Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1279
Secde Suresi Tefsiri 16. Ayet
12.04.2025
214 Okunma, 0 Yorum

SECDE SÛRESİ - 12. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ (16)

Yanları yataklardan uzaklaşır. Rablerine korkar ve ümit eder halde dua ederler ve harcarlar onları rızıklandırdığımızdan. (16)

 

تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ

Yanları yataklardan uzaklaşır.

 

Fiil cümlesi

Mefûlün bih GS

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Muzâfun
ileyh

Muzâf

الْمَضَاجِعِ

عَنْ

هُمْ

جُنُوبُ

تَتَجَافَى

 

تَتَجَافَى: “Uzaklaşır” demektir. جفو kökünden tefâül bâbından üçüncü şahıs dişil tekil merfu muzari malum fiildir. Birinci bâbdan جَفَاء mastarı bir yerde, durması gereken mekânda duramamak manasındadır. Tefâul bâbında mutavaat etkisiyle “alışılmış, yakın ve dost olana karşı yabancılaşmak ve uzaklaşmak” anlamındadır.

جُنُوبُ: “Yanlar” demektir. جنب kökünden gelmiştir. Tekili جَنْب dir. Birinci bâbdan جَنَب mastarı önünde olan birisini yanında kılarak uzaklaşmak manasındadır.

هُمْ: “Onlar” demektir. Eril çoğul mecrur muttasıl zamirdir. Önceki ayetteki الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِهَا خَرُّوا سُجَّدًا وَسَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ ye racidir.

جُنُوبُهُمْ: “Onların yanları” demektir.

عَنِ: “-den” demektir. Mucaveze (uzaklaşma) için gelen bir harf-i cerdir.

الْمَضَاجِعِ: “Yataklar” demektir. Tekili الْمَضْجَعِ dir. Yatak anlamında ism-i mekândır. ضجع kökünden üçüncü bâbdan gelmiştir. Dinlenmek veya uyumak amacıyla bir yere uzanmak yani yatmak manasındaki fiilden “yatma yeri” manasına gelmiş ism-i mekândır.

عَنِ الْمَضَاجِعِ: “Yataklardan” demektir.

تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ: “Yanları yataklardan uzaklaşır” demektir. Bu cümleye genellikle “gece namaz kılma” anlamı verilmektedir. Bu mananın verilmesine engel olan bazı karineler vardır. İlk olarak “onlar yataklardan uzaklaşır” (يَتَجَافَوْنَ عَنِ الْمَضَاجِعِ) denmemiştir. Uzaklaşan yanlarıdır. Bu hakiki mana verilmeye mâni ilk durumdur. İkinci durum “yanları yataklarından uzaklaşır” (تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنْ مَضَاجِعِهِمْ) denmemiştir. “Yanları yataklardan uzaklaşır” denmiştir. Üçüncüsü “onlar yataklarından uzaklaşır” (يَتَجَافَوْنَ عَنْ مَضَاجِعِهِمْ) denmemiştir. Bu üçüncüsü hakiki manada anlaşılacaktır. Bu durumda bile cümlenin içinde salat ve gece geçmediğinden “gece namaz kılarlar” anlamının verilmesi çok zordur.

Burada mecazi anlam vardır. “Onlar rahatlarının peşinde değillerdir, rahatlarına düşkün değillerdir” anlamındadır. Burada ayetlere iman eden topluluğun bir diğer özelliği ifade edilmiştir: “rahat peşinde olmamak, rahatına düşkün olmamak”. Keyiflerinin derdinde değillerdir. Gençken çalışıp biriktireyim, yaşlanınca rahat ederim de demezler. Allah yolunda çalışırlar. Ayetlerin kendilerine söylediklerini uygularlar. Kendi görüşlerini, geçmişten beri gelen adetleri, kuralları, sistemleri ayetlerden üstün tutmazlar. Allah’ın ayetleri için sürekli çalışırlar. Rahatlarının peşinde koşmazlar. Rahatlarını düşünmezler, Allah’ın düzeni için çalışan O’nun kullarıdırlar.

 

يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا

Rablerine korkar ve ümit eder halde dua ederler.

 

Fiil cümlesi

Fâil
Hâl

Mefûlun bih

Fâil
Sahibul
hâl

Fiil

Ma'tûf

Atıf
harfi

Ma'tûfun
aleyh

Muzâfun
ileyh

Muzâf

طَمَعًا

وَ

خَوْفًا

هُمْ

رَبَّ

و

يَدْعُونَ

 

يَدْعُونَ: “Dua ederler” demektir. دعو kökünden birinci bâbdan merfu muzari malum üçüncü şahıs eril çoğul fiildir. Fâili cem vâvıdır (يَدْعُونَ).

Bu bâbdan üç mastar vardır. Üçü de aynı fiille ifade edilir.

  1. دَعْوَة
  2. دُعَاء
  3. دَعْوَى

Bu mastarların üçü de çağırmak anlamındadır. Aradaki fark kalıplarından gelir. Mastarların anlamları kalıplarına bağlı olarak değişir.

دَعْوَة: “Çağırma, çağırış” demektir. فَعْلَةٌ kalıbından gelmektedir. Bu kalıp mastar-ı bina-i merre kalıbıdır. Fiilin bir kere işlendiğini gösterir. İkili ve çoğulu olabilen mastarlar bu şekilde gelir. İki kere işlendiyse دَعْوَتَانِ, üç veya daha fazla işlendiyse دَعْوَات şeklinde gelir.

دُعَاء: “Çağırmak” demektir. فُعَالٌ kalıbından gelmektedir. Mazisi فَعَلَ vezninde olup vücutta meydana gelen bir semptoma, duruma veya vücuttan çıkan bir sese delalet eden fiillerin mastarı فُعَالٌ veya فَعِيلٌ kalıplarından gelir. دُعَاء da دعو kökünden birinci bâbdan mastardır. Birinci bâbdan olduğu için mazisi فَعَلَ veznindedir ve ses ifade eder. Bu nedenle فُعَالٌ vezninden gelmiştir. İkinci ve üçüncü harf arasındaki elif çağırmadaki uzamayı ve mübalağayı ifade eder. Uzun süreli veya tekrarlar içeren çağırma duadır.

دَعْوَى: “Ortak çağrı” demektir. فَعْلَى kalıbından gelmektedir. Sonundaki elif-i maksure fiilin belirli bir zamana delalet etmeden özel bir şekilde işlenmesini, işlenişin bir sürenin sonunda gerçekleştiğini ve şiddetini ifade eder. Hem zaman olarak hem de fiilin işlenişi olarak mübalağa ifade eder. Pek çok kişinin aynı çağrıyı yapması davadır. Bir sürecin sonunda meydana gelen ortak çağrı, ortak görüş anlamına gelir. Günümüzde de “davamız …” şeklinde kullanılmaktadır.

Burada Allah’a yapılan bir çağrı vardır. Bu nedenle “dua etmek” anlamındadır.

رَبَّ: “Rab, efendi, yetiştirici, terbiyeci” demektir. ربب kökünden isimdir.

هُمْ: “Onlar” demektir. Eril çoğul mecrur muttasıl zamirdir. Önceki ayetteki الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِهَا خَرُّوا سُجَّدًا وَسَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ ye racidir.

رَبَّهُمْ: “Onların rabbi” demektir. Allah’tır.

خَوْفًا: “Korkmak” demektir. Zarar verici, eziyet edici veya hoş olmayan bir şeyin kendisine isabet edeceğini hissetmek manasındadır. خوف kökünden dördüncü bâbdan mastardır.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. خَوْفًا e طَمَعًا i atfeder.

طَمَعًا: “Ümit etmek, tamah etmek” demektir. Bir işin gerçekleşmesini can atarak aşırı derecede istemek manasındadır. طمع kökünden dördüncü bâbdan mastardır.

خَوْفًا وَطَمَعًا: “Korkmak ve ümit etmek” demektir. Cem vâvı olan fâilin hâlidir.

يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا: “Rablerine korkar ve ümit eder halde dua ederler” demektir. Burada korkma ve ümit mastar şeklinde gelmiş يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَائِفِينَ وَطَامِعِينَ şeklinde ism-i fâil olarak gelmemiştir. Bunun sebebini anlamak için hâlin çeşitlerine bakalım.

Hâlin çeşitleri

Hâl sâhibu-l hâlin veya sâhibu-l hâlle ilgili başka bir varlığın durumunu açıklar. Buna göre hâl şu şekilde sınıflandırılabilir:

  1. Hâkikiyye (الْحَقِيقِيَّةُ): Doğrudan sâhibu-l hâlin durumunu açıklar.
    1. Mübeyyine (الْمُبَيِّنَةُ): Sâhibu-l hâlin cümlesinin zamanı içinde hâlin bildirdiği durum sâhibu-l hâlde bulunur. İkiye ayrılır:
      1. Müntekile (الْمُنْتَقِلَةُ): Aslolan hâlin müntekil olmasıdır. Yani sahibi için sabit bir şekle delalet etmez. Sabit şekle delalet eden sıfattır. Müntekil hâl sâhibu-l hâlin cümlesi ya da şibh-i fiilinin zamanı içindeki durumunu bildirir.
      2. Müekkide (الْمُئَكِّدَةُ): Hâlin bildirdiği durum aslında sâhibu-l hâlde geçici olan değil, sabit olan bir durumdur. Yani sahibi var oldukça hemen hemen ondan hiç ayrılmayan hâldir. Ancak sâhibu-l hâlin cümlesi ya da şibh-i fiilinin hükmü ile ilgili bir durumu ifade etmek için sanki sadece cümle ya da şibh-i fiilin zamanı ile ilgiliymiş gibi hâl olarak gelmiştir. Te’kîd içindir.
    2. Mukaddere (الْمُقَدَّرَةُ): Sâhibu-l hâlin cümlesinin zamanı içinde hâlin bildirdiği durum sâhibu-l hâlde bulunmaz.
  2. Sebebiyye (السَّبَبِيَّةُ): Sâhibu-l hâlin durumunu açıklamaz. Sâhibu-l hâlle ve cümlenin hükmüyle ilgili başka bir varlığın durumunu açıklar.

Burada hâl mübeyyine müekkidedir. Hâlin bildirdiği durum olan korkma ve ümit onlarda zaten vardır. Sadece dua ettikleri sırada korkuyor ve ümit ediyor değildirler. Korkma ve ümidin onlarda zaten var olan bir hâl olduğunu, dua ettikleri sırada da bu hallerinin devam ettiğini göstermektedir.

Allah’ın ayetlerine iman edenlerin durumu budur. Zaten korku ve ümit içindedirler. Korkarlar, yanlış bir iş yapıp Allah’ın rızasından uzaklaşmaktan korkarlar. Yanlış bir şey yapıp Allah’ın kızmasından korkarlar. Allah’ın hatalarını affedip rızasını kazanıp cennete girme ümidi içindedirler. Bu onların doğal halidir. Mastar şeklinde gelen bu hâl onların bu hâlini te’kîd etmek için gelen hâldir.

Burada Allah’a değil de rablerine dua ederler denmiştir. Bunun sebebi ayetlere iman edenlerin kendilerini ayetlerin onları terbiye etmesiyle sürekli geliştirmiş olmalarıdır.

 

وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ

Ve harcarlar onları rızıklandırdığımızdan.

 

Fiil cümlesi

Atıf
harfi

Fâil

Fiil

Mefûlün bih GS

Mecrur

Cârr

Sıla cümlesi
Fiil cümlesi

İsm-i
mevsûl

Mefûlun bih

Mefûlun bih

Fâil

Fiil

و

يُنْفِقُونَ

هُ

هُمْ

نَا

رَزَقْنَا

مَا

مِنْ

وَ

 

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا cümlesine مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ cümlesini atfetmektedir.

مِنْ: “-den” demektir. Harf-i cerdir.

مَا: Umumi ism-i mevsuldür. Gayr-i akil varlıklar için kullanılır.

رَزَقْنَا: “Rızıklandırdık” demektir. رزق kökünden birinci bâbdan birinci çoğul şahıs mazi malum fiildir. رِزْق “rızık” demektir. Yiyecek ve içeceklerden oluşur. Canlıların biyolojik olarak ihtiyacının olduğu maddelerdir. Giyecekler buna dahil değildir. Bu nedenle hayvanlar ve insanlar için rızık aynı anlamdadır.

وَعَلَى الْمَوْلُودِ لَهُ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ

Onun için veled olunan üzerinedir onların rızkı ve giyeceği marufla. (Bakara 233)

Bu ayette rızık ve giyeceğin ayrı olduğu anlaşılmaktadır.

هُمْ: “Onlar” demektir. Eril çoğul mecrur muttasıl zamirdir. Önceki ayetteki الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِهَا خَرُّوا سُجَّدًا وَسَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ ye racidir.

رَزَقْنَاهُمْ: “Onları rızıklandırdık” demektir.

مَا رَزَقْنَاهُمْ: “Onları rızıklandırdığımız” demektir.

مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ: “Onları rızıklandırdığımızdan” demektir.

يُنْفِقُونَ: “Harcarlar” demektir. نفق kökünden if’âl bâbından üçüncü şahıs eril çoğul merfu muzari malum fiildir. Birinci bâbdan (نَفَقَ - يَنْفُقُ) نَفَاق mastarı bir şeyin veya bir malın gitmesi veya tükenmesi yoluyla tedrici olarak azalması manasındadır. Malın, paranın, yiyeceğin eksilmesi, azalmasıdır. Bu mastar manasından azalan, harcanan mal manasında نَفَقَة “harcama” anlamında isimdir. İf’âl bâbına geçince (يُنْفِقُأَنْفَقَ ) إِنْفَاق mastarı malını, parasını, yiyeceğini azaltmak, harcamak anlamına gelir.

مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ: “Harcarlar onları rızıklandırdığımızdan” demektir. Cümle devriktir. Devrik olmayan cümle يُنْفِقُونَ مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ (Onları rızıklandırdığımızdan harcarlar) şeklindedir. Kuran’da bu şekilde muzari fiil olarak değil de mazi ve emir fiil olarak devrik cümle olmadan gelmiştir. Burada ve bu şekilde geçen başka ayetlerde devrik cümle olarak gelmesiyle vurgu harcamaya değil harcanana yapılmıştır. Kuran Arapçasında cümlenin önemli olan öğesi cümlenin başındadır. Türkçede cümlenin sonundadır. Harcamayı rızıklandırıldıklarından yapmaları önemlidir. “Harcarlar mallarından” (مِنْ أَمْوَالِهِمْ يُنْفِقُونَ) denmemiştir. Kuran’da başka ayetlerde “mallarını harcarlar” (يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ) ifadesi geçmektedir. Kuran’da “mallarından harcarlar” (يُنْفِقُونَ مِنْ أَمْوَالِهِمْ) geçmemektedir. Mallarını harcamak mallarının tamamını harcamak demek değildir. Bir kısmını da tamamını da harcamak anlamına gelir. Çünkü harcama fiili onun azalmasıyla ilgilidir. O halde niçin يُنْفِقُونَ مَا رَزَقْنَاهُمْ (Onları rızıklandırdığımızı harcarlar) denmemiştir? Rızka giyecekler dahil değildir. Yiyecek ve içecektir. Mallarını harcarlar dendiğinde mallarının bir kısmını da tamamını da harcarlar anlamındadır. Aynı şekilde “rızıklandırdığımızı” denseydi rızıklandırıldıklarının bir kısmını da tamamını da harcayabilirlerdi. Oysa rızık yeme içmedir. Tamamını harcayamazlar. Tamamını harcadıklarında aç-susuz kalırlar. Bu nedenle مِنْ ile kendi ihtiyaçları olan rızkı harcamamaları ifade edilmiş olmaktadır.

Önceki ayette ayetlere iman edenleri tanımladıktan sonra bu ayette üç ayrı özellikleri daha anlatılmış olmaktadır. Ayetlere iman bu kadar şartı beraberinde getirir. Günümüzde vesenlere ibadet eden (onlar için çalışan) ve ekseriyete iman eden (güvenen) sonra da ayetlere iman ettiğini iddia edenlerin durumundan oldukça farklıdır.

 

 

Teşvikiye, Yalova

12 Nisan 2025

M. Lütfi Hocaoğlu

 

 

 






Tüm Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1287
Secde Suresi Tefsiri 24. Ayet
28.06.2025 39 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1286
Secde Suresi Tefsiri 23. Ayet
14.06.2025 138 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1285
Secde Suresi Tefsiri 22. Ayet
31.05.2025 138 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1284
Secde Suresi Tefsiri 21. Ayet
24.05.2025 137 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1283
Secde Suresi Tefsiri 20. Ayet
10.05.2025 197 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1282
Secde Suresi Tefsiri 19. Ayet
3.05.2025 176 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1281
Secde Suresi Tefsiri 18. Ayet
26.04.2025 182 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1280
Secde Suresi Tefsiri 17. Ayet
19.04.2025 202 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1279
Secde Suresi Tefsiri 16. Ayet
12.04.2025 214 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1278
Secde Suresi Tefsiri 15. Ayet
5.04.2025 228 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1277
Secde Suresi Tefsiri 14. Ayet
22.03.2025 233 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1276
Secde Suresi Tefsiri 13. Ayet
8.03.2025 264 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1275
Secde Suresi Tefsiri 12. Ayet
1.03.2025 253 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1274
Secde Suresi Tefsiri 11. Ayet
22.02.2025 276 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1273
Secde Suresi Tefsiri 10. Ayet
8.02.2025 334 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1272
Secde Suresi Tefsiri 6-9. Ayetler
1.02.2025 409 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1271
Secde Suresi Tefsiri 5. Ayet
18.01.2025 339 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1270
Secde Suresi Tefsiri 4. Ayet
28.12.2024 439 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 338 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 380 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 370 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 408 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 414 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 452 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 454 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 534 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 516 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 548 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 560 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 523 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 545 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 530 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 502 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 550 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 510 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 536 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 610 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 574 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 598 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 707 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 764 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 646 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 708 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 636 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 649 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 667 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 604 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 816 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 712 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 658 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 708 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 682 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 763 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 821 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 840 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 695 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 771 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 735 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 718 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 740 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 844 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 704 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 728 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 740 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 789 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 675 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 702 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 630 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 638 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 669 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 691 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 650 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 713 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 813 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 649 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 707 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 756 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 672 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 655 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 922 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 710 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 804 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 1195 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 984 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 662 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 848 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 678 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 635 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 655 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1198
Rum Suresi Tefsiri 10. Ayet
7.01.2023 711 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1555 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1196
Rum Suresi Tefsiri 8. Ayet
17.12.2022 671 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1195
Rum Suresi Tefsiri 6-7. Ayetler
10.12.2022 773 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1194
Rum Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
3.12.2022 1240 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1193
Ankebut Suresi Tefsiri 69. Ayet
26.11.2022 1146 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1192
Ankebut Suresi Tefsiri 68. Ayet
19.11.2022 1643 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1191
Ankebut Suresi Tefsiri 67. Ayet
12.11.2022 1175 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1190
Ankebut Suresi Tefsiri 65-66. Ayetler
5.11.2022 1385 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1189
Ankebut Suresi Tefsiri 64. Ayet
29.10.2022 1074 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1188
Ankebut Suresi Tefsiri 63. Ayet
22.10.2022 1128 Okunma


© 2025 - Akevler