Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023
506 Okunma, 0 Yorum

RÛM SÛRESİ - 18. Hafta

 

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

وَهُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ وَهُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ وَلَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَى فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (27)

Ve O, yaratmayı başlatan sonra onu iade edendir - O O’na sıradandır - ve O’na aittir gökler ve yerde olan en üstün örnek ve O etkindir, hükme varıcıdır. (27)

 

وَهُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ

Ve O, yaratmayı başlatan sonra onu iade edendir.

 

İsim cümlesi

Haber

Mübteda

Sıla cümlesi

İsm-i
mevsûl

Ma'tûf
Fiil cümlesi

Atıf
harfi

Ma'tûfun aleyh
Fiil cümlesi

Fâil

Mefûlun
bih

Fiil

Mefûlun
bih

Fâil

Fiil

هُوَ

هُ

يُعِيدُ

ثُمَّ

الْخَلْقَ

هُوَ

يَبْدَأُ

الَّذِي

هُوَ

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. Önceki ayetteki لَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ cümlesine هُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ cümlesini atfetmektedir.

هُوَ: “O” demektir. Merfu munfasıl zamirdir. 17. ayetteki Allah’a racidir.

الَّذِي: “Kimseler” demektir. Eril tekil has ism-i mevsuldür.

يَبْدَأُ: “Başlatır” demektir. بدء kökündendir. Üçüncü bâbdan üçüncü şahıs tekil muzari merfu malum fiildir. Bu kökten fiil üçüncü bâb ve if’âl bâbından olmak üzere iki bâbdan gelir. Bu fiilde mutlaka bir mastar mef’ûl vardır. Bazen mahzuf olur (söylenmez), bazen zahir olur (söylenir) ama her zaman vardır. O mastarla olan fiile başlamak anlamındadır. Ancak ilk defa başlamayı ifade etmez, daha önce yapılmış bir fiilin tekrar başlatılmasını ifade eder. Halk’a başlamak demek yaratmaya başlamak demektir. Ancak ilk defa halk’a başlamak değildir. İade ile kullanılırsa başlatılan fiilin bittikten sonra tekrar yeniden başlatılacağını ifade eder. Bir fiilin daha önce hiç yapılmadan ilk defa başlatılmasını ifade eden بدع köküyle yakın akrabalığı vardır.

بدع ilk başlangıçken بدء sonraki başlangıçlardır.

Kuran’da hem üçüncü bâbdan hem de if’âl bâbından gelen بدء kökünden olan bu fiil üçüncü bâbdan if’âl babına geçince sayruret ifade eder. Fâilin fiili başlattığı halde olmasını ifade eder.

إِنَّهُ هُوَ يُبْدِئُ وَيُعِيدُ

Kesinlikle O, O başlatır ve iade eder. (Buruc 13)

أَوَلَمْ يَرَوْا كَيْفَ يُبْدِئُ اللَّهُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ

Allah’ın yaratmayı nasıl başlattığını sonra onu iade ettiğini hiç görmediler mi? (Ankebut 19)

Bu ayetlerde if’âl bâbından gelmiştir. Sayruret ifade etmektedir.

الْخَلْقَ: “Yaratmak” demektir. Mastardır. يَبْدَأُ fiilinin mef’ûlüdür. Var olan başka bir şeyden, şeylerden yeni bir şey üretmek manasındadır.

يَبْدَأُ الْخَلْقَ: “Yaratmayı başlatır” demektir.

ثُمَّ: “Sonra” demektir. Atıf harfidir. Cümleleri birbirine atfeder. Burada يَبْدَأُ الْخَلْقَ cümlesine يُعِيدُهُ cümlesini atfetmiştir. Bu atıf harfi ma’tûfun aleyhle ma’tûf arasında oluşun sırasını gösterir, buna “tertip” denir. Önce ma’tufun aleyh, sonra ma’tûf gelir. Bu nedenle sümme ile yapılan atıfta ma’tûf ile ma’tûfun aleyh yer değiştiremez. Zamansal olarak peşi sıra oluşu göstermez, arada belirli bir zaman geçmiştir. Bu nedenle “takip etkisi yoktur”. Bu arada boşluk olmasına “terahi” (تَرَاخِي) denir. İş yapmada ma’tûfun aleyh ile ma’tûf arasındaki boşluğun belirli bir süresi yoktur, duruma göre bu süre değişir. Kısa bir süre olabileceği gibi uzun bir süre de olabilir.

يُعِيدُ: “İade eder, geri döndürür” demektir. Birinci bâbdan عَادَ - يَعُودُ şeklinde daha önceden ayrıldığı yere geri dönmek, başlangıçtaki durumuna dönmek manasındadır. Lazım fiildir. Birinci bâb if’âl bâbına (أَعادَيُعِيدُ) tadiye etkisi ile gelir. Geri döndürmek, iade etmek anlamına gelir.

هُ: “O” demektir. Mensub muttasıl zamirdir. الْخَلْقَ ya racidir.

يُعِيدُهُ: “Onu iade eder” demektir. Fâili müstetir (gizli) هُوَ dir. Allah’a racidir. “Yaratmayı ilk haline döndürür” demektir. Yaratmayı başlatır ve sonra ilk haline döndürür.

يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ da bir şeyi, birini yaratma ifadesi geçmemektedir. Bu durumda şunu sorabiliriz: buradaki الْخَلْقَ neyi ifade ediyor? Başında harf-i tarifle (ال) gelen bir mastardır. Bu harf-i tarif ya özel bir yaratılışı ifade eder ya da tüm yaratılışları ifade eder. يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ daki الْخَلْقَ nın hangi yaratılışı ifade ettiği öncesi ve sonrasından anlaşılmalıdır. Bütün geçtiği ayetlerde de bu şekilde değerlendirilmelidir.

يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ: “Yaratmayı başlatır sonra onu iade eder” demektir.

بدء köküyle gelen hem sülasi hem de if’âl bâbında mef’ûl “yaratma” olduğu zaman muhakkak iade ile beraber gelir. خَلْق (halk) değişik malzemeler kullanarak yeni bir şey üretmek iken إِعَادَة (iade) ise üretilen şeyin yine üretildiği malzemelere dönmesidir.

الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ: “Yaratmayı başlatan sonra onu iade eden” demektir.

هُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ: “O, yaratmayı başlatan sonra onu iade edendir” demektir.

 

وَهُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ

O O’na sıradandır.

 

Parantez cümlesi
İsim cümlesi

Haber

Mübteda

Vâv-u
itiraziye

Mefûlün bih GS

Şibh-i
fiil

Mecrur

Cârr

هُ

عَلَى

أَهْوَنُ

هُوَ

وَ

وَ: İtiraziyye vâvıdır (parantez vâvı). Bu cümle de parantez cümlesidir. Öncesi ile sonrası arasına girmiş ve bir açıklama yapmaktadır.

هُوَ: “O” demektir. Merfu munfasıl zamirdir. بَدْءُ الْخَلْقِ ثُمَّ إِعَادَتُهُ (Yaratmayı başlatması sonra onu iade etmesi) ne racidir. Bazı zamirler öncesindeki söylenen cümlenin mastarına raci olur. Mastarın sonunda ة veya başka bir dişillik alameti varsa lafzen dişil olduğu için هِيَ ve هَا dişil zamirleri raci olurken sonunda ة veya başka bir dişillik alameti yoksa lafzen eril olduğu için هُوَ ve هُ zamirleri raci olur. Burada birbirine atfedilmiş iki zamir vardır. İlki lafzen eril olduğu için (بَدْءُ) ikincisi lafzen dişil olduğu halde (إِعَادَةُ) ilkiyle uyumlu bir şekilde هُوَ zamiri raci olmuştur.

أَهْوَنُ: “Daha sıradan, daha önemsiz” anlamındadır. هون kökünden birinci bâbdan ism-i tafdildir.

ه harfi protosinaitik dilde ayakta durmuş iki kolunu yukarı kaldırmış bir adamdır. Bu nedenle ه burada görünürlüğü ifade eder. ن filizlenmiş tohum demektir. Neslin devamından sürekliliği ifade eder. İkisi bir arada هن sürekli görünen, her yerde her zaman görülen anlamında “sıradanlık”, “önemsizlik” demektir. Ortaya gelen و çadırın kancası demektir. Çadırı sabitler, emniyete alır, yere bağlar. Bağ kurmak, sabitlemek demektir. Ortada olduğu için süreçle ilgilidir. و harfi ortada olduğu zaman birinci ve üçüncü harften meydana gelen ikili kökün arasında sürekli bir bağ kurar ve sürekli hale getirir. Sıradanlık kısa bir dönemi değil, bir süreci ifade etmektedir. هون sıradanlık hali, önemsizlik hali demektir.

عَلَى: “Üzerine” demektir. Harf-i cerdir. Burada أَهْوَنُ nün mef’ûlünün önüne gelmiş harf-i cerdir. Tafdil için gelmemiştir. هون kökünde kimin için sıradan ve önemsiz ise onun öncesinde عَلَى harf-i ceri gelir.

هِ: “O” demektir. 17. ayetteki Allah’a racidir.

عَلَيْهِ: “O’nun üzerine” demektir.

أَهْوَنُ عَلَيْهِ: “O’na daha sıradan” demektir.

هُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ: “O O’na sıradandır” demektir. Aslında anlam “o O’na daha sıradandır” şeklindedir. Burada sorulması gereken soru şudur: Allah’a “daha sıradan” ne demektir? Allah için sıradan olmayan bir iş mi vardır? Her şey Allah için zaten kolay değil midir? Beklediğimiz هُوَ الْأَهْوَنُ عَلَيْهِ (O O’na en sıradandır) şeklinde gelmesidir. Ancak asıl bu durumda Allah için bu en sıradan, en önemsiz olurdu ve daha önemli ve sıradan olmayan işler de olurdu. Bu nedenle en sıradan değil daha sıradan kullanılmıştır. Bunun sebebi hangi işi düşünürsek düşünelim bu Allah’a göre daha sıradan olacaktır. Her iş birbirine göre daha sıradan olacağı için her iş Allah için sıradan olacaktır.

Buna benzer bir cümle namazda ve ezandaki اللهُ أَكْبَرُ (Allahu ekber) ifadesidir ki “Allah daha büyüktür” demektir. Kuran’da hiçbir yerde bu ifade geçmemektedir. Beklenen اللهُ هُوَ الْأَكْبَرُ şeklinde “Allah en büyüktür” manasında kullanılmasıdır. Bunun da sebebi Allah’ın büyüklüğünün marife değil nekre olmasıdır. Yani bizim anlamlandırabileceğimiz bir büyüklük değildir. Her neyi düşünürsek düşünelim Allah ondan daha büyüktür. Bu nedenle “Allah daha büyüktür” şeklinde kullanılmaktadır. Ancak Türkçeye çeviri yaparken “Allah büyüktür” şeklinde çevirmek doğrudur. Aynı şekil هُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ ifadesi için de “o O’na sıradandır” şeklinde “daha” kullanılmadan çevrilmesi doğru olandır.

أَوَلَمْ يَرَوْا كَيْفَ يُبْدِئُ اللَّهُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ

Allah’ın yaratmayı nasıl başlattığını sonra onu geri döndürdüğünü hiç görmediler mi? Kesinlikle o Allah’a kolaydır. (Ankebut 19)

Ankebut suresinde Allah’ın yaratmayı başlatması sonra iade etmesi için “Allah’a kolaydır” denmektedir. Allah için bu hem sıradan hem de kolaydır. Her sıradan kolaydır ama her kolay sıradan değildir.

هون kökü Kuran’da 26 kere geçmektedir. 2 kere fiil, 5 kere mastar, 14 kere ism-i fâil, 1 kere ism-i mef’ûl, 3 kere sıfat-ı müşebbehe, 1 kere de sadece bu ayette olmak üzere ism-i tafdil olarak geçmektedir.

فَأَمَّا الْإِنْسَانُ إِذَا مَا ابْتَلَاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَنَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ (15) وَأَمَّا إِذَا مَا ابْتَلَاهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَهَانَنِ (16)

İnsana gelince, rabbi onu sınadığında ona ikram eder ve onu nimetlendirir de “rabbim bana ikram etti” der. Onu sınadığında ona rızkını kısar da “rabbim beni önemsizleştirdi” der. (Fecr 15-16)

وَمَنْ يُهِنِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ مُكْرِمٍ

Allah kimi önemsizleştirirse onun için hiçbir ikram eden yoktur. (Hac 18)

Önem verilen kimseye ikram edilir, nimet verilir. Bu nedenle bu iki ayette ikram edilmemeye karşıt olarak önemsizlik kullanılmıştır. Bu iki ayette de sülasi bâb değil, if’âl bâbından geldiği için “önemsizleştirme” anlamındadır.

وَلَقَدْ نَجَّيْنَا بَنِي إِسْرَائِيلَ مِنَ الْعَذَابِ الْمُهِينِ (30) مِنْ فِرْعَوْنَ إِنَّهُ كَانَ عَالِيًا مِنَ الْمُسْرِفِينَ (31)

İsrailoğullarını önemsizleştiren azabdan, Firavun’dan kurtarmıştık. Kesinlikle o müsriflerden bir üstünlük kurandı. (Duhan 30-31)

Bu ayetlerde azabın sıfatı önemsizleştiren, sıradanlaştırandır. İsrailoğulları Firavun tarafından sıradanlaştırılmış, önemsizleştirilmişti. Mısır’da saygı görmüyorlardı. Saygı görmemek de topluluk içinde bir sosyal azaptır.

وَإِذَا عَلِمَ مِنْ آيَاتِنَا شَيْئًا اتَّخَذَهَا هُزُوًا أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُهِينٌ مِنْ وَرَائِهِمْ جَهَنَّمُ

Ayetlerimizden bir şey bildiğinde onları alay edinir. Onlar, onlar için önemsizleştiren azap vardır ve onların arkasından cehennem vardır. (Casiye 9-10)

Ayetleri alay edinenler dünya hayatında önemsizleşecekler, sıradanlaşacaklardır. Ahirette de cehennem vardır. İkisi ayrı ayrı gelmiştir. Bu nedenle buradaki önemsizleştiren azap cehennemde değil dünyadadır. Ayetlerle alay edenler sonunda çevrelerinin ilgisini kaybedecekler, önemsiz ve sıradan hale geleceklerdir. Ahirette de onlara cehennem azabı gelecektir.

فَلَمَّا قَضَيْنَا عَلَيْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَى مَوْتِهِ إِلَّا دَابَّةُ الْأَرْضِ تَأْكُلُ مِنْسَأَتَهُ فَلَمَّا خَرَّ تَبَيَّنَتِ الْجِنُّ أَنْ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ الْغَيْبَ مَا لَبِثُوا فِي الْعَذَابِ الْمُهِينِ

Onun üzerine ölümü kaza ettiğimizde onlara ölümünü yalnızca onun büyük asasını yiyen yerin dabbesi delalet etti. Düşünce cinlere, gaybı bilselerdi sıradanlaştıran azapta kalmayacakları beyan oldu. (Sebe 14)

Süleyman Peygamberin emrindeki cinlerin sıradanlaştırılma azabı içinde olduklarını bu ayetten anlıyoruz.

وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُهِينٌ

İnsanlardan ilimsizce Allah’ın yolundan saptırmak için ve onu (Allah’ın yolunu) alay edinmek için sözün eğlencesini satın alan vardır. Onlar için önemsizleştiren azap vardır. (Lokman 6)

Sıradanlaştıran azaba uğrayacak olanlardan bir grup da bu ayette anlatılmaktadır.

Günümüzde bir siyasetçinin veya bir sanatçının gündemden düşmesi onlar için sıradanlaştıran, önemsizleştiren azap olur. Her siyasetçi veya sanatçı için bu söylenemez ama genellikle böyledir. Sürekli gündemde olmak isteyen, sürekli olarak insanların çevresinde dolaştığı, herkese el sallayan, gülücükler saçan, gittiği yerde yer yerinden oynayan, el üstünde tutulan bu kimseler bir anda kimsenin onlarla ilgilenmediği sıradan insanlar haline gelince bu azaba duçar olurlar. Zaten günümüzde siyaset budur. Lider salona girer, herkes çılgınca alkışlar. Herkese el sallar. Sonra her yerde her zaman söylediği şeyleri tekrar eder. Onu dinleyenler sanki ilk defa duyuyor gibi, sanki bir çözüm getiriyor gibi coşkuya kapılıp alkışlarlar, tezahürat yaparlar. Salona girerken, salondan çıkarken yanında o kadar büyük bir kalabalıkla hareket eder ki yanına yaklaşmak bile çok zordur. Sürekli gezerler. Onlar için çalışmak her yerde boy göstermek, vaatlerde bulunmak, karşı tarafı eleştirmek, diğerlerini kötülemektir. Onları alkışlayanlar, peşlerinde koşanlar için aslında ne söyledikleri önemli değildir, önemli olan taraf oldukları lider olmalarıdır. Karşı tarafın liderinin de ne söylediğinin önemi yoktur, önemli olan karşı tarafın lideri olmasıdır. Bu nedenle onun söyledikleri yanlış, icraatları hatalıdır. Ne zaman o karşı tarafla ittifak yaparlar, o zaman o kötü lider bir anda iyi lider olur. Gün gelir, zaman geçer ve liderlikten düşer. Belki de partisi o kadar az oy alır ki çok geri planlara düşer. İşte o ilginin azaldığı ve artık insanların kendisinin çevresinde olmadığı zaman sıradanlaştıran azap (الْعَذَابُ الْمُهِينُ) onun için gelmiştir. Böyle azap kıyamet yevminde de gelecektir. Dünya hayatında ilgi odağı olan insanların bazıları orada o kadar kötü durumda olacaklardır ki kimse onların yanında bile olmak istemeyecektir. Heykelleri yapılan insanlar orada önemsiz bir varlık haline geleceklerdir.

وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا

Rahman’ın kulları yerde sıradan bir şekilde yürüyenler ve cahillerle muhatap olduklarında “selam” diyenlerdir. (Furkan 63)

Bu ayette Rahman’ın kulları ifadesi geçmektedir. Biz kul deyince herkesi Allah’ın kulu olarak anlarız. Oysa Allah’ın kulları, Rahman’ın kulları demek O’nun dini yani düzeninin gelmesi, gelmişse korunması için çalışan kimseler demektir. Rahman’ın kulları yani Allah’ın dini için çalışanlar yerde sıradanlıkla yürürler. Yanlarında kalabalıklarla dolaşmazlar. İnsanlar onları diğer insanlardan ayıramazlar. Görünüşte sıradandırlar ama aslında akillerdir. Akil oldukları için cahillerle tartışmazlar. Cahiller ilmi metotları anlamazlar, onlar boş laflarla ve algılarla hareket ederler. Çoğunluk demokrasisi işte tam bu boş vaatlere ve algılara dayanır. Rahman’ın kulları bu çoğunluk demokrasisi içinde rol almazlar. Yolda yürürken sade bir vatandaş gibidirler, sıradan görünürler. Sıradan görünmek onlar için azap değildir. Sıradan görünme azabı çoğunluk demokrasisinin aktörleri içindir. Kalabalıkları isterler, çevrelerinde çok kimse olsun isterler, mitinglerde hangisinin çok katılımcısı olduğu konusunda yarış içindedirler. Çok oy alıp gündemde olmak onlar için son derece önemlidir. Rahman’ın kulunun tanımı bu ayette gayet açıkken yerde sıradan bir insan gibi yürümeyen yani Rahman’ın kulu olmayanların niçin peşine takılıyorsunuz? Niçin kurtuluşun onlardan geleceğini sanıyorsunuz?

 

وَلَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَى فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ

Ve O’na aittir gökler ve yerde olan en üstün örnek.

 

İsim cümlesi

Mübteda

Haber

Hâl

Sahibul hâl

Mecrur

Cârr

Mefûlun fih

Şibh-i
fiil

Sıfat

Mevsûf

Mecrur

Cârr

Ma'tûf

Atıf
harfi

Ma'tûfun
aleyh

الْأَرْضِ

وَ

السَّمَوَاتِ

فِي

مُسْتَقِرًّا

الْأَعْلَى

الْمَثَلُ

هُ

لِ

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. هُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ cümlesine لَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَى فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ cümlesini atfetmektedir.

لِ: “İçin, aittir” demektir. Harf-i cerdir.

هُ: “O” demektir. Mecrur muttasıl zamirdir. 17. ayetteki Allah’a racidir.

لَهُ: “O’na aittir” demektir.

الْمَثَلُ: “Örnek” demektir. مثل kökünden gelmiştir. Birinci bâbdan مُثُول mastarı bir şeye, bir kimseye şekil, ölçü veya değer olarak benzemesi, tam olarak aynısı olmaması manasındadır. Bu manadan gelerek مَثَل kendisine benzeyen manasında “örnek” anlamında isimdir. Erildir. Çoğulu الْأَمْثَال dir.

الْأَعْلَى: “En üstün” anlamındadır. الْمَثَلُ nün sıfatıdır. علو kökünden birinci bâbdan gelmiştir. Üstün olmak manasındaki fiilden “daha üstün, en üstün” manasına gelmiş ism-i tafdildir. Merfu düzenli eril çoğulu أَعْلَوْنَ dir. Dişili عُلْيَا dır. Bu kelimenin dişilinde de دُنْيَا kelimesi gibi vav harfi ye harfine dönüşmüştür. Düzensiz dişil çoğulu عُلَا dır.

الْمَثَلُ الْأَعْلَى: “En üstün örnek” demektir.

فِي: “İçinde” demektir. Harf-i cerdir.

السَّمَوَاتِ: “Gökler” demektir.

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. السَّمَوَاتِ ye الْأَرْضِ yi atfetmektedir.

الْأَرْضِ: “Yer” demektir.

السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “Gökler ve yer” demektir. Kâinat anlamında terimdir.

فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “Gökler ve yerde” demektir.

الْمَثَلُ الْأَعْلَى فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “Gökler ve yerde olan en üstün örnek” demektir.

لَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَى فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ: “O’na aittir gökler ve yerde olan en üstün örnek” demektir.

Burada الْمَثَلُ الْأَعْلَى (en üstün örnek) denmektedir. الْأَمْثَالُ الْأَعَالِي (en üstün örnekler) ve مَثَلٌ ْأَعْلَى (daha üstün bir örnek) denmemiştir. الْمَثَلُ الْأَعْلَى (en üstün örnek) şeklinde gelince örnek bir tane olmaktadır ve marife olduğu için belirlidir. Marifeliği harf-i tarifledir. Bu en üstün örnek gökler ve yerdedir yani üç boyutlu uzaydadır. Bu örnekteki (الْمَثَلُ) harf-i tarif ahd içindir ve هُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ deki هُوَ nin raci olduğu بَدْءُ الْخَلْقِ ثُمَّ إِعَادَتُهُ (Yaratmayı başlatması ve onu iade etmesi) dir. Kâinattaki en üstün örnek budur. Buradaki başlatılan yaratma (الْخَلْقَ) kâinattaki en üstün örnek olduğuna göre kâinatın yaratılmasının başlatılması ve iade edilmesidir.

لِلَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ مَثَلُ السَّوْءِ وَلِلَّهِ الْمَثَلُ الْأَعْلَى وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Ahirete iman etmeyenler için kötünün örneği vardır ve Allah için en üstün örnek vardır ve O azizdir, hakîmdir. (Nahl 60)

Ahirete iman etmeyenler denmiştir. Allah’a iman etmeyenler denmemektedir. Allah’ın yarattığını kabul etmektedirler ama yaratmayı iade etmesini kabul etmeyerek ahirete iman etmemektedirler. Bu nedenle bu ayette de الْمَثَلُ الْأَعْلَى şeklinde ifade edilmiştir.

Örnek varsa örnek olunan da vardır. Burada örnek yaratmanın başlatılıp iade edilmesidir. Bu durumda şu sorulur. Bu örnek neyin örneğidir. Cennet ve cehennem de bizim bulunduğumuz evren gibi evrendirler. Bizim evrenimizin yaratılmasının başlanması ve iade edilmesi cennet ve cehennem evrenlerinin yaratılmasının başlatılıp iade edilmesine örnektir. Onlarında evrenimiz gibi yaratılmasının başlatılması ve iade edilmesi vardır. Onlardan sonra da başka evrenler yaratılmaya başlanılacak ve iade edileceklerdir. Bu şekilde devam edecektir. Bu nedenle bu örnek en üstün örnektir. Evrenlerin yaratılmasından daha üstün bir örnek yoktur. Evrenleri yaratmak Allah için sıradandır. Yani istediği kadar evreni yaratabilir ve O’nun için sıradan bir iştir.

 

وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Ve O etkindir, hükme varıcıdır.

 

İsim cümlesi

Haber

Haber

Mübteda

الْحَكِيمُ

الْعَزِيزُ

هُوَ

وَ: “Ve” demektir. Atıf harfidir. لَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَى فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ cümlesine هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ cümlesini atfetmektedir.

هُوَ: “O” demektir. Merfu munfasıl zamirdir. 17. ayetteki Allah’a racidir.

الْعَزِيزُ: “Üst, üstün, etkin” demektir. Sıfat-ı müşebbehedir. Kökü عزز dir. İkinci bâbdan gelmektedir. Lazım fiildir. Üst olan, üstün olan, etkin olan manasındadır. Sübut ve devam özelliği olan bir sıfattır. Çoğulu أَفْعِلَة kalıbından أَعِزَّة dür.

الْحَكِيمُ: “Hükme varıcı” demektir. Kökü حكم dir. Birinci bâbdan lazım fiilden türeyen sıfat-ı müşebbehedir. Bir işte, bir konuda, bir ihtilafta hükme varan demektir. İçinde karışıklık olan bir şeyin içindeki karışıklıkları gideren, ihtilaflı bir konunun içindeki ihtilafı gideren demektir.

هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ: “O etkindir, hükme varıcıdır” demektir. Bu ayette aziz ve hakîm sıfatları marife olarak gelmiştir. Allah’ın sıfatı marife gelmişse o sıfatın gerçekleşmesinin nasıl olduğunu biz kavrayabiliriz, anlayabiliriz, bilebiliriz, nekre gelirse o sıfatın gerçekleşmesinin nasıl olduğunu biz kavrayamayız, bilemeyiz. Bu ayette Allah’ın aziz ve hakîm sıfatlarının nasıl gerçekleştiği bilinmektedir.

Allah aziz sıfatıyla en üstün örneğin sahibidir. Yaratmayı başlatır ve iade eder. Her iş O’na sıradandır. Yaratmayı başlatıp iade etmesi de sıradandır. O azizdir yani üstündür. Kimse onun bu örneğine sahip değildir. Kimse yaratmayı başlatıp iade edemez. Hakîm sıfatıyla yaratmayı iade eder ve hüküm verir. Yaratmayı iade ettiği şuurlu varlıklar hakkında hükme varır ve ahiret hayatlarının nasıl olacağını belirler. Cennet ve cehennemi de yaratmayı başlatır ve iade eder ve onlardan sonra ne olacağının hükmüne de O varır. Çünkü O azizdir, hakîmdir.

 

Teşvikiye, Yalova

08 Nisan 2023

M. Lütfi Hocaoğlu

 

 






Tüm Seminerler
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1266
Lokman Suresi Tefsiri 33. Ayet
16.11.2024 23 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1265
Lokman Suresi Tefsiri 32. Ayet
9.11.2024 66 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1264
Lokman Suresi Tefsiri 31. Ayet
26.10.2024 98 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1263
Lokman Suresi Tefsiri 30. Ayet
12.10.2024 131 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1262
Lokman Suresi Tefsiri 29. Ayet
5.10.2024 147 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1261
Lokman Suresi Tefsiri 28. Ayet
7.09.2024 176 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1260
Lokman Suresi Tefsiri 27. Ayet
31.08.2024 168 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1259
Lokman Suresi Tefsiri 25-26. Ayetler
24.08.2024 185 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1258
Lokman Suresi Tefsiri 24. Ayet
17.08.2024 168 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1257
Lokman Suresi Tefsiri 23. Ayet
3.08.2024 195 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1256
Lokman Suresi Tefsiri 22. Ayet
27.07.2024 192 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1255
Lokman Suresi Tefsiri 21. Ayet
20.07.2024 189 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1254
Lokman Suresi Tefsiri 20. Ayet
13.07.2024 204 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1253
Lokman Suresi Tefsiri 19. Ayet
29.06.2024 197 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1252
Lokman Suresi Tefsiri 18. Ayet
22.06.2024 210 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1251
Lokman Suresi Tefsiri 17. Ayet
25.05.2024 264 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1250
Lokman Suresi Tefsiri 16. Ayet
18.05.2024 274 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1249
Lokman Suresi Tefsiri 15. Ayet
11.05.2024 255 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1248
Lokman Suresi Tefsiri 14. Ayet
20.04.2024 348 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1247
Lokman Suresi Tefsiri 13. Ayet
13.04.2024 394 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1246
Lokman Suresi Tefsiri 12. Ayet
6.04.2024 327 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1245
Lokman Suresi Tefsiri 11. Ayet
30.03.2024 378 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1244
Lokman Suresi Tefsiri 10. Ayet
16.03.2024 321 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1243
Lokman Suresi Tefsiri 8-9. Ayetler
9.03.2024 304 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1242
Lokman Suresi Tefsiri 7. Ayet
24.02.2024 333 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1241
Lokman Suresi Tefsiri 6. Ayet
17.02.2024 283 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1240
Lokman Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
10.02.2024 443 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1239
Rum Suresi Tefsiri 60. Ayet
27.01.2024 368 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1238
Rum Suresi Tefsiri 59. Ayet
20.01.2024 347 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1237
Rum Suresi Tefsiri 58. Ayet
6.01.2024 378 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1236
Rum Suresi Tefsiri 57. Ayet
30.12.2023 383 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1235
Rum Suresi Tefsiri 56. Ayet
16.12.2023 457 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1234
Rum Suresi Tefsiri 55. Ayet
25.11.2023 461 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1233
Rum Suresi Tefsiri 54. Ayet
11.11.2023 483 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1232
Rum Suresi Tefsiri 53. Ayet
4.11.2023 407 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1231
Rum Suresi Tefsiri 51-52. Ayetler
21.10.2023 478 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1230
Rum Suresi Tefsiri 50. Ayet
14.10.2023 440 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1229
Rum Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.09.2023 441 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1228
Rum Suresi Tefsiri 47. Ayet
16.09.2023 463 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1227
Rum Suresi Tefsiri 46. Ayet
9.09.2023 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1226
Rum Suresi Tefsiri 44-45. Ayetler
2.09.2023 416 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1225
Rum Suresi Tefsiri 43. Ayet
19.08.2023 438 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1224
Rum Suresi Tefsiri 42. Ayet
12.08.2023 473 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1223
Rum Suresi Tefsiri 41. Ayet
5.08.2023 503 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1222
Rum Suresi Tefsiri 40. Ayet
29.07.2023 428 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1221
Rum Suresi Tefsiri 39. Ayet
22.07.2023 444 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1220
Rum Suresi Tefsiri 38. Ayet
15.07.2023 408 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1219
Rum Suresi Tefsiri 37. Ayet
17.06.2023 406 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1218
Rum Suresi Tefsiri 36. Ayet
3.06.2023 457 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1217
Rum Suresi Tefsiri 35. Ayet
27.05.2023 454 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1216
Rum Suresi Tefsiri 33-34. Ayetler
20.05.2023 458 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1215
Rum Suresi Tefsiri 31-32. Ayetler
13.05.2023 501 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1214
Rum Suresi Tefsiri 30. Ayet
6.05.2023 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1213
Rum Suresi Tefsiri 29. Ayet
29.04.2023 447 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1212
Rum Suresi Tefsiri 28. Ayet
15.04.2023 500 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1211
Rum Suresi Tefsiri 27. Ayet
8.04.2023 506 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1210
Rum Suresi Tefsiri 26. Ayet
1.04.2023 456 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1209
Rum Suresi Tefsiri 25. Ayet
25.03.2023 477 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1208
Rum Suresi Tefsiri 24. Ayet
18.03.2023 627 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1207
Rum Suresi Tefsiri 23. Ayet
11.03.2023 475 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1206
Rum Suresi Tefsiri 22. Ayet
4.03.2023 607 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1205
Rum Suresi Tefsiri 21. Ayet
25.02.2023 870 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1204
Rum Suresi Tefsiri 20. Ayet
18.02.2023 695 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1203
Rum Suresi Tefsiri 19. Ayet
11.02.2023 453 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1202
Rum Suresi Tefsiri 17-18. Ayetler
4.02.2023 630 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1201
Rum Suresi Tefsiri 14-16. Ayetler
28.01.2023 479 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1200
Rum Suresi Tefsiri 12-13. Ayetler
21.01.2023 436 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1199
Rum Suresi Tefsiri 11. Ayet
14.01.2023 451 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1198
Rum Suresi Tefsiri 10. Ayet
7.01.2023 493 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1197
Rum Suresi Tefsiri 9. Ayet
31.12.2022 1045 Okunma
2 Yorum 01.01.2023 00:23
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1196
Rum Suresi Tefsiri 8. Ayet
17.12.2022 482 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1195
Rum Suresi Tefsiri 6-7. Ayetler
10.12.2022 569 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1194
Rum Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
3.12.2022 550 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1193
Ankebut Suresi Tefsiri 69. Ayet
26.11.2022 506 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1192
Ankebut Suresi Tefsiri 68. Ayet
19.11.2022 559 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1191
Ankebut Suresi Tefsiri 67. Ayet
12.11.2022 551 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1190
Ankebut Suresi Tefsiri 65-66. Ayetler
5.11.2022 503 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1189
Ankebut Suresi Tefsiri 64. Ayet
29.10.2022 525 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1188
Ankebut Suresi Tefsiri 63. Ayet
22.10.2022 549 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1187
Ankebut Suresi Tefsiri 62. Ayet
15.10.2022 568 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1186
Ankebut Suresi Tefsiri 61. Ayet
8.10.2022 566 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1185
Ankebut Suresi Tefsiri 60. Ayet
1.10.2022 757 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1184
Ankebut Suresi Tefsiri 58-59. Ayetler
24.09.2022 799 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1183
Ankebut Suresi Tefsiri 57. Ayet
17.09.2022 1125 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1182
Ankebut Suresi Tefsiri 56. Ayet
10.09.2022 1215 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1181
Ankebut Suresi Tefsiri 54-55. Ayetler
3.09.2022 2027 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1180
Ankebut Suresi Tefsiri 53. Ayet
27.08.2022 2117 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1179
Ankebut Suresi Tefsiri 52. Ayet
20.08.2022 2558 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1178
Ankebut Suresi Tefsiri 51. Ayet
13.08.2022 1715 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1177
Ankebut Suresi Tefsiri 50. Ayet
6.08.2022 2190 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1176
Ankebut Suresi Tefsiri 48-49. Ayetler
30.07.2022 2676 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1175
Ankebut Suresi Tefsiri 47. Ayet
23.07.2022 2363 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1174
Ankebut Suresi Tefsiri 46. Ayet
16.07.2022 2818 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1173
Ankebut Suresi Tefsiri 45. Ayet
2.07.2022 3090 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1172
Ankebut Suresi Tefsiri 44. Ayet
25.06.2022 8030 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1171
Ankebut Suresi Tefsiri 43. Ayet
18.06.2022 2514 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1170
Ankebut Suresi Tefsiri 42. Ayet
11.06.2022 2623 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1169
Ankebut Suresi Tefsiri 41. Ayet
4.06.2022 2415 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1168
Ankebut Suresi Tefsiri 40. Ayet
28.05.2022 3034 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Kuran Seminerleri II 1167
Ankebut Suresi Tefsiri 39. Ayet
14.05.2022 2417 Okunma


© 2024 - Akevler