İSTANBUL KANAL ALANI İŞLETME KOOPERATİFİ
İstanbul Kanalı 50 kilometre uzunlunda ve dört kilometre genişliğinde olacaktır. Kanalın iki yakasına gemiler demir atacaklardır. Kanala ayrılan alan 200 kilometrekaredir. 200 bin daire vardır. Nüfusu bir milyondur. Kanal alanı betonla çevrilmiştir. Kanal’a giriş ve çıkış serbest olduğu gibi Kanal alanında dolaşmak serbesttir. Gemilerden de giriş, çıkış ve rıhtımlarda geceleme ücreti alınmamaktadır. Kanal alanı serbest olup vergiye tabi değildir.
Apartmanlarda o sitenin malikleri değil, o sitede iş yapanlar otururlar. Evler/daireler lojmandır ve parasızdır, yaptıkları işlerden (cirodan) kira parasını öderler. Çoğu devre-mülk olarak çalıştırılıp istedikleri günlerde boş olan yerlerde konaklarlar.
Gemilerin su gibi ikmallerini Kanal Kooperatifi yapmaktadır. Burası dünyanın ortak pazarıdır. Dünyada mallarını satmak isteyenler mallarını buraya getirirler, burada pazarlarlar ve satın aldıkları malları buradan götürürler. Buranın ayrıca havaalanı vardır, karayolu ve garajı vardır, tren istasyonu vardır. Buraya gelenler oralara da serbest olarak gümrüksüz girip çıkarlar. Ülke içine girip çıkmaları için gerekli tedbirler alınır.
Buranın bodrum ve zemin katları işyerleridir. Buralarda üretimden çok ticaret yapılır. “Kanal Bonosu” ile mallar alınır, “Kanal Bonosu” ile mallar satılır. “Kanal Bonosu” altına kote edilmiş olup buradaki kuyumcular tarafından farksız olarak altınla değiştirilir.
Buradaki alış ve satışlar vergiye tabi değildir. Mallar doğrudan mübadele edilmiş olur. Vergi ülkenin diğer alanlarına sokulan ve oradan çıkarılan mallardan alınır. İstanbul Kanal Alanı İşletme Kooperatifi yurt içinde ve dışında elektrik santralleri kurarak elektrik ve suyu ucuza temin eder. Devlet buranın gelirlerinden vergi almaz.
Buranın çalışması eski kervansaraylar gibidir. Buraya gelen gemiler, uçaklar, arabalar ve trenler konaklama ücretlerini ödemedikleri gibi birçok hizmeti de bedelsiz alırlar. Bu hizmetlerin giderleri, Kanal alanında yapılan işletmelerden elde edilen Kanal Alanı İşletme Paylarından karşılanır. Karşılıksız yakıt ikmali bile yapılabilir.
Burada çıkarılan bonolar ya her yüz lojmanlı apartman için çıkarılır, halk istediği apartmanın lojmanından pay alır, oranın kira gelirinden yararlanır yahut tüm kanal alanının ortak bonosunu alan tüm alanın kira payına iştirak eder. Özel işyeri kuranlar o apartmanın hisse bonosunu alırlar, büyük kira payından daha fazla yararlanırlar.
Burada “BİN DİL ÜNİVERSİTESİ” kurulacak, her katta bir dil okutulacaktır. Demek ki yüz apartman bunlara ayrılacaktır. Burada çalışarak okuyacak olanlar her katta bir dil bilenler olarak yerleşecek ve bir işyeri alacaklardır. Bunlar kendi dillerinden Kur’an Arapçasına ve Kur’an Arapçasından kendi dillerine tercüme yapacaklardır. Apartmanın işyerlerinde kendi ülkelerinden gelen malları satacaklar ve buradan aldıkları malları kendi ülkelerine göndereceklerdir.
Sitenin vergiden muaf olması, gelen-giden araçlardan harç alınmaması sayesinde burası dünyadaki ticaretin merkezi hâline gelecektir. Uzakta üretilen ülkelerin mallarına buraya gelme nakliye masrafları bineceğinden Türk mallarından daha pahalı satılmış olacaktır. Satılan mallara ülkelerine gitme masrafları ekleneceği için Türkiye’ye ucuz olarak mâl olacaktır. Bu Türkiye’deki üretimlerin fiyatlarını düşürecek, satışlarını pahalandıracaktır. Türkiye’de çalışmayı daha kârlı hâle getirecektir. Böylece “İstanbul Kanal Alanı” sayesinde Türkiye ekonomisi büyük bir patlama yapacaktır.
*
Türk Milleti www.akevler.org sitesini takip etmeli, elde ettiği bilgileri partilerine intikal ettirip onların “Adil Düzen”i uygulamaya zorlamalıdır.
Bakınız; parti kurmalı demiyorum, partilerini zorlasınlar diyorum.
*
Karşı çıkanlar makale yazsınlar, göndersinler, yayınlayalım.
Sermaye’nin hakaret sloganları ile karşı çıkanlar kendilerine zarar vermektedirler.