Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011
9254 Okunma, 3 Yorum

Akevler Çalışmalarında işletmelerin girdilerini tesis, emek, ham madde ve genel hizmet olmak üzere dört olarak tesbit etmiş bulunuyorduk. Çalışmalarımız esnasında Erbakan buna beşinci girdiyi ortaya koydu, “müteşebbis” olarak koyduk. Biz bu görüşü benimsemedik ama onunla da tartışmadık. Kendi görüşü idi. Herkes kendi içtihadına göre amel eder. Eğer o benden olur isteseydi açıklardım. İstenmedi. Benim de bir şey deme yetkim olamazdı. Aksi halde onun içtihatlarına müdahale etmiş olurdum.

Ben niye onun içtihadına katılmıyorum?

İşçilik sisteminde bir müteşebbis vardır. İşletme merkezden yönetilir. Dolayısıyla bir baş sorumlu olmalıdır. Ortaklık sisteminde herkes müteşebbistir. Herkes kendi işini kendisi yapar. Kimse kimsenin emrinde değildir. Herkes sözleşmedeki kurallara uymak durumundadır. İşletmelerde işçiler arasında çalışırken bir merkezi sistem vardır. Ama dört girdi arasında bunlara emreden, bunları yöneten biri yoktur. Herkes içtihadına göre hareket eder. Yanlış yaparsa hakemlere hesap verir.

Burada da işlerin aksamaması için bir Genel Hizmet Sorumlusu vardır. O aynı zamanda işletmenin sorumlusudur. Geçici olarak kararları o alır, ona göre hareket edilir. Mağdur olan olursa hakemlere gider. 25 Genel Hizmetin ilki bu kimsedir. İşletmeyi ancak bu şekilde kabule edersek ortaklık olur. Bunun dışında yani Genel Hizmet Sorumlusu dışında bir işletmeci koyarsanız, o ortaklık olmaz, işçilik olur. Erbakan onun yetkilerini ve sorumluklarını ortaya koymamıştır.

Kur’an seminerlerinin birinde (âyet), infak edenlerin ücretlerinden bahsedilmektedir. Demek ki onlar da ecirlerini alıyorlar. O halde dıman kimin yani sorumlu kim? Zarar kime ait olacaktır? O zaman bunun girişimci olduğunu söylemiş ve orada öylece Erbakan’ın haklılığını belirtmişim.

Cengiz Demirci kardeşimiz bunun benim hatam olduğunu, Erbakan’ın hata etmez biri olduğunu yazdı. Zafer Kafkas kardeşimiz de bana; unuttun mu yoksa, içtihadını bir daha değişti mi diye sormaktadır. Bu makalem Zafer Kafkas’a açıklama mahiyetindedir.

O âyetten onu istidlâl ettim. Ne var ki sistemde yerine oturtamadığım için ondan sonra da girdileri dört olarak korudum. Çünkü onun yetki ve görevlerini bilememiştim. Sonra da o sorunu unuttum. Şimdi bu kardeşlerim hatırlattılar, Allah onlardan razı olsun.

Cengiz Demirci kardeşimizin hatası Erbakan’la Karagülle’yi tartışmasıdır. Şahısları değil konuyu tartışmalı idi. Mesela, girişimcinin görev ve yetkilerini ya sormalı ya da kendisi koymalı idi. Onun yapması gerekeni şimdi ben yapıyorum.

Bir araba yapmak ayrıdır, arabayı kullanmak ayrıdır. Uçağı yapan fabrikanın sahibi pilot olacak, yaptığı uçağı da o kullanacak demek değildir. O halde bir işletmeyi kurmak ayrı, bir işetmeyi işletmek ayrıdır. Ben işletmenin girdilerini sayarken dört girdiden bahsediyorum, tamamen haklıyım. Orada beşinci bir müteşebbis yoktur. Bu içtihadım hep böyledir, böyle devam ediyor.

İşletmeyi kurarken de yani sözleşme yaparken ve işletme senedi çıkarırken ise bu girdiler yoktur. İşletme senedinin tarafları farklı kimselerdir.

  1. İşletme senedi bir dayanışma ortaklığının kefaleti altında çıkar.
  2. İşletme senedi senet için ipotek edilen bir taşınmaz karşılığı çıkar.
  3. İşletme senedi bir senet sorumlusu tarafından çıkarılır.
  4. Nihayet hamiline yazılmış bir işletme senedi çıkar, bunun genel hizmet sorumlusu vardır.

Burada işletme sorumlusu kimdir?

Dört girdiden biri olabilir. Yani tesis sahibi senedi çıkartır, tesisleri öyle kiraya verebilir. İşletme genel sorumlusu olabilir, tesisleri kiralar, işetme senedini çıkarabilir. Yahut bir tüccar böyle bir tesisi kiralar, işletme senedini çıkartmış olabilir. Hattâ bunlardan hiçbirisi olmayan biri genel hizmet içinde bir işletme senedi çıkarabilir. Bunun payı genel hizmetten karşılanır.

Burada beşinci bir girdi vardır. O da işetme senedine rehin koyan kişidir. Taşınmazı ipotek ettiği için işletmenin cirosundan bir pay alır. Başka hiçbir şeye karışmaz.

Peki bunun görevi nedir, sorumluluğu nedir?

  1. Önce bu taşınmazı koymazsa işletme senedi çıkarılamaz. Her senet için değeri kadar bir taşınmazın rehin edilmesi gerekir. O halde kurulurken birinci derecede rol oynar. Çünkü önce taşınmazın bulunması gerekir.
  2. Sonra, eğer işletme tasfiye edilirse, önce bunun taşınmazı satılır, devlet alır. Senetleri iflas ettirenden tasfiye eder. Sonra dayanışma ortaklığına rücu eder ve onlardan tahsil eder. Aldığı parayı ipotek sahibine öder. Yahut dayanışma ortaklığı önce öder, sonra daireyi satar. Bu da tartışma konusudur. Hangisinin olacağını âyetlerden istihraç etmek gerekir.

İşte bu sorumluluğu olan ipotek sahibine bir yetki veriyoruz. İflasa gitmekte olan işletmeyi hakemlere giderek tasfiye ettirmiş olur. Bu şekilde düşündüğümüz zaman beşinci girdi de ipotek sahibidir. Bu anlamda girdiler beş olur.

Sonuç: İşletme kurulurken ve tasfiye edilirken girdi beş tanedir, işletme devam ederken dört tanedir. İpotek sahibi mahkeme kararı alınmadan hiçbir yetkiye sahip değildir, hiçbir sorumluluğu da yoktur.

 

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org   (0532) 246 68 92

 

 


YorumcuYorum
ziya küçük
04.01.2012
09:50

Cengiz Bey, Buradaki konuyu anlamakta zorlanıyorum. Ben de bir işletme sahibiyim. Bugün ülkemizde bir işletme için sermayesi olan kişi müteşebbis olarak kabul edilmekte ve işletmenin tüm yönetimi ve sorumluluğu kendisindedir. Ortaklık ise ancak yeterli sermaye yok ise veya mecburi kişi sayısını karşılamak için başvurulan bir durumdur. Müteşebbis(sermaye sahibi), işletmeyi kurar , işçileri ücret karşılığında alır onların sgk'sını öder, devlete de gelirinden vergi öder. Sizin sisteminizde bahsi geçen tesis girdisi zaten sermaye sahibi yani müteşebbis tarafından temin edilir yani ya kiralanır ya da satın alınarak faaliyete geçirilir. Adil düzendeki bu girdi de şu anki durumda müteşebbisin altındadır yani ona bağlıdır. Ham madde girdisi bu da müteşebbis tarafından işletme sermayesinden karşılanır yine bu girdi de müteşebbisin altındadır. Emek ise , işçilerin üretimde çalışmalarının karşılığındaki ücretle karşılanır. Vergi ise müteşebbisin gelirinden alınır, bir hizmet karşılığı değil bu ülkede devletin sağladığı güven ortamında bu kazancı sağladığın için alınan bedeldir. Genel Hizmet denilen sanırım bu vergiler oluyor. Şimdi , sorularıma geçersem, 1-Yeterli sermayeye sahip olan ben neden Adil Düzende devleti,emekçiyi,hammadde satanı, tesis sahibini kendi gelirime niye ortak edeyim? 2-Adil Düzende sermayesi olmayan için mi bu şekilde bir ortaklığa gidilmesi düşünülüyor? Sermaye olmadığı zaman mantıklı. Ben müteşebbis olarak(işi planlayan olarak)bir düşüncemi projemi koyarım ortaya planımı yaparım. Tesis için tesis sahibi ile belirli bir oranda kar payı ile anlaşırım. Ham madde satan ile aynı şekilde ,devlete de getireceği enerji ve diğer imkanlar için gelirden pay verilir, işçilerle de yine kar payı karşılığı anlaşılır ve sermaye olmadan da bu şekilde işletme çalışmaya başlar. Bu mudur hedef? 3-Bu ortaklıkta paylaşım kardan mı yoksa ürün üzerinden mi? 4-Paylaşım oranı eşit mi yoksa yapılan anlaşmaya göre mi? 5-Burada adil dağıtım sağlanabilecek mi? Kriter nedir?

Zafer Kafkas
04.01.2012
23:55

Üstadın, Erbakan'ın kitabına yaptığı yorumları her hafta okumaya çalışıyorum. Bu işletme girdilerinin bahsinin geçtiği hafta Bakara Suresinin tefsirinin yapıldığı seminerde faiz ile ilgili ayetleri okuyordum , Allah'ın hikmeti konular çakıştı ve üstadın ayetlerde 5 girdiden bahsettiğini gördüm ve konuyu öğrenmek amacı ile Üstadın makalesinde belirttiği soruyu kendisine yönelttim.

Üstadın makalesinde yaptığı açıklamalar ve Cengiz Bey'in değerlendirmeleri ile konuya daha fazla vakıf olma imkanına sahip oldum.

Benim konu ile düşüncem ise projeyi ortaya koyan, iştirak için diğer girdilerle anlaşmayı gerçekleştirip bu iştirakin sorumluluğunu üstlenmelidir.Örneğin Tesis sahibi eğer ki yapılacak işi ortaya koymuş, planını yapmış ve diğer girdilerle anlaşmayı gerçekleştirmiş ise bu iştirakin sorumlusu,yöneticisi bence o olmalıdır. Bu diğer girdiler için de geçerlidir. Proje kime aitse o iştirakin yöneticisi o olmalıdır. Çünkü neyi nasıl yapacağının planını o yapmıştır, bütüne tam olarak vakıf olan odur ve kordinasyonu en iyi o sağlar. O yüzden ayrıca bir müteşebbise gerek yoktur. Hem kendi girdisinin temsilcisi olmanın hem de işletmenin sorumluluğunu üstlenmenin bir mahzuru olmadığını düşünüyorum. Paylaşım ise 4 girdi arasında olmalıdır.

Eğer ki projeyi yapan bu dört girdi dışından ise , bu kişi tüm girdileri bir araya getirip anlaşmayı sağlar ve işletmeyi faaliyete geçirir, sorumluluk bundadır. Sermayesi olmasına dahi gerek yoktur. Sonuçta girdi yine 4 tür ama Paylaşım burada müteşebbis de katılarak 5 pay olmalıdır.

ziya küçük
05.01.2012
13:32

Vergi ile genel hizmet payı farklı mı?

O zaman vergi içinde bir pay devlete ayrılmalı değil mi?





Çok Okunan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 41563 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 28845 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27396 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19476 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 17957 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Devlete faiz haram mıdır?
9.11.2013 17414 Okunma
Süleyman Karagülle
İlmîlik Demek “Usul” Demektir
3.10.2015 16441 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden Arapça; Neden Kuran Arapçası
9.02.2013 15133 Okunma
1 Yorum 10.02.2013 15:18
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 13917 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13379 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
Akit ve Ahit (Tekrar)
12.04.2012 13359 Okunma
1 Yorum 13.04.2012 17:57
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13308 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13299 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13170 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
Evlilik ve Kanun Önerisi
5.03.2016 13134 Okunma
1 Yorum 06.03.2016 01:18
Süleyman Karagülle
R.T.Erdoğan ve F.Gülen
8.02.2014 13082 Okunma
2 Yorum 27.07.2017 01:05
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 13059 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 13037 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
Akhan ve Tokul Ailelerine Açık Mektup!
5.09.2015 12547 Okunma
1 Yorum 05.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 11894 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 11843 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
Kesilen Hayvanlar (Mete Firidin’in görüşü üzerine)
14.04.2015 11713 Okunma
1 Yorum 16.04.2015 20:19
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 11689 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 11672 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-1
1.10.2011 11539 Okunma
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11396 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11315 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
AK Parti’nin Kötülük ve İyilikleri
25.06.2016 11123 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11096 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
Sam'a cevap: Kuran'daki müşküller, müteşabihler
3.01.2016 11081 Okunma
1 Yorum 16.01.2016 14:15
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE TAM İSTİHDAM
3.10.2016 11071 Okunma
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 10950 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 10868 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
İki Merkez; Sermaye ve Kur’an
3.10.2015 10854 Okunma
2 Yorum 05.10.2015 08:11
Süleyman Karagülle
Sam Adian'a cevap
15.11.2015 10837 Okunma
2 Yorum 19.11.2015 21:27
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 10739 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
Riba/Faiz ve Katılım Bankaları
24.01.2015 10728 Okunma
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 10706 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Kiralar Neden Yüksek?
31.01.2015 10694 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye’yi bekleyen tehlike; uçurum!
6.06.2015 10660 Okunma
2 Yorum 09.06.2015 08:56
Süleyman Karagülle
Mümin kimdir?
9.05.2015 10640 Okunma
Süleyman Karagülle
Söz ver, oy vereyim
9.05.2015 10531 Okunma
1 Yorum 11.05.2015 09:51
Süleyman Karagülle
Akit Yorumcularına
21.07.2015 10520 Okunma
1 Yorum 22.07.2015 13:24
Süleyman Karagülle
Çağımızın sorunları
4.05.2013 10519 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:10
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10483 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10467 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Türkiye’nin Yeri ve Görevi
27.06.2015 10436 Okunma
1 Yorum 29.06.2015 14:04
Süleyman Karagülle
Kuran'ın değeri, Muhammed'in varlığına dair cevaplar
11.06.2016 10431 Okunma
1 Yorum 12.06.2016 17:31
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10378 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
F. Gülen ve İbtihal
26.03.2016 10333 Okunma
Süleyman Karagülle
Medine Vesikası-Taha Akyol’a Cevaplar-2
25.07.2015 10316 Okunma
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10288 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10265 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
Çözüm Süreci ve PKK sorununun çözümü
8.08.2015 10259 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 12:00
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10148 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10101 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10066 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Akevler ve AK Parti
14.06.2015 9879 Okunma
Süleyman Karagülle
Vergisiz Devlet
26.12.2015 9871 Okunma
2 Yorum 26.12.2015 20:11
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 9783 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 9748 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Elektrik Kesintisi ve Çözüm Önerisi
4.04.2015 9717 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 9704 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
Mısır’daki İdamlar ve Yapılması Gerekenler
23.05.2015 9683 Okunma
1 Yorum 25.05.2015 10:09
Süleyman Karagülle
Ruslar ve Türkler
20.12.2015 9631 Okunma
2 Yorum 25.12.2015 14:57
Süleyman Karagülle
Vadeli satış, taksit ve murabaha
22.12.2012 9605 Okunma
Süleyman Karagülle
KUR’ANÎ ÇÖZÜM
18.04.2016 9596 Okunma
1 Yorum 18.04.2016 10:52
Süleyman Karagülle
Kıssadan hisse ve devlet yönetimi
17.05.2014 9559 Okunma
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9497 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9485 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
Altın Bono
17.12.2016 9461 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 21:21
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 9437 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
Kenan Evren
16.05.2015 9396 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:30
Süleyman Karagülle
Yeni Bir Dünya İçin Yapılması Gerekenler
19.11.2016 9385 Okunma
1 Yorum 19.11.2016 22:39
Süleyman Karagülle
IŞİD ve PKK ile Neler Oluyor?
1.08.2015 9384 Okunma
Süleyman Karagülle
Milletvekili Yemini
14.03.2015 9357 Okunma
Süleyman Karagülle
Sermaye ve siyasi güç, para ve silah
24.05.2014 9300 Okunma
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9254 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
Son Ümit!
4.07.2015 9226 Okunma
Süleyman Karagülle
İslâm Hukuku-Taha Akyol’a Cevaplar-1
25.07.2015 9137 Okunma
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9093 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Adil Kur’an Düzeni ve çağımızın sorunları
5.09.2015 9081 Okunma
2 Yorum 07.09.2015 17:54
Süleyman Karagülle
Neden matematik?
16.02.2013 9050 Okunma
1 Yorum 17.02.2013 00:40
Süleyman Karagülle
Vergi indirimi ve vergi iadesi
22.02.2014 9045 Okunma
Süleyman Karagülle
Ayı öldürmek yasak
4.05.2013 9036 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:25
Süleyman Karagülle
Partilere Tavsiye
30.05.2015 8879 Okunma
1 Yorum 01.06.2015 08:08
Süleyman Karagülle
Rockefeller Ailesi ve Hidrojen Enerjisi
2.04.2016 8835 Okunma
2 Yorum 11.04.2016 08:19
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Çin
1.08.2015 8818 Okunma
1 Yorum 03.08.2015 09:13
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeninde Başkanlık
21.05.2016 8805 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:10
Süleyman Karagülle
PKK Mikrobu Üreten Sebepler ve TEDAVİ
6.02.2016 8803 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 23:11
Süleyman Karagülle
Mehmet Hikmetumut, Ölüm ve Ötesi
5.07.2015 8797 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Yeni Hükümet ve Devlet Başkanı
20.06.2015 8773 Okunma
2 Yorum 23.06.2015 14:03
Süleyman Karagülle
Akevler ve Araştırmacı
12.01.2013 8728 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeni; Çözümü Halk Üretebilir
14.11.2015 8725 Okunma
1 Yorum 16.11.2015 08:32
Süleyman Karagülle
Rüya
20.02.2016 8689 Okunma
2 Yorum 21.02.2016 11:34
Süleyman Karagülle
AK Partinin başarıları
16.11.2013 8570 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011 8499 Okunma
Süleyman Karagülle
Tanrı ve Olasılık
3.10.2015 8494 Okunma
Süleyman Karagülle
Akevler Ekolü ve ...
18.04.2015 8453 Okunma
2 Yorum 20.04.2015 17:09
Süleyman Karagülle
Erbakan ve Adil Düzen
14.11.2009 8452 Okunma


© 2025 - Akevler