Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011
8435 Okunma, 0 Yorum

 

1994 yılında Birikim dergisinin 59. sayısında yayınlanan bir İslam ekonomisi ve Adil Düzen eleştirisi yazısı ve Süleyman Karagülle’nin cevabı

 

Yazının linki:

http://www.birikimdergisi.com/birikim/dergiyazi.aspx?did=1&dsid=56&dyid=1612&yazi=İslâmî Ekonomi ve Refahın Adil Ekonomik Düzeni

 

Birikim Dergisi, Sayı 59, Yıl: 1994, http://www.birikimdergisi.com

İslâmî Ekonomi ve Refah'ın Adil Ekonomik Düzeni

Menderes Çınar

 

I. BİR METAFOR OLARAK

İSLÂMÎ EKONOMİ

Dünyamızda azgelişmişlik sorunları hâlâ devam ediyor ve Müslüman ülkelerin arasında en gelişmiş olanı, sanırım, Türkiye. Böyle bir durumda İslâmî bir ekonomi alternatifini bu azgelişmişlik sorununa bağlamak mümkün. Tıpkı fundamentalizm gibi, ve aslında onun uzantısı sayılabilecek, İslâmî ekonomi de modern bir fenomen (bu alanda ilk çalışmalar 1960’lı yıllarda başlamıştır). Sorunsalı modern dünyanın yarattığı sorunsallardır; insanların refahını arttırmak, ekonomik gelişmeyi sağlamak vb. Bütün bu ‘modern’ tepkiler aslında ‘kurulu düzen’e ve onun başarısızlıklarına olan tepkilerdir. Dolayısıyla, hedef uzak geçmişe dönmek değil, günümüzün sorunlarına çözüm bulmaktır (Gülalp 1993;66). Kurulu düzenin ‘kapitalist’ bir düzen olduğunu gözönüne aldığımızda, İslâmî bir ekonomik alternatif de önce bu düzenin bir eleştirisiyle başlamaktadır. Onun yarattığı sorunları (adaletsizliği) çözmeyi amaçlamaktadır. Bu anlamda popüler olabilecek ve/veya popülist sayılabilecek politik-ekonomik bir söylem kullanmaktadır. Fakat, İslâmî bir ekonomi, sosyalizmi de ‘bâtıl’ olarak algılamaktadır ve onu vücuda uymayacak bir baş olarak görmektedir. İslâmî ekonomi, veya örneğin Refah’ın Adil Düzen’i, bu ‘biz(ler)e göre olmayan’ düzenlerin ‘iyi’ yönlerini kapsadığını, fakat bunların ikisi de olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu iddia etmektedir. Kapitalizmin ve sosyalizmin maddecilikleri, menfaatçilikleri ve kültürel-emperyalist doğaları red edilirken; birincisinin serbest piyasası/girişimi/mülkiyeti ve teknolojisi, ikincisinin ise eşitlikçiliği ‘iyi’ olarak algılanmış ve kabul edilmiştir. Fakat, bilinen iktisat modellerindeki birtakım değişkenleri İslâmî değişkenlerle yenilemek (faizi kaldırıp zekâtı getirmek gibi) ile başlayan çabaların sonucunda, bugüne dek İslâm ekonomisi nedir, gibi bir soruya kesin cevap vermek mümkün olmamıştır (bkz. Özel 1993;100, 104). Bu anlamda, İslâmî ekonomi bir ‘eklektisizm’ olabilir (mi?). Nedir İslâmî ekonomiyi diğerlerinden farklılaştıran?

 

İslâmî bir ekonomik sistem, taraftarlarınca, İslâmın “öğretilerine” uygun, “adil” ve “insancıl” bir ekonomik sistem olarak tanımlanmaktadır. Açlık ve fakirlik, bu anlayışa göre, tamamıyla adil olmayan ekonomik sistemlerin bir sonucu olup insanların yarattığı bir sorundur. Çünkü, Allah dünyaya getirdiği herkese rızkını vermiştir. İslâmî bir (bir, çünkü birden fazla İES anlayışı var) Ekonomik Sistem (bundan sonra İES) adaleti vurgulamasına rağmen tek hedefi bu değildir. Alternatif olarak sunulan İslâmî sistem de nihaî amaçlarında diğer ekonomik sistemlerden farklı değildir, çünkü bütün ekonomiler, adil gelir dağılımı ile gelişme gibi, aşağı yukarı aynı sorunlarla karşı karşıyadır. Adalet, sanayileşme, verimlilik, gelişme ve istihdam gibi hedeflerin arasında ulaşılacak hedeflerden sadece biridir. Zira, İslâmın genel mesajı teknolojik gelişme yolu ile dinamik bir “değişimi yakalamaktır” (Ahmad 1991; 27). Özel mülkiyet ve özel girişim temelinde üretim için kaynak kullanımının olumlu olarak desteklenmesi, maddesel (materyal) ilerlemenin ve zenginliğin kabul edilmesi, ortak sorumluluk ve birlikte çalışma, sosyal adalet, dengeli gelir dağılımı, faizin yasaklanması ve kumar gibi belli yasaklardan uzak durma İES’in bellibaşlı özelliklerindendir (Bannerman 1988;98). Bu arada şunu da bir kenara yazmalıyız ki; insanlar farklı yetenek ve zekâ seviyelerine sahip olduğu için İslâmda adalet, mutlak bir adalet değildir ve farklılıklar, herkesin ‘temel’ ihtiyaçları karşılandığı sürece, kabul edilebilir. İES’i diğerlerinden farklılaştıran, onun bu benzer amaçlara ulaşmak için kullandığı araçlardır. Peki ama bu benzer amaçlara ulaşmak için kullanılacak araçlar nelerdir? Sosyal adalet İslâmda ne demektir ve nasıl sağlanacaktır? Piyasa nasıl düzenlenecektir? İstihdam nasıl arttırılacaktır? Kaynaklar nasıl dağıtılacaktır? İnsanların ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır?

 

İES’in birincil kaynakları Kur’an ve Sünnet’tir. Şeriat’ın diğer kaynakları olan fetvalar, icma, içtihat vd. İES’in ikincil kaynakları olarak ele alınabilir. Bir İES taslağı çıkarma çabalarının temel eksikliği sadece Kur’an ve Sünnet’in kaynak olarak alınmasından kaynaklanmaktadır. Zira, hukuk sistemi ve sosyal düzeni tarım ekonomisi temeli üzerinde olan bir dinsel geleneğin, yedinci yüzyılda düşünülmesi mümkün olmayan, günümüzün ekonomik sorunları ile ilgilenmesini bekleyemeyiz. Kur’an’ın mesajları ise sadece ona inandığınız ve onun kalıplarına göre yaşadığınız sürece ebedîdir. Bu anlamda “eski” bir üstyapının yeni ve değişen bir altyapıya uygulanması çabası vardır. Belki de bu eksik nedeniyle sadece bir İslâmî ekonomik sistemden bahsetmek mümkün değil. Çünkü, bir sosyal adalet dini olduğu söylenen İslâmın günümüzün sosyo-ekonomik olaylarını düzenleyebilmesi için insan yapısı yasalar gerekmektedir (Mehmet 1990; 35). Fakat, bu konuda dahi bir ortak görüş yoktur. Örneğin, Seyyid Kutub’a göre İslâmî ekonominin amacına ulaşması için modern yasalar gerekli iken, Mevdudi’ye göre İslâmın buna ihtiyacı yoktur (Mehmet 1990; 72). Bu yasalar İslâmî kurallara göre yapılabilir, ancak birden fazla İslâmiyet anlayışı olması da İslâmî ekonomik teorideki “çoğulculuğa” katkıda bulunmaktadır. Her İslâmî ekonomist bulunduğu ortama göre bu kaynaklardan değişik çıkarımlar yapmaktadır. İES anlayışları “saf” liberal serbest piyasa ekonomisinden devlet müdahalesinin oldukça yüksek olduğu “devletçi” ekonomiye kadar değişebiliyor. Tabiî hepsinin temelleri Kur’an’ın değişik okumalarında. Burada şunu söylemek mümkün: İslâm radikal popülist hareketlerin ideoloji kaynağı olabileceği gibi, eşitsizliğin olduğu ve varlıkların bazı ellerde toplandığı bir sistemi de mazur görebilir/gösterebilir.

 

Bu konu üzerinde kayda değer ölçüde kafa yoran Choudhury’ye göre İslâmî ekonominin üç temel prensibi vardır: Tevhid ve Kardeşlik, Çalışma ve Verimlilik ve Gelir Dağılımında Eşitlik Prensibi. Bu prensiplere dayanarak; ribanın (faizin) kaldırılması ve onun yerine mudaraba [kâr-(zarar) ortaklığı] mekanizmasının kullanılması/kurulması, israftan kaçınılması ve tüketimde ‘mütevazilik’ ve zekât kurumunun yerleştirilmesi, uygulanması gereken politikaların esasını oluşturmaktadır (bkz. Choudhury 1986; 9-18). Buradan hareketle herhangi bir İslâmî ekonominin üzerine inşâ edileceği üç ana temel olduğunu söyleyebiliriz: Kurallar (normlar), zekât ve kâr ortaklığı (faizsiz bir sistem). Bu temel prensiplere ek olarak devletin rolüne dair, aşağıda görüleceği gibi, değişik görüşler vardır ve belki de İslâmi ekonomiler aslında bu noktada farklılaşmaktadırlar.

 

HOMO İSLAMİCUS VEYA NORMLAR

 

Tevhid ve Kardeşlik, ekonomik açıdan, insanların sahip olması gereken bütün elzemlerin özetidir ve insanların ekonomik ilişkilere nasıl gireceğini ve nasıl davranacağını, onların Allah ile olan ilişkisi ışığında öğretir (Choudhury 1986 ve Nakvi 1985; 75-77). Bu prensibin ekonomideki sonucu, homo economicusun alternatifi olan, homo İslamicustur. Ya da ekonomizmin alternatifi olarak manevî değerlere de önem verilmesidir. Bir homo İslamicus adil, hayırsever, toplumsal bakımdan sorumlu, çabuk ve kolay kazançların çekiciliğinden uzak durmayı başaran ve böylece de toplumun çıkarlarını kollayan, müsrif olmayan bir idealdir. İES’de rasyonel davranış Homo İslamicus davranışıdır. Bu rasyonalite İslâmî moral değerlerin katkısı ile sağlanmaktadır, çünkü bir insan homo İslamicus olarak davrandığında aynı zamanda ‘öbür dünya’ya da yatırım yapmaktadır. Etik hedefler üretimin, tüketimin, ve paylaşımın yapısını belirlemede kayda değer bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla, ekonomik düzenin esasını ahlâkî düzen teşkil etmektedir. Devlet ise sadece bu homo İslamicus yeterli olmadığında devreye girecektir (Hosseini 1992; 110-111).

 

Kâr etmek için ticaret ve üretim serbesttir, ancak bu menfaat arayışları helâl yollardan yapılmalı ve başkalarına zarar vermemelidir: Ücretler ‘adaletli’, kârlar ‘normal’, ve fiyatlar ‘uygun’ olmalıdır. Bu ahlâkî nizamın tüketim tarafında ise, kaynaklar gayrımeşrû faaliyetlere yöneltilmemeli, müsriflikten kaçınılmalı ve sade olunmalıdır: Böylece, kıtlık ve talep fazlalığının yarattığı enflasyon sorunlarının çözülebileceği umut edilmektedir. Fakat ihtiyaçlar(ın) sınırsız (olduğu), insanların hep tüketmek istedikleri kabul edilmiştir. Dolayısıyla, tüketimde sadelikten kastın ne olduğu tartışılabilir, ve ortamlarla çok yakından ilgilidir; bir yerde sadelik olabilecek bir şey (örneğin hazır kahve), başka bir yerde olmazsa olmaz sayılabilir. Zira, “adalet”, “normal”, “uygun” gibi kavramlar muğlak kavramlardır ve her türlü yoruma açıktır. Özünde, İslâmî kurallarda bu kavramların anlamları tam rekabetçi piyasadaki anlamlarıyla aynıdır (Behdad 1992; 90). İslâmda âdil fiyat kavramı masa başında belirlenmiş fiyattan çok piyasada belirlenmiş fiyata yakındır. Fiyatlardaki dalgalanmaların Allah’ın elinde olduğu birçok kez tekrarlanmıştır (Mehmet 1990; 81). Hz. Muhammed kendisinden fiyatları kontrol etmesi istendiğinde, İbn Teymiye’nin iddiasına göre, “Allah fiyatları kontrol edendir” demiştir (bkz. Behdad 1992; 86). Başka bir hadiste ise aynı görüş tekrarlanmaktadır: “[e]şyanın kıymetini düşüren ve artıran ancak Allah’tır” (Sınav 1993; 86). Ancak, iddiaya göre, İslâmın serbest piyasasının farkı daha âdil ve daha serbest bir piyasa olmasından kaynaklanmaktadır, çünkü içindeki insanlar hırslı, açgözlü, bencil... ekonomik insanlar değil Müslüman insanlardır (homo İslamicus).

 

Normlarla ilgili bir sorun da uygulanabilirlikten kaynaklanıyor; küçük bir toplumda insanları gözlemek kolaydır ve normlara uyulup uyulmadığını kontrol edebilirsiniz. Böyle bir toplumda uygunsuz bir davranışın cezası da ağır olacaktır - dışlanma gibi. Ama, kalabalık toplumlar için bunları söylemek mümkün değildir. Kaldı ki insanlar, maalesef, Homo İslamicus olarak doğmuyor; bu son derece ciddi ahlâkî eğitim gerektiren bir olay, başarılabilmesi uzun zaman alacak bir süreçtir. Ve bu sürecin sonunda ‘mezun’ların Homo İslamicus olacağı garanti değildir. Benzeri bir süreç sosyalizm tecrübesi ile de yaşandı, ama yetmiş yıllık sosyalist eğitim, medyanın ve propagandanın yarattığı refah toplumu imajı karşısında fazla dayanamadı (sosyalist kalamadı). Acaba homo İslamicus da bir ütopya mıdır?

 

ZEKÂT

 

Başlangıçta gönüllü bir ödeme olan zekât daha sonra (Medine’de) zorunlu asgarî ‘vergi’ haline gelmiştir. Fakat, bugün bir vergi mi yoksa gönüllü bir ibadet mi olduğu konusunda değişik görüşler vardır. Zekât, mükellef olan herkesin belli varlıklarından, belli ama varlığına göre değişen oranlarda, bir kısmını hayır işlerine adaması diye tanımlanabilir. Gümüş, altın, ve atların değeri için yüzde 2.5, tarımsal gelirler için yüzde 5 (eğer toprak sahibi tarafından işlenmemişse yüzde 10) oranında zekât ödenmelidir. Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olup olmadığını belirleyen nisab dereceleri vardır. Örneğin, Altın için 85 gram, Gümüş için 595 gram gibi. Hem üzerinden zekât alınacak (verilecek) mallar, hem nisab dereceleri, hem de zekât oranları bugünkünden çok farklı bir yapıda olan bir toplumda belirlendiği için yükün kimin sırtına düşeceği ve sosyal adaleti ne kadar sağlayacağı belli değildir. Çünkü varlıklılığın göstergeleri (araçları) değişmektedir, ve bu varlıkların değerleri de değişmektedir. Varlığını altın halinde tutan birisi için nisab (mükellefiyet) derecesi değer olarak daha yüksek olurken, varlığını gümüş olarak tutan birisi için nisab derecesi neredeyse altı kat daha azdır (1984’de, 1100 dolara karşılık 200 dolar). Yani, hem 1100 doları olan hem de 200 doları olan kişiler mükellef olacak ve her ikisi de aynı oranda (yüzde 2.5) zekât ödeyecektir. Bu da kurulu olan düzenin sosyal adalet kavramından bile geri bir kavramdır. Suudi Arabistan’daki zekât uygulamasında üzerinden zekât alınamayacak mallar var. Aslında zekâta tâbi olmayan ev, araba gibi varlık araçları ise sadece satılık oldukları zamanda zekâta tâbidir. Oysa bunlar da bir varlıktır. Malezya’da uygulanan zekât tecrübesinde pekişmiş, hattâ yük sadece tarım sektöründekilere düştüğü için artmıştır. Burada bir yeniden dağılımdan bahsetmek mümkün değildir. Dolayısıyla, Nakvi’nin İslâmın devrimci prensibi olduğunu iddia ettiği, fakirin zenginden alması gerekenin hayır değil, hak olması da biraz ‘havada kalıyor’. İslâm’ın sosyal adalet prensipleri günümüze kadar imtiyaza dayalı toplumları meşrûlaştırmakla kalmışlardır, ve gerçeklik daima çizilen ideallerin gerisinde kalmıştır (Rodinson 1973). Çünkü, İslâmî adaletin neyi gerektirdiği belli değildir, cemaat içindeki zenginlerin gelirleri oranında karşılıklı yardımlaşmaya katkıda bulunmaları ise bir yeniden dağılım anlamına gelmez. İslâmda, fakirin “temel” ihtiyaçları karşılanana dek zenginden aldığı, haktır (Ahmad 1991; 16). Ancak bu temel ihtiyaçlar nelerdir? Kur’an’ın açlık halinde yapılan hırsızlığı mazur görmesini gözönüne alırsak; kimsenin, zeytin ekmek yiyerek de olsa aç kalmadığı bir ortamda, İslâmî sosyal adaletin gerekleri sağlanmış mı sayılacaktır?

 

Ancak, sosyal yardımlaşma sadece yardımsever insana dayanmaz. Zekât yetersiz olduğunda devlet bütçesi devreye girecektir. Buna göre kamu harcamaları öncelikli olarak farklılıkların giderilmesi amacıyla sadece fakirlere yönelik olmalıdır (Ahmad 1991). Başka bir alternatif ise devletin, bir refah devleti gibi, bizzat ekonomiye girmesidir. Her iki durumda da gerekçe, temel ihtiyaçların karşılanmasından toplumun (ve dolayısıyla devletin) sorumlu tutulmasıdır. Burada, sanırım, hayırsever homo İslamicus’un imkânsız/yetersiz olacağı zımnî olarak kabul edilmiştir. Belki de kabul edilen, serbest mülkiyetin İslâmî kuralların geçerli olduğu toplumda dahi dengesizliklere yolaçmamasının imkânsızlığıdır.

 

‘Refah devletimsi’ devlet müdahalesi anlayışına göre, zekât İslâmî ekonominin ekonomik ve sosyal güçler arasında zayıf ve fakirden yana olan bir denge kurmak amacına ulaşmak için kullanacağı araçlardan sadece biridir. Ve eğer refahın maksimizasyonu geniş devlet müdahalesini gerektiriyorsa, meşrû İslâmî politikalar kullanıldığı sürece, hiçbir güç bunu engelleyemez. Nakvi’nin bu ‘devletçi’ anlayışına göre sosyal adalet ne zekâta, ne de piyasaya bırakılmıştır. Tüketim sepeti (ve dolayısıyla refah kavramı da) değiştirilmelidir. Devlet belirleyici bir rol oynamalıdır, çünkü bu sepetteki bütün mallar kâr maksimizasyonu için uygun değildir. Sosyal adalete ek olarak, genel eğitim, ekonomik gelişme ve yaşam kalitesini yükseltme İslâmî ekonominin hedeflerine ulaşması için gerekli alt-amaçlardır. Bunları başarabilmek için ise fırsat ve varlık eşitliği, istihdamı arttıracak dengeli ve sürekli bir ekonomik gelişme oranı, emek ve sermaye oranının mevcut kaynaklara uyumlu olacağı bir gelişme türü (formu) ve sadece gelir dağılımını değil zenginlik (varlık) dağılımını da sağlayacak bir özel mülkiyet regülasyonu (düzenlemesi) gerekmektedir. Burada önemli bir nokta, varlık dağılımı konusunda sadece toprak/arazi dağılımından bahsedilmesidir. Bu esasen tarım toplumu için ‘adalet’tir. Fakat eğer bir tarım ülkesinde yaşamıyorsanız toprak zenginlik kaynağı olmayabilir. Herkese toprak, herkesin karnını doyurabilmesinden öte bir sonuç doğurmayabilir. Potansiyel olarak da ölçek ekonomisinin, dolayısıyla verimliliğin kaybolması tehlikesi mevcuttur. İstihdamın arttırılması ve emek/sermaye dengesini korumak ise, gelişmekte olan (sermayenin kıt, emeğin bol olduğu) bir ülkede emek-yoğun üretim süreçleri kullanılması demektir. Eğer ülke uluslararası rekabet gücü kazanacak ise, bu emeğin refahının azaltılması ile doğru orantılı olacaktır. Bu da pek o kadar adaletli bir strateji olmayabilir. Unutulmamalıdır ki çağ teknoloji çağıdır. Sürekli ve dengeli bir ekonomik gelişme sağlamak da dış pazarlarda bir yer edinmekle doğrudan orantılıdır.

 

FAİZ

 

Kur’an’ın bugünkü anlamda faizi yasaklayıp yasaklamadığı aslında kesin değildir. Kur’an’ın yasakladığı, altın ve gümüşün değişim araçları olduğu dönemde, borcun zamanında ödenmemesi durumunda ikiye, üçe... katlanmasıdır. Bu emeksiz bir kazançtır, faiz de böyle bir kazanç olduğu için yasaklanmıştır. Ne var ki, Rodinson’a göre, bu yasak istikrarlı biçimde, sürekli delinmiştir. (Paranın değişim aracı olduğu ve enflasyonun olduğu günümüzde, enflasyon oranına endekslenmiş faiz oranı, belki bu yasak kapsamı dışında bırakılabilir. Çünkü ortada bir kazanç değil, sahip olduğunuz değerin korunması vardır.) Yasaklanan faizin yerine getirilecek mekanizma ise bankacılığın sadece devlet tarafından yapılması (birçok yorumcu bu görüştedir) ve/veya kâr(-zarar) ortaklığı sistemidir. Böyle bir sistemde açılacak hesapların değişik adları vardır: Mudaraba, muraba, muşeraka gibi. Kâr (ve teorik olarak zarar) ortaklığını faiz sisteminden farklı kılan, tasarrufların kesin ve belli bir getirisi olmamasıdır, ancak pazarlığa tâbi olan bir oranda tasarrufunuzun finanse ettiği bir projenin kârından pay verilmektedir. Kâr ortaklığı İslâmın bir buluşu değildir, ancak faizin yerine ikame edilmesi İslâmın bir buluşudur. Ortaklık oranının pazarlığa tabi olması zayıf tasarrufçunun sömürülmesine yolaçabilecektir. Ayrıca, bu sistemde işletmelerin kârlarını düşük göstermesi riski vardır. Teorik olarak da olsa zarar ortaklığı da mümkünken, belki daha iyi yöneticilik yapabilecek olan tasarruf sahibinin işletme üzerinde hiçbir söz/kontrol hakkı yoktur. Oysa göze aldığı bir risk vardır. Bu da pek hakkaniyetli bir durum sayılmayabilir. Kaldı ki, son analizde bir mudaraba hesabından elde edilen gelir emek sarfetmeden kazanılmış bir gelirdir. Bu açıdan kâr ortaklığı da pek İslâmî değildir. Dahası, böyle bir sistemde bir projenin veya hesap yılının bitmesi kadar uzun süreli olmayan, kısa vadeli tasarruflar ve kredilerin pozisyonunun ne olacağı da merak konusudur. Bunlar yatırıma dönüşebilecek midir? Nakvi’ye göre kâr ortaklıkları eşitsizlikleri güçlendiren bir sistemdir. Bu konuda farklı görüşleri olan Beni Sadr’a göre bir üretim aracı olarak sermaye üretimden hiçbir pay talep edemez, sadece kira (faiz) talep edebilir.

 

MÜLKİYET

 

Mülkiyet ilişkileri bir ekonomik sistemin temel ilişkilerindendir. Bu nedenle, İES’de mülkiyet ilişkilerinin nasıl düzenlendiğine kısaca bakmakta yarar var. Kur’an’da özel mülkiyete muhalefet yoktur ve ticaret hileli işlere tercih edilmiştir. Sünnet de kâr arayışını, ticareti ve piyasa için üretimi Kur’an kadar destekler (Jomo 1992; 126, Rodinson 1973; 11, 15). Ancak, ve sadece teoride, mutlak mülkiyet Allah’ındır, insanlar ise sadece birer emanetçidir. İşte bunun sonuçları ‘anlayışa’ göre değişmektedir. Bir anlayışa göre bu özel mülkiyet üzerine sınırlama getirilmektedir (Nakvi vd. 1992; 156, Engineer 1992; 118). Çünkü, insanların özel mülkiyet sahibi olma özgürlüğü toplumun “ihtiyaçlarından” öte/öncelikli değildir. Zira, İslâmdaki özgürlük ile laissez faire’deki özgürlük aynı şeyler değildir. Farkı, kendi özgürlüğünü kısıtlayan (veya devletin özgürlüğünü kısıtladığı!) homo İslamicustur. Ortak çıkarı savunan devletin, İslâmda, özel sektörün çalışmasını etkileme ve düzenleme yetkisi vardır (Ahmad 1991; 28). Aslında, bu anlamda İslâmî devlet bildiğimiz kapitalist devletten farklı olmayabilir.

 

Mutlak mülkiyetin Allah’ın olmasına üç farklı yaklaşımın olduğu söylenebilir: laissez faire, popülist ve popülist devlet kontrolü yaklaşımları. Birinci yaklaşıma göre İslâm insana bireyciliğin âlâsını öğretir: İslâmda insanın sahip olacağı zenginliğin ve varlığın sınırı yoktur. Burada tasvip edilmeyen zenginlik değil, onun beraberinde getirebileceği küstahlık ve mağrurluktur. İslâm dünyevî varlıkları (mülkiyetleri) ve bunlara sahip olanların çabasını kabul etmekle kalmaz, saygı da duyar. İnsan küstahlaşmadığı, faiz ve diğer yasaklara uyduğu, ve sahip olduğu kaynakları âtıl bırakmadığı sürece mülkiyetinin sınırı yoktur. Dolayısıyla ekonomik meselelerde adalet sadece belli yasakların uygulanması ve üretimin bir kısmının vergilendirilmesi ile sınırlıdır (Rodinson 1973; 21). Suriye, Pakistan ve Mısır gibi ülkelerde sağcı popülist hareketlerin de destekledikleri ikinci yaklaşımın belirleyici özelliği ise toplumda kimsenin mülkiyetsiz kalmamasıdır. Bu yaklaşım büyük mülkiyet sahipliğini kısıtlamayı/önlemeyi amaçlar. Dolayısıyla, özel mülkiyetin sınırlarını belirleyen politik bir tavan yaratılabilir. Üçüncü ve en devletçi yaklaşım ise zenginliğin bir topluma Allah tarafından verildiği ve insanların refahı için kullanılması gerektiği inancından yola çıkarak daha katı sınırlamalar ve daha çok devlet müdahalesi getirmeyi önermektedir. Özellikle doğal kaynakların özel teşebbüs tarafından kullanılması sosyal adaleti ve eşitliği zedeleyecektir (Shagil 1989; 153). Bu nedenle, sosyal amaçlara ulaşabilmek için üretim ve dağıtım (paylaşım) toplum (aslında devlet; çünkü devlet insanlar tarafından hayatın bütün alanlarındaki ortak işlerini yürütmek için kurulmuştur) tarafından kontrol edilmelidir (Engineer 1992; 120). Bu son yaklaşıma göre zekât ve faizsiz sistem sadece vitrinden ibarettir. İslâmî ekonomi bu iki unsura indirgenemez, çünkü birincisi sadece sınırlı bir kaynak (yeniden-) dağılımı olarak ekonomik adaletsizlikleri sona erdirmede yetersizdir, ikincisi ise fakirin zengin tarafından sömürülmesinden başka bir şeye katkıda bulunmayacaktır. Devletçi yaklaşımlarda insanlara ve yaratılacak Homo İslamicusa ‘güven’sizlik açıktır, fakat sistem aynı zamanda bu güvenilmeyen insanlara dayandırılmaya çalışılmaktadır. Böyle bir durumda sıkı bir devlet kontrolü ihtimali yüksek olacaktır. Devlet müdahalelerinin yerinde olacağı iddia edilirken yöneticilerin ‘doğru’ ve ‘dürüst’ davranacağı varsayılmaktadır. Oysa, bunlar, özellikle geniş ve gelişmiş toplumlarda, göreceli kavramlardır. Çünkü çıkarlar farklılaşmaktadır. Liderlerin bütün toplumun ‘olur’u ile işbaşına gelecekleri ve karar alırlarken cemaat’e danışıp sosyal oydaşma (concensus) arayışı içinde olacakları varsayımları ise gene bu çıkarların kökten çatışabilmeleri nedeniyle sorunludur. Fakat son kertede İES’in öngördüğü mülkiyet ilişkilerinin çerçevesi, en fazla, müdahaleci bir refah devletinin öngöreceği bir çerçevedir. Üstelik böyle radikal olmayan, yasal kısıtlamaları tekelleşme ile sınırlı kalacak olan bir reform dahi İslâmın kendisinde radikal değişiklikler gerektirmektedir (Behdad 1992). Zira birçok İslâmî ekonomist, devletin rolünün, fiyat kontrolleri ve İslâmî kuralların uygulanmasını gözetmekle kalmasından yanadır.1

 

II. ADİL DÜZEN

 

Refah Partisi’nin temsil ettiği Millî Görüş ‘Yeniden Büyük Türkiye’yi kurmak için, bugünkü... köle düzenini ortadan kaldıracak, yerine... herkese refah getiren, herkese hakkını veren ve herkese fırsat eşitliği tanıyan [bir düzen kuracaktır.] Millî Görüş’ün kuracağı yeni düzende faiz olmayacak, haksız vergiler kalkacak, paranın değeri hak ölçüsü olarak kabul edilecek, sağlam paraya geçilecek... krediler adil ölçüler içinde faydalı iş yapacak herkese verilecek” (s. 10). “Adil Düzen’de... ekonomi çok hızla [hızlı] döndüğü ve geliştiği için asıl mesele işsiz insan bulmaktır... Adil Düzen’e geçilir geçilmez bugün kahvehanelerde boş oturan işsizler bir anda yüksek ücret alma potansiyeline ve imkânına kavuşacaklardır. Onlar iş arayacaklarına müteşebbisler kredi alabilmek için onları arayacaktır” (s. 22). Ayrıca, Adil Düzen (AD) enflasyonu önleyecek, üretimi arttıracak, işsizliği önleyecek, ihracatı hayalî değil gerçek anlamda arttıracak, gelir dağılımının bozulmasını önleyecek ve herkesi müreffeh yapacak bir düzendir (s. 46-49).

 

Özet olarak, AD şu anda içinde bulunduğumuz “köle düzeni”nin alternatifi ve onun fakirlik, açlık, ahlâkî değerlerin erimesi, azgelişmişlik gibi birçok sorununun da çözümüdür. Yukarıdaki alıntıların da gösterdiği gibi popülist vurgularla dolu AD kitapçıklarının teşhisine göre sorunların kaynağında dört mikrop vardır: Faiz, adaletsiz vergilendirme, karşılıksız para basma ve kambiyo ve kredi mekanizması. AD de komünizm ve kapitalizmin iyi yönlerini alıp, kötü yönlerini bırakan bir düzendir. Serbest piyasa, kâr, özel mülkiyet hakkı vardır, sosyal sorunlar önceliklidir, ama tekelleşme yoktur, faiz yoktur. AD’nin para, kredi, vergi ve sosyal güvenlik için yedişer prensibi vardır. Üç genel prensibi ise şahısların ekonomik faaliyetleri yürüttüğü düzende devletin görevlerini belirler. Buna göre devlet, genel tanzim hizmetlerine ek olarak, yatırım projelerini yapar ve destekler, ancak bu faaliyetleri şahıslar yürütür. Fakat, toprağın, madenlerin, ormanların (kısaca doğal kaynakların) sahibi devlettir, ve devlet ‘şu veya bu’ nedenle bazı işletmelerin de sahibi olabilir. Paranın üretimin bir aracı değil sadece sembolik bir değeri olduğu Düzen’de, bankacılık da devlet tarafından yapılacaktır (fakat, bu genel prensiplerde belirtilmemiştir).

 

PARA=MAL PRENSİBİ

 

AD tüketici toplumun bir eleştirisiyle başlar: İnsanlar “tabiatı itibarıyla sadece tüketmek istiyorlar”, oysa sadece cennette insanlar üretmeden tüketebileceklerdir (s. 16). Bütün sorunlar da bu tüketici yapıdan kaynaklansa gerek ki, AD’nin temel şartı, herkesin ürettiği kadar tükete(bil)ecek olmasıdır. Böylece, kimse başkasının hakkını yememiş olacaktır. Herkesin ürettiği (daha doğrusu üretebildiği) kadar tüketmesi ise bir tüketim senedi olarak paranın sadece ve sadece üretim (mal) karşılığında olması ile sağlanacaktır. Dolayısıyla Adil Düzen’de para=mal prensibi vardır. AD’de para arzı fazlası olmadığı için fiyatlar da yükselmeyecektir. Burada, enflasyon karşılıksız para basmanın bir sonucu olarak görülmüştür. Dolayısıyla, para=mal prensibi bir yandan herkesin ürettiği kadar tüketmesini (adaleti) sağlarken, diğer yandan para fazlalığının sebep olacağı talep fazlalığından kaynaklanan enflasyon da önlenmiş olacaktır. Bu, bazı İslâmcı çevrelerin eleştirdiği monetarist anlayıştan çok farklı değildir. Monetarist anlayış ise doğru veya yanlış olabilir, ancak kendi içinde tutarlı bir savdır. Fakat, tedavi kitapçığının ilerleyen sayfalarında, selem senedinden bahsedilirken, piyasalarımızda ne kadar para dolaşacağına IMF’nin karar verdiği söylenmekte ve IMF’nın bu miktarı bilinçli olarak insanlar daha fazla senet ve faizli kredi kullansın diye gerekenden az saptadığı belirtilmektedir (s. 26). Dolayısıyla, fiyat artışlarının (enflasyonun) nedeni artık para fazlalığı değil, azlığı ve onun sonucu olan faizli kredi ve senet kullanımının çokluğu olmuştur. Çünkü, AD’ye göre piyasada ne kadar çok senet varsa o kadar çok pahalılık vardır.

 

ADİL DÜZEN’DE PİYASA

 

“Ne kadar tüketeceksen o kadar kendin üreteceksin” şartı aslında, laissez faire anlayışına yakındır, ve belirleyici olan çalışma değil, üretim ve onun AD’de oldukça ilginç bir yöntemle belirlenen “piyasa” değeridir. Daha çok üretime giden yollardan ise sadece birisi daha çok çalışmaktır. Üretim, üretim süreçlerinde teknoloji kullanılarak da arttırılabilir. Bu ikinci yolda Türkiye gibi sermaye kıt ülkelerin karşılaşacağı engeller vardır. Dahası, üretim sermaye yolu ile arttırıldığında, emek-sermaye arasındaki paylaşım sorunları/çatışmaları olmayacak mıdır? AD bu tür olası çatışmaların çözümünü, aşağıda görüleceği gibi “piyasa” kavramına değil, içinde devletin “ağırlığını hissettireceği” korporatist bir sisteme bırakmaktadır. Kredi alacak atölyelerin kaç işçi ile çalışacağının “Ahlâk Topluluk”larınca belirlendiği bir ekonomide daha çok çalışmak/üretmek izine bağlı olabilir. Bu da serbest piyasadan çok, devletin ağırlığının olduğu bir düzenin daha yakın bir olasılık olacağına işarettir. Dolayısıyla, herkesin ne kadar üreteceği ve tüketeceği birileri tarafından belirlenebilecektir. Dahası, bu ‘Ahlâk toplulukları’yla bir tekelleşme süreci başlayacaktır ki İslâm buna karşıdır.

 

Tam değişim serbestîsinin olduğu AD’de “ülkenin her yerinde herkese aynı fiyat uygulanır”. Bu aslında

sadece serbest piyasadan vazgeçilmesi halinde mümkün gözüküyor. Fakat, Düzen aynı zamanda bir serbest piyasa düzeni olma iddiasındadır. Aslında teorik tam rekabet piyasası hariç hiçbir ‘piyasa’da fiyatlar her yerde aynı olmamıştır. Fazla kâr etmek isteyenleri, spekülatörleri vb. bir kenara bırakırsak, ki İslâm bunları önlemeyi ‘Müslüman adam’ (Homo İslamicus) kavramına bırakmıştır, bir malın arzı talebini karşılamaya yeterli olsa dahi her mal her talep edilen yerde üretilmediği için ve taşıma maliyeti diye malın fiyatına eklenmesi gereken bir ek maliyet olacağı için bütün fiyatların her yerde aynı olmasını beklemek doğru olmayacaktır. Aslında bütün fiyatlar her yerde aynı olabilir - eğer ki devlet, örneğin taşıma maliyetini, sübvanse ederse. Fakat, bu pek adaletli olmayabilir, çünkü kimin parasıyla kimin sübvanse edildiği ve bunun İslâma göre ne kadar adaletli olduğu gibi bir soru çıkacaktır ortaya. Kaldı ki bu, aslında serbest piyasadan bir sapmadır. Başka bir alternatif ise her yerde fiyatları en yüksek olacak bölge fiyatlarına göre ayarlamaktır, ki bu da daha düşük fiyatlarla alabileceklere haksızlıktır. Fakat, kitapçıkta verilen örnekte bunlardan hiç bahsedilmiyor. Verilen buğday örneğinden anlaşıldığı kadarıyla, fiyatların her yerde aynı olması için önce belli bir kalem maldan ülkenin toplam ihtiyacının ne olduğu saptanacaktır. Fakat, benim X malından gelecek yılki, hattâ yarınki, talebimin ne olacağını nasıl saptanacak? Piyasa eğer serbest olacak ise böyle bir şey mümkün değil. Böyle bir saptama yapıldığı zaman en iyi ihtimalle insanların hangi maldan ne kadar tüketeceğine devlet tarafından karar verilmesine yolaçacaktır. Bu da her fırsatta eleştirilen sosyalist sistemin yıkılmasına sebep olduğu iddia edilen serbest-olmayan piyasanın ta kendisidir.

 

Gelecekteki (!) toplam talep saptandıktan sonra bütün depoları birbirine bağlayan ve düğmeye bir basışla

depolarda ne kadar X malı olduğunu görebileceğimiz bir bilgisayar ağı gerekmektedir ki fiyatlar her yerde aynı olsun. Bu mekanizmaya göre bir kişi malını satmak istediği vakfa götürecek, stoklara bağlı olan fiyat hakkında bilgi alacak ve işine gelirse satacak, işine gelirse alacaktır. Ancak, AD fiyatlar düşükken bolca alıp fiyat yükselince satacaklara karşı her türlü tedbiri almıştır (ancak hiçbirisi kitapçıkta belirtilmemiştir). Burada, stokçu olmayan Homo İslamicus’un bir reddi vardır ve devlet gerekeni yapacaktır. Açıktır ki, böyle bir piyasanın her yerinde devlet olacaktır. Oysa üretici-satıcının hem kendisinin, hem de ürettiği malın dayanma gücü var mıdır, malların bekletilebileceği mekânlar var mıdır/yeterli midir gibi sorular AD’de pek gözönüne alınmamıştır. Gerçi, kredi bahsinde rehin karşılığı krediden bahsediliyor ki bu üreticinin dayanma gücünü arttırabilir. Ancak, burada da kredi karşılığında rehin verilen ürünün fiyatının ileride artacağı varsayılmıştır. Böyle bir varsayımı yapmak piyasanın serbest olduğu bir yerde, enflasyonun da olmayacağını iddia ediyorsanız, pek tutarlı değildir. Dolayısıyla, AD’nin ya piyasası ‘serbest’ değil ya da bu enflasyonsuz bir ekonomi değil. Fakat, AD her ikisinde de iddialı. M.Özel’in belirttiği gibi, AD yaklaşımındaki temel hata, piyasanın basit bir mekanizma olduğu varsayımından kaynaklanmaktadır. Oysa piyasalar, içinde milyonlarca tarafın milyonlarca malı milyonlarca kez değiştiği bir keşif sürecidir. Böyle bir süreci hiçbir aygıt kontrol edemez. (bkz. Özel 1993;75-85).

 

Ayrıca, AD’nin serbest mülkiyet esasına dayanan serbest piyasasında üretim de ilmî esaslara uygun olarak saptanmış oranlarda paylaşılacaktır. Dahası bu üretimden alınacak pay, anayasa ile belirlenecektir! Böylece, herkes üretim sürecine girmeden payının ne olacağını bilecektir. Bu nedenle AD, iddiaya göre, menfaat çatışmalarının olmadığı bir ortaklık düzenidir. Çünkü, taraflar üretim sürecine girmeden paylarının ne olacağını bileceklerdir. Dolayısıyla, örneğin bir işçi daha çok kazanmak istiyorsa daha çok çalışmak zorunda kalacaktır. Böylece hem tembellik önlenmiş olacaktır, hem de bütün çıkarlar uyum içinde olacaktır. Bu “ilmî esas”ların neler olacağı ve bunlar üzerindeki muhtemel uyumsuzlukları bir yana bırakırsak, üretimden alınacak pay oranlarının ‘ilmî’ esaslara göre anayasada belirtilmesinin bilinen serbest piyasa kavramı ile hiç alâkasının olmadığı açıktır. Bu, aslında, AD’nin devletçiliğinin en büyük işaretidir. Böyle bir iddianın gerçekleşmesi Türkiye gibi çok geniş ve ‘sınıflı’ bir toplum için, ancak, AD’nin işaretlerini verdiği korporatizm yoluyla mümkün olacaktır. Korporatizm ise piyasaların/üretim süreçlerinin/çıkar temsilinin “serbestî”sinden çok “kontrol”ünü içeren bir sistemdir.

 

SOSYAL ADALET?

 

Sosyal güvenlik ise sosyal huzursuzlukları önlemekten çok, bir toplumsal görev olarak anlaşılmıştır. Amaç vatandaşların aç-açık kalmaması ve herkesin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşama imkânı bulmasıdır. AD manevî eğitimi esas aldığından, AD’de zenginler fakirlere içlerinden gelen gayretle ve ibadet aşkıyla her türlü yardım ve destekte bulunurlar (homo İslamicus), ancak sosyal adalet asıl devletin görevidir. AD’de herkes bütçeden finanse edilen ve katkı payı gerektirmeyen bir sosyal güvenlik kurumuna tâbi olacaktır. İşsizlik sigortası uygulamasına geçilecektir. (Oysa, başlangıçta yaptığım alıntıya göre AD’de işsizlik olamayacaktı!) AD aynı zamanda isteyene istediği zaman emekli olma ve bu kararından vazgeçip tekrar çalışabilme hakkını tanımaktadır. Bu gibi durumlarda yapılacak transfer ödemeleri ise yaş, tahsil, hizmet ve ehliyet esasına göre belirlenecektir. Burada ilgi çekici olan, sosyal güvenlik harcamalarının bütçeden yapılması ve hiçbir katkı gerektirmemesidir. Aşağıda belirtildiği gibi, vergisini aynî olarak toplayan devlet bu yardımları nakdî olarak nasıl yapacaktır? Yoksa, aynî olarak mı yapacaktır? Her iki halde de bütçe açıkları nasıl kapatılacaktır? Faiz ödemelerinin açığın büyük bir kısmını oluşturduğu günümüz bütçesinde, böyle bir sosyal güvenlik sistemini kurmak için, borçların ve faizlerinin bir kalemde silinmesi ve bunun sonuçları göze alınabilecek midir? Bazı temel ihtiyaçların karşılanamaması anlamına gelecek bu hareketle AD ta başından hedefinden sapmış olmayacak mıdır?

Malî politikalar ise zenginliği değil, üretimi eşit dağıtmayı amaçlayan politikalardır. Dolayısıyla, en iyi ihtimalle mevcut farklılıkları donduracak politikalardır. Adil Düzen’de devlet genel hizmetleri sunduğu ve üretime katkıda bulunduğu için vergi (üretimden pay) alma hakkına sahiptir. Devlet, ayrıca, mevcut zenginlikleri koruduğu için çok cüz’i oranda da olsa payını alacaktır. Yani ürün-vergi tek gelir kaynağı olmayacaktır. Ancak, vergiler, kazanca göre artan oranlarda değil, tek oranda (takriben yüzde 20) (s. 33) ve sadece üretimden ürün cinsinden alınacaktır. Bu ürün-vergi’yi devlet de, tıpkı şahıslar gibi, istediği zaman o andaki piyasa fiyatı üzerinden paraya çevirebilir (s. 29). Yani, gelirler vergiye tâbi değildir, bu nedenle de net ve brüt gelir aynı şeydir. Verginin sadece üretimden alınmasının yeniden dağılımı sağlayacağına ve ucuzluk getireceğine inanılmaktadır.

 

Bugünkü sistemde de devlet genel hizmetleri yerine getirdiği için vergi alır. Ancak verginin tek oranda ve ürün cinsinden alınması ile ilgili sorunlar vardır. Birincisi, devlet ülkenin her yerinde, her sektörüne aynı derecede mi hizmet ediyor ki aynı oranda vergi alıyor? Bütün üretim süreçlerine katkısı aynı olmalıdır ki onları aynı oranda vergilendirmesi “sosyal adalet dini” olan İslâma ve hakkaniyet ilkelerine uygun olsun. Sadece ürün cinsinden vergi alınması ise nakdî (para) ekonomiden aynî ekonomiye geçişin en önemli işaretidir. Burada, muhtemelen gene, piyasa basit ve az taraflı küçük bir piyasa olarak algılanmıştır. Fakat, günümüzde böyle bir sistem son derece ciddi değişim darboğazları oluşturabilecek, hattâ ekonomiyi durdurabilecektir. Devlet, gelirleri aynî olduğunda, genel hizmet yatırımlarını nasıl yapacaktır? Kredileri nasıl verecektir? Belki devlet de piyasaya tüccar olarak topladığı ürün-vergileri satıp nakde çevirmek için girecektir. Ancak her mal ürün olarak vergilendirilecek kadar dayanıklı değildir. Zira, böyle bir sistem nakdî vergi toplamaktan daha etkin ve verimli bir sistem ol(a)mayacaktır. Bu sistemde, devlet Beymen ceketlerden Arnetta külotlara, Antep fıstığından yoğurda kadar bir dizi malın sahibi olacaktır. Bu, uygulanması absürd olacak kadar “basit” sistemde, değişik kalitede/fiyatta mallar üreten firmaların nasıl vergilendirileceği merak konusudur. Üreticinin yıl sonuna kadar satamadığı malı ve/veya çürük, bozuk, dayanıksız malı devlete vergi olarak “giydirmesi” tehlikesi mevcuttur. Bu halde devlet bunları paraya nasıl çevirecektir? AD’nin vergi sisteminde hizmet sektörü nasıl (angarya ile mi) vergilendirilecektir? Bir gazete veya televizyon kuruluşu nasıl vergilendirilecektir? Yoksa bunlar vergilendirilmeyecek midir?

 

AD’ye göre tüccar (aracı) vergi vermeyecektir, çünkü aslında vergiyi veren tüccar değil, ondan alışveriş yapan fakirler ve memurlar olmaktadır. Bu anlamda, tüccar Maliye’nin tahsildarıdır. Bu da pahalılığa yolaçmaktadır. Oysa, sadece üretimin vergilendirilmesi ucuzluk getirecektir. Çünkü, böylece vergi maliyete dahil olmamaktadır! Bu son iddia da ilgi çekicidir. Üretici ürettiği malın bir kısmını vergi olarak vermesine rağmen, bunun maliyeti etkilemeyeceğine inanılmıştır. Burada vergilendirilen kazanç değil, gerçekleşmiş üretimdir ve işletme sahibinin satacağı malın fiyatını saptarken bunu göze almamasına imkân yoktur.

AD’de vergi kaçırma, vergi uyuşmazlığı gibi sorunlar da olmayacaktır, çünkü düzen adil olduğu için herkesin hakkına riayet edeceği varsayılmıştır. Artı, her işletme ödediği vergi oranında devlet tarafından sigorta edileceği için, işletmeler böyle çekici bir unsur karşısında dayanamayarak beyanını doğru yapacaktır! AD verginin beyana göre olacağını söylerken, aslında beyana ihtiyaç olmadığını da belirtmektedir. Çünkü, AD’ye göre yeminli ambarcılar ve muhasebeciler tarafından kontrol edilen bu süreçte, mal ambara girdiğinde vergi üretim cinsinden toplanmış olacaktır. Ambarlar ise ya devletin olacaktır, ya da onun kontrolü altında olacaktır. Yani, böyle bir sistemde aslında beyana gerek olmayabilir, çünkü devlet kimin ne ürettiğini ambara giren mallardan saptayacak durumdadır. Ancak, bütün mallar ambara girecek midir? AD hizmet üretimini ambara nasıl sokacaktır?

 

FAİZ VE “SELEM SENEDİ”

 

AD’de bankacılık hizmetleri de devlet tarafından yapılacaktır, ancak “şahısların banka kurmaları, faizsiz olarak çalışıp mudîlerine kâr temin etmeleri mümkündür” (s. 21). Hatırlanacağı gibi, AD’de para, üretimin bir unsuru sayılmamıştı. Oysa, kredi bahsinde üretim için ‘para’ (üretimin bir unsuru olarak sermaye) verilmesinden bahsedilmektedir. Böylece, AD başlangıçta paranın bir üretim unsuru olduğunu açıkça reddederken, daha sonra paranın üretim için gerekli olduğu gerçeğini ‘yan cebine koymaktadır’. Benzeri bir biçimde, AD’ye göre “Kapitalist düzende bu [tüketim hakkınızı gösteren] parayı bir bankaya koyuyorsunuz. Bir yıl sonra faizinin ilâvesi ile beraber bu parayı size iade ediyor. Siz bu bir yılda üretim yapmadınız. Buna mukabil size üretim yapmadan ilâve bir tüketim hakkı veriliyor” denilmektedir (s. 18). Fakat, AD’nin “mümkündür” dediği kâr ortaklığı sisteminde tararruf eden kişi bizzat üretim yapmakta mıdır ki kapitalist sistemden daha adil olduğu iddia ediliyor? Sonuç itibarıyla kâr ortaklığından elde edilen kâr da emeksiz bir kazançtır. Ama, tasarrufçunun parası çalışmıştır diyorsanız, o zamanda parayı bir üretim unsuru olarak görüyorsunuz demektir. Sanırım, RP’nin içi boş faiz vurgusunun kitleler önündeki inandırıcılığı aslında son on küsur yıldaki rant ekonomisine ‘kayış’ın bir sonucu olsa gerek.

 

Ne var ki, M.Özel’e göre AD’de de faiz vardır. Ancak, bu geriye işleyen bir faizdir. AD’nin “zorlama” bir mekanizması olan selem senedi karşılığı kredi, iddiaya göre mühim bir olaydır ve kurulu düzeni bu mekanizma ile yıkmak mümkündür. Sipariş kredisi de diyebileceğimiz bu mekanizmaya göre peşin para verip, belli bir zaman sonra teslim alacağınız malı (diyelim altı ay) önceden ucuza alıyorsunuz (“kapatıyorsunuz”). Böylece, üreticinin elinde üretim yapabilmesi için sermayesi oluyor. Bu sistemde malın altı ay sonraki fiyatını bugünden bilmek (saptamak) gerekmektedir ki bugün yapılacak ödemeler için iskonto yapılsın. Bu da, iddia edilenin aksine, altı ay sonraki fiyatların suni olarak artmasına yolaçabilir, çünkü fiyat piyasa şartlarında değil anlaşma bazında saptanmaktadır. Aksi takdirde altı ay sonra fiyatların ne olacağını bilmemiz mümkün değildir. Selem senedi tarihte paralı tüccarın köylünün malını kapatması sonucunu doğurmuştur. Ayrıca, daha önceden parası ödenen malın anlaşmadaki kalitede olması için ya çok sıkı bir kontrol mekanizması ya da üreticinin çok emin birisi olması gerekmektedir. Dahası selem senedinde vade azaldıkça, mal pahalanmaktadır ki bu faizin geriye doğru işletilmesinden başka bir şey değildir (bkz. Özel 1993;83-85).

 

AD’de kredi sisteminin sosyal mobilizasyonu sağlayacağı da iddia edilmektedir. Oysa verilecek olan rehin karşılığı kredide mal, emek karşılığı kredide atölye, (daha çok) ödenmiş vergi karşılığı (daha çok) kredide ise mevcut vergi ödeme (dolayısıyla varlık) kapasitesi kıstas olarak alınmaktadır. Bu tür kıstaslar şimdiki sistemde göze alınan kıstaslardan çok farklı değildir. Bu da, tıpkı selem senedi gibi, sosyal mobilizasyonu sağlamaktan çok sosyal farklılıkları en iyimser ihtimalle dondurma eğiliminde olan bir kredi sistemidir. Kredi bahsinde üzerinde durulan ve korporatist bir düzenin işaretlerini veren “Ahlâk Toplulukları” konusu da AD’nin getireceği bir “yenilik” olacaktır. Örneğin, emek karşılığı kredi alacak bir atölye sahibi dürüst bir insan olduğuna dair mensup olduğu Ahlâk Topluluğundan tezkiye belgesi getirmek zorundadır. Dahası, atölyede kaç usta ve işçi ile üretim yapılacağı “meslek kuruluşu, lonca” tarafından belirlenmiş olacaktır. Böylece, muhtemelen, üretimin, dolayısıyla tüketimin de, bu kuruluşlar tarafından kontrol edildiği ‘Ortaçağ piyasa ekonomisine’ bir geçiş yapılacaktır. Böyle bir düzende vurgu serbestîden çok kontrole olacaktır.

 

AD’ye geçişte ve onun başarısını sağlamada son, fakat belki de en önemli unsur “irfanlı insanlar ve inançlı kadrolar”dır. Bu, düzenin olmazsa olmazlarından biridir. Ancak, insanın, doğal olarak, burada çizilen tipe uygun olmadığı kabul edilmektedir. Dolayısıyla, böyle bir tip (eğitim yolu ile) yaratılmalıdır. Zaten bu nedenle parti programı en fazla eğitime yer ayırmıştır. Böyle bir eğitim ise Milli Görüşçü olacaktır. Burada dinî ve ahlâkî düzen topluma yararlı bir insan yetiştirmek için âdeta bir insan yetiştirme fabrikası gibi görev yapacaktır. Nefis terbiyesine büyük önem verilecektir, insanlar iyi ahlâk sahibi insanlar olarak yetiştirilecek, israf yapmayacak, herkese yardım etmekten manevî haz alacaklar ve ibadet aşkıyla çalışacaklardır (s. 53). Burada çizilen insan tipi ‘Müslüman adam’ ya da homo İslamicus tipidir. Fakat, bu tip insanın yaratılmasına yukarıda bahsettiğim sorunlar burada da geçerlidir. Adil Düzen’de Homo İslamicus olmayan tiplerin, Düzen’i baltalayacakları düşünülerek, “tercih” edilmeyecekleri, sanırım açıktır. Dolayısıyla, bu düzende Müslüman olmayanların ve dinsiz olanların eşit muamele görememesi ihtimali yüksektir. Bu anlamda Düzen’in ne kadar demokratik ve “herkesi kucaklayan” bir düzen olduğu tartışma konusudur. Oysa, iddiaya göre, AD toplumda herkesi kuşattığı için ideal bir sistemdir (s. 44). Allah’tan başka kimseye hesap vermeyi red edebilecek “inançlı kadroların” da ne kadar demokratik olacağı tartışma konusudur.

 

‘LÂFZOLOJİ’

 

Adil Ekonomik Düzen genelde ulaşılacak amaçlar ile belirlenmiştir. Bu amaçlar ise kurulu “köle” düzeninin “ceza”sını çekenlere hitap etmektedir. Kurulu düzenin “tercih”ini mutlu azınlık yönünde kullandığını gözönüne alırsak, alternatif Adil Ekonomik Düzen otomatik olarak geniş kitlelere hitap edebilecek (popülist sayılabilecek) “değiniş”lerle (“tenkid”lerle) doludur. Hedefleri ise çekicidir. Ancak, AD sadece amaçları belirtmekle yetinmemiş, kullanacağı mekanizmalardan da bahsetmiştir. AD’nin radikalliği de halen mevcut mekanizmaları aşağı yukarı bütünüyle “yeni”leyeceğinden kaynaklanmaktadır. Ne var ki, her yenileşme bir iyileşme demek değildir. AD’nin hedeflerine ulaşması zordur, çünkü kullanacağı araçlar etkili olamayacak kadar basittir. Program yazılırken düşünülen toplum/piyasa/ekonomi, anlaşıldığı kadarı ile son derece basit ve günümüzde bu kavramların ifade ettiklerine oldukça uzak olan bir yapıdadır. Bu bağlamda, kullanılacak araçlardan bahsedilmesine rağmen, bu araçların etkinliği son derece sorgulanabilir olduğu için, AD’nin daha çok bir ‘lâfzoloji’ (vaatler ve umutlarla dolu ancak mekanizmaları/kavramları arasında bir tutarlılık olmayan kelimeler dizisi) olduğu kanısı uyanmaktadır. Bunun nedeni, sanırım, genelde İslâmî bir ekonominin, özelde ise AD’nin oturmuş bir teorik çerçevesinin olmamasıdır. Nitekim, AD bir yandan serbest piyasa düzeni olduğunu iddia ederken, diğer yandan bu serbest piyasada devlete oldukça önemli bir rol vermektedir. Para üretimin bir unsuru olarak hem kabul edilmiştir, hem de edilmemiştir. Bu yetersiz teorik çerçeve ve çelişkiler, sanırım, günümüzün sorunlarına çözüm ararken başka bir toplum yapısını düzenleyen ve aralarında çelişebilecek kadar değişik tercümelere açık “tarihî” ilham kaynaklarına bağlı kalabilme çabasından kaynaklanıyor. Kitapçıklardaki bütün “kargaşa”ya ve tutarlı bir şekilde anlatılmamasına rağmen, satır aralarından, bir AD kurma çabasının gayrı-demokratik ve devletçi-korporatist metoda dayanacağını söylemek sanırım yukarıdaki tartışmanın ışığında uygun olacaktır.

 

1 Burada Katolik Kilisesinin de bir ekonomik alternatif sunma çabasında olduğunu belirtmekte yarar var. Ne var ki, tekelleşme, özel teşebbüs, serbest piyasa, sağlam para, temel ihtiyaçların karşılanması, tüketimcilikten kaçınma, “normal” ücretler, ve ahlâkî değerlerin önemi gibi konularda Katolik prensiplerin hâkim olacağı bir ekonomi amaçlarında, prensiplerinde ve kavramlarının muğlaklığında İslâmi bir ekonomiden çok farklı gözükmemektedir. İkisinin farklılaştığı belki de tek konu faizdi. Ancak, bu iki yaklaşımın karşılaştırılması ayrı bir çalışmanın/yazının konusudur. (Hıristiyan ekonomi konusunda bakınız Pryor (1993) Journal Of Comparative Economics, 17, içinde sayfa 129-150, McKee (1993), Lenches (1993) International Journal of Social Economics, 20, No. 2 içinde sayfalar 27-50, 51-64, ve Scaperlanda (1993) IJSE, 20, No. 10 içinde sayfa 4-12.)

 

KAYNAKLAR

 

Ahmad, Ziauddin (1991) Islam, Poverty and Income Distribution, The Islamic Foundation, Liecester.

Bannerman, Patrick (1988) Islam in Perspective: A Guide to Islamic Society, Politics and Law, Routledge, London.

Behdad, Sohrab (1992) Property Rights and Islamic Economic Approaches,

Jomo, K.S. (derleyen) Islamic Economic Alternatives, Macmillan, London içinde.

Choudhury, Massidul A. (1992) Principals of Islamic Political Economy: A Methodological Enquiry, St. Martin’s Press, New York.

(1986) Contributions to Islamic Economic Theory: A Study in Social Economics, St. Martins Press, New York.

Engineer, Ali. A. (1992) Islamic Economics: A Progressive Perspective, Jomo K.S (Derleyen) içinde.

Gülalp, H. (1993) “İslamcı Radikalizmin Toplumsal ve Tarihsel Kökleri”, Birikim, Ağustos, 52, s. 66-71.

Hosseini, H. (1992) From Homo Economicus to Homo İslamicus: The Universality of Economic Science Reconsidered, Bina, C. ve Zageneh H (der) Modern Capitalism and Islamic Ideology in Iran, St. Martins Press, New York içinde.

Jomo, K.S (1992) Islam and Capitalist Development: A Critique of Rodinson and Weber, Jomo, K.S (der) içinde.

Mehmet, O (1990) Islamic Identity and Development: Studies of the Islamic Periphery, Routledge, London.

Nakvi, S.N.H (1985) Ekonomi ve Ahlak, İnsan Yayınları, İstanbul.

Nakvi, S.N.H vd. (1992) Principles of Islamic Reform, Jomo, K.S (der) içinde.

Rodinson, Maxim (1973) Islam and Capitalism, [İslâm ve Kapitalizm, Hür Yayınları 1974] Panthenon, New York.

Özel, Mustafa (1993) Piyasa Düşmanı Kapitalizm, İz Yayıncılık, İstanbul.

Shagil, M (1989) Islamic Economics: A Global Perspectives, Ashish Publishing House, New Delhi.

Sınav, Tahsin (1993) “İslam Ekonomisinde Tam Rekabet”, Yeni Zemin, Şubat, no. 2, s. 86-87.

 

Süleyman Karagülle’nin cevabı:

 

İnsan

Adil düzende kişi ve insanlık vardır. Yeryüzü insanlığındır. Kişiler bölüşerek yararlanırlar. Tüm insanlık birlikte üretir, kişiler ayrı ayrı tüketirler. Üretirken ve tüketirken yol gibi ortak kullandıkları alanlar vardır. Ev gibi, tarla gibi özel kullandıkları yerler vardır.

 

Değiştirme

Kişi çalışır, ürettiğini insanlığa sunar. Karşılığında tüm insanlık malları arasında pay belgesini alır. Buna ücret diyoruz. Sonra pay belgesi ile gider insanlıktan istediğini alır. Bu kullandığı paya da fiyat denir. Bir malı üretirken harcadığı saatler maliyet değerini gösterir. Bir malı tüketirken o malın bir insanı yaşattığı güne fiyat denir.

 

Gaye

Makro ekonomide gaye bir malı kim en az emekle üretebiliyorsa o üretsin. Bir mal ne kadar çok insanı yararlandırıyorsa o tüketsin. Böylece insanlık yeryüzünü en verimli bir şekilde kullanmış olur.

Mikroda ise kişi en az emekle en çok yaşama imkânını bulsun. Yani çok çocuk yapıp neslinin varlığını korusun. Bunun için malını en pahalıya satmak ister. Alırken de en ucuza almak ister. Bu da makro ekonominin gayelerine hizmet eder. En ucuz alır demek en az emekle elde edileni alıyor. Makroda da bu isteniyordu. En pahalı satsın demek en çok kime yarıyorsa o alsın demektir. Yani çok insanı yaşatanı buluyor demektir. Makro da bu isteniyor.

 

Arz talep dengesi

Bu sistemde üretilen mallar satılır. Satılan mallar da tüketilir. Çünkü kimse satın aldığı malı üretmez. Üretilmeyen mal da alınmaz.  Sonunda piyasada öyle fiyat oluşur ki orada üretilen mal tüketilen mala eşit olur. Bu da şöyle sağlanır: piyasada mal çoksa fiyatlar düşer, üreticiler azalır, tüketiciler çoğalır. Mal azalmışsa fiyat yükselir. Bu sefer de tüketiciler azalır, üreticiler çoğalır. Buna arz talep dengesi denir.

 

Vergi Sigorta

Arz talep dengesi devletin kredi ve vergi düzenlemesi ile sağlanır. Devlet faizsiz kredi verir, karşılığında vergi alır. Aldığı vergi nispetinde ertesi yıl krediyi artırır ve eksiltir, böylece arz talep dengesini müdahalesiz sağlar. Kredi faizsizdir. Vergi zorlamasızdır. Ertesi yıl kredi almak isteyen üretici bu yıl vergisini kendi beyanı ile öder.

Arz ve talebin oluşabilmesi için üretici ve tüketici çok olmalıdır. Üreticilerin tüketicilerden haberdar olması gerekir. Mal depo edilebilmelidir.  Üreticinin malı tüketiciye ulaşabilmedir. Bunlar sağlanamıyorsa arz ve talep kanunları çalışmaz.

 

Dengenin sağlanması

Vergi karşılığı faizsiz kredi ile dengenin sağlanabilmesi için üretici ve tüketici çok olmalıdır. Üreticilerin tüketicilerden haberdar olması gerekir. Mal depo edilebilmelidir. Üreticinin malı tüketiciye ulaşabilmedir. Bunlar sağlanamıyorsa arz ve talep kanunları çalışmaz.

 

Para ve senet çıkarma:

Senet ve belgeler stok edilebilen malların üretimi karşılığı çıkarılır ve stok edilen mallara karşılık çıkarılır. Halk ürettiklerini ortak ambara koyar. Karşılığında teslim belgesini alır. Bu belgeyi kamuya getirir, kamu ona hamiline yazılı sattığı malın belgesini verir. Halk bu belgeyi isterse borsaya götürür, para ile satar, isterse bankaya götürür, kredileşmek üzere tevdi eder. Senet = fiyat*Mal, Para = Senet*Kur. Yani senet ambardaki mal karşılığı çıkar. Para da kasadaki senet karşılığı çıkar.  Karşılıksız para veya senet olmaz.

 

Vergilerin tahsili

Devlet payını ambara teslim edilen fazla malın karşılığı olarak tahsil eder. Vergi ne para ne de mal olarak verilir. Ortak ambardaki mal karşılığı senet ile ödenir. Kamu bunu borsada satar, paraya çevirir. Onunla arz talep kanununu işletecek işleri yapar.

 

Döngü

Üretici semtteki işletmelerde çalışır. Ortak mal üretirler. Ürünleri çuvallara veya kutulara koyar, ambara teslim eder. Muhasip bunu üreticiler arasında müşterek pay belgesini verir. Çalışanlar bunu bucak tüccarlarına satarlar. Ortak nakliye bunları ilçe laboratuvarlarına götürür. Laboratuvarlar bunları tahlil eder, ilçe ambarına teslim ederler.

Bucak tüccarları satın aldıkları teslimat belgesini muhasibe verir. Madde belgesine çevirirler. Madde  belgelerini il tüccarlarına satarlar.

İl nakliyesi ilçe ambarlarındaki malları bölge ambarlarına götürür. Karşılığını kamudan alırlar.

İl tüccarları madde senetlerini bölgedeki fabrikalara satarlar. Bölge fabrikaları bu belgelerle bölge ambarlarına gidip malların maddelerini alırlar. Mamul hale getirip bölge ambarlarına teslim ederler.

Fabrika sahipleri teslim belgeleri ile muhasibe giderler ve mamul belgesine çevirirler. Sonra bunu ülke tüccarlarına satarlar.

Ülke tüccarları mamul belgelerini toptan tüccarlara veya başka ülke tüccarlarına satarlar. Bölge toptancıları ilçe perakendecilerine, onlar da semt bakkallarına satarlar. Halk semt bakkalından veya ilçe mağazalarından satın alır.

Burada emek işyerine gider mal olur, mal ambarlardan dolaşarak en kısa yoldan bakkala gelir, halk alıp tüketir. Akdedilen senetler ve belgeler tüccarlar eliyle dolaşır. Tüccar ve para hukuku piyasayı, ambar ve nakliye ise reel piyasayı oluşturur.

 

Senetle kazanç

Malın üreticiden tüketiciye gidebilmesi için aracıların hizmet payları senetle ödenir. Yani malla ödenmelidir. Paradan ödenmemelidir. Yoksa tüketicinin eline para  geçmez. Geçmeyince de mal alamaz, alamayınca üretim durur. Piyasadan para çekilmez. Yani kazanan ambardaki mala sahip olur, bakkalda paraya sahip olmaz. Faiz paraya para kazandırmadır. Kar ise paraya mal kazandırmadır. Yani üretimdir. Faiz piyasadan parayı çeker, kar ambarlardaki malı artırır. Biri krizlere, diğeri ucuzluğa sebep olur.

 

Nakliye ve ambar

Malını ambara teslim eden kimse, ambar ve nakliye masraflarını peşin bir defaya mahsus olmak üzere öder. Mal ambarda çok veya az kalabilir. Mal uzağa gitmiş veya yakında kullanılmış olabilir. Bu fiyatlara etki etmez. Uzaktakiler yakındakileri, geç kullananlar erken kullananları sübvanse eder.  Böylece yere ve zamana göre fiyatların değişmesi önlenmiş olur.

 

Kasa ve kredi

Senetler kasada değerlendirilirken alınan değerle satılan değerler aynı olur. Kar konmaz. Fiyatlar arz ve talep kanunlarına göre değişir. Yani kasadaki stoklara göre değişir. Ayrıca kredi de faizsizdir. Ambar masrafları bilmediği gibi sermaye masrafları da bilmez. Faiz zamanla artar, oysa kar iki muamele arasında olur.

 

Genel hizmet

Mallar  depolandığı için arz ve talep kanunları geçerlidir. Oysa muhasebecilik ve öğretmenlik gibi üretim olmayan, hizmetlerde durum farklıdır. Bunlar harcanan emeğe göre değil de sorumluluğa göre ücretlendirilir. İşletmenin muhasebesini tutan üretimden pay alır. Kişinin muhasebesini tutan kişi başına pay alır. Depo edilemeyen su, elektrik, serbest rekabet sağlanamayan bakım gibi hizmet ve mallar genel hizmetçe sağlanır. Vakıflarla tanzim edilir.

 

Kamu görevi

Kamu görevinde devlet gücü kullanılır. Genel hizmette devlet gücü kullanılmaz. Esas olan genel hizmettir. Çünkü o süreklidir. Kamu görevi ise savaş ve afet gibi durumlar için arızidir. Onun için ayrı kadro bulundurulmaz. Nöbetlerle veya geçici görevlerle yapılır.

Genel Hizmetler altı grupta toplanılır:

  1. Evrak, zimmet, envanter ve taşınmaz tescilleri
  2. İlmi, ahlaki, mesleki ve siyasi eğitim ve güvenceli diploma
  3. Takip, araştırma, ambar ve kasa (banka)
  4. Basın, yayın, ulaştırma ve haberleşme
  5. Paklanalai sağlık, bakım ve güvenlik
  6. Noterlik, kontrol, soruşturma ve hakemlik

 

Popülist vurgular

Yazar Erbakan’ın popülist vurgularını eleştiriyor. Bir siyasetçi elbette halkın anlayacağı dille konuşacak. İlmi Erbakan yapmadı, Akevler yaptı.  O ilmi verileri siyasete adapte etti. Başardı da, bugün anayasa ekseriyetiyle iktidarda. Ne var ki onlar öğrenmeden iktidar oldular. Bilmedikleri için de reddettiler.

 

Genel Prensipler de belirtilmemiştir.

Banka işleri genel hizmetlerdendir. Kredi faizsizdir. Üretim değil hizmettir. Serbest rekabet sağlanamadığına göre devlet yapacaktır. Genel prensipler belirtilmiştir.

 

Piyasa değeri

Yazar piyasa değerini kavrayamamıştır. Bir malın maliyet değeri vardır. Bu onu elde etmek için harcanan emektir, çalışma saatidir. Bir de yararlanma değeri vardır. Bu da o malın yaşattığı insan sayısıdır. Bu da gündür. Malların yaralanma değeri daima üretme değerinden fazladır. Yoksa üretilmez.  Kapitalistlere göre bu aradaki fark sermaye sahibi tüccarın olmalıdır. Sosyalistlere göre emek sahibinin tensilcisi olan devletin olmalıdır. Adil düzene göre bu fark artık değer, üretici ile tüketici arasında paylaşılmalıdır. İşte bu paylaşma değerine piyasa değeri denir.  Adil Düzen bunu sağlayan mekanizmalar geliştirmiştir.  Piyasa fiyatları dört şekilde tespit edilmelidir.

a) Alıcı ile satıcı arasında serbest pazarlıkla tespit edilir. İlkel ekonomilerde bu tespit hakimdir. Bugün çok az işe yaramaktadır.

b) Stoklara göre bilgisayara hesaplatmak. Stok fazla ise fiyat düşürülür, stok azsa yükseltilir.

c) Zamanla artırıp eksiltme. Satarken fiyat fazla konur, zamanla azaltılarak müşteri buluncaya kadar düşürülür. Alırken de önce ucuz fiyat verilir, zamanla yükseltilir.

d) Plana göre de kredileşme fiyatları değerlendirilir. Makroda plan yapılır. Fiyat sabit tutulur. Fiyat değişmez, ona göre üretici ve tüketici sayısı oluşur. O fiyata alanlar alıcı olur, o fiyata satanlar satıcı olur. Eksik veya fazlalık geçmiş yılın stokları ile değerlendirilir.

 

Yalnız çalışma

Yazara göre üretim sadece çalışmak değildir.

Üretim yalnız çalışmadır. Kuran böyle söylüyor. Marks da böyle söylüyor. Üretim yalnız üretim emeği değildir. Dört girdisi vardır.

  1. Tesisler yer yüzüdür ve eski emektir. Yıprandığı için kira payının sahibidir.
  2. Emektir. Asıl üretici odur. Dolayısıyla diğerleri hep ona hizmet eder. Para üretici emek karşılığı çıkarılır.
  3. Sermayedir. Daha önceki emektir. Zarar etme ihtimali olduğu için ona kar tanınmıştır. Sermaye para değil, hareketli maldır.
  4. Hizmettir. Üretime katılmayan emektir. Sorumluluk dolayısıyla üretimden pay almaktadır.

Erbakan buna beşinci olarak girişimi eklemektedir. Biz buna katılmıyoruz.

Biz girdilerin hepsini değerlendiriyoruz. Sadece sabit ücret yerine üretimden pay veriyoruz. Devlete de genel üretimden pay veriyoruz. Beşte biri kamunun hakkıdır diyoruz. Bunu para olarak değil, pay belgesi olarak veriyoruz. Kamu payını istediğine devredebilir. Ama ambardaki malı devreder.

 

Sermayesi kıt

Girdiler hammaddedir. Dünyanın en zengin hammaddesine sahibiz. Emekse, çalışanımız boldur. Teşvik edilmelidir. Ülkemiz makinelerle doludur. Bir de organizasyon demektir. İşte o yoktur. Adil Düzen genel hizmetle bunu sağlamayı hedefliyor. Sermayesi kıt demek anlamsız sözdür. Doları sermaye olarak kabul ederseniz elbette kıt olur. TL’yi kabul ederseniz kendiniz basıp üretiyorsunuz, neresi dar?

 

Kaç işçi çalışacak?

İşletmeler istedikleri kadar işçi çalıştırabilirler. Ahlaki kuruluşlar kaç kişi çalıştıracağına karar vermezler. Aksine çalıştırdığı işçilere kefil olurlar. Kaç işçi çalıştırıyorsa o kadar genel hizmetten ve krediden yararlanırlar. Ancak işletmelerin kapasitesini belirlerler, o kadar üretim yapabilir, sipariş alabilir diye kefil olurlar. Ne kadar iş yapabileceğine değil de ne kadar işi taahhüt edebileceğine sınırlama getirmektedirler. Yoksa işletme sonsuz işçi çalıştırabilir ve kendi sermayesi ile sonsuz üretim yapabilir.

 

Aynı fiyat

Adil Düzende resmi fiyatlar vardır. Resmi ücretler vardır. Bunlar aşağıdaki yerlerde geçerlidir.

a) Kamuya alırken, satarken resmi ücret ve fiyatlar uygulanır. Değiştirilebilir ama herkes için farklı muamele yapılamaz.

b) Ücretlerin belirlenemediği yerlerde resmi ücret, tazminatlarda resmi fiyatlar uygulanır.

c) Emeklilik payı hesaplanırken resmi ücret esas alınarak hesaplanır.

d) Keşif maliyetleri resmi fiyat ve ücretlere göre hesaplanır.

Halk bunların dışında çalışırken veya alıp satarken istedikleri ücretleri ve fiyatları uygular. Kamu asla karışmaz.

 

Müslüman adam

Adil Düzen sadece ahlaklı olanların düzeni değildir. Her türlü insanın, kötülük yapan halkın da düzenidir. Bunun için yerinden yönetim sitemi benimsenmiştir. Yerel yönetim kendi ekonomik düzenini kendisi kurar. Göç etme imkanı sağlanmıştır. Göç etmek isteyenin taşınmazlarını devlet cari değerle satın alır. Böylece göç demokrasisi vardır.  Nüfusu azalan bucaklar kapatılır. Fazla çoğalan da ikiye ayrılır. Adil Düzende hakemler sistemi vardır.  Kamu hakemlerin kararlarını uygular. Hakemleri taraflar seçtiği için yine denge vardır. Bununla beraber bu düzen kendiliğinden gelip kurulmaz, ona inanan insanların olması gerekir. Hangi bucakta inanan insanlar varsa orada refah olur. O bucaklar çoğalır. Yani Adil Düzen inanmışların düzeni değildir. Ama Adil Düzen sonunda insanları inançlı yapar. Herkes ahlaklı olsa zaten düzene gerek kalmaz, dünya cennet olurdu. O zaman Marksizm ütopik olmazdı. Ahlak kuruluşları ahlaklıların kuruluşu değildir. Ahlaksızlıkların zararlarını dayanışma içinde giderme ortaklığıdır.

 

Sübvanse adaletsizlik

Adil Düzen sosyalizm değildir. Kimseden zorla mal almamaktadır. Ticaret yasak değildir. Malını istediği kimseye istediği fiyatla satabilir. Bize satmak istiyorsa böyle. Bizim sağladığımız rantı paylaştırıyoruz.

 

Rehn

Mal ambara girmiştir. Borç da para değil maldır. Fiyatın değişmesinin senede etkisi yoktur. Taşınmaz ipoteklenmiştir. Taşınmazların değeri düştüğü zaman borcun teminatı azalmış olur. Borçlu var, ambarda mal var, dayanışma var, ipotek var. Dörtlü teminat sağlanmıştır.

 

Menfaat çatışması

Bir işte iki taraf da kazanıyorsa buna çıkar paralelliği denmektedir. Eğer biri zarar ediyor, diğeri kazanıyorsa ona menfaat çatışması diyoruz. Çıkar paralelliği var, çıkar çatışması yok.  Öyle bir düzen kuruludur ki orada çıkar paralelliği varsa o iş yapılıyor. Çıkar çatışması varsa yapılmıyor. Yasak değil, devlet korumuyor. Faiz yasak değil, faizi devlet korumuyor. Kumar yasak değil, devlet korumuyor. Sermaye ve emek birlikte iş yaparlar. Sermaye zarar karşılığı kar elde ediyor. Emek de yaptığı iş karşılığı ücret alıyor. Zarar ederse emek ücret almıyor. Zararın tamamını sermaye karşılıyor. Çıkar dengesi vardır.

 

Anayasada belirtilen pay

Anayasada bütün paylar belirtilmiyor, devletin alacağı pay belirtiliyor. Devlet tekel olduğu için onun payı anayasa dışında başka bir şeyle belirtilemez. Diğer paylar serbest anlaşmalarla belirtiliyor.  Devlet faizsiz kredi veriyor, karşılığında tarım ürünlerinden onda bire, sanayi ürünlerinden beşte bire paydaş oluyor. İşte bu pay anayasa ile belirtiliyor. Bu paylarla devlet genel hizmet yapıyor. Devletin sosyallik derecesi anayasada belirtiliyor. Kuran’da belirtilmiş beşte birdir. Ama herkes Kuran’a uymak zorunda değildir. Her bucak, her ülke, her il kendisi belirleyecektir.

 

Gelecek yılın ihtiyacı

Temmuz ayının ikinci haftasında benim satacağım enerji var. İnternette satışa çıkarıyorum. Birileri bakıyor, o tarihte ucuz elektrik var. O gün ben bu enerjiyi kullanabilirim diyor, şimdiden satın alıyor. Günü gelince de o enerjiyi kullanıyor. Eğer kullanamazsa o günkü değeri ile satıyor ve zarar ediyor ya da kâr ediyor. Adil Düzende kâr ve zarar kardeştir ve meşrudur. Sosyalizmden farkı budur.

 

Kontrol

Kontrolden geçen mallar kamu ambarlarına girer. Kontrolden geçmeyen mal ambara alınmaz. Piyasada serbest satılır. Kontrolden geçen malın sorunluluğu artık kontrol edenin dayanışmasına aittir. Üretici için riziko kalmamıştır.

 

İşsizlik sigortası

İşçi çalışmak zorunda değildir. Bugün işveren faiz ödemek için çalışmak zorundadır. Adil Düzende işveren faiz ödemediği için, sabit kira ödemediği için işçiye ücret vermediğinden iş yapmak zorunda değildir. Bu olmazsa işverenlerin işçilerin üzerinde baskısı doğar, işçiyi düşük ücrete çalıştırırlar. Bunu önlemek için işsizlik sigortası oluşturulmuştur. Çalışanlardan %1 pay kesilir, çalışmayanlara dağıtılır. İşsizlerin ücreti gelen payla orantılı olarak artar, azalır. Böylece iş bulamadığı için değil çalışmak istemediği için de sigortalamış oluruz. Bu daha çok geçiş zamanı için gereklidir. Sonra çalışmayan emeklilik payını almış olacaktır.

 

Meslek kuruluşları

İlmi, dini, mesleki ve siyasi dayanışma ortaklıkları vardır. Herkes istediği işi yapar. Ehliyetsiz araba da kullanabilir. Ne var ki dayanışma ortaklığı yoksa zararları kendisi öder. Sonra kusursuz olduğunu ispatlamakla kendisi sorumludur. Oysa dayanışma ortaklıklarından belgeli olanlar zararları kendisi değil dayanışması öder. Sonra kusurlu olduğunu mağdurların ispatı gerekir. Kendisi ehliyetli olduğu için kusursuz sayılır.

 

İnsan yetiştirme fabrikası

Adil Düzende merkezi eğitim yoktur. Halk istediği öğretmeni seçer ve istediği dersi alır. Devletin eğitim programı yoktur. Dayanışma ortaklıkları sorular hazırlarlar, bu sorular resmi kitaplardan sorulur. Cevaplayanlara ehliyet verilir. Ortak kültür ortak imtihanlar sağlar.  İmtihanı kazanan öğrenci ve öğretmen ödüllendirilir. Adil Düzende devlet insan yetiştiren fabrika değildir. Başkası yetiştirmez, ona imkân sağlanır, o kendisini yetiştirir. Ehliyet bilgiye, kabiliyete, ahlaka ve çalışkanlığa verilir.

 

Mekanizmalar

Hedef bütün rejimlerde aynıdır. Temennilerden ibarettir. Maharet bunun gerçekleştirme şeklidir. Bizdeki kelimelerin manası farklıdır. Bizim kelimeleri bizim tanımladığımız gibi anlarsanız asla tutarsızlık yoktur. Boş vakit yoktur. Nasıl Fransızcayı lügatlerle anlamak zorunda isek her yazıyı yazarın anladığı gibi anlarsak doğru anlamış oluruz.

 

Serbest ekonomi deniliyor, devletçilik yapılıyor.

Adil Düzen ekonomisi tekelin önlendiği bir serbest ekonomidir. Sosyalizmde devlet etkisi vardır. Kapitalizmde sermaye tekeli oluşmaktadır. Adil Düzende tekel önlenmiştir. Önleyen de devlettir. Tekeli vergi ve kredi politikaları ile önler. Kredi de serbestlik yoktur. Üretimde ve mübadelede serbestlik vardı. Kredi faizsizdir ve yasal düzenlemelerle düzenlenmiştir. Yöneticilere müdahale yetkisini tanımamıştır. Arabalar otoyoldan giderken serbest giderler. Ama otoyoldan dışarı çıkmazlar. Çay bardağına atılan şeker molekülleri dolaşmada serbesttirler ama bardağın dışına hatta çayın dışına çıkamazlar. Serbest kurallar içinde meşrudur yoksa anarşi olur. Devlet de bu kuralların bekçisidir.

 

Sonuç

(Para üretimin bir unsuru olarak hem kabul edilmiştir, hem de edilmemiştir.) Para üretime katkı unsurlarının belgesidir. Para kendisi unsur değildir. Para iş bölümü aracıdır. İşin unsuru değildir. Para bölüştürme aracıdır. Bölüşülen unsur değildir.

(Bu yetersiz teorik çerçeve ve çelişkiler,) Bu çerçeve yeterlidir. Çerçeve yetersiz değil sizin bu konudaki bilginiz yetersizdir. Birlikte çalışılabilir.  Çelişkiler yoktur. Bizim tanımlarımızı bilmediğiniz için size çelişkili görünmektedir. (Sanırım) biz sizin için öyle sanmıyoruz.  (günümüzün sorunlarına çözüm ararken)  günümüzün sorunlarını kendi görüşümüzde arıyoruz. (başka bir toplum yapısını düzenleyen ve aralarında çelişebilecek kadar değişik tercümelere açık)  Biz  Kuran’a dayanarak çözüm arıyoruz. O bize şunu söyler: “Her söze kulak verilecek, ona uyulacak.” Daha iyisi gelirse ona uyulacak. Ataların izinde çakılıp kalınmayacak. Başkaları taklit edilmeyecek, kendi araştırmamız ve anlaştığımız (içtihat ve icma) hükümlere uyulacak.(“tarihî” ilham kaynaklarına bağlı kalabilme)  Biz tarihten ilham almıyoruz, istidlal yapıyoruz. Tarihtekiler hazinedir. Hazineden bize gerekenleri alıp kendi yapımızı yapıyoruz. Diğer müslümanlardan farkımız budur. Muhalefetleri bundandır (çabasından kaynaklanıyor.)

Biz her söze kulak veririz. Onu aklın süzgecinden geçiririz. Onu uygularız. Biz Kuran’a ondan daha iyisini, daha tutarlısını bulamadığımız için sarılırız, ondan yararlanırız.   (Kitapçıklardaki bütün “kargaşa”ya ve tutarlı bir şekilde anlatılmamasına rağmen), kitabı anlatan bir makine mühendisi profesördür. Dünyaca saygın profesördür. Kargaşalığı onda değil, sizin onun dilini bilmeyişinizde arasaydınız daha isabetli olurdu. Tutarsızdır diyeceğinize tutarlı çözüm yollarını ortaya koysaydınız o zaman siz de onun gibi saygın olurdunuz. (satır aralarından, bir AD kurma çabasının gayrı-demokratik)  Adil Düzen yalnız demokratik değil, tek demokratik düzendir. Bir taraftan ekseriyet demokrasisi diğer taraftan sınırsız laiklik anlayışını hangi çuvala koyabilirsin. Yalnız hicret demokrasisi ve başkalarına saygılı ama hükmetmeyen laiklik anlayışı bir çuvala konabilir. (devletçi-korporatist metoda dayanacağını )  Devletle halkı birbirine denktir, halksız devlet olmaz, devletsiz de halk artık varlığını koruyamaz (söylemek sanırım yukarıdaki tartışmanın ışığında uygun olacaktır.)   (Burada Katolik Kilisesinin de bir ekonomik alternatif sunma çabasında olduğunu belirtmekte yarar var. Ne var ki, tekelleşme, özel teşebbüs, serbest piyasa, sağlam para, temel ihtiyaçların karşılanması, tüketimcilikten kaçınma, “normal” ücretler, ve ahlâkî değerlerin önemi gibi konularda Katolik prensiplerin hâkim olacağı bir ekonomi amaçlarında, prensiplerinde ve kavramlarının muğlaklığında İslâmi bir ekonomiden çok farklı gözükmemektedir. İkisinin farklılaştığı belki de tek konu faizdi. Ancak, bu iki yaklaşımın karşılaştırılması ayrı bir çalışmanın/yazının konusudur) Bütün büyük dinlerin  prensipleri birdir. İnançları birdir. Allah ve ona karşı sorumluluk. Bu bakımdan sistemlerde fark yoktur. Faiz onlarda da haramdır. Biz kimin söylediğine değil ne söylediğine bakarız, kimin yaptığına değil, ne yaptığına bakarız. Biz iyilikte herkesle beraberiz. Biz kötülükte kimsenin yanında yer almayız. Biz başkaları hakkında karar verirken doğrusunu söyleriz. Ne sevindirmek ne de üzmek için söyleriz. Kuran bize böyle öğretiyor. Siz buna var mısınız? Gelin beraber çalışalım.

 

 






Çok Okunan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 41466 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 28753 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27326 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19435 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 17850 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Devlete faiz haram mıdır?
9.11.2013 17370 Okunma
Süleyman Karagülle
İlmîlik Demek “Usul” Demektir
3.10.2015 16411 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden Arapça; Neden Kuran Arapçası
9.02.2013 15032 Okunma
1 Yorum 10.02.2013 15:18
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 13852 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13317 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
Akit ve Ahit (Tekrar)
12.04.2012 13299 Okunma
1 Yorum 13.04.2012 17:57
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13237 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13196 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13131 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
Evlilik ve Kanun Önerisi
5.03.2016 13101 Okunma
1 Yorum 06.03.2016 01:18
Süleyman Karagülle
R.T.Erdoğan ve F.Gülen
8.02.2014 13017 Okunma
2 Yorum 27.07.2017 01:05
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 12993 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 12939 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
Akhan ve Tokul Ailelerine Açık Mektup!
5.09.2015 12492 Okunma
1 Yorum 05.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 11832 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 11784 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
Kesilen Hayvanlar (Mete Firidin’in görüşü üzerine)
14.04.2015 11673 Okunma
1 Yorum 16.04.2015 20:19
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 11616 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 11587 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-1
1.10.2011 11514 Okunma
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11327 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11257 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
AK Parti’nin Kötülük ve İyilikleri
25.06.2016 11103 Okunma
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE TAM İSTİHDAM
3.10.2016 11042 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11039 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
Sam'a cevap: Kuran'daki müşküller, müteşabihler
3.01.2016 11036 Okunma
1 Yorum 16.01.2016 14:15
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 10916 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 10814 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
Sam Adian'a cevap
15.11.2015 10783 Okunma
2 Yorum 19.11.2015 21:27
Süleyman Karagülle
İki Merkez; Sermaye ve Kur’an
3.10.2015 10770 Okunma
2 Yorum 05.10.2015 08:11
Süleyman Karagülle
Riba/Faiz ve Katılım Bankaları
24.01.2015 10694 Okunma
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 10654 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 10638 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Kiralar Neden Yüksek?
31.01.2015 10623 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye’yi bekleyen tehlike; uçurum!
6.06.2015 10614 Okunma
2 Yorum 09.06.2015 08:56
Süleyman Karagülle
Mümin kimdir?
9.05.2015 10605 Okunma
Süleyman Karagülle
Söz ver, oy vereyim
9.05.2015 10484 Okunma
1 Yorum 11.05.2015 09:51
Süleyman Karagülle
Akit Yorumcularına
21.07.2015 10453 Okunma
1 Yorum 22.07.2015 13:24
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10423 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Çağımızın sorunları
4.05.2013 10418 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:10
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10400 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Kuran'ın değeri, Muhammed'in varlığına dair cevaplar
11.06.2016 10384 Okunma
1 Yorum 12.06.2016 17:31
Süleyman Karagülle
Türkiye’nin Yeri ve Görevi
27.06.2015 10381 Okunma
1 Yorum 29.06.2015 14:04
Süleyman Karagülle
F. Gülen ve İbtihal
26.03.2016 10300 Okunma
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10295 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Medine Vesikası-Taha Akyol’a Cevaplar-2
25.07.2015 10292 Okunma
Süleyman Karagülle
Çözüm Süreci ve PKK sorununun çözümü
8.08.2015 10230 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 12:00
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10221 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10162 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10086 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10034 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10021 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Akevler ve AK Parti
14.06.2015 9843 Okunma
Süleyman Karagülle
Vergisiz Devlet
26.12.2015 9834 Okunma
2 Yorum 26.12.2015 20:11
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 9702 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 9687 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Elektrik Kesintisi ve Çözüm Önerisi
4.04.2015 9678 Okunma
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 9669 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
Mısır’daki İdamlar ve Yapılması Gerekenler
23.05.2015 9646 Okunma
1 Yorum 25.05.2015 10:09
Süleyman Karagülle
Ruslar ve Türkler
20.12.2015 9575 Okunma
2 Yorum 25.12.2015 14:57
Süleyman Karagülle
KUR’ANÎ ÇÖZÜM
18.04.2016 9553 Okunma
1 Yorum 18.04.2016 10:52
Süleyman Karagülle
Vadeli satış, taksit ve murabaha
22.12.2012 9540 Okunma
Süleyman Karagülle
Kıssadan hisse ve devlet yönetimi
17.05.2014 9536 Okunma
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9449 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9445 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
Altın Bono
17.12.2016 9392 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 21:21
Süleyman Karagülle
IŞİD ve PKK ile Neler Oluyor?
1.08.2015 9362 Okunma
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 9356 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
Yeni Bir Dünya İçin Yapılması Gerekenler
19.11.2016 9346 Okunma
1 Yorum 19.11.2016 22:39
Süleyman Karagülle
Kenan Evren
16.05.2015 9305 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:30
Süleyman Karagülle
Milletvekili Yemini
14.03.2015 9305 Okunma
Süleyman Karagülle
Sermaye ve siyasi güç, para ve silah
24.05.2014 9233 Okunma
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9203 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
Son Ümit!
4.07.2015 9195 Okunma
Süleyman Karagülle
İslâm Hukuku-Taha Akyol’a Cevaplar-1
25.07.2015 9096 Okunma
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9057 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Adil Kur’an Düzeni ve çağımızın sorunları
5.09.2015 9032 Okunma
2 Yorum 07.09.2015 17:54
Süleyman Karagülle
Vergi indirimi ve vergi iadesi
22.02.2014 9003 Okunma
Süleyman Karagülle
Ayı öldürmek yasak
4.05.2013 8967 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:25
Süleyman Karagülle
Neden matematik?
16.02.2013 8966 Okunma
1 Yorum 17.02.2013 00:40
Süleyman Karagülle
Partilere Tavsiye
30.05.2015 8849 Okunma
1 Yorum 01.06.2015 08:08
Süleyman Karagülle
Mehmet Hikmetumut, Ölüm ve Ötesi
5.07.2015 8772 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Rockefeller Ailesi ve Hidrojen Enerjisi
2.04.2016 8769 Okunma
2 Yorum 11.04.2016 08:19
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeninde Başkanlık
21.05.2016 8753 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:10
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Çin
1.08.2015 8748 Okunma
1 Yorum 03.08.2015 09:13
Süleyman Karagülle
PKK Mikrobu Üreten Sebepler ve TEDAVİ
6.02.2016 8747 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 23:11
Süleyman Karagülle
Yeni Hükümet ve Devlet Başkanı
20.06.2015 8743 Okunma
2 Yorum 23.06.2015 14:03
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeni; Çözümü Halk Üretebilir
14.11.2015 8671 Okunma
1 Yorum 16.11.2015 08:32
Süleyman Karagülle
Rüya
20.02.2016 8656 Okunma
2 Yorum 21.02.2016 11:34
Süleyman Karagülle
Akevler ve Araştırmacı
12.01.2013 8650 Okunma
Süleyman Karagülle
AK Partinin başarıları
16.11.2013 8524 Okunma
Süleyman Karagülle
Tanrı ve Olasılık
3.10.2015 8456 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011 8435 Okunma
Süleyman Karagülle
Akevler Ekolü ve ...
18.04.2015 8427 Okunma
2 Yorum 20.04.2015 17:09
Süleyman Karagülle
Erbakan ve Adil Düzen
14.11.2009 8426 Okunma


© 2024 - Akevler