden ve Allah’ın dununda ibadet ettiklerinizden uzak olanlarız, sizi görmezden geldik ve bizimle sizin aranızda ebediyyen siz Allah’a, O’nun birliğine iman edene kadar düşmanlık ve sevmemek başladı.” Yalnızca İbrahim’in babası için “kesinlikle senin için bağışlanma isteyeceğim, sana Allah’tan gelen hiçbir şeye mülküm olmaz” sözü dışında. (Mümtehine 4)

Bu ayetten anlıyoruz ki İbrahim’le beraber olan bir topluluk varmış. Yeğeni olan Lût’un da bu topluluktan olduğu anlaşılmaktadır. Bu topluluk vesenlere ibadet eden kavimlerine karşı düşman olmuşlardır, onları sevmemekte, onların iyiliğini de artık istememektedirler. İbrahim’in babasına duası bile istisna edilmiş ama zaten başka ayetlerden anladığımıza göre kabul edilmemiştir. Tek şart Allah’a tek ilah olarak güvenmeleridir. O duruma gelene kadar artık kendi kavimleri ile düşman haline gelmişlerdir.

 

وَقَالَ

Ve dedi

وَ: Atıf harfidir.

قَالَ: “Söyledi” demektir. Fâili müstetir هُوَ dir. Lût’a racidir. Söyleyen Lût’tur. Kime söylediği hazf edilmiştir. Kavmine söylemesi en muhtemel olandır. İki cümle söylemiştir.

 

إِنِّي مُهَاجِرٌ إِلَى رَبِّي

Kesinlikle ben rabbime göç edenim.

إِنَّ: “Kesinlikle” demektir. Huruf-u müşebbehe bi-l fiildendir. Te’kîd için gelir.

ي: “Ben” demektir. Mensub muttuasıl zamirdir. İnnenin ismidir.

مُهَاجِرٌ: “Göç eden” demektir. Müfâele bâbından ism-i fâildir. Sülasi olarak birinci bâbdan هَجْر mastarı terk etmek demektir. Bir şeyi, bir kimseyi, bir mekânı, bir işi terk edip ondan uzaklaşmak ve onunla her türlü ilişkiyi kesmek manasındadır. هجر kökünden birinci bâbdandır. Müfâele bâbına geldiğinde kökün birinci ve ikinci harfinin arasına bir elif eklenir. Elif etimolojik olarak öküz kelimesinden gelmiştir ve gücü ifade eder. Fiili güçlendirir. Ortaya geldiği için fiili iki taraflı yapar ve fiilde bir müşareket (ortaklık) oluşturur. Türkçede buna işteşlik denir. Örnek olarak “vurdu” fiilinin işteşli hali “vuruştu” fiili, “dövdü” fiilinin işteşli hali “dövüştü” fiilidir. Bunun dışında ortaya geldiği için söylenen sözü uzatarak bitmesini geciktirdiği gibi başlayan fiilin bitmesini uzatır, fiile süreklilik, devamlılık kazandırır. Buna da mutabaat etkisi denir. مُهَاجِرٌ ism-i faildir. Müfâele babındandır. Sülasi gelseydi هَاجِرٌ şeklinde “terk eden” anlamında olurdu. Ancak muhacirlik düz bir terk ediş değildir. Süreklilik arz eder. Bir yeri terk edip başka bir yere gidersiniz ve oraya sürekli olarak yerleşirsiniz. Ayrıldığınız yere kalıcı olarak ya çok uzun bir süre geri dönmezsiniz ya da hiç dönmezsiniz. Bu nedenle “göç etmek” anlamı vardır.

إِلَى: “-e” demektir. Harf-i cerdir. Göç edilenin diğer tarafını gösterir. Yani kendisine göç edilen kimse bu harf-i cerden sonra gelir. Bu harfi cerle gelen muhacere bir yere göç etme demek değildir. Birisine/birilerine göç etme demektir. Bunun sebebi müşareket ve mutabaattır. Yani kalkıp başka bir ülkeye taşınıp orada yaşamak demek değildir. Bu harf-i cer geldiğinde bu harf-i cerden sonra gelen kimse/kimseler sizi barındıran kimselerdir.

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ آوَوْا وَنَصَرُوا أُولَئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا

İman eden ve hicret eden ve Allah’ın yolunda cihad edenler ve barındıran ve yardım edenler, onlar, onlar gerçek müminlerdir. (Enfal 74)

Bu ayette barındıranlar ve yardım edenler kendilerine hicret edilenlerdir.

رَبَّ: “Rab, efendi, yetiştirici, terbiyeci” demektir. ربب kökünden gelmiştir. Burada Allah’ın sıfatı olarak kullanılmıştır.

ي: “Ben” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir.

رَبِّي: “Rabbim” demektir. Aslında buradaki رَبِّ değil رَبَّ dir. Muzafun ileyhi olan ben anlamındaki ي harfinden önce kesre gelmesi gerektiğinden kesreye dönüşmüştür.

رَبَّ + ي رَبِّــي

مُهَاجِرٌ إِلَى رَبِّي: “Rabbime göç eden” demektir.

إِنِّي مُهَاجِرٌ إِلَى رَبِّي: “Kesinlikle ben rabbime göç edenim” demektir. Rabbine göç etmek ne demektir? Bir insan rabbine nasıl göç eder? Lût nasıl göç etmiştir? Kuran’ın tamamını incelediğinizde Lût’un kavminde ayrılıp başka bir yere göç ettiğini, orada yaşadığını ama orada erkek eşcinselliğinin norm haline geldiğini ve sonunda Lût’un oradan ayrıldığını ve orasının helak edildiğini görürüz. Lût aslında daha kötü bir yere gitmiştir. Ama rabbine göç etmiştir. Çünkü rabbi ona görev vermiştir. Rabbine göç etmesi demek rabbinin istediği yere göç etmesidir. Rabbi büyük bir günah içinde olan bir kavme Lût’u gönderip son uyarısını yapmasını istemiştir ve o da bunu yapmıştır. Bu şekilde anlamamıza neden olan ise Lût’un rabbime göç edeceğim (إِنِّي أُهَاجِرُ إِلَى رَبِّي) demeyip rabbime göç edenim (إِنِّي مُهَاجِرٌ إِلَى رَبِّي) demesidir. Muzari fiille değil de ism-i fâille gelmiştir. İsm-i fâil istimrarı gösterir yani süreklilik vardır. Rabbine göç etmesi süreklidir. Bu da görevli olduğunu, rabbi nereye isterse oraya göç edeceğini göstermektedir.

 

إِنَّهُ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Kesinlikle O, O etkindir, hükme varıcıdır.

إِنَّ: “Kesinlikle” demektir. Huruf-u müşebbehe bi-l fiildendir. Te’kîd için gelir.

هُ: “O” demektir. Mensub muttuasıl zamirdir. İnnenin ismidir. رَبِّي (rabbim) ye racidir.

إِنَّهُ: “Kesinlikle O” demektir.

هُوَ: “O” demektir. Mensub muttasıl zamir olan هُ zaten rabbe raci iken tekrar merfu munfasıl zamir olan هُوَ gelmiştir. Bunun sebebi te’kîddir. Muhatabın kafasındaki derin şüpheler nedeniyle bu şekilde kullanılmaktadır.

الْعَزِيزُ: “Üst, üstün, etkin” demektir. Sıfat-ı müşebbehedir. Kökü عزز dir. İkinci bâbdan gelmektedir. Lazım fiildir. Üst olan, üstün olan, etkin olan manasındadır. Sübut ve devam özelliği olan bir sıfattır. Çoğulu أَفْعِلَة kalıbından أَعِزَّة dür.

الْحَكِيمُ: “Hükme varıcı” demektir. Kökü حكم dir. Birinci bâbdan lazım fiilden türeyen sıfat-ı müşebbehedir. Bir işte, bir konuda, bir ihtilafta hükme varan demektir. İçinde karışıklık olan bir şeyin içindeki karışıklıkları gideren, ihtilaflı bir konunun içindeki ihtilafı gideren demektir.

إِنَّهُ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ: “Kesinlikle O, O etkindir, hükme varıcıdır” demektir. Lût rabbinden görevi almıştır, rabbinin istediği yere göç edecektir. Bu cümle ile göçüne karar verenin rabbi olduğunu ve bu kararı rabbinin aziz ve hakîm sıfatı ile aldığını söylemektedir. Aziz olarak almıştır çünkü Allah etkindir, etkilidir. Aziz olanın sözü değerlidir, onun sözüne insanlar isteyerek uyarlar. Hakîm olmasıyla hükme varıcıdır, hükme varmış, Lût’un göç etmesine karar vermiştir. Lût’un ne yapacağı konusunda bir ihtilaf olmuş olabilir. Amcası İbrahim’le ne yapacaklarına karar verememiş olabilirler. İşte Allah Lût’un göç etmesini bu kararsızlık ve ihtilaf içindelerken vermiş ve ihtilafı gidermiştir.

Kuran’da Allah’ın sıfatları genellikle iki sıfatın ardı ardına söylenmesi ile gelir. Başka şekillerde de gelebilir ama en çok bu şekilde gelir. Bu yönüyle aziz ve hakîm sıfatlarını incelediğimizde aşağıdaki sonuçları elde ederiz.

Allah’ın الْحَكِيمُ sıfatının Kuran’da geçiş şekilleri:

Marife geçiş

Sayı

Nekre geçiş

Sayı

الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

29

عَزِيزٌ حَكِيمٌ

19

الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

4

عَلِيمٌ حَكِيمٌ

24

الْحَكِيمُ الْعَلِيمُ

2

حَكِيمٌ عَلِيمٌ

5

الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ

3

حَكِيمٍ خَبِيرٍ

1

 

 

تَوَّابٌ حَكِيمٌ

1

 

 

عَلِيٌّ حَكِيمٌ

2

 

 

حَكِيمٍ حَمِيدٍ

1

 

 

وَاسِعًا حَكِيمًا

1

Geçiş şekillerini incelediğimizde 4 şekilde marife, 8 şekilde nekre geçtiğini görürüz. Marife geçişlerinin dördünün de nekre geçişleri vardır. 4 nekre geçişin marife geçişi yoktur. الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ in tersi olan الْحَكِيمُ الْعَلِيمُ şeklinde ters geçişi de vardır. Bu geçişin nekre geçişleri de vardır. Bunun dışındakilerin ters sırada geçişleri yoktur.

 

Allah’ın الْعَزِيزُ sıfatının Kuran’da geçiş şekilleri:

Marife geçiş

Sayı

Nekre geçiş

Sayı

الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

29

عَزِيزٌ حَكِيمٌ

19

الْقَوِيُّ الْعَزِيزُ

2

قَوِيٌّ عَزِيزٌ

5

الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

1

عَزِيزٌ غَفُورٌ

1

الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ

12

 

 

الْعَزِيزُ الْعَلِيمُ

6

 

 

الْعَزِيزُ الْغَفَّارُ

3

 

 

الْعَزِيزُ الْكَرِيمُ

1

 

 

الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

3

 

 

الْعَزِيزِ الْوَهَّابِ

1

 

 

الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ

1

 

 

 

 

عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ

4

 

 

عَزِيزٍ مُقْتَدِرٍ

1

Burada hiçbir geçişin ters sırada geçişi yoktur. 10 şekilde marife, 5 şekilde nekre olarak geçmektedir. 3 şekilde geçişin nekre geçişi de vardır.

Aziz sıfatı her zaman hakîm sıfatından önce gelmiştir. Buna göre aziz sıfatı hakîm sıfatından daha önemlidir diyebiliriz. Alîm ve hakîm sıfatları ise yer değiştirebilir. Buna göre bu iki sıfat eşit öneme sahiptir diyebiliriz. Kavi sıfatı her zaman aziz sıfatından önce geldiğinden aziz sıfatından daha önemlidir diyebiliriz. Aziz sıfatı her zaman alîm sıfatından önce gelir. Alîm sıfatı da hâkim sıfatıyla eşit öneme sahip olduğundan şu şekilde bir sıralama yapılabilir:

Kavi > Aziz > Alîm = Hakîm

Bu sistemle Allah’ın bütün sıfatları incelenebilir ve önem sırası belirlenebilir. Buna başka bir örnek Rahman ve rahim sıfatları ile verilebilir. Hiçbir ayette rahim rahmandan önce gelmez. Rahman sıfatı rahim sıfatından daha önemlidir diyebiliriz. Rahman sıfatı yalnız Allah’a aittir. Rahim sıfatı ise insanlara ait olabilir.

Bu metodoloji kullanılarak Allah’ın sıfatları önem sırasına göre dizilebilir.

Bu ayette aziz ve hakîm sıfatları marife olarak gelmiştir. Niçin nekre değil de marife gelmiştir? Allah’ın sıfatları marife geldiği zaman ne anlamalıyız, nekre geldiği zaman ne anlamalıyız? Allah’ın sıfatı marife gelmişse o sıfatın gerçekleşmesinin nasıl olduğunu biz kavrayabiliriz, anlayabiliriz, bilebiliriz, nekre gelirse o sıfatın gerçekleşmesinin nasıl olduğunu biz kavrayamayız, bilemeyiz.

Bu ayette Lût Allah’ın aziz ve hakîm olduğunu söylemektedir. Bu sıfatlarının nasıl gerçekleştiğini bilmektedir. Allah ona muhacereyi emretmiş ve bunu aziz ve hakîm sıfatı ile yapmıştır. Muhatabı olan kavmi bunu kabul etmeyeceği için de araya bir zamir de getirmiş ve te’kîdle söylemiştir.

 

Yalova, Teşvikiye

19 Şubat 2022

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Tüm Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1281
Secde Suresi Tefsiri 18. Ayet
26.04.2025 20 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1280
Secde Suresi Tefsiri 17. Ayet
19.04.2025 65 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1279
Secde Suresi Tefsiri 16. Ayet
12.04.2025 83 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1278
Secde Suresi Tefsiri 15. Ayet
5.04.2025 94 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1277
Secde Suresi Tefsiri 14. Ayet
22.03.2025 110 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1276
Secde Suresi Tefsiri 13. Ayet
8.03.2025 137 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1275
Secde Suresi Tefsiri 12. Ayet
1.03.2025 129 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1274
Secde Suresi Tefsiri 11. Ayet
22.02.2025 152 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1273
Secde Suresi Tefsiri 10. Ayet
8.02.2025 199 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1272
Secde Suresi Tefsiri 6-9. Ayetler
1.02.2025 245 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1271
Secde Suresi Tefsiri 5. Ayet
18.01.2025 195 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1270
Secde Suresi Tefsiri 4. Ayet
28.12.2024 307 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 223 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 253 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 259 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 296 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 292 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 321 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 332 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 401 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 397 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 396 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 419 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 379 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 408 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 405 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 377 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 420 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 411 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 485 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 471 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 477 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 589 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 629 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 532 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 591 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 527 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 533 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 540 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 488 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 688 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 594 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 542 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 586 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 578 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 669 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 670 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 701 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 598 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 685 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 651 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 632 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 666 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 755 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 615 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 635 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 660 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 680 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 597 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 630 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 552 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 597 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 600 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 578 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 647 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 724 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 576 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 639 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 664 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 592 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 590 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 784 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 631 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 718 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 1044 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 845 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 586 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 756 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 611 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 572 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 583 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1198
Rum Suresi Tefsiri 10. Ayet
7.01.2023 639 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1387 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1196
Rum Suresi Tefsiri 8. Ayet
17.12.2022 610 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1195
Rum Suresi Tefsiri 6-7. Ayetler
10.12.2022 707 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1194
Rum Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
3.12.2022 739 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1193
Ankebut Suresi Tefsiri 69. Ayet
26.11.2022 655 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1192
Ankebut Suresi Tefsiri 68. Ayet
19.11.2022 693 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1191
Ankebut Suresi Tefsiri 67. Ayet
12.11.2022 1097 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1190
Ankebut Suresi Tefsiri 65-66. Ayetler
5.11.2022 1314 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1189
Ankebut Suresi Tefsiri 64. Ayet
29.10.2022 991 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1188
Ankebut Suresi Tefsiri 63. Ayet
22.10.2022 1039 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1187
Ankebut Suresi Tefsiri 62. Ayet
15.10.2022 1041 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1186
Ankebut Suresi Tefsiri 61. Ayet
8.10.2022 954 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1185
Ankebut Suresi Tefsiri 60. Ayet
1.10.2022 929 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1184
Ankebut Suresi Tefsiri 58-59. Ayetler
24.09.2022 938 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1183
Ankebut Suresi Tefsiri 57. Ayet
17.09.2022 1247 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1182
Ankebut Suresi Tefsiri 56. Ayet
10.09.2022 1359 Okunma


© 2025 - Akevler