Milattan Önce 500 yıllarında Yunanistan’ı Avrupa’dan gelen Dorlar istila etmişlerdi. Yunanistan’ın Mezopotamya ve Mısır uygarlıklarının etkisiyle oluşmuş uygarlığı vardı. Yunan uygarlığını bunlar kurdular. Yunanistan’da Site Devletlerini oluşturdular. Atina ve Isparta bu site devletlerindendir. Dorlar Yunan halkını köleler ve halk olarak ayırdılar, kendileri de aristokratik sınıf oluşturdular.
Zamanla halk çoğaldı ve uygarlaştı, aristokratalar dinlemez oldular. Aristokratlar Solon’dan* buna çare bulmalarını istediler. O da Mısır’a gitti. Oradaki düzeni tetkik etti ve geri döndüğünde aristokratlara ekseriyet sistemini önerdi. Zaten her biri birer yönetici idi, sadece yöneticilerin oy hakkı vardı. Bu sayede Yunan uygarlığının ömrü uzadı.
Sermaye Avrupa’ya hâkim olmaya başlayınca derebeyliği krallıkla yıktı. Kralları da ekseriyet oyu ile yıktı. Site devleti olmadıkları halde temsili demokrasiyi icat etti.
Sermaye parasının gücü ile halkın ekseriyetini ele geçirecek, böylece hükümdarların yönetimine son verecekti. Bu metodu uygularken direnişle karşılaştı. Halkı parasıyla elde etmeyi başaramadı. Bu sefer parasını kullanarak silah zoru ile ekseriyeti sağlamaya çalıştı.
İşte, bugün ister kapitalistlerde ister sosyalistlerde var olan ekseriyet oyunu budur.
Birileri dolarla, diğerleri silahla halkı korkutmakta ve sonunda kim daha çok korkutabilirse o iktidar olmaktadır. Yani savaşla iktidar olma yerine oy savaşı ile iktidar olma metodunu getirmişlerdir. Mademki bir parti halkı daha çok korkutuyor, o halde o parti güçlüdür. Savaşmaya gerek kalmadan onun iktidarı benimseniyor.
Kur’an ekseriyet sistemini reddeder. Peygamberler dinlerini yani düzenlerini korkutarak değil, inandırarak kurdular. İnandırdıkları kimseleri beldelerinden veya ülkelerinden çıkardılar, hicret ettiler ve gittikleri yerlerde devletler kurdular. Kendilerine saldıranlara karşı savaştılar. Hazreti Musa Firavun’a sen in ben makamına çıkayım demedi. Hazreti Muhammed Mekke’de reis olmadı, Medine’ye hicret etti, halk isteyerek ve kendi rızaları ile onların etrafında toplandı.
Ekseriyet sistemi hiçbir zaman çalışmaz.
AK Parti bugün % 50 ile iktidardır. Yeni Anayasa getirmektedir. Yüzde elliyi AK Parti kendi mahareti ile elde etmedi. Önce CHP’nin baskılı ve halka rağmen inkılâpçı yönetimine karşı DP iktidar oldu ve on sene kalabildi. Sonra inkılâpları koruyan ama baskıcı olmayan S. Demirel’i iktidar etti. Sonunda Millî Görüş (partileri) ortaya çıktı, “Adil Düzen”i ortaya koydu ama onu 28 Şubat’la bertaraf edince, halk AK Parti’yi tepki ile iktidar etti. AK Parti’nin iktidarı DP ve Millî Görüş faaliyetinin bir sonucudur. Bu yüzde ellibir böylece emanet oylardır.
Ordu AK Parti’yi desteklemektedir. Çünkü Türk Ordusu “Millî İrade”ye teslim olmuş durumdadır. Yarın halk AK Parti’ye oy vermezse onu destekleyen orduyu yanında bulamaz ve AK Parti de DYP, ANAP ve son Millî Görüş partisi SP gibi % 1’lerin altına düşer. Başka bir ekseriyet gelir ve Sermaye onun eliyle sömürmeye devam eder...
Bu durum böyle devam etmeyecektir. “Kur’an düzeni” gelecek ve “ekseriyet sistemi” bitecektir. Önce kararlar “ekseriyet sistemi” ile alınmayacak, “İslâmî karar sistemleri” ile alınacaktır. Bunlardan biraz bahsetmek isterim.
Halk dayanışma ortaklıkları ile organize olur.
Bunlar partilerdir, oda ve sendikalardır, tarikatlardır ve okullardır. Halk dayanışma gurubunu seçerek veya değiştirerek görüşünü bildirir. Bunların sorumluları halkı organize etmez, halk sorumluları oluşturur. Bugün buna mani olan “ekseriyet sistemi”dir. Oysa Kur’an düzeninde “ekseriyet sistemi” yoktur, “nisbi sistem” vardır. Güçlü olan halka hâkim değildir, halk desteklediğini güçlü yapmaktadır.
Parti başkanları, sendikaların ve odaların başkanları, tarikat şeyhleri, biat yoluyla oluşmuş rektörler “ekseriyet sistemi” ile değil, “uzlaşma sistemi” ile karar alırlar.
Bu sistemdi de bu haftaki ikinci makalemde anlatayım.
*Solon(Yunanca: Σόλων), MÖ. 640-560'da yaşadığı tahmin edilen, Atinalıdevlet adamı ve şair. Yaptığı reformlarla Atina demokrasisinin temelini attığı kabul edilir. Kendi adıyla anılan ve Antik Yunan döneminin en eski anayasası olan Solon Anayasası'nı hazırladı. Antik Yunan Uygarlığı'nın Yedi Bilgesindenbiri olan Atinalı Solon, sadece kendi çağını değil, modern dönem felsefecilerini de etkilemiştir. (Vikipedi’den)