Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023
415 Okunma, 0 Yorum

RÛM SÛRESİ - 43. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

فَيَوْمَئِذٍ لَا يَنْفَعُ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَعْذِرَتُهُمْ وَلَا هُمْ يُسْتَعْتَبُونَ (57)

O gün ne zulmedenlere onların mazereti fayda eder ne de onlardan kötülüklerden kurtulup ıslah olması talep edilir. (57)

 

 

Ma'tûf
İsim cümlesi

Atıf harfi

Ma'tûfun aleyh
Fiil cümlesi

Fâ-u
isti’nâfiye

Haber
Fiil cümlesi

Müb-teda

Müekkid

Müekked

Fâil

Mefûlun
bih

Fiil

Olum-suzluk
edatı

Mefûlun fih

Nâib-i
fâil

Fiil

Fâil
Muzâfun
ileyh

Şibh-i
fiil
Muzâf

Muzâfun
ileyh

Muzâf

و

يُسْتَعْتَبُونَ

هُمْ

لَا

وَ

هُمْ

مَعْذِرَةُ

الَّذِينَ ظَلَمُوا

يَنْفَعُ

لَا

إِذٍ

يَوْمَ

فَ

 

فَ: Fâ-u isti’nafiyyedir. Tafsiliyyedir. 55. ayetteki يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ yü tafsil etmektedir. O dönem açıklanmaktadır.

يَوْمَئِذٍ: “O gün” demektir. يَوْمَ nin muzafun ileyhi hazf edildiği zaman sonuna muzafun ileyh olarak إِذٍ getirilir. Sonundaki إِذٍ daha önce söylenmiş bir olaya işaret eder. “O gün”, “o dönem” anlamına gelir. Buradaki إِذٍ 55. ayetteki يَوْمَ nin muzafun ileyhi olan تَقُومُ السَّاعَةُ yü ifade eder. يَوْمَئِذٍ de 55. ayetteki  يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ ye (saatin kıyam ettiği güne) işaret etmektedir.

لَا:”Değil” demektir. Olumsuzluk edatıdır.

يَنْفَعُ: “Fayda eder” demektir. نفع kökünden üçüncü bâbdan üçüncü şahıs eril, tekil merfu muzari malum fiildir.

لَا يَنْفَعُ: “Fayda etmez” demektir.

الَّذِينَ: “Kimseler” demektir. Eril çoğul has ism-i mevsuldür. Sıla cümlesi vardır. Sıla cümlesi içindeki fiilin fâili ya da mef’ûlü (hangisi olduğu aid zamirinden anlaşılır) belirlidir. Aynı zamanda fiilin işleniş şekli de belirlidir. Bu nedenle organize işler bu has ism-i mevsulle ifade edilir.

ظَلَمُوا: “Zulmettiler” demektir. Üçüncü şahıs, eril çoğul, mazi fiildir. “Eziyet ettiler” anlamında değildir, Türkçede eziyet anlamında yanlış olarak kullanılmaktadır.

الظُّلْمُ: وَضْع الشيء في غير موضِعه

Zulüm: Bir şeyi kendi yerinin dışında bir yere koymak. (Lisanu-l A’râb)

ظلم kökünden iki bâbda fiiller gelir. İkinci bâbdan (ظَلَمَ - يَظْلِمُ) zulüm anlamında gelirken dördüncü bâbdan (ظَلِمَ - يَظْلَمُ) ظُلْمَة “karanlık” demektir.

Zulüm birisini, bir şeyi veya kendisini olması gereken gerçek konumda değil başka konumda bulundurmaktır. Bu nedenle birisine haksızlık etmek, birisine hakkını vermemek, suçsuz birisini suçlu konumuna sokmak, Allah’ın yerine Allah’ın kurallarına aykırı kurallar koyan şerikler edinmek zulümdür.

الَّذِينَ ظَلَمُوا: “Zulmedenler” demektir. Zulümde organize olanlardır.

مَعْذِرَةُ: “Özür dileme, mazeret” demektir. عذر kökünden ikinci bâbdan mimli mastardır. Bir şeyin bir kimsenin irade ettiği bir fiili yapmasına engel olması veya irade etmediği bir fiili yaptırması manasındadır. Sonundaki kapalı te kesret ve mübalağa içindir. Sâlim fiildir, muzarisinin orta harfi kesrelidir (يَعْذِرُ) ve bu nedenle مَفْعِل kalıbının mübalağa kalıbı olan مَفْعِلَة kalıbından gelmiştir.

هُمْ: “Onlar” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. الَّذِينَ ظَلَمُوا ya racidir.

مَعْذِرَتُهُمْ: “Onların mazereti” demektir.

يَوْمَئِذٍ لَا يَنْفَعُ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَعْذِرَتُهُمْ: “O gün zulmedenlere onların mazereti fayda etmez” demektir.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. يَوْمَئِذٍ لَا يَنْفَعُ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَعْذِرَتُهُمْ cümlesine لَا هُمْ يُسْتَعْتَبُونَ cümlesini atfetmektedir.

لَا: “Değil” demektir. Olumsuzluk edatıdır.

هُمْ: “Onlar” demektir. Merfu munfasıl zamirdir. الَّذِينَ ظَلَمُوا ya racidir.

يُسْتَعْتَبُونَ: “Onlardan kötülüklerden kurtulup ıslah olması talep edilir” demektir. عتب kökünden istif’âl bâbından üçüncü şahıs eril çoğul merfu muzari meçhul fiildir. İkinci bâbdan عَتْب mastarı birisine yaptığı kötülüklerden kurtulup ıslah olması için fırsat tanımak manasındadır. İstif’âl bâbında (استَعْتَبَ - يَسْتَعْتِبُ) talep etkisi ile gelir. Birisinin yaptığı kötülüklerden kurtulup ıslah olması için fırsat tanınmayı talep etmesi anlamındadır.

العَتَبَةُ: أُسْكُفَّةُ البابِ التي تُوطأُ

Atabe: Üzerine basılan kapının eşiğidir. (Lisanu-l Arab)

كلُّ مِرقاةٍ من الدُّرْجة عتَبة

Basamaktan olan her merdiven Atabe’dir. (Makayisu-l Luga)

Atebe yükselmek için kullanılan basamaktır. İsti’tâb basamakların kullanılarak yükselmenin talep edilmesidir. Bu basamaklar Allah’ın razı olduğu amellerdir.

واسْتَعْتَب فلانٌ إِذا طَلب أَن يُعْتَبَ أَي يُرْضَى والـمُعْتَبُ: الـمُرْضَى. وفي الحديث: لا يَتَمَنَّيَن أَحدُكم الموتَ، إِما مُحْسِناً فلَعَلَّه يَزْداد، وإِمّا مُسِـيئاً فلعله يَسْتَعْتِبُ؛ أَي يرْجِـعُ عن الإِساءة ويَطْلُبُ الرضا. ومنه الحديث: ولا بَعْدَ الموْتِ من مُسْتَعْتَبٍ؛ أَي ليس بعد الموت من اسْتِرْضاءٍ، لأَن الأَعمال بَطَلَتْ، وانْقَضَى زَمانُها، وما بعد الموْت دارُ جزاءٍ لا دارُ عَمَلٍ

Filan isti’tâb etti i’tâb edilmeyi yani razı olunmayı talep ettiği zaman. Mu’teb: razı olunandır. Hadiste: Sizin biriniz ölümü kesinlikle temenni etmesin, eğer muhsinse belki de artacak ve eğer kötü ise belki de isti’tâb edecek; yani kötülüklerinden dönecek ve rızayı talep edecek. Ondan hadis: Ölüm sonrasında hiçbir musta’teb yoktur; yani ölüm sonrasında hiçbir rıza isteme yoktur, amellerin boşa gitmesinden ve zamanı geçtiğinden dolayıdır. Ölümden sonrası ceza yurdudur, amel yurdu değildir. (Lisanu-l Arab)

İsti’tâb yaşarken vardır. Öldükten sonra basamaklardan yukarı çıkma yoktur. Ölümden sonra yükselme yoktur.

لَا هُمْ يُسْتَعْتَبُونَ: “Onlardan kötülüklerden kurtulup ıslah olması talep edilmez” demektir.

يَوْمَئِذٍ لَا يَنْفَعُ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَعْذِرَتُهُمْ وَلَا هُمْ يُسْتَعْتَبُونَ: “O gün ne zulmedenlere onların mazereti fayda eder ne de onlardan kötülüklerden kurtulup ıslah olması talep edilir” demektir.

Bu ayette يَنْفَعُ fiilinin iki kıraati vardır.

Şerh

Kelime

Ravi

Kari

(تَنْفَعُ) بالتاء

يَنفَعُ

متفق عليه

نافع المدني

(تَنْفَعُ) بالتاء

يَنفَعُ

متفق عليه

ابن كثير المكي

(تَنْفَعُ) بالتاء

يَنفَعُ

متفق عليه

أبو عمرو بن العلاء

(تَنْفَعُ) بالتاء

يَنفَعُ

متفق عليه

ابن عامر الدمشقي

(يَنفَعُ) بالياء

يَنفَعُ

متفق عليه

عاصم الكوفي

(يَنفَعُ) بالياء

يَنفَعُ

متفق عليه

حمزة الكوفي

(يَنفَعُ) بالياء

يَنفَعُ

متفق عليه

الكسائي الكوفي

(تَنْفَعُ) بالتاء

يَنفَعُ

متفق عليه

أبو جعفر

(تَنْفَعُ) بالتاء

يَنفَعُ

متفق عليه

يعقوب

(يَنفَعُ) بالياء

يَنفَعُ

متفق عليه

خلف العاشر

يَنْفَعُ geldiği zaman fâil erildir. تَنْفَعُ geldiği zaman fâil dişildir. Ayette fâil مَعْذِرَتُهُمْ dür. Bir kelimenin eril veya dişilliği sekiz şekilde olur. Bunun için öncelikle bir kelimede dişilliği ifade eden müenneslik alametlerinin bilinmesi gerekir.

Müenneslik alametleri (Te’nis alametleri):

Bu alametleri taşıyan kelimeler lafzen müennestir. Bu alametleri taşımayan kelimeler lafzen müzekkerdir.

  1. Ta-i merbuta (ة): Kelimenin aslından olmayıp kelimenin sonunda yazılan ة harfidir. Ta-i te’nis de denir. Örnek: غِشَاوَةٌ , الْحِجَارَةُ
  2. Elif-i maksura (ى): Kelimenin aslından olmayıp kelimenin sonunda yazılan ى harfidir. Kelimenin aslından olmaması lazımdır, yani vav veya ya harfinden dönüşmüş olan kıvrık elifler elif-i maksure değildir. Örnek: كُبْرَى , بُشْرَى , الْأُنْثَى  
  3. Elif-i memdude (اء): Kelimenin aslından olmayıp kelimenin sonunda اء şeklinde yazılan eliftir. Kelimenin aslından olmaması lazımdır. جَزَاءُ kelimesinde elif kalıptandır, hemze de ye den dönüşmedir. Buradaki اء elif-i memdude değildir. Örnek: الْفَحْشَاءِ

Burada fâil olan مَعْذِرَةُ kelimesinin sonunda müenneslik alameti olan ta-i merbuta vardır. Lafzen müennestir. Gerçek bir dişil varlık (hakiki müennes) değildir. Bu lafzi müenneslik nedeniyle fiil dişil de eril de gelebilir. Bu nedenle burada iki kıraat de gelmiştir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir durum mazeret kelimesidir. Özür değil de mazeret kullanılmıştır.

قَالَ إِنْ سَأَلْتُكَ عَنْ شَيْءٍ بَعْدَهَا فَلَا تُصَاحِبْنِي قَدْ بَلَغْتَ مِنْ لَدُنِّي عُذْرًا

“Eğer ondan sonra sana bir şey sorarsam benimle arkadaşlık etme, benim ledünümden bir özre ulaşmış oldun” dedi. (Kehf 76)

Musa Peygamber burada özel bir ilim sahibi şahısla konuşurken artık soru sormayacağını, sorarsa artık beraber hareket etmeyeceğini söylüyor. Kendi tarafından artık beraberliğe engel olan durumun soru sorması olduğunu ifade etmiş oluyor.

Özürde (عُذْر) kesret yoktur. Bir kere veya bir kişi tarafından gerçekleşir. Mazeretin (مَعْذِرَة) ise sonundaki kapalı te (ة) nedeniyle kesret durumu vardır. Bir kişinin veya pek çok kişinin irade ettiği bir fiili yapmasına tekrar tekrar engel olan veya irade etmediği bir fiili tekrar tekrar yaptırmasına sebep olan şeydir.

Bu ayette dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir durum da مَعْذِرَتُهُمْ şeklinde çok kişinin tek mazeretinin olmasıdır. Yani zulmedenlerin mazereti ortaktır. Geçmişten kıyamet yevmine kadar zulmedenler aynı mazereti ileri süreceklerdir.

مَعْذِرَتُهُمْ

Onların tek mazereti

مَعَاذِيرُهُمْ

Onların çok mazeretleri

مَعَاذِيرُهُمْ şeklinde gelseydi zulmedenlerin ayrı ayrı çok sayıda mazeretleri olacaktı. Oysa مَعْذِرَتُهُمْ şeklinde geldiğinden kıyamete kadar zulmedenlerin ortak ve tek bir mazereti olacaktır. Bu da sonundaki ة nin kesret etkisi nedeniyle sürekli tekrarlanan ortak bir mazeret olacaktır.

Bu mazeret “günün şartları” mazeretidir.

Zulüm birisini, bir şeyi veya kendisini olması gereken gerçek konumda değil başka konumda bulundurmaktır. Zulmedenler işte bunu yaparken hep aynı mazerete sığınacaklardır: “Günün şartları böyle, ne yapalım. Ancak böyle yapabiliyoruz.”

“Günümüz düzeninin gerekliliklerini yapmadan olmuyor” diyeceklerdir. Allah’ın izin vermediği amelleri gerçekleştirirken hep bu mazerete sığınacaklardır. Her çağda her dönemde ortak mazeret budur.

Günümüz çoğunluk demokrasisi düzeniydi, biz de günün şartlarına uyarak bu düzenin gerekliliklerini yerine getirdik ve çoğunluğu ele geçirme çabası içinde olduk diyeceklerdir.

Günümüz algı oluşturmayı gerektiriyordu. Biz de günün şartlarına uyarak algı oluşturduk, algı operasyonları yaptık diyeceklerdir.

Günümüz yalan söylemeyi gerektiriyordu. Biz de günün şartlarına uyarak yalanlar söyledik diyeceklerdir.

Günümüz sahte paralar sistemiyle çalışıyordu, dolar olmadan olmuyordu, biz de günün şartlarına uyarak dolarlarımızı çoğaltıp güçlenmeye çalıştık diyeceklerdir.

Günümüzde kripto paralarla iş yapılıyordu, biz de günün şartlarına uyarak kripto paralarla iş yaptık diyeceklerdir.

Günümüzün şartları faizi gerektiriyordu, biz de günün şartlarına uyarak faizle iş yaptık diyeceklerdir.

Günümüzde Avrupa Birliği hakimdi, biz de günün şartlarına uyarak onların peşinden gittik, aile, sağlık, ticaret, tarım ve diğer konularda onların istediği kanunları çıkarttık, onların istediği ne varsa onları yaptık diyeceklerdir.

Günümüzün şartları büyük sermayenin istediği aşıları dayatmayı gerektiriyordu, biz de bu şartlara uyarak onların dediklerini yaptık diyeceklerdir.

Günümüzün şartları Allah’ın ayetlerinde emredilen amelleri yapmamıza engel oluyordu, nehyedilen amelleri de bize yaptırıyordu diyeceklerdir.

Allah bu ortak mazereti kabul etmiyor. Günün şartlarının gerektirdiğini yaptık mazeretinin kıyamet yevminde bir faydası olmayacağını bu ayette açıkça söylüyor. Orada artık geri dönüp de ıslah olma şansı da yoktur. Bu nedenle kendimize dikkat etmek zorundayız. Günün şartları mazeretine sığınarak Allah’ın istemediği amellerin peşinde hayatımızı heba etmemeliyiz.

 

 

Teşvikiye, Yalova

30 Aralık 2023

M. Lütfi Hocaoğlu

 

 






Tüm Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 21 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 60 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 64 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 109 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 111 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 138 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 162 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 198 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 207 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 193 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 221 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 199 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 229 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 222 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 225 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 239 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 228 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 239 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 295 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 306 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 284 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 393 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 426 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 360 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 414 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 350 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 336 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 365 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 311 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 483 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 376 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 413 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 415 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 490 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 491 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 511 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 435 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 507 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 472 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 473 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 492 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 612 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 448 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 479 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 505 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 542 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 462 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 480 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 435 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 437 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 484 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 485 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 482 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 608 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 472 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 531 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 478 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 502 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 650 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 638 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 901 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 724 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 476 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 662 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 459 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 480 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1198
Rum Suresi Tefsiri 10. Ayet
7.01.2023 519 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1097 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1196
Rum Suresi Tefsiri 8. Ayet
17.12.2022 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1195
Rum Suresi Tefsiri 6-7. Ayetler
10.12.2022 595 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1194
Rum Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
3.12.2022 580 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1193
Ankebut Suresi Tefsiri 69. Ayet
26.11.2022 533 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1192
Ankebut Suresi Tefsiri 68. Ayet
19.11.2022 581 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1191
Ankebut Suresi Tefsiri 67. Ayet
12.11.2022 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1190
Ankebut Suresi Tefsiri 65-66. Ayetler
5.11.2022 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1189
Ankebut Suresi Tefsiri 64. Ayet
29.10.2022 543 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1188
Ankebut Suresi Tefsiri 63. Ayet
22.10.2022 567 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1187
Ankebut Suresi Tefsiri 62. Ayet
15.10.2022 590 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1186
Ankebut Suresi Tefsiri 61. Ayet
8.10.2022 822 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1185
Ankebut Suresi Tefsiri 60. Ayet
1.10.2022 782 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1184
Ankebut Suresi Tefsiri 58-59. Ayetler
24.09.2022 833 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1183
Ankebut Suresi Tefsiri 57. Ayet
17.09.2022 1144 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1182
Ankebut Suresi Tefsiri 56. Ayet
10.09.2022 1233 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1181
Ankebut Suresi Tefsiri 54-55. Ayetler
3.09.2022 2086 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1180
Ankebut Suresi Tefsiri 53. Ayet
27.08.2022 2183 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1179
Ankebut Suresi Tefsiri 52. Ayet
20.08.2022 2625 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1178
Ankebut Suresi Tefsiri 51. Ayet
13.08.2022 1772 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1177
Ankebut Suresi Tefsiri 50. Ayet
6.08.2022 2254 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1176
Ankebut Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.07.2022 2741 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1175
Ankebut Suresi Tefsiri 47. Ayet
23.07.2022 2427 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1174
Ankebut Suresi Tefsiri 46. Ayet
16.07.2022 2882 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1173
Ankebut Suresi Tefsiri 45. Ayet
2.07.2022 3157 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1172
Ankebut Suresi Tefsiri 44. Ayet
25.06.2022 8145 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1171
Ankebut Suresi Tefsiri 43. Ayet
18.06.2022 2588 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1170
Ankebut Suresi Tefsiri 42. Ayet
11.06.2022 2712 Okunma


© 2024 - Akevler