İNSANLIK HÜCRELERİNİN ÇEKİRDEKLERİ
Canlılar hücrelerden oluşur. Gelişmiş hücrelerin ayrıca çekirdekleri vardır. Çekirdekler hücrelerin merkezidir. Planlama oralarda yapılır. DNA denen moleküller vardır. Onlar çekirdekten aldıkları talimatı hücrenin dışına iletirler. Hücre içinde ona göre hareketler olur. Semtlerin de çekirdekleri vardır. Bunlar mala mal marketleridir. Mala mal marketleri sayesinde semt kendi içini ve dışını düzenler. Çekirdeklerdeki DNA’ların yerini ise semtin mal senetleri almaktadır.
Mala mal marketlerinde her çeşit mal pazarlanır. Herkes satmak istediği malları semt pazarına getirip koyar. Kişilere koydukları mala karşılık avans verilir. Malları satıldığında mahsup edilmek üzere semt senedi verilir. Ortaklar bu semt senedi ile kendilerinin ihtiyacı olan malları satın alırlar. Böylece kendi malları da satılmış olur. Elde ettikleri kredilerini kapatırlar. Bugün de semt pazarları oluşmaktadır. Bizim pazardan farkı, onlar para ile mal satmakta ve almaktadırlar. Bu da para sahiplerinin semt halkını sömürmesine neden olmaktadır.
Mala mal pazarında sadece yüzde 10 kadar fark alınmaktadır; bunun yüzde 4’ü kira karşılığı, yüzde 4’ü tezgâhtara verilmekte, yüzde 2’si de genel hizmet veren kooperatife verilmektedir. Onun dışında gelen mal giden mala eşit olmaktadır. Yani aracı kârı azalmaktadır. Diğer taraftan bugünkü pazarda sabit kira, sabit faiz verilmektedir. Böylece pazarda mallar durup dururken pahalanmaktadır. Az satış olduğu zaman pazar büsbütün zarar etmektedir. Oysa mala-mal marketinde kira ve kâr cirodan olduğu için zamanla artmamaktadır. Faiz tamamen ortadan kalkmaktadır.
Mala-mal marketlerinde sorun fiyatların tespitidir.
Bunun için özel formüller geliştirilmektedir.
1) Kalite farkını ortaya koymak için sabahleyin fiyatlar pahalı yapılmakta, akşama doğru azaltılmaktadır. Yahut hafta başında pahalı tutulmakta hafta sonunda ucuzlatılmaktadır. Yıl da olabilir. Hafta hafta fiyatlar azaltılır. Bu mala göre böyle yapılmaktadır.
2) Bozulma ihtimali olan malların belli zaman içinde satılması gerekir. Bunun için de mallar zamanla satılsın satılmasın ucuzlatılmaktadır. Yukarıda ucuzlatma satış miktarına göre yapılmakta, burada ise satışa değil de zamana göre ucuzlatılmaktadır.
3) Bazı mallar devre sonunda artmaktadır. Bunun manâsı fiyatları pahalı koyduk anlamındadır. Bazı mallar da daha devre kapanmadan tükenmektedir. Bu da ucuz koyduk demektir. Buna göre ertesi devrede fiyatı düşürür veya yükseltiriz.
4) Mal miktarı fiyat tespitinde en çok rol oynar. Mal arttıkça fiyatı düşürürüz, mal eksildikçe fiyatı artırırız. Yani devre sonunu beklemeden mal miktarlarına göre fiyatları artırıp eksiltiriz.
İşte bu mala-mal marketlerini dört yerde kurarız.
a) KÖYLERDE TARIM MALA-MAL MARKETLERİ KURARIZ. Halk tarım ürünlerini getirir ve tüccarlara satarlar; semt senedi ile satarlar. Tüccarlar bu malları kentlere götürüp satarlar. Oradan sanayi mallarını alıp köy semtlerine getirirler. Tüccarlara semt senedi kredi olarak verilir, sermayesiz ticaret yapmış olurlar.
b) KENTLERDE SANAYİ SEMTLERİ MALA-MAL MARKETLERİ KURULUR. Burada da halk sanayi malları üretir ve satışa çıkarır. Köylerden gelen tarım ürünlerini satın alırlar. Semt senedi ile bunları yaparlar. Faizsiz ticaret gerçekleşir.
c) FABRİKALAR DA FABRİKA İÇİNDE MALA-MAL MARKETLERİ KURARLAR. Kendi ürettikleri malları mala-mal marketine koyarlar, ham maddeyi de oradan alırlar. İşçi ücretlerini ve kiraları da işletme senedi ile öderler. Bunlar da sermayesiz alınıp satılacaktır. Böylece pazarlama sıkıntısı ve işçiye ücret ödeme zorlukları ile karşılaşmayacaklardır.
d) OKUL VE HASTANE GİBİ HİZMET YERLERİ DE BİRER MALA-MAL MARKETİ AÇARLAR. İşletme senedi çıkarırlar, aldıkları ve sattıkları girdiler ve çıktılar bu senetlerle karşılanır.
Böylece hücrelerdeki DNA misali senetler tüm semt faaliyetlerini düzenlemiş olur. Semtlerin içinde para çalışmaz. Para sadece semtler arası ticarette kullanılabilir.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92