Süleyman Karagülle
KARAR ŞEKİLLERİ
25.03.2012
7081 Okunma, 0 Yorum

 

Canlılar, çalışıp yaşarlar. Kimi ağaçlar gibi ayrı ayrı üretip ayrı yaşar. Kimi arılarda olduğu gibi ayrı ayrı üretip birlikte yaşar, kimi insan hücreleri gibi birlikte üretip birlikte tüketirler. Sadece insan birlikte üretip ayrı yaşar. Üretirken kişi topluluğun ferdidir, topluluğun kurallarına uyar, tüketirken ise bölüşüp ayrı ayrı tüketir. Özgürdür. Yani insan hem topluluğun üyesidir, hem de özgürdür.

 

Canlılar birlikte yaşarken kurallara uyarlar. Bu kurallar başkaları tarafından konmuştur. O kuralları değiştirme yetenekleri yoktur. İnsanlar ise kendi koydukları kurallara göre yaşarlar. Kural koyarken özgürdürler. Kurallarını değiştirme özgürlüğüne sahiptirler.

Canlılarda türden türe evrim vardır. Başkaları evrimleşirler. Oysa insan kendi kendisini evrimleştirir. Kişi özgürlüğü ile yeni düzen getirerek topluluğu evrimleştirir. Sonra da kendi koyduğu kurallara uyarak topluluğun ferdi olur.

 

Topluluk içinde kural koyma sistemi karar alma şekilleri oluşturur.  Kişiler topluluğu oluştururken kuralları nasıl koyacaklardır. Bunun için kabul edeceğimiz ilkeler vardır. Peygamberler tarafından geliştirilen bu ilkelere bugün bütün insanlık uymaktadır.

 

1- İnsanlar eşit kişiliğe sahiptir. Yaşı, sağlığı, soyu, mali durumu ne olursa olsun eşit kişiliğe sahiptirler. Topluluk içinde onların hakları korunur.

 

2-Herkes özgürdür. Kendi alanında istediğini yapar. Başkalarının onun alanına karışma yetkisi yoktur. Tamamen özgürdür.

 

3- İnsanlar topluluk içinde kendi koydukları kurallar içinde özgürdürler. Kurallara uymakla yükümlüdürler. Topluluk daraldıkça kural koyma özgürlüğü artar. Daha az kimse ile anlaşarak kural koyarsınız. Ama daha çok kural koyma zorunluluğu vardır. Oysa topluluk büyüdükçe kural koyma özgürlüğünüz azalır. Ama kurallar da azalır. Bu sebeple kurallar kademe kademedir. Ocakta, bucakta, ilde, ülkede ve insanlıkta konan kurallar vardır. İnsan bu kurallara uyarak yaşar.

 

4- Kurallar konurken dört var sayıma göre kurallar oluşur.

       a) Herkes başkaları tarafından doğrulup büyütülür.  Bu sebeple yakınlık hukuku vardır. Kişi bunu değiştiremez. İnsanın kardeşi ile hukuku vardır. Kimse kardeşini değiştiremez.  Yakınlık derecesine göre bu hukuk doğar. İnsanlar, derece derece birbirinin akrabasıdır. Hepsi âdemin çocuklarıdır.

     b) İnsanlar başka insanlar arasında yaşar. Tek başına yaşayamaz. Böylece komşuluk hakları doğar. Komşuluk hukukunda insanın özgürlüğü var, komşusunu her zaman değiştirebilir.  Yeni komşularıyla yeni hukuk doğar. İnsanlara derce derece yakın veya uzak komşulardır. Yeryüzü sınırlıdır ve tüm insanlar komşudur.

  c)  İnsanlar emeklerini kullanarak üretim yaparlar. Herkesin ürettiği kendisine aittir. Yani emekle elde edilen doğal olarak elde edenin hakkıdır.  İnsan emeğini serbest anlaşmalarla değiştirir. Ürünü de serbest anlaşmalarla değiştirebilir. Kimse zorla çalıştırılamaz, kimsenin çalışıp elde ettiği ürünü elinden alamaz.

  d) Dördüncü esas kısas kuralıdır. Herkes başkasına yaptığının kendisine yapılmasını baştan kabul etmiş demektir.  Bu eşitlik ilkesinden gelmektedir. Tüm sözleşmeler ve hükümler buna dayanmaktadır.

  Kurallar dil ile ifade edilir ve sözleşmeler şeklini alır. İnsan hayatı aşamalardan oluşmaktadır.

 

1- Karar alma. Bu sadece insana ait bir özelliktir. Karar alır, ondan sonra hareket eder. Topluluk içinde karar alma demek sözleşme yapma demektir. Sözleşmelerle birlikte ne yapacağınıza karar veririz. Hepimiz o karara ayrı ayrı uyarız. Buna yasama denmektedir.

2- Alınan kararları karar alanlar ayrı ayrı uygularlar. Sözleşmeyi kendileri yorumlar ve ona göre uygularlar.  Uygulamada sözleşme yapılamaz. Sözleşme önce yapılır. Uygulama sonra kişiler tarafından kendi içtihatları ilke yaparlar. Buna yürütme denmektedir.

3- Uygulamada içtihat farklılıklarından veya bilerek ayrılıklar ortaya çıkar. Bu ayrılıkları çözmek için hakemlerden oluşan yargı vardır. Hakemlerden birini bir taraf diğerini diğer taraf seçer, başhakemi hakemler seçer. Herkesin özgürlük sınırını onlar belirleyip haksızlıklarını giderir. Buna yargı denmektedir.

4- Yargı kararlarına uymayanları yargı karalarına uydurmak, yani haklıyı kuvvetli kılmak için dayanışma ortaklıkları oluşturulur. Böylece güç oluşur. Haksızı etkisiz hale getirilir. Buna da yönetme denmektedir.

 

Şimdi sözleşmelerden oluşacak kuralları kim koysun. İşte tarih bunun üzerine oturmuştur.

a) Sözleşme din adamları tarafından konmakta idi. Sezileri ile önlerinin gören insanların çevresinde insanlar toplanmakta ve sevgiye dayanan birlik oluşmaktadır. İşte böylece bir din adamının çevresinde toplananlar, o din adamının koyduğu kurallara uyarak yaşarlar. Buna teokrasi denir.

b) Sözleşmeyi siyasiler koyar. Güçlü olan önce birini korkutur. Yanına alır. Bunlar iki kişi olduğu için güçlü olurlar. Sonra birlikte olup başkalarını korkutur, sonunda bir topluluk oluşur. Korkuya dayanan bu topluluğun kuralları herkesi korkutmuş olur. Sonra onların yerine çocukları geçer ve korkutmaya devam ederler. Bunlar kural koyarlar. Buna sosyalizm denir.

c) Sözleşmeyi zenginler koyar. Servet edinmiş olanlar, halka çıkar temin ederler. Çıkarları sebebiyle servet sahiplerini dinlerler. Bunların koyduğu kurallar o topluluğu oluşturur. Buna kapitalizm denir.

d) Topluluğu kandırarak veya korkutarak veya çıkar sağlayarak kural oluşturma çoğu zaman kolay olmaktadır. Çünkü insanlar topluluğa katılmak zorundadırlar. Ne var ki konan kurallar, topluluğu istediği biçimde yaşatamamaktadır. Sorunlar çıkmaktadır. İnsanları saadete götürecek kuralları ancak ilim koyabilir.  İşte Kuran’dan önceki dinlerin yasaları din, kuvvet veya çıkar koyduğu halde Kuran içtihat ve icmalarla kural koyma işini ilme vermiştir. Bununla beraber ilim sadece şekilleri üretir, örnekler verir. Zorlama yapmaz. İsteyenler kabul eder.

 

Topluluklar sevgiye, korkuya veya çıkara dayanacaktır. Ne var ki bunlar eğer bu topluluğu ilmin verilerine dayandırırlarsa o zaman güçlü olurlar. Ve komşularını geçerler. İlerleme saptanır. İşte hicret demokrasisi budur. Ocaklar ve bucaklar kurulacak.  Bucak ister inanca, ister korkuyla, ister çıkara dayansın eğer ilmin verilerine göre iyi bir düzen içinde oluşmuşsa bu sefer inanç, kuvvet ve çıkar birbirine uyumlu hale gelir refah ve saadeti sağlayan bir topluluk olur. Komşulardan oraya göç başlar. Bucak büyüyünce bölünür. İki bucak olur, dört bucak olur ve o sistem hakim olur. Eğer ilmin verilerine uymamışlarsa orada darlık olur, zorluk olur, baskı olur halk oradan göç eder ve o bucak ortadan kalkar. Böylece sağlıklı topluluklar gelişir, sağlıksız topluluklar elenir.

Kuran’ın getirdiği ve ilmin önerdiği karar şekilleri nelerdir. Ona göz atalım.

 

                                                              Karar Şekilleri

Kişi Kararları

Veli Kararı

Temsilci Kararı

Hakemin Kararı

Vekil Kararı

Sayısal Kârlar

Orta Değer

Sıralama

Ölçme

Hesaplama

Sözleşme

İcab(teklif)

Katılma(sözleşme)

Girme (yere)

Kabul

 Ortak kararlar

İcma

İttifak

İttiba

İçtihat

Uzlaşma Kararları

Dil

Sanat

Teknik

Hukuk

 

Kuvvetliyi savaş belirler.  Savaşı da ya iman gücü kazanır, ya da para gücü kazanır.  Tarihte böyle savaşmalarla uygarlılar gelmiş ve geçmiştir. Yunanistan’da Solon yeni bir çözüm yolu bulunmuştur. Ekseriyet sistemi. Aristokratlar aralarındaki rekabetten dolayı güçlerini kaybedince Solon’a başvurmuşlar o da aralarında ekseriyet sistemi ile karar almalarını önermiştir. Sonra bari bu aristokratların ekseriyetlerine halkın yenilikçilerinin ekseriyetini kabul etmiştir.  Savaşacağımızı halkı kişinin daha çok korkutursa o iktidar olsun. Bu görüş sosyalistlerin görüşüdür. Halk kim çok çıkar sağlarsa o iktidar olsun demişler. Seçim yapmışlardır. Seçim kimin güçlü olduğunu belirleme mekanizmasıdır.

Adil Düzen’de ekseriyetin yerini alan karar şeklini açılayarak yazıma son vereceğim.

Bir konuda başka karar şekilleri ile karar alınamıyorsa, önce karar alınması hususunda ittifak edilir. Yani mesela herkes sağdan veya soldan gidilmesi gerektiğinde ittifak etmiştir. Sağdan veya soldan gidilmesi hususunda anlaşamamışlarsa, ortak hakem seçerler, o istişare eder ve kararı o verir. Vekilin kararı, aslının kararı gibi olduğu için ittifakla karar alınmış olur. Buna istişari karar denir.

 

İstişari kararların bazı şartları vardır.

1) istişare kararı ilgilenenlerin katılması ile alınır. Karara ilgisi olmayanlar bu karara katılamazlar.

2İstişari karar ilgili herkese açık olmalıdır. Görüşlerini ortaya koyabilmelidir.  Katılmayanlar, katılmış sayılırlar.

3- Herkesi dinledikten sonra içinde oluşan kanaati orada beyan etmelidir. Başka kimselerle görüşmemelidir.

4- İstişari kararı yanlış buyan ilgililer hakemlere giderek kararı iptal ettirebilirler.  

İstişari kararlar yine istişari kararlarla değişebilir. Ekseriyet kararı yoktur. Yerinde hakemler denetiminde ortak hakem kararı vardır.

 

 

 






Çok Okunan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 41985 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 29295 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27748 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19690 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 18490 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Devlete faiz haram mıdır?
9.11.2013 17804 Okunma
Süleyman Karagülle
İlmîlik Demek “Usul” Demektir
3.10.2015 16704 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden Arapça; Neden Kuran Arapçası
9.02.2013 15469 Okunma
1 Yorum 10.02.2013 15:18
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 14164 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13763 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13654 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
Akit ve Ahit (Tekrar)
12.04.2012 13595 Okunma
1 Yorum 13.04.2012 17:57
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13565 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 13407 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13405 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
R.T.Erdoğan ve F.Gülen
8.02.2014 13345 Okunma
2 Yorum 27.07.2017 01:05
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 13297 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Evlilik ve Kanun Önerisi
5.03.2016 13297 Okunma
1 Yorum 06.03.2016 01:18
Süleyman Karagülle
Akhan ve Tokul Ailelerine Açık Mektup!
5.09.2015 12850 Okunma
1 Yorum 05.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 12187 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 12183 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Kesilen Hayvanlar (Mete Firidin’in görüşü üzerine)
14.04.2015 11975 Okunma
1 Yorum 16.04.2015 20:19
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 11952 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 11932 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-1
1.10.2011 11709 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11627 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11602 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Sam'a cevap: Kuran'daki müşküller, müteşabihler
3.01.2016 11311 Okunma
1 Yorum 16.01.2016 14:15
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11306 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
AK Parti’nin Kötülük ve İyilikleri
25.06.2016 11284 Okunma
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 11269 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE TAM İSTİHDAM
3.10.2016 11259 Okunma
Süleyman Karagülle
Sam Adian'a cevap
15.11.2015 11164 Okunma
2 Yorum 19.11.2015 21:27
Süleyman Karagülle
İki Merkez; Sermaye ve Kur’an
3.10.2015 11132 Okunma
2 Yorum 05.10.2015 08:11
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 11127 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 11071 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 11012 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Riba/Faiz ve Katılım Bankaları
24.01.2015 10970 Okunma
Süleyman Karagülle
Kiralar Neden Yüksek?
31.01.2015 10887 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye’yi bekleyen tehlike; uçurum!
6.06.2015 10883 Okunma
2 Yorum 09.06.2015 08:56
Süleyman Karagülle
Mümin kimdir?
9.05.2015 10881 Okunma
Süleyman Karagülle
Akit Yorumcularına
21.07.2015 10789 Okunma
1 Yorum 22.07.2015 13:24
Süleyman Karagülle
Söz ver, oy vereyim
9.05.2015 10765 Okunma
1 Yorum 11.05.2015 09:51
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10732 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10723 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Çağımızın sorunları
4.05.2013 10712 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:10
Süleyman Karagülle
Türkiye’nin Yeri ve Görevi
27.06.2015 10669 Okunma
1 Yorum 29.06.2015 14:04
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10668 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Kuran'ın değeri, Muhammed'in varlığına dair cevaplar
11.06.2016 10613 Okunma
1 Yorum 12.06.2016 17:31
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10532 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
Medine Vesikası-Taha Akyol’a Cevaplar-2
25.07.2015 10517 Okunma
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10497 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
F. Gülen ve İbtihal
26.03.2016 10490 Okunma
Süleyman Karagülle
Çözüm Süreci ve PKK sorununun çözümü
8.08.2015 10445 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 12:00
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10440 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10378 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10300 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Akevler ve AK Parti
14.06.2015 10144 Okunma
Süleyman Karagülle
Vergisiz Devlet
26.12.2015 10104 Okunma
2 Yorum 26.12.2015 20:11
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 10009 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 9971 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 9963 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
Elektrik Kesintisi ve Çözüm Önerisi
4.04.2015 9954 Okunma
Süleyman Karagülle
Ruslar ve Türkler
20.12.2015 9943 Okunma
2 Yorum 25.12.2015 14:57
Süleyman Karagülle
Mısır’daki İdamlar ve Yapılması Gerekenler
23.05.2015 9920 Okunma
1 Yorum 25.05.2015 10:09
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 9824 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
KUR’ANÎ ÇÖZÜM
18.04.2016 9770 Okunma
1 Yorum 18.04.2016 10:52
Süleyman Karagülle
Vadeli satış, taksit ve murabaha
22.12.2012 9766 Okunma
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9747 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
Kıssadan hisse ve devlet yönetimi
17.05.2014 9743 Okunma
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9730 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
Kenan Evren
16.05.2015 9722 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:30
Süleyman Karagülle
Altın Bono
17.12.2016 9659 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 21:21
Süleyman Karagülle
Milletvekili Yemini
14.03.2015 9647 Okunma
Süleyman Karagülle
IŞİD ve PKK ile Neler Oluyor?
1.08.2015 9569 Okunma
Süleyman Karagülle
Yeni Bir Dünya İçin Yapılması Gerekenler
19.11.2016 9564 Okunma
1 Yorum 19.11.2016 22:39
Süleyman Karagülle
Sermaye ve siyasi güç, para ve silah
24.05.2014 9464 Okunma
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9438 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
Son Ümit!
4.07.2015 9420 Okunma
Süleyman Karagülle
İslâm Hukuku-Taha Akyol’a Cevaplar-1
25.07.2015 9356 Okunma
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9315 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Adil Kur’an Düzeni ve çağımızın sorunları
5.09.2015 9311 Okunma
2 Yorum 07.09.2015 17:54
Süleyman Karagülle
Neden matematik?
16.02.2013 9280 Okunma
1 Yorum 17.02.2013 00:40
Süleyman Karagülle
Vergi indirimi ve vergi iadesi
22.02.2014 9219 Okunma
Süleyman Karagülle
Ayı öldürmek yasak
4.05.2013 9205 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:25
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Çin
1.08.2015 9146 Okunma
1 Yorum 03.08.2015 09:13
Süleyman Karagülle
Partilere Tavsiye
30.05.2015 9088 Okunma
1 Yorum 01.06.2015 08:08
Süleyman Karagülle
Rockefeller Ailesi ve Hidrojen Enerjisi
2.04.2016 9061 Okunma
2 Yorum 11.04.2016 08:19
Süleyman Karagülle
Yeni Hükümet ve Devlet Başkanı
20.06.2015 9037 Okunma
2 Yorum 23.06.2015 14:03
Süleyman Karagülle
Mehmet Hikmetumut, Ölüm ve Ötesi
5.07.2015 9034 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
PKK Mikrobu Üreten Sebepler ve TEDAVİ
6.02.2016 9016 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 23:11
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeninde Başkanlık
21.05.2016 8993 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:10
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeni; Çözümü Halk Üretebilir
14.11.2015 8956 Okunma
1 Yorum 16.11.2015 08:32
Süleyman Karagülle
Rüya
20.02.2016 8952 Okunma
2 Yorum 21.02.2016 11:34
Süleyman Karagülle
Akevler ve Araştırmacı
12.01.2013 8903 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011 8771 Okunma
Süleyman Karagülle
AK Partinin başarıları
16.11.2013 8716 Okunma
Süleyman Karagülle
Tanrı ve Olasılık
3.10.2015 8711 Okunma
Süleyman Karagülle
Akevler Ekolü ve ...
18.04.2015 8684 Okunma
2 Yorum 20.04.2015 17:09
Süleyman Karagülle
Erbakan ve Adil Düzen
14.11.2009 8566 Okunma


© 2025 - Akevler