Süleyman Karagülle
Seydişehrî ve 100 Daire
5.05.2012
2739 Okunma, 0 Yorum

 

Akevler ile yarışmak isteyen Medhal Grubu ortak çalışmalarla yayına koydukları Seydişehrî’nin (Seydişehirli Mahmud Esad Efendi / 1855-1918) Hukuk Tarihinde İslâm ve Roma hukuklarının ortak kaderlerini anlatırken geliştikleri, durakladıkları ve sonunda unutulduklarını anlatmaktadır. Ayrıca hukukların da dille paralel geliştiklerini anlatmaktadır.

Evet, hukuk ve dil sosyal müesseselerdir. Doğarlar, gelişirler, yaşlanırlar ve ölürler. Allah’tan başka her şey fanidir. Ömrünü doldurur ve tarih olur. Baki olan Allah’tır ve O’nun kitabı olan Kur’an’dır. Roma Hukuku doğmuş, gelişmiş ve tarih olmuştur. İslâm Hukuku da doğmuş, gelişmiş ve tarih olmuştur. Roma Hukukunun yerini İslâm hukukunun serbest sözleşmelere dayanan hukukunu benimseyen Avrupalıların oluşturdukları çağdaş hukuk almıştır. Bu hukukun iki eksiği vardır. Yasin Kılar ile yaptığımız ve yarım kalan “İslâm Hukukunun Batı Hukukuna Tesiri” adlı çalışmalarımızda şu sonuca varmışızdır. Batı Hukuku İslâm Hukuku ile Roma Hukukunun karması bir hukuktur. Sentez yapamamışlardır.

Toplulukların gramerleri olmasa da bir arada yaşayanlar mutlaka ortak dil oluştururlar. Bunun gibi bir uygarlığı yaşayanlar karma da olsa zamanla bir hukuk oluştururlar.

Büyük bir uygarlık olduğu tartışılmaz Batı uygarlığının henüz ilmi yapılmamış bir hukuku vardır, zulüm hukuku olsa da bir hukuku vardır. Avrupa uygarlığı birbirini yeme uygarlığıdır, Avrupa uygarlığı sömürü uygarlığıdır ama uygarlıktır.

İslâm uygarlığına gelince; ömrü sona ermiştir ve yeniden III. bin yıl uygarlığını, V. İslâm uygarlığını, II. Kur’an uygarlığını kurmaya başlamıştır. Akevler Çalışmaları budur. Millî Görüşçüler bunu dünyaya duyurdular, devlet çapında kokusu ile de olsa ilk uygulamalarını yaptılar. AK Parti onun nimetlerini yaşamaktadır.

*

1918’de vefat eden Seydişehirli Mahmud Esad Efendi, size aktaracağımız bir paragrafla, size Akevler Adil Düzen Çalışmalarının neler yapmakta olduğunu daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır. “Sonunda Avrupa devletleri sönmek üzere olan işbu marifet meşalesini yeniden ihya etmişlerdir. İşte bu duraklama devrinin herhangi bir zamanında İslâm müçtehitlerinin dahi ortaya çıktığı görülüyor. Lakin maalesef İslâm fıkhı için Avrupalılarda olduğunun benzeri öyle bir yenilenme ve uyanma henüz gelmediği gibi, İslâm uluslarının böyle mesut günlerini beklemek bir iyimserlikten ibaret kalır.”

Seydişehrî o günkü Müslümanların ruh hallerini çok açık bir şekilde ifade etmektedir. Oysa uygarlıklar biner yıldır. Batı uygarlıları doğu uygarlıklarını 500 yıl arkadan takip etmektedir. Onlar şimdi zirvededir. Zalim de olsa hukukları zirvededir. Biz ise II. Kur’an uygarlığımızı yeniden kuruyoruz. Bu III. bin yılın başında doğmaktadır.

Seydişehrî’den tam 40 sene sonra Akevler kurulmuş ve yine tam 80 sene sonra “Adil Düzen” iktidar olarak ilk denemesini yapmıştır. Bugün o kadro anayasa ekseriyeti ile iktidardadır. Akevler ise İstanbul’da II. Kur’an uygarlığının temel hazırlığını yapmaktadır.

*

Yarım asra yakındır yaptığımız çalışmalar bize şunu öğretmiştir: Yeni hukuk düzenini tesis etmek kolay değildir.

Nuh Tufanı yeni hukuk sistemi tesis edilmediği için oldu.

Hz. Musa’nın kavmi kırk yıl çöllerde dolaştıktan sonra yeni şeriatı benimser oldular.

Yukarıda saydığımız kırk senelere dikkat edin.

Kur’an Mekke’de değil ancak Medine’de uygulanabildi. 30 sene sonra saltanata döndü. 1400 sene sonra yeniden cumhuriyete geçilebildi.

Onlar yeni uygarlıklarını peygamberlerle kurdular.

Biz şimdi ancak ilimle bu işi yapacağız.

*

Kırk yıllık uygulamalı çalışmalarımız bizi yeni projeye götürmüştür. Bu da 100 dairelik apartman projesidir. Önce en küçük ünitede deneme yapmamız gerekir. Bu da 100 dairelik apartmandır. Her katta 10’ar daire olacak, aşiret uygulaması yapılacak. On çeşit aşiret tipinde en iyisi aranacak. Sonra aynı zamanda 200 işçinin çalışacağı bir işyeri semt işletmesi gerçekleştirilecektir. Bu uygulamada karşılaşılan eksiklikler sonraki yapılarda giderilecektir.

Başarıya ulaşabilmek ve oraya gelenlere “Adil Düzen”i kabul ettirmemiz için bazı önlemler alacağız.

1) Önce “Adil Düzen İşyeri ve Yaşam Projesi” hazırlanacaktır. Bu proje II. Kur’an uygarlığı projesi olacaktır. Tamamen dört çift delile dayanacaktır.

2) Yapı “Adil Düzen”e inanan mü’minlerin ortak olmaları ile yapılacaktır. Burada oturanlar kirasız işyeri lojmanlarında oturmuş olacaklardır. Ortaklara kiraları işletmenin kira paylarından ödenecektir. Daireler oturanların olmayacaktır.

3) Buraya gelenler sözleşmeden imtihan edilecek, karı koca olarak sözleşmeyi anlamışlarsa ve kabul ediyorlarsa işe ortak olarak alınacaklardır. Her katın aşiret başkanları olacaktır. Onun başkanlığını kabul edeceklerdir. Anlaşmayı aşiret başkanları ile yapacaklardır.

4) İşyerini yöneten ise kooperatifle analaşan sözleşmeyi anlayan, kabul eden ve yeterli olan kimseye verilecektir. Kat başkanları onunla sözleşme yapacaklardır. Bu sözleşmenin temel maddesi şu olacaktır. Katta oturanlar kat sorumlusu ile geçinemezlerse başka kata geçerler. Hiçbirisi ile geçinemezlerse işten ayrılır ve evi de terk ederler. İşyerinde iş yapamayanlar isterlerse katta kalabilir, daire kirasını öderler, başka yerde çalışırlar, isterlerse ayrılıp giderler. Kat başkanının ortağı ayırma yetkisi vardır. Apartman başkanının ise sadece işten ayırma yetkisi vardır.

Bu apartmanın işyeri sorumlusu sözleşmede yazılan miktarda kira getirdiği takdirde devam edecektir. Getiremezse sorumluluğu bırakacaktır. Kat sorumlularının ise ancak hakemler kararı ile sorumluluklarına son verilir. Başka türlü kimse uzaklaştırılamaz. Kooperatif ise ne kat başkanlarına ne de apartman sorumlusuna asla karışamaz. O sadece kirasını bilir.

 

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 

 

Seydişehirli Mahmud Esad Efendi


Seydişehirli Mahmud Esad Efendi (1855-1918)

Hemşehrimiz olan bizimle yaşıt ya da bizden daha genç kuşakların -esasen buna yetişkinleri de dâhil etmek lazım-, Konya’mızın yetiştirdiği tarihi şahsiyetleri pek de tanımadıklarından bahisle köşemize taşımak, bazen bir vazife gibi oluyor.
Yaşadığımız coğrafya, hayatta oldukları zaman diliminde birçok alanda eserler bırakan insanların doğup büyüdüğü münbit bir yer. Bunlardan biri Mahmud Esad bin Emin Seydişehrî. Seydişehirlilere bu ismi sormuş olsak muhtemelen Mahmut Esat İlköğretim Okulu’nu hatırlarına getireceklerdir.
Mahmud Esad, 1272/1855 Seydişehir’de doğar. Babası Muhammed Emin Efendi, Çopur Kadıoğullarından olup Güzel Efendizâde diye tanınan bir nâib (Şer’i hâkim)dir. İbnu’l-Emin Mahmud Esad, ilk tahsilini Seydişehir ve Konya’da yaptıktan sonra İstanbul’a gelir. On beş sene camilerde ders veren hocaların, bilhassa Elbasanlı Abdulkerim Efendi’nin derslerine devam eder. Mantık, Hikmet, Kelâm, Hadis, Tefsir, Fıkıh ve Fıkıh Usulü okur. 1881’de icazet alır. Aynı yılın sonlarına doğru, Bâb-ı Vâlâ-i Fetva (Şeyhulislâmlık)da kurulan Encümen-i İlmî huzurunda sınav vererek Ders-i Âmm olur. Bir yandan da, müsbet ve aklî ilimlerin tahsili amacıyla Menşe-i Muallim-i Askerî İdadî’ye devam ederek burada okutulan derslere devam eder. Fransızca ve Resim öğrenir. Harp Okulu mezunu olmadığı halde, Harbiye Nâzırı Edhem Paşa’nın yardımı ve Meclis-i Maarif-i Askeriyye kararı ile tek sivil talebe olarak Erkan-ı Harbiye sınıfına alınır. 5 Ekim 1884’te yüksek Riyaziye (Matematik) öğretmeni, 1886’da ise İstanbul Daru’l-Fünunu’ndan hukuk diplomaları alır. 1879’da 24 yaşında iken Gülhane Askeri Rüşdiyesi’nde Osmanlıca ve Din Bilgisi Öğretmenliğine tayin edilir. 1885’de bu görevinden istifa eder ve Aydın İli Bidayet Mahkemesi Birinci Reisliğine getirilir. Burada Halid Ziya ve Tevfik Nevzad gibi meşhur edebiyatçılarla dostluk kurar. Ek görev olarak İzmir İdadisi’nde Fizik, Kimya, Jeoloji dersleri okutur. Başarıları dikkate alınarak 1896’da Maliye Hukuk Müşavirliği’ne getirilir. Bu arada Mülkiye Mektebi’nde müderris olarak görev yapar. 1900 yılında Daru’l-Fünun Edebiyat Fakültesinde İslam Tarihi dersleri verir. 1908’de Maliye Müfettişi ve bir yıl sonra Hüseyin Hilmi Paşa kabinesinde Defter-i Hâkânî Nâzırlığına (Tapu Kadastro Bakanlığı) atanır. Bir ara Adliye Nâzırlığına (Adalet Bakanlığı) vekalet eder.
Ebu’l-Ulâ Mardin, Huzur Dersleri isimli eserinde onun hakkında şunları yazar: “Ömrü boyunca durmadan çalışan bir zeka harikası, bir bilgi hazinesi olan Mahmud Esad, hemen hemen bütün ilimlerle meşgul olmuş ve çeşitli ilimlere dair birçok eser vermiştir. Unutmanın ne olduğunu bilmezdi. Arapça, Farsçayı hakkıyla olmak üzere, Fransızca, İngilizce ve Almanca bilirdi. Mahmud Esad kadar geniş bir kültüre, dünya görüşüne ve münevver kafaya sahip bir şahsiyet o dönemde ne ulemada ne de diğer alanlarda yetkin kimseler arasında yoktu.”
Basılmış sekiz eseri, üç tercüme kitabı ve on beş adet de dini telifi bulunan Mahmud Esad, 13 Mart 1918’de Isparta milletvekili iken İstanbul’da vefat eder. Tanzimat’tan başlayıp Cumhuriyet öncesine kadar uzanan Batı etkisi ve uyanış hareketleri bakımından önemli bir zaman diliminde yaşayan Mahmud Esad, medreseden gelmiş olmasına rağmen, Batı dil ve medeniyetlerine de hâkim bir din bilgini olarak, İslami ilimleri güzel bir Türkçe ile izah eden eserler telif etmiştir.
İlgi alanımız olan Dinler Tarihi’nin, Ahmed Mithat Efendi ve bir dönemin Başbakanı olan Şemseddin Günaltay ile birlikte, kanaatimize göre ilmî anlamda Türkiye’deki üç kurucusundan biri olan Seydişehirli Mahmud Esad Efendi’yi rahmetle anıyor, en azından ismini bir okula vererek hatırlarda kalmasına vesile olanlara bilvesile teşekkürlerimi arz ediyorum.
11 Ocak 2007
Dr. Muammer ULUTÜRK

 

 

 






Çok Okunan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 42255 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 29529 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27993 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19839 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 18815 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Devlete faiz haram mıdır?
9.11.2013 17939 Okunma
Süleyman Karagülle
İlmîlik Demek “Usul” Demektir
3.10.2015 16846 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden Arapça; Neden Kuran Arapçası
9.02.2013 15614 Okunma
1 Yorum 10.02.2013 15:18
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 14276 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13975 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13796 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
Akit ve Ahit (Tekrar)
12.04.2012 13732 Okunma
1 Yorum 13.04.2012 17:57
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13694 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13564 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 13555 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
R.T.Erdoğan ve F.Gülen
8.02.2014 13482 Okunma
2 Yorum 27.07.2017 01:05
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 13446 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Evlilik ve Kanun Önerisi
5.03.2016 13428 Okunma
1 Yorum 06.03.2016 01:18
Süleyman Karagülle
Akhan ve Tokul Ailelerine Açık Mektup!
5.09.2015 12972 Okunma
1 Yorum 05.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 12313 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 12304 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 12117 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Kesilen Hayvanlar (Mete Firidin’in görüşü üzerine)
14.04.2015 12082 Okunma
1 Yorum 16.04.2015 20:19
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 12061 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-1
1.10.2011 11849 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11745 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11737 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 11490 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11452 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
Sam'a cevap: Kuran'daki müşküller, müteşabihler
3.01.2016 11414 Okunma
1 Yorum 16.01.2016 14:15
Süleyman Karagülle
AK Parti’nin Kötülük ve İyilikleri
25.06.2016 11382 Okunma
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE TAM İSTİHDAM
3.10.2016 11372 Okunma
Süleyman Karagülle
Sam Adian'a cevap
15.11.2015 11257 Okunma
2 Yorum 19.11.2015 21:27
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 11244 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
İki Merkez; Sermaye ve Kur’an
3.10.2015 11243 Okunma
2 Yorum 05.10.2015 08:11
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 11230 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 11141 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Riba/Faiz ve Katılım Bankaları
24.01.2015 11082 Okunma
Süleyman Karagülle
Mümin kimdir?
9.05.2015 11024 Okunma
Süleyman Karagülle
Kiralar Neden Yüksek?
31.01.2015 11013 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye’yi bekleyen tehlike; uçurum!
6.06.2015 10990 Okunma
2 Yorum 09.06.2015 08:56
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10890 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Söz ver, oy vereyim
9.05.2015 10889 Okunma
1 Yorum 11.05.2015 09:51
Süleyman Karagülle
Akit Yorumcularına
21.07.2015 10870 Okunma
1 Yorum 22.07.2015 13:24
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10865 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10822 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Çağımızın sorunları
4.05.2013 10793 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:10
Süleyman Karagülle
Türkiye’nin Yeri ve Görevi
27.06.2015 10766 Okunma
1 Yorum 29.06.2015 14:04
Süleyman Karagülle
Kuran'ın değeri, Muhammed'in varlığına dair cevaplar
11.06.2016 10721 Okunma
1 Yorum 12.06.2016 17:31
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10641 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10621 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
F. Gülen ve İbtihal
26.03.2016 10612 Okunma
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10611 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Medine Vesikası-Taha Akyol’a Cevaplar-2
25.07.2015 10602 Okunma
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10579 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
Çözüm Süreci ve PKK sorununun çözümü
8.08.2015 10512 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 12:00
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10400 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Akevler ve AK Parti
14.06.2015 10271 Okunma
Süleyman Karagülle
Vergisiz Devlet
26.12.2015 10186 Okunma
2 Yorum 26.12.2015 20:11
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 10144 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Elektrik Kesintisi ve Çözüm Önerisi
4.04.2015 10076 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 10073 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 10034 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 10022 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
Ruslar ve Türkler
20.12.2015 10013 Okunma
2 Yorum 25.12.2015 14:57
Süleyman Karagülle
Mısır’daki İdamlar ve Yapılması Gerekenler
23.05.2015 9987 Okunma
1 Yorum 25.05.2015 10:09
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9974 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
Vadeli satış, taksit ve murabaha
22.12.2012 9888 Okunma
Süleyman Karagülle
Kenan Evren
16.05.2015 9876 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:30
Süleyman Karagülle
KUR’ANÎ ÇÖZÜM
18.04.2016 9861 Okunma
1 Yorum 18.04.2016 10:52
Süleyman Karagülle
Kıssadan hisse ve devlet yönetimi
17.05.2014 9839 Okunma
Süleyman Karagülle
Altın Bono
17.12.2016 9835 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 21:21
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9830 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
Milletvekili Yemini
14.03.2015 9789 Okunma
Süleyman Karagülle
Yeni Bir Dünya İçin Yapılması Gerekenler
19.11.2016 9691 Okunma
1 Yorum 19.11.2016 22:39
Süleyman Karagülle
IŞİD ve PKK ile Neler Oluyor?
1.08.2015 9664 Okunma
Süleyman Karagülle
Sermaye ve siyasi güç, para ve silah
24.05.2014 9595 Okunma
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9585 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
Son Ümit!
4.07.2015 9554 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden matematik?
16.02.2013 9502 Okunma
1 Yorum 17.02.2013 00:40
Süleyman Karagülle
İslâm Hukuku-Taha Akyol’a Cevaplar-1
25.07.2015 9484 Okunma
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9430 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Adil Kur’an Düzeni ve çağımızın sorunları
5.09.2015 9385 Okunma
2 Yorum 07.09.2015 17:54
Süleyman Karagülle
Ayı öldürmek yasak
4.05.2013 9317 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:25
Süleyman Karagülle
Vergi indirimi ve vergi iadesi
22.02.2014 9296 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Çin
1.08.2015 9265 Okunma
1 Yorum 03.08.2015 09:13
Süleyman Karagülle
Rockefeller Ailesi ve Hidrojen Enerjisi
2.04.2016 9190 Okunma
2 Yorum 11.04.2016 08:19
Süleyman Karagülle
Partilere Tavsiye
30.05.2015 9189 Okunma
1 Yorum 01.06.2015 08:08
Süleyman Karagülle
Mehmet Hikmetumut, Ölüm ve Ötesi
5.07.2015 9156 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Rüya
20.02.2016 9148 Okunma
2 Yorum 21.02.2016 11:34
Süleyman Karagülle
Yeni Hükümet ve Devlet Başkanı
20.06.2015 9128 Okunma
2 Yorum 23.06.2015 14:03
Süleyman Karagülle
PKK Mikrobu Üreten Sebepler ve TEDAVİ
6.02.2016 9114 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 23:11
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeninde Başkanlık
21.05.2016 9086 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:10
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeni; Çözümü Halk Üretebilir
14.11.2015 9033 Okunma
1 Yorum 16.11.2015 08:32
Süleyman Karagülle
Akevler ve Araştırmacı
12.01.2013 9000 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011 8889 Okunma
Süleyman Karagülle
Tanrı ve Olasılık
3.10.2015 8829 Okunma
Süleyman Karagülle
AK Partinin başarıları
16.11.2013 8793 Okunma
Süleyman Karagülle
Akevler Ekolü ve ...
18.04.2015 8789 Okunma
2 Yorum 20.04.2015 17:09
Süleyman Karagülle
Erbakan ve Adil Düzen
14.11.2009 8710 Okunma


© 2025 - Akevler