Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024
337 Okunma, 0 Yorum

LOKMAN SÛRESİ - 12. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

يَابُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ (17)

Ey oğulcuk, salatı ikame et ve marufu emret ve münkeri nehyet ve sana isabet edene sabret. Kesinlikle bu, işlerde kesin kararlı olmaktandır. (17)

 

 

يَابُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ

Ey oğulcuk, salatı ikame et ve marufu emret ve münkeri nehyet ve sana isabet edene sabret.

 

Cevap cümlesi

Nida cümlesi
Fiil cümlesi

Ma'tûf
Emir fiil cümlesi

Atıf
harfi

Ma'tûf
Emir fiil cümlesi

Atıf
harfi

Ma'tûf
Emir fiil cümlesi

Atıf
harfi

Ma'tûfun aleyh
Emir fiil cümlesi

Mefûlun bih

Fâil

Fiil

Münada

Nida edatı

اصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ

وَ

انْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ

وَ

اُومُرْ بِالْمَعْرُوفِ

وَ

أَقِمِ الصَّلَاةَ

بُنَيَّ

يَا

أَنَا

أُنَادِي

 

يَا: “Ey” demektir. Nida edatıdır. Münâdânın önüne getirilen harflere nidâ harfleri (أَحْرُفُ النِّدَاءِ) denir. Arapçada kullanılan çok sayıda nida harfi olmasına rağmen Kuran’daki tek nida harfi يَا dır. Bir konuşmaya başlamadan önce nidâ harfleri kullanılarak konuşulmak istenen kimseye nida edilen anlamında münâdâ (الْمُنَادَى) denir.

بُنَيَّ: “Oğulcuk” demektir. بنو kökünden gelmiştir. İsm-i tasgirdir (küçültme ismidir). Oğulun tasgiri ile “oğulcuk” anlamındadır. Münadadır (nida edilendir).

ابْن (oğul) kelimesinin aslı بَنَوٌ dür. اِبْنٌ şekline dönüşmüştür. İsm-i tasgir yapılırken kelimenin aslına göre şu şekilde yapılır:

اِبْنٌ (oğul) → بَنَوٌ (kelimenin aslı) → بُنَيْوٌبُنَيٌّ (oğulcuk)

يَابُنَيَّ: “Ey oğulcuk” demektir.

أَقِمِ: “İkame et, doğru uygula” demektir. قوم kökünden if’âl bâbından ikinci tekil şahıs emir fiildir. Birinci bâbdan قَامَ - يَقُومُ şeklinde kalkıp bir hedefe yönelerek dik durmak manasındadır. Lazım fiildir. Birinci bâb if’âl bâbına (أَقَامَيُقِيمُ) tadiye etkisi ile gelir. “Doğrulttu, doğru uyguladı, gerektiği gibi yaptı, yerleşik, süregelen ve etkili hale getirdi” anlamına gelir.

الصَّلَاةَ: “Namaz, toplantı” demektir. صلو kökünden gelmiştir. Tef’îl babından ism-i masdar olarak birisi veya birilerinin yakınında bulunmak ve onunla veya onlarla bir amaç için etkileşimde bulunmak, onu/onları desteklemek manasındadır. Bu mastar manasından yapılan etkileşim manasında صَلَاة ıstılahi olarak “toplantı”, müminler için özel bir isim olarak “namaz” anlamında camid isimdir. Çoğulu صَلَوَات dır.

أَقِمِ الصَّلَاةَ: “Salatı doğru uygula” demektir. “Toplantıyı gerektiği gibi yap, yerleşik, süregelen ve etkili hale getir” demektir. Bir amaç için bir araya gelenlerle beraber, namaz ritüelini de gerçekleştir ve orada alınması gereken kararları doğru şekillerde alın demektir.

Doğru uygulanmayan, gerektiği gibi yapılmayan salatın örneğini Kuran vermiştir.

وَمَا كَانَ صَلَاتُهُمْ عِنْدَ الْبَيْتِ إِلَّا مُكَاءً وَتَصْدِيَةً

Beytin indinde onların salatı yalnızca ıslık çalmak ve alkışlamaktır. (Enfal 35)

Şimdi size bu tür bir salatın örneğini vereceğim.

Toplantının medyadan, sosyal medyadan duyurusu yapılır. Afişler asılır. Üyeler her yerden bayraklarını alarak gelirler. Açılış yapılır. Övgü dolu sözlerle topluluğun lideri anons edilerek sahneye çağrılır. Salonda veya meydandakiler elleri koparcasına alkışlar, ıslıklar çalınır, liderin adı veya soyadı veya her ikisi unvanıyla beraber topluca bağırılır. Lider ellerini kaldırarak salonu veya meydanı selamlar. Islıkların ve çığlıkların şiddeti daha da artar. Konuşurken durakladığı anda alkışlar, ıslıklar, tezahüratlar kopar. Lider, salon veya meydandakileri bir koro haline getirerek söylediklerini tekrarlatır veya söylediklerini alkışlarla onaylatır. Alkışlar ne kadar şiddetli ise, bağırma çağırma ne kadar şiddetli ise o kadar değerlidir. Ne bir fikir tartışılır ne de bir çözüm önerisi getirilir. Sadece sloganlar, alkışlar, ıslıklar, tezahüratlar ve vaatler vardır. Lider eleştirilemez, kararının yanlış olduğu söylenemez, sadece onaylanır.

Lokman oğluna “salatı ikame et” diyerek “doğru uygula, gerektiği gibi yap” demektedir. İlmi metotlarla hakkı ortaya koymak, yanlış görülen hususlara gerekçesi ile itiraz etmek, başkanın hatalarını yüzüne söylemek gerçek salattır. Halife Ömer salatta mihirleri yüksek tutmaları nedeniyle kadınları uyarmak istediğinde bir kadın Ömer’e “Nisa 20. ayette kantarlarca mihirden söz ediyorken sen Allah’ın bize verdiği hakkı nasıl bizden esirgiyorsun?” demiştir. Bu itiraz karşısında Ömer anında geri adım atarak “أصابت امرأة وأخطأ عمر / Kadın isabet etti ve Ömer hata etti” demiştir. Siz bugünün salatlarında (toplantılarında) lidere bu şekilde bir itiraz edin de görelim.

Bireysel olarak salatı ikame etmek salatlara katılmak, salatlarda kendine düşen görevleri yapmak, ilmi metotlarla doğruları ortaya koymak, yanlışlara delilleri ile itiraz etmek şeklindedir. Lider de kendi hatasını ona delilleri ile gösterene teşekkür eder, onu hatadan döndürdüğü için mutlu olur. Günümüz liderlik anlayışına ne kadar da benziyor, değil mi? (!)

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. أَقِمِ الصَّلَاةَ cümlesine اُومُرْ بِالْمَعْرُوفِ cümlesini atfetmektedir.

اُومُرْ: “Emret” demektir. ءمر kökünden ikinci şahıs eril tekil emir malum fiildir. Biz Türkçede emir denince yapılması zorunlu olan komut olarak anlıyoruz. Emir öyle değildir. Emir önceden belirlenmiş talimatları takip ederek amacına ulaşmak için programlı bir şekilde uygulanarak gerçekleştirilmesi gereken görev veya iştir.

بِ: “-ı, -i, -u, -ü” demektir. Harf-i cerdir. Emret fiilinin mef’ûlü bu harf-i cerden sonra gelir.

الْمَعْرُوفِ: “Tanınan, kabul edilen, yadırganmayan” demektir. Zıttı الْمُنْكَرِ dir.

اُومُرْ بِالْمَعْرُوفِ: “Marufu emret” demektir.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. اُومُرْ بِالْمَعْرُوفِ cümlesine انْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ cümlesini atfeder.

انْهَ: “Nehyet” demektir. نهي kökünden ikinci şahıs eril tekil emir malum fiildir. Biz nehiy denince yapılması engellenen fiil olarak anlıyoruz. Nehiy de emir gibi önceden belirlenmiş talimatların programlı bir şekilde uygulanmasıyla bir fiilin gerçekleştirilmesini engellemektir. Nehiy bir fiili yapmayı zorla engellemek değildir. Zorlayıcı, baskıcı bir eylem değildir. Bir fiilin yapılmasını önlemek için belirli mekanizmaların kullanılmasıdır.

عَنِ: “-den” demektir. Harf-i cerdir. Mücaveze (engelleme) anlamında kullanılır. نهي kökünün mef’ûlü yani engellenen bu harf-i cerden sonra gelendir.

الْمُنْكَرِ: “Tanınmayan, kabul edilmeyen, yadırganan” demektir. Dördüncü bâbdan نَكَر mastarı birisini veya bir şeyi kabul etmemek, reddetmek, tahammül edememek, hoşlanmamak, tanımamak, geçerli görmemek, yadırgamak manalarındadır. İf’âl bâbında (أَنْكَرَيُنْكِرُ) tasyir etkisi ile gelir. Birisini, bir şeyi kabul edilmez, reddedilen, tanınmayan, hoşlanılmayan, yadırganan, geçersiz hale getirmek anlamındadır. الْمَعْرُوف un zıttıdır.

انْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ: “Münkeri nehyet” demektir.

مَعْرُوف ve مُنْكَر zıt kavramlardır. Ma’ruf fiiller her zaman yapılması istenen, münker fiiller ise hiçbir zaman yapılması istenmeyen fiillerdir. Haram ve helaller ise belli şartlara bağlı olarak yapılması serbest olan ve olmayan fiillerdir. Maruf ve münker yaratılış gereği bilinebilir. Birisinin bunu yapın, bunu yapmayın demesine gerek yoktur. Yaratılış gereği psikolojik olarak sağlıklı olan herkesin iyi olarak kabul ettiği fiiller maruf fiiller, kötü olarak kabul ettiği fiiller münker fiillerdir. Birisinin gelip de bu fiil iyidir, bu fiil kötüdür demesine de gerek yoktur. Helal ve haram olan fiiller ise belli şartlar altında iyi, belli şartlar altında kötü olan fiillerdir. Kuran’da maruf ve münkerin tanımı yapılmaz. Sadece emredilmesi ve nehyedilmesi istenir. Tanımlanmasına gerek yok. Onların tanımı insanın genetiğine Allah tarafından konulmuştur.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. انْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ cümlesine اصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ cümlesini atfetmektedir.

اصْبِرْ: “Sabret” demektir. İkinci şahıs eril tekil emir malum fiildir. Sabır bir zorluk karşısında dayanıklı olmak demektir. Zorluklara rağmen yaptığı işten veya bulunduğu durumdan vazgeçmeden devam etmek demektir.

عَلَى: “-e, -a” demektir. Harf-i cerdir. Sabredilen durum bu harf-i cerden sonra gelir.

مَا: Umumi ism-i mevsuldür. Sıla cümlesi vardır.

أَصَابَ: “İsabet etti” demektir. İf’âl bâbından صوب kökünden üçüncü şahıs eril tekil mazi malum fiildir. Birinci bâbdan صَابَ - يَصُوبُ şeklinde yüksek bir yerden gelmek, dökülmek, yağmak manasındadır. Birinci bâb if’âl bâbına (أَصَابَيُصِيبُ) tadiye etkisi ile gelir. İsabet etti anlamına gelir. Bu kökten gelen صَيِّب “yağıcı” anlamında sıfat-ı müşebbehedir. Sağanak yağmur için kullanılır. Yine bu kökten gelen صَوَاب ise “doğru” demektir. Istılahi olarak bir işin veya bir şeyin, birisine veya bir şeye yönelerek onda gerektiği gibi gerçekleşmek manasından “doğru” anlamında isimdir.

كَ: “Sen” demektir.

أَصَابَكَ: “Sana isabet etti” demektir.

مَا أَصَابَكَ: “Sana isabet eden” demektir.

اصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ: “Sana isabet edene sabret” demektir.

أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ: “Salatı ikame et ve marufu emret ve münkeri nehyet ve sana isabet edene sabret” demektir.

يَابُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ: “Ey oğulcuk, salatı ikame et ve marufu emret ve münkeri nehyet ve sana isabet edene sabret” demektir.

 

إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

Kesinlikle bu, işlerde kesin kararlı olmaktandır.

 

Mensuh isim cümlesi

Haberi

İsmi

İnne

Mecrur

Cârr

Muzâfun ileyh

Muzâf

الْأُمُورِ

عَزْمِ

مِنْ

ذَلِكَ

إِنَّ

 

إِنَّ: “Kesinlikle” demektir. Huruf-u müşebbehe bi-l fiildendir.

ذَلِكَ: “O” demektir. Uzak ism-i işarettir. İsabet edene sabretmeye işaret etmektedir. Buradaki gibi öncesindeki durumlara işaret ettiği zaman Türkçeye “bu” şeklinde çevirmek daha uygundur.

مِنْ: “-den” demektir. Harf-i cerdir.

عَزْمِ: “Kararlaştırmak, kesin kararlı olmak, kesinleşmek” demektir. Kesin kararlı olarak bir fiili, bir işi yapmayı amaçlamak manasındadır. عزم kökünden ikinci bâbdan mastardır. Bir fiili, bir işi gecikmeden tereddütsüz bir şekilde kesinlikle yapmayı planlamaktır.

الْأُمُورِ: “İşler” demektir. ءمر kökünden الْأَمْرِ nin çoğuludur.

عَزْمِ الْأُمُورِ: “İşlerde kesin kararlı olmak” demektir. Lafzi izafettir. Fiil mef’ûlüne muzaftır.

مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ: “İşlerde kesin kararlı olmaktan” demektir.

إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ: “Kesinlikle bu, işlerde kesin kararlı olmaktandır” demektir. Azim bir işte kesin kararlı olup o işten asla ve asla vazgeçmemektir.

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ

Allah’tan bir rahmet sebebiyle onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın çevrenden dağılırlardı. Onları affet ve onlar için bağışlanma iste ve işte onlara danış. Kesin karar verdiğin zaman Allah’a tevekkül et. Kesinlikle Allah tevekkül edenleri sever. (Ali İmran 159)

Bu ayette başkanın vasıfları anlatılmaktadır. Yumuşak davranışlı olacaktır. Kaba olmayacaktır. Katı kalpli olmayacaktır. Günümüzdeki insanların kafasındaki başkanla uyuşmamaktadır. Günümüzde insanlar başkan değil çoban istemektedirler. Güdülme istemektedirler. Kabadayı başkanları sevmektedirler. Ayetteki başkan çevresine danışmakta ama kararı kendisi vermektedir. Çoğunlukla karar almamaktadır. Kesin kararı verdikten sonra artık o kararından dönmemektedir.

وَلَقَدْ عَهِدْنَا إِلَى آدَمَ مِنْ قَبْلُ فَنَسِيَ وَلَمْ نَجِدْ لَهُ عَزْمًا

Âdem’e önceden ahdetmiştik de o unuttu ve onda hiçbir azim (kesin kararlılık) bulamadık. (Taha 115)

Âdem azim sahibi değildir. Yasak ağaçtan yemeyip sabretmesi gerekirken bunu yapamamıştır.

وَإِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

Eğer sabrederseniz ve ittika ederseniz kesinlikle bu işlerde kesin kararlı olmaktandır. (Ali İmran 186)

وَلَمَنْ صَبَرَ وَغَفَرَ إِنَّ ذَلِكَ لَمِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

Sabreden ve bağışlayan kimse, kesinlikle bu işlerde kesin kararlı olmaktandır. (Şura 43)

فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ

Resullerden kesin kararlılık sahiplerinin sabrettikleri gibi sabret. (Ahkaf 35)

Bu ayetlerden de anlaşıldığı gibi azim sabretmeye dayanır. Kesin kararlı olup zorluklar karşısında sabretmek ve hiçbir şekilde o kararından dönmemek azimdir. Bazı resuller azim sahibi iken bazıları değildir.

Lokman da oğluna ona isabet edenlere sabretmesini söylemektedir. Bu da işlerde kesin kararlı olmaktandır.

Salat ikame edilecek, maruf emredilecek, münker nehyedilecek, isabet edene sabredilecek. İlk üç işi yaparken isabet edenler olacak, sıkıntılar gelecek. İşte bu sıkıntılara sabredilecek. Bu sabır öyle olmalıdır ki azim olsun. Asla hedeften vazgeçilmesin.

Bütün başarılar azimle gelir. Vazgeçmemek, isabet eden sıkıntılara sabrederek hedefe doğru ilerlemek lazımdır. Yapılan bütün keşifler, insanlığa çağ atlattıran işler hep azimle gerçekleşmiştir. Siz Allah yolunda bir işe kalkıştığınızda muhakkak size sıkıntılar isabet edecektir. Azim işte bu sıkıntılara her ne olursa olsun sabretmektir. Bizden istenen de azim sahibi olan resuller gibi sabretmektir.

 

 

Teşvikiye, Yalova

25 Mayıs 2024

M. Lütfi Hocaoğlu

 






Tüm Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1271
Secde Suresi Tefsiri 5. Ayet
18.01.2025 35 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1270
Secde Suresi Tefsiri 4. Ayet
28.12.2024 89 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 96 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 119 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 122 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 161 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 156 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 183 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 208 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 255 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 252 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 239 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 267 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 234 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 266 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 258 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 259 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 282 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 267 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 276 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 337 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 342 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 325 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 437 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 464 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 453 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 396 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 383 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 351 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 531 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 436 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 411 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 454 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 450 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 529 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 545 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 468 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 542 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 512 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 512 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 528 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 649 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 488 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 517 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 544 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 580 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 498 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 518 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 460 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 465 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 510 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 512 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 506 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 552 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 643 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 499 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 556 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 500 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 520 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 675 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 525 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 658 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 927 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 762 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 497 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 686 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 482 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1198
Rum Suresi Tefsiri 10. Ayet
7.01.2023 551 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1155 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1196
Rum Suresi Tefsiri 8. Ayet
17.12.2022 528 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1195
Rum Suresi Tefsiri 6-7. Ayetler
10.12.2022 620 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1194
Rum Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
3.12.2022 617 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1193
Ankebut Suresi Tefsiri 69. Ayet
26.11.2022 556 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1192
Ankebut Suresi Tefsiri 68. Ayet
19.11.2022 601 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1191
Ankebut Suresi Tefsiri 67. Ayet
12.11.2022 592 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1190
Ankebut Suresi Tefsiri 65-66. Ayetler
5.11.2022 542 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1189
Ankebut Suresi Tefsiri 64. Ayet
29.10.2022 565 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1188
Ankebut Suresi Tefsiri 63. Ayet
22.10.2022 944 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1187
Ankebut Suresi Tefsiri 62. Ayet
15.10.2022 939 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1186
Ankebut Suresi Tefsiri 61. Ayet
8.10.2022 850 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1185
Ankebut Suresi Tefsiri 60. Ayet
1.10.2022 806 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1184
Ankebut Suresi Tefsiri 58-59. Ayetler
24.09.2022 864 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1183
Ankebut Suresi Tefsiri 57. Ayet
17.09.2022 1163 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1182
Ankebut Suresi Tefsiri 56. Ayet
10.09.2022 1259 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1181
Ankebut Suresi Tefsiri 54-55. Ayetler
3.09.2022 2145 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1180
Ankebut Suresi Tefsiri 53. Ayet
27.08.2022 2249 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1179
Ankebut Suresi Tefsiri 52. Ayet
20.08.2022 2699 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1178
Ankebut Suresi Tefsiri 51. Ayet
13.08.2022 1836 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1177
Ankebut Suresi Tefsiri 50. Ayet
6.08.2022 2319 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1176
Ankebut Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.07.2022 2817 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1175
Ankebut Suresi Tefsiri 47. Ayet
23.07.2022 2489 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1174
Ankebut Suresi Tefsiri 46. Ayet
16.07.2022 2955 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1173
Ankebut Suresi Tefsiri 45. Ayet
2.07.2022 3224 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1172
Ankebut Suresi Tefsiri 44. Ayet
25.06.2022 8236 Okunma


© 2025 - Akevler