Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023
478 Okunma, 0 Yorum

RÛM SÛRESİ - 17. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ (26)

Ve O’na aittir gökler ve yerde olan şuurlu varlıklar. Hepsi O’na kunut edenlerdir. (26)

 

وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ

Ve O’na aittir gökler ve yerde olan şuurlu varlıklar.

 

İsim cümlesi

Mübteda

Haber

Sıla cümlesi
Fiil cümlesi

İsm-i
mevsûl

Mecrur

Cârr

Mefûlun fih

Fâil

Fiil

Mecrur

Cârr

Ma'tûf

Atıf harfi

Ma'tûfun aleyh

الْأَرْضِ

وَ

السَّمَوَاتِ

فِي

هُوَ

اسْتَقَرَّ

مَنْ

هُ

لِ

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. Önceki ayetteki مِنْ آيَاتِهِ أَنْ تَقُومَ السَّمَاءُ وَالْأَرْضُ بِأَمْرِهِ cümlesine لَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ cümlesini atfetmektedir.

لِ: “İçin, aittir” demektir. Harf-i cerdir.

هُ: “O” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. 17. ayetteki Allah’a racidir.

لَهُ: “O’na aittir” demektir. “Allah’a aittir” demektir.

مَنْ: “Kimse” demektir. Umumi ism-i mevsuldür. Şuurlu varlıklar için kullanılır. Şuurlu varlıklardan her kimse anlamındadır.

فِي: “İçinde” demektir. Harf-i cerdir.

السَّمَوَاتِ: “Gökler” demektir. سمو kökünden çoğul camid isimdir. Tekili سَمَاء dır.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. السَّمَوَاتِ ye الْأَرْضِ yi atfetmektedir.

الْأَرْضِ: “Yer” demektir. ءرض kökünden gelmiştir. Yerleşme için uygun olan “yer” demektir. “Yeryüzü” manasına da gelir.

السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “Gökler ve yer” demektir. İki ayrı varlık değildir. “Kâinat” anlamında terimdir.

فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “Gökler ve yerde” demektir.

مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “Gökler ve yerde olan şuurlu varlıklar” demektir. Burada مَنْ ism-i mevsuldür. Sıla cümlesi harf-i cer ve mecrurdan oluşmaktadır. Hazf edilmiş istikrar veya kevn fiili vardır. Fâili de müstetir هُوَ dir ve sıla cümlesinin aid zamiridir. Böyle harf-i cer ve mecrurlara zarf-ı mustakar denir. مَنْ ism-i mevsulü kullanıldığı için “kainatta her ne şuurlu varlık varsa” anlamındadır.

لَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “O’na aittir gökler ve yerde olan şuurlu varlıklar” demektir.

 

كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ

Hepsi O’na kunut edenlerdir.

 

İsim cümlesi

Haber

Mübteda

Şibh-i
fiil

Mefûlün
bih GS

Muzâfun
ileyh

Muzâf

Mecrur

Cârr

قَانِتُونَ

هُ

لِ

هُمْ

كُلُّ

كُلٌّ: “Hepsi” demektir. Mutlaka izafetle gelir ve her zaman muzaf olur. Muzafun ileyhi nekre gelirse muzafun ileyhinden olan her şeyi kapsar, marife gelirse muzafun ileyhinin tamamı anlamına gelir. كُلُّ كِتَابٍ derseniz “her kitap” anlamına gelir. كُلُّ الْكِتَابِ derseniz “kitabın tamamı” anlamına gelir. كُلُّ nün muzafun ileyhi hazf edilirse yani cümlede söylenmezse كُلٌّ, كُلًّا, كُلٍّ şeklinde tenvinle gelir. Böyle tenvinlere ivaz tenvini denir. Burada da bu şekilde gelmiştir. Bu tenvinin yerine hazf edilen kelimenin takdir edilmesi gerekir.

كُلٌّ

=

كُلُّهُمْ

Burada hazf edilmiş olan هُمْ (onlar) zamiri مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ ye racidir.

لِ: “-e, -a” demektir. قَانِتُونَ nin mef’ûlünün başına bu harf-i cer gelmiştir.

هُ: “O” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. 17. ayetteki Allah’a racidir.

لَهُ: “O’na” demektir.

قَانِتُونَ: “Kunut edenler” demektir.

لَهُ قَانِتُونَ: “O’na kunut edenler” demektir.

كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ: “Hepsi O’na kunut edenlerdir” demektir.

قَانِتُونَ nin kökünün manasını sözlüklerde incelediğiniz zaman şu anlamların verildiğini görürsünüz:

قَنَتَ - يَقْنُتُ + كائن + لـ ِ كائن: يخضع له بإرادة ذاتية مع سكن نفس ورضا وتسليم واطمئنان

Birisi birisine kunut etti-kunut eder: Ona nefsin sükuneti ve rıza ve teslim ve tatmin olarak zati iradesiyle boyun eğer. (KitabuAllah)

وقَنَت اللهَ يَقْنُتُه: أَطاعه

Allah’a kunut etti, O’na kunut eder: O’na itaat eder. (Lisanu-l Arab)

والقُنُوتُ: الخُشُوعُ والإِقرارُ بالعُبودية، والقيامُ بالطاعة التي ليس معها  مَعْصِيَةٌ

Kunut: Kullukla beraber huşu ve ikrardır ve beraberinde isyan etmenin olmadığı itaatla beraber kıyamdır. (Lisanu-l Arab)

وقيل: إِطالةُ القيام

Denilir ki: kıyamı uzatmak. (Lisanu-l Arab)

والمشهورُ في اللغة أَن القُنوتَ  الدعاءُ

Kunutun dua olması lügatte meşhurdur. (Lisanu-l Arab)

القُنوتُ: الإِمساكُ عن الكلام، وقيل: الدعاءُ في الصلاة.

Kunut: Konuşmayı kesmektir ve denilir ki salattaki duadır. (Lisanu-l Arab)

وقَنَتَ له: ذَلَّ. وقَنَتَتِ المرأَةُ لبَعْلها: أَقَرَّتْ  (* أَي سكنت  وانقادت.). والاقْتِناتُ: الانْقِيادُ

Ona kunut etti: zelil oldu. Ve kadın kocasına kunut etti: ikrar etti (Yani sakin oldu ve kurallara uydu). İktinat: kurallara uymak. (Lisanu-l Arab)

(قنت)  القاف والنون والتاء أصلٌ صحيحٌ يدلُّ على طاعةٍ وخيرٍ في دين، لا يعدو هذا الباب. والأصل فيه الطَّاعة، يقال: قَنَتَ يَقْنُتُ قُنوتاً. ثمَّ سمِّي كلُّ استقامةٍ في طريقِ الدِّين قُنُوتاً، وقيل لطُولِ القِيام في الصَّلاةِ قُنُوت، وسمِّي السُّكوتُ في الصَّلاة والإقبالُ عليها قُنوتاً.

(قنت): Kaf ve nun ve Ta sahih kök itaat ve din içindeki hayra delalet eder. Bu bab daha fazla değildir. İçindeki kök itaattir. Denilir ki: Kunut etti, kunut eder, kunut. Sonra din yolundaki her istikamet kunut olarak isimlendirilmiştir. Salattaki kıyamın uzun olması için kunut denilir. Salattaki susma ve onun üzerine yönelme kunut olarak isimlendirilir. (Makayisu-l Luga)

Görüldüğü gibi kunut kelimesine çok değişik anlamlar verilmiştir. Bunların bazıları da Kuran’daki ayetlerin gelişinden üretilmiş anlamlardır. Bu sözlüklerdeki en uygun anlam Makayiu-l Luga’daki “din yolundaki her istikamet” anlamıdır.

Bu gibi durumlarda anlamı net olarak belirlemek için Kuran’daki bütün geçişlerine bakıp etimolojik değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu açıdan dört kök birbirine benzemektedir.

Kök

Harfler

يقن

ن

ق

ي

قني

ي

ن

ق

تقن

ن

ق

ت

قنت

ت

ن

ق

Bu dört kök için de çıktığı ikili kök قن köküdür. İkili kökün başına ve sonuna harfler eklenerek üçlü kökler meydana gelmiştir.

Önce قن kökünün anlamına bakalım. Kökün ilk harfi ق dır. ق harfinin piktografı ufuktaki güneşin resmidir. Işığın toplanmasını, yoğunlaşmasını ifade eder. ن harfi filizlenmiş tohum demektir. İkisi bir arada ışığın yoğunlaşmasıyla tohumun filizlenmesi demektir. Bir konu üzerinde yoğunlaşarak bir ürün veya bir bilgi elde etmek demektir.

يقن: Başa ي gelmiştir. El demektir. Fonksiyonu, çalışmayı ifade eder. Başa geldiği için başlangıcı, sebebi ifade eder. Bir fonksiyonla başlayarak yoğunlaşmak ve bilgi elde etmekten kesin bilgi ile inanmak manasına gelir.

قني: Sona ي gelmiştir. Bu durumda sonuç fonksiyondur. Yoğunlaşarak elde edilen ürünlerin fonksiyon görür hale gelmesidir. Malların çoğalması ile ve bunların fonksiyon görür hale gelmesiyle kişide meydana gelen göz doygunluğunu ifade eder.

تقن: Başa ت gelmiştir. + şeklinde konmuş iki çubuktur. İşareti, hedefi temsil eder. Başa geldiği için sebep hedeftir. Hedefe ulaşmak için yoğunlaşarak ürün elde etmektir. Teknik demektir.

قنت: Sona ت gelmiştir. Bu durumda sonuçta hedefe varılır. Yoğunlaşarak elde edilen bilgi ile hedefe ulaşmaktır. لِ harf-i ceri ile gelen mef’ûl ise bu bilgi ve yönlendirmeyi yapandır. İtaat anlamına bu nedenle yakındır ama anlamı itaat değildir. İtaat zaten Kuran’da var olan bir kelimedir. Kuran’da aynı anlamda iki kelime olmaz. Kunut eden kimse kunut ettiği kimseye dayanan bilgiyle hareket eder ve hedefini gerçekleştirmek için dayanağı budur. Allah’a kunut etmek Allah’ın ayetlerine yoğunlaşarak bilgiler elde etmek ve bu bilgilerle Allah’ın gösterdiği hedefe taviz vermeden ulaşmaya çabalamak demektir.

Şimdi Kuran’da geçen kunut ayetlerini inceleyelim:

قُلْ أَؤُنَبِّئُكُمْ بِخَيْرٍ مِنْ ذَلِكُمْ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَأَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ (15) الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ (16) الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ (17)

“Ondan daha hayırlısını size haber vereyim mi?” de. İttika edenler için orada kalıcılar olarak rablerinin indinde altından nehirler akan cennetler ve temizlenmiş eşler ve Allah’tan bir rıza vardır. Allah, “Rabbimiz kesinlikle biz iman ettik, bizim suçlarımızı bağışla ve bizi ateşin azabından koru” diyen sabreden ve doğru söyleyen ve kunut eden ve seherlerde istiğfar eden kullarını görendir. (Ali İmran 15-17)

Buna göre kunut etmek sabretmek, doğru söylemek, harcamak, istiğfar etmeden farklıdır ama onlarla beraber yapılan bir fiildir. Allah’ın ayetleriyle hedefe ulaşmak için çabalarken bu özelliklerin de beraber olması gereklidir. Allah’ın ayetlerine yoğunlaşarak elde edilen bilgilerle Allah’ın gösterdiği hedefe ulaşmak için sabretmek gereklidir, doğru olmak gereklidir, harcamak gereklidir, seherlerde istiğfar etmek gereklidir.

وَقَالُوا اتَّخَذَ اللَّهُ وَلَدًا سُبْحَانَهُ بَلْ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ

“Allah veled edindi” dediler. O sübhandır. Oysa O’na aittir gökler ve yerde olan. Hepsi O’na kunut ederler. (Bakara 116)

Burada مَا فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ ile şuursuz varlıklar ifade edilmektedir. Şuursuz varlıklar Allah’ın ayetlerine dayanan bilgilerle yüklüdürler ve Allah’ın gösterdiği hedefe doğru ilerlerler. Bu nedenle Allah’ın veledinin olduğu iddiasını ifade eden cümleden sonra gelmiştir. Allah’ın velede ihtiyacı yoktur. Zaten kainattaki her şuursuz varlık O’nun istediği hedefe doğru ilerlemektedir.

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ

Allah’ın bazısını bazısına tafdil etmesinden dolayı ve mallarından harcamalarından dolayı adamlar kadınların üzerine yöneticilerdir. Saliha (uyumlu) kadınlar kunut edenler, Allah’ın korumasından dolayı gaybı koruyanlardır. (Nisa 34)

Bu ayette de saliha kadınların iki vasfı ifade edilmiştir. Birincisi kunut etmeleridir. İkincisi gaybı korumaları yani namuslu olmalarıdır. Kadınlar da kunut etmelidir. Onlar da erkeklerden farklı değildir. Allah’ın ayetlerine yoğunlaşarak elde ettikleri bilgi ile Allah’ın gösterdiği hedefe ulaşmaya çabalamalıdırlar.

يَانِسَاءَ النَّبِيِّ مَنْ يَأْتِ مِنْكُنَّ بِفَاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ يُضَاعَفْ لَهَا الْعَذَابُ ضِعْفَيْنِ وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا (30) وَمَنْ يَقْنُتْ مِنْكُنَّ لِلَّهِ وَرَسُولِهِ وَتَعْمَلْ صَالِحًا نُؤْتِهَا أَجْرَهَا مَرَّتَيْنِ وَأَعْتَدْنَا لَهَا رِزْقًا كَرِيمًا (31)

Ey nebinin kadınları sizden kim mübeyyine fahişe getirirse onun için azab iki kat katlanır ve o Allah’a kolaydır ve sizden kim Allah ve resulüne kunut eder ve salih amel ederse ona ecrini iki kere veririz ve onun için cömert bir rızık hazırlarız. (Ahzab 30-31)

Salih amel ve kunut farklıdır ama birbiriyle ilişkilidir. Allah’ın ayetlerine dayanarak hedefe yönelip salih amel yapan nebi hanımlarına iki defa ecir verilecektir.

عَسَى رَبُّهُ إِنْ طَلَّقَكُنَّ أَنْ يُبْدِلَهُ أَزْوَاجًا خَيْرًا مِنْكُنَّ مُسْلِمَاتٍ مُؤْمِنَاتٍ قَانِتَاتٍ تَائِبَاتٍ عَابِدَاتٍ سَائِحَاتٍ ثَيِّبَاتٍ وَأَبْكَارًا

Belki rabbi, eğer sizi boşarsa, onun için sizden hayırlı müslim, mümin, kunut eden, tevbe eden, kulluk eden, seyahat eden, dul ve bekar eşleri değiştirir. (Tahrim 5)

Burada da nebi hanımlarının olması gereken vasıfları söyleniyor ve bu vasıflara sahip olmayanları nebinin boşayabileceği ve onların yerine bu vasıflara sahip olan eşler verileceği söyleniyor. Kunut etme de nebi hanımlarının beklenen vasıflarından biridir.

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Müslim erkekler ve müslim kadınlar ve mümin erkekler ve mümin kadınlar ve kunut eden erkekler ve kunut eden kadınlar ve doğru söyleyen erkekler ve doğru söyleyen kadınlar ve sabreden erkekler ve sabreden kadınlar ve huşu eden erkekler ve huşu eden kadınlar ve tasdik eden erkekler ve tasdik eden kadınlar ve oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar ve ferclerini koruyan erkekler ve koruyan kadınlar ve Allah’ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar, Allah onlar için bir mağfiret ve büyük bir ecir hazırladı. (Ahzab 35)

Bu ayette kunut edenin mümin, müslim, sadık, sabreden, huşu eden, tasdik eden, oruç tutan, ferclerini koruyan, Allah’ı çok zikredenden farklı olduğu onlara atıf yapılmasından anlaşılmaktadır.

أَمَّنْ هُوَ قَانِتٌ آنَاءَ اللَّيْلِ سَاجِدًا وَقَائِمًا يَحْذَرُ الْآخِرَةَ وَيَرْجُو رَحْمَةَ رَبِّهِ

Yoksa kunut eden, gecenin anlarında secde eden ve ahiretten sakınıp rabbinin rahmetini umarak kıyam eden kimse mi? (Zümer 9)

Kunut etmek de secde etmek de kıyam etmek de aynı kişinin sıfatı olarak gelmektedir. Birbirlerinden farklı sıfatlardır ama birbirleriyle ilişkilidirler.

وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَةَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (11) وَمَرْيَمَ ابْنَةَ عِمْرَانَ الَّتِي أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَنَفَخْنَا فِيهِ مِنْ رُوحِنَا وَصَدَّقَتْ بِكَلِمَاتِ رَبِّهَا وَكُتُبِهِ وَكَانَتْ مِنَ الْقَانِتِينَ (12)

Allah iman edenler için “Rabbim, benim için senin indinde cennette bir ev bina et ve Firavun ve amelinden beni kurtar ve zalimler kavminden beni kurtar” demiş olan Firavunun karısını ve fercini koruyup da onun içine ruhumuzdan üflediğimiz, rabbinin kelimelerini ve kitaplarını tasdik eden ve kunut edenlerden olan İmran kızı Meryem’i örnek verdi. (Tahrim 11-12)

Burada iki örnekten Firavun’un karısı kunut edenlerden değil, Meryem ise kunut edenlerdendir. Firavunun karısı Allah yolunda hedefe ulaşmak için bir amel yapacak durumda değildir. Sistem baskındır, zulüm hakimdir ve tek başına bir kadın olarak bir güce sahip değildir. Meryem ise Zekeriya’nın himayesinde yetişmiştir. Çok iyi tanınan saygın bir kimsedir. Bu nedenle burada İmran kızı diye vasıfla gelmiştir. Aileden gelen bir itibara sahiptir ve Allah yolunda hedefe ulaşacak imkânlara sahiptir. Kunut edebilir ki etmiştir de.

وَإِذْ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ يَامَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَاكِ وَطَهَّرَكِ وَاصْطَفَاكِ عَلَى نِسَاءِ الْعَالَمِينَ (42) يَامَرْيَمُ اقْنُتِي لِرَبِّكِ وَاسْجُدِي وَارْكَعِي مَعَ الرَّاكِعِينَ (43)

Melekler “Ey Meryem, kesinlikle Allah seni seçti ve seni temizledi ve seni alemlerin kadınlarının üzerine seçti. Ey Meryem, Rabbine kunut et ve secde et ve rüku edenlerle beraber rüku et” demişti. Ali İmran 42-43

Burada da Meryem’e secde ve rüku emrinden önce rabbine kunut etme emri verilmiştir. Rabbinin ayetlerine yoğunlaşıp onlardan elde ettiği bilgilerle hedefe ulaşmak için çaba göstermesi emredilmektedir.

Rum suresinin bu ayetinde ise gökler ve yerde bulunan şuurlu varlıklar Allah’a kunut etmektedirler. Eğer gökler ve yerde bulunan şuurlu varlıklara yeryüzünde bulunan insanlar dahilse tüm insanların kunut etmesi gerekir ki bunun olmadığını biliyoruz. Ancak مَنْ umumi is-i mevsuldür ve herkesi kapsar. Ancak kunut etme herkesi kapsayamayacağına göre مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ da herkesi kapsamamaktadır. Bu durumda bir terimdir. Semavat ve arzda olan şuurlu varlıkların hepsi istisnasız kunut ettiğine göre onlar melekler ve ruhlardır. Allah’ın gösterdiği hedefe doğru tereddütsüz ilerleyen varlıklardır.

إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا وَلَمْ يَكُ مِنَ الْمُشْرِكِينَ

Kesinlikle İbrahim Allah’a kunut eden, hanif bir ümmetti ve müşriklerden hiç olmadı. (Nahl 120)

İbrahim Peygamber Allah’ın doğa kanunu ayetlerinden elde ettiği bilgilerle Allah’ın gösterdiği hedefleri gerçekleştirmek için çabalamıştır. Ümmet olması mecazi mürseldir. Bir ümmetin imamıdır yani önderidir. Ümmet onunla başlamıştır. Günümüzdeki büyük inançların önderi İbrahim Peygamberdir. Ümmetliğinin iki sıfatı kunut etmesi ve hanif olmasıdır. Ümmetinin imamı olması kunut etmesiyledir. Hanif demek hakka uyumlu ve hakka yatkın demektir.

İbrahim Peygamber kunut eden ve hanif bir önderdi. Allah’a dayanan bilgiler dışında hiçbir bilgiye itibar etmeden ve hakka dayalı olarak hedefine doğru ilerliyordu. Topluluğun, çevresinin, kavminin yanlışları onu hiç etkilemiyordu. Onlarla en ufak bir uyum göstermiyordu ve dışlanıyordu. Günümüzde de durum budur. Allah çoğunluğun sizi Allah yolundan saptıracağını söyler ama nafile. Herkes çoğunluk demokrasisi içinde çözümler arar. İşte bunu yapanlar kunut etmeyenlerdir. İbrahim Peygamber ise vesenlerin içinde büyümüştür, babası vesenlerden birinin başıdır, algı oluşturmalar rutindir ama İbrahim Peygamber onların hiç birisine itibar etmemiştir. Onlara azıcık bir meyil bile gösterseydi kunut eden ve hanif bir önder olmazdı.

حَافِظُوا عَلَى الصَّلَوَاتِ وَالصَّلَاةِ الْوُسْطَى وَقُومُوا لِلَّهِ قَانِتِينَ

Salatları koruyun ve orta salatı da. Allah’a kunut edenler olarak kıyam edin. (Bakara 138)

Burada kıyam etme demek namazda ayakta durmak demek değildir. Kıyam bir şeyi gerçekleştirmenin ilk adımıdır. Bir fiili yapmak için harekete geçmek demektir. Burada Allah’a kunut edenler olarak kıyam edin denmektedir. Bir işe başlamak için harekete geçin ama bunu kunut edenler olarak yapın. Allah’ın ayetlerine dayalı bilgiler üzerinde yoğunlaşarak hedefinize doğru ilerleyin denmektedir. Başka bilgilere, başka yönlendirmelere kapılmadan referansınız Allah olsun ve onunla hedefinize doğru ilerleyin denmektedir. Oysa günümüzde kunut kavramı neredeyse yoktur. İnsanlar kunuttan uzaktırlar. Beş vakit namazlarını kılarlar, haccı, umreyi su yolu yaparlar, zekât verdiklerini sanarak sadaka verirler, oruçlarını tutarlar ama kunut etmezler. Oysa bu ayette salatı koruma emrinden sonra Allah’a kunut edenler olarak kıyam edin diyor. Salatlarda kararlar alınacak ve bu kararlar Allah’ın ayetlerinden elde edilen bilgiler üzerine yoğunlaşarak uygulamaya geçilecektir. Ayetler çok açık bir şekilde çoğunluğa uyma diyor, çoğunluk Allah’ın yolundan saptırır diyor ama çevrenin etkileri, günün şartları içinde çoğunluğun oyunu alıp merkezden Allah’ın istediklerini yapacaklarını düşünüyorlar. İşte bu kunut etmemektir. Kunut eden başka yan yollara sapmaz. Kunut eden asla taviz vermez. Allah’ın ayetlerine aykırı en küçük bir kural koymaz, uygulama yapmaz. İbrahim Peygamber gibi, Muhammed Peygamber gibi doğru ne ise, emredilen ne ise onu uygular. Şirk sistemi içinde yönetime geçeyim, sonra düzeltirim demez. En küçük tavizde bile kunuttan uzaklaşılmış olur. Ama maalesef İslam’ı temsil ettiği izlenimi veren o büyük liderler (!) bile kunuttan çok uzaktadırlar. Kunut olmadan başarı olmaz. Tavizler de kunuttan uzaklaştırır. Kunuttan uzaklaşınca şirk sistemi içinde algı oluşturma yarışı başlar. Sisteme adapte olarak vesen haline gelen topluluk farkında olmadan bu sistem içinde Allah yolundan çok çok uzakta mücadele etmeye başlar. Bu mücadelesini de hak olarak lanse etmeye başlar. Büyük cihad zanneder. Karşı tarafı kötüleyerek ona oy verecek olanları vazgeçirme derdine düşer. Karşı tarafa hakaret etmeyi bile cihad zanneder. Artık referans noktası Allah’ın ayetleri değil çoğunluktur. Alnı secdeden kalkmadığı halde dalalet içindedir. Yaptığı işlerin, koymak istediği kuralların Allah’ın ayetlerine uygun olup olmadığıyla ilgilenmez, çoğunlukta nasıl algı oluşturacağıyla ilgilenir. Kendisinin iyi olduğuna, diğerlerinin kötü olduğuna kendini de inandırarak boş mücadele içinde hayatını sürdürür. Uzun süre galip gelse de bu sistem içinde bir gün mutlaka elenecektir ve kunuttan çok uzak olduğu için ömrünü verdiği mücadele sadece mevcut sistemi beslemekten öteye gitmeyen boş bir mücadele olarak kalacaktır. Çoğunluk sistemi içindeki fırkaların içinde çalışmayı geç, hiç değilse kötünün iyisi gelsin diye bir gün bile olsa onlardan birini desteklemek taviz vermektir, kunuttan uzaklaşmaktır.

 

 

Teşvikiye, Yalova

01 Nisan 2023

M. Lütfi Hocaoğlu

 

 






Tüm Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1269
Secde Suresi Tefsiri 3. Ayet
14.12.2024 21 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1268
Secde Suresi Tefsiri 1-2. Ayetler
7.12.2024 60 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1267
Lokman Suresi Tefsiri 34. Ayet
30.11.2024 64 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 109 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 111 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 138 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 162 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 198 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 207 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 193 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 221 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 198 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 228 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 222 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 224 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 238 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 227 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 239 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 294 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 305 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 284 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 393 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 425 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 360 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 413 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 349 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 335 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 365 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 311 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 482 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 399 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 375 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 412 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 414 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 490 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 491 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 510 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 434 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 507 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 472 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 472 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 491 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 611 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 447 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 479 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 541 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 462 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 479 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 435 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 436 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 483 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 484 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 482 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 525 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 607 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 471 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 530 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 478 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 501 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 650 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 638 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 900 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 723 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 475 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 661 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 458 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 479 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1198
Rum Suresi Tefsiri 10. Ayet
7.01.2023 519 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1096 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1196
Rum Suresi Tefsiri 8. Ayet
17.12.2022 504 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1195
Rum Suresi Tefsiri 6-7. Ayetler
10.12.2022 594 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1194
Rum Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
3.12.2022 580 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1193
Ankebut Suresi Tefsiri 69. Ayet
26.11.2022 532 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1192
Ankebut Suresi Tefsiri 68. Ayet
19.11.2022 581 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1191
Ankebut Suresi Tefsiri 67. Ayet
12.11.2022 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1190
Ankebut Suresi Tefsiri 65-66. Ayetler
5.11.2022 526 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1189
Ankebut Suresi Tefsiri 64. Ayet
29.10.2022 543 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1188
Ankebut Suresi Tefsiri 63. Ayet
22.10.2022 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1187
Ankebut Suresi Tefsiri 62. Ayet
15.10.2022 589 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1186
Ankebut Suresi Tefsiri 61. Ayet
8.10.2022 822 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1185
Ankebut Suresi Tefsiri 60. Ayet
1.10.2022 782 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1184
Ankebut Suresi Tefsiri 58-59. Ayetler
24.09.2022 833 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1183
Ankebut Suresi Tefsiri 57. Ayet
17.09.2022 1144 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1182
Ankebut Suresi Tefsiri 56. Ayet
10.09.2022 1233 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1181
Ankebut Suresi Tefsiri 54-55. Ayetler
3.09.2022 2085 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1180
Ankebut Suresi Tefsiri 53. Ayet
27.08.2022 2182 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1179
Ankebut Suresi Tefsiri 52. Ayet
20.08.2022 2625 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1178
Ankebut Suresi Tefsiri 51. Ayet
13.08.2022 1771 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1177
Ankebut Suresi Tefsiri 50. Ayet
6.08.2022 2253 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1176
Ankebut Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.07.2022 2741 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1175
Ankebut Suresi Tefsiri 47. Ayet
23.07.2022 2427 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1174
Ankebut Suresi Tefsiri 46. Ayet
16.07.2022 2882 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1173
Ankebut Suresi Tefsiri 45. Ayet
2.07.2022 3155 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1172
Ankebut Suresi Tefsiri 44. Ayet
25.06.2022 8144 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1171
Ankebut Suresi Tefsiri 43. Ayet
18.06.2022 2587 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1170
Ankebut Suresi Tefsiri 42. Ayet
11.06.2022 2711 Okunma


© 2024 - Akevler