Vücudumuz gözle geremediğimiz küçük küçük canlılardan oluşur. İnsandaki hücre sayısı yeryüzündeki insan sayısından çok fazladır. Bir hücreyi tetkik ettiğimiz zaman görürüz ki hücrenin yapısı insanın yapısından daha çok ve karışıktır. Zaten vücudumuz bütün işleri hücreler sayesinde yapmaktadır. Herhangi bir madde veya iş hücrede olur ve hücrelerin birlikteliği ile biz bir iş yaparız. Hücrelerin dışında beden bir şey yapamaz.
Her topluluk da bir canlıdır.
O halde sosyal ve ekonomik hücreler oluşturmalıyız. Her hücre kendi iç yapısında kendisine verilen görevi yapmalıdır. Bu hücreler arasındaki işbölümü ve dayanışma topluluğu oluşturmalıdır.
İşte bu ekonomik hücre semttir yani köy veya sokaktır, yüz hanelik topluluktur. Biz tüm sosyal sorunları hücrelerde çözmeliyiz.
*
Bir lise kitabından hücrenin yapısını inceleyerek konuyu daha da açabiliriz.
*
Parçalama
1- Hücre dışarıdan mallar alarak onları kendisine uygun hâle getirir. Parçalar, sonra yeniden inşa eder. İşe yaramayanları da dışarı atar. Bazen yaşlanmış ve bozulmuş maddeleri de parçalayarak yeniden kullanır, yaramayanları dışarı atar. Hücre içinde bunları yapan yerler vardır. Her hücre kendisi için bunları yaptığı gibi bütün beden için de bunu yaparlar. Bazı hücrelerin görevi vücuda gelen maddeleri daha ağızda, midede, kanda iken parçalamaktır. Kandaki akyuvarların görevi burdur. Ayrıca bezler de bu parçalayıcı maddeleri üretirler ama bunlar hep hücreler içinde olur. Biyologlar bu sindirim yerlerine “lizozom” demektedirler. Semte gelen ham madde olarak kullanılır, parçalanır ve mamul madde hâline getirilir. İşe yaramayan artıklar semt dışına çıkarılır.
Ulaşım
2- Bizim vücudumuzda nasıl kan damarları hattâ bağırsak ve mide varsa, hücre içinde de benzer şekilde ulaşım yolları vardır. Hücre içindeki maddeler bunlar sayesinde ilgili yere ulaşabilmektedir. Semtimizde merdivenler var, sokaklar var, su boruları var, kanallar var. Benzer nakliye işleri vardır. Biyologlar buna “endoplazmik retikulum” demektedirler.
İnşa
3- Gelen ham maddeleri parçaladık ve gerekli yerlere taşıdık. Şimdi bunların inşa edilmesi gerekmektedir. Parçalayıcılar parçalama sıvıları üretirler, burası ise işe yarayan maddeleri üretir. Yani semt içinde orada yaşayanlara yarayacak maddeler üretir. Semtlerde üretilir. Satılır, tüm dünya alır ve onunla semtteki inanlar yaşarlar.
İmalatçı
4- Bir ev yaparken önce tuğla üretilir, sonra onlar dizilerek yapı oluşturulur. Hücre içinde de malzeme üreten yerler vardır. İki çift kalıp aracılığı ile üçlü planlama yapılır. Burada 20 çeşit hücre maddesi üretilir. Sonra onlar dizilerek hücre oluşturulur. Semt işletmeleri de böyle standart mallar alarak kullanır ve yaşarlar. Biyologlar buna “ribozom” demektedirler.
İşçi
5- Canlılar oksijenle yakarak yaşarlar, oksijenlere ihtiyaçları vardır. Yanan maddelerin de dışarıya atılmasına ihtiyaç vardır. Bizde bu işleri alyuvarlar yaparlar. Hücrelerde de bu görevi yapan yerler vardır. Oksijen gerekli yerlere götürülür. Semtimizin de klima teşkilatı vardır. Havalandırmayı sağlar. Biyologlar buna “mitokondri” demektedirler.
İnşaatçı
6- Canlıların en baştaki özelliği çoğalmalarıdır, kendilerine benzer yapıyı oluşturmalarıdır. Bu hücre bölünmesi ile sağlanır. Zamanı gelince bölünmeyi sağlayan yerler vardır, hücrede bu insandaki cinsi uzviyete tekabül eder. Semtler de çoğalınca bölünebilmelidir, ayrılıp iki semt oluşturmalıdırlar. Semt büyümemeli, semt yeni semt oluşturmalıdır. Biyologlar buna “sentrozom” demektedirler.
İkmalci
7- Hayatın sürmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Vücut enerjiyi kömür yakarken kullanır. Yanmış kömüre tekrar enerji doldurmak için şarj makinesine ihtiyaç vardır. Güneş enerjisi ile dolum yapılmaktadır. Böylece hayat imkanı sağlanmaktadır. Semtte de üretimin manası budur. Kişiler karbonu yakarak yaşarlar. Çalışanlar ise yeniden enerji şarj ederler. Biyologlar buna “plastitler” demektedirler.
Depocu
8- Bütün bunları yaparken depo yerlerine ihtiyaç vardır. Hammaddeler oralarda depolanır. Mamuller ayrı yerlerde depolanır, atıklar da ayrı yerde depolanır. Mide ve bağırsaklar ham madde depo yerleridir. Yağlar mamul maddelerin depo yeridir. Böbrekler atıkların depo yerleridir. Hücrede de böyle depo yerleri vardır. Semtlerde de ambarlar vardır. Biyologlar buna “koful” demektedirler.
Bu hücrenin üretim yeridir.
Bir de hücrenin içinde yaşama ve çoğalma yeri vardır. Kromozomlar burada bulunurlar. Bunlar da semtlerdeki ailelere tekabül ederler.
Görülüyor ki canlı hücrelerden oluşur. Her şey hücrelerde yapılır.
O halde topluluk da semtlerden oluşmalıdır. Her şey semtlerin içinde yapılmalıdır. Semtler arası organizasyon canlıyı oluşturmalıdır. Hücresiz canlı olamayacağı gibi semtsiz de topluluk olamaz. Bugün semtler yani köy ve sokaklar yapılarını yitirmiş, dolayısıyla insanlık yığın hâline gelmiştir. Sosyal afetlerin kaynağı budur.
İşte Akevler bu sebeple semtleri yeniden organize etmektedir.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92