Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-6
13.11.2011
3567 Okunma, 0 Yorum

İKİNCİ BÖLÜM

(ADİL EKONOMİK DÜZEN)

ADİL DÜZEN’DE EKONOMİ

Not: Parantez içindeki ifadeler Necmettin Erbakan’ın ifadeleridir. Parantez dışındakiler Süleyman Karagülle’ye göre söylenmesi daha uygun olan ifadelerdir. Karşılaştırma siz okuyuculara düşer…

 

***

 

Genel

Para

Kredi

Vergi

Sosyal Güvenlik

2)İşçi

Ücret

İşletme

Sermaye

Olanı paylaşma

İşveren

7) Fiyat

Kredileşme

Genel Hizmet

Dayanışma

3) Hizmetli

1) Para

Konsinye

Kredi karşılığı

Geri dönme

Tüccar

Senet

sipariş

Aynen

Payın tesbiti

1) Kamu

3) Mal

Kredi

Vergi

Sosyal Güvenlik

 

(Yukarıda Tablo 7’de yer alan temel esasların kısaca açıklamalarını yapalım.)

İşçi vardır, İşveren vardır, Genel Hizmetli vardır, Tüccar vardır. Kamu vardır.

Ekonomiyi bunlar yürütür.

Bunları açıklayalım.

 

A. Genel Esaslar

(Adil Ekonomik Düzen’in “Genel” esasları, bu düzende ekonomik faaliyetler açısından devletin ne yapacağını, şahısların neler yapacaklarını ana hatlarıyla tanzim eden esaslardır.)

Adil ekonomil düzende genel esaslar, ekonomil faalişyetelrte katılanların neler yapacaklarımı oratya koyan esaslardrıu.

(Tablo 7’nin birinci sütununda görüldüğü gibi Adil Ekonomik Düzen'de ekonomik faaliyetleri şahıslar yürütürler.)

Ekonomi üretimdir ve tületimdir. Üretnide halk yapar tüğketeb de halkır. Diğer kurluşlar üretime hzime tederelr.

(Devlet bunların bu faaliyetleri yürütmelerinde kendilerine yardımcı olur. Bu yardım ülkenin ve bölgelerin kalkınma planlarının hazırlanmasını teşvik suretiyle yapar.)

Kamu ocak, bucak, il ülke ve insanlık olarak ortaya çıkar. Ocak ortak tüketimi düzenler. Bucak ortak üretimi düzenler. İl iç güvenliği sağlar. Devlet dış savunmayı yapar. İnsanlık ise uygarlaşmak için ne gerekiyorsa onu yapar.

(Devlet ayrıca ekonomiyle ilgili genel hizmetleri yaptırır ve kontrol eder ve yine ayrıca ekonomiyle ilgili tanzim hizmetlerini yürütür ye kontrol eder.)

Tüm faaliyetler yargı denetimindedir.Yargı kararlarını yerine getirme iş de kamuya aittir.

(Bu yüzden Adil Ekonomik Düzen’in genel esasları 3 temel esasta toplanır. Bunlar şunlardır:)

Kamu görevi yapanlar aynı zamanda genel hizmet yaparlar. Kamuda kamunun yaptırma gücü sözkonusudur. Genel hizmette ise sadece hizmet verilir. Bunun dışında üretici halk ikiye ayrılmaktadır; işveren ve işçi. Bir de tüccarlar vardır, bunlara aracı olur, arz ve talep kanunlarını çalıştırırlar. Beş bölümde incelenir.

 

KAMU

1- (Ekonomide Devletin Görevi) Kamunun Görevi

(Adil Ekonomik Düzen'de devlet, ülke ve bölgelerin makro-planını yaptırır. Bunlarla ilgili yatırım projelerini hazırlatır. Böylece herkes ülkenin her yerinde tarım, sanayi ve hizmetler sektöründe gerek mevcut yatırımların verimliliğini artırmak yönünden ve gerekse yeni yatırımlar yönünden hangi projelerin teşvik edileceğini önceden bilir.)

Ekonomik ve sosyal faaliyetler planlamaya dayanır. Yeryüzü kıtalara ayrılmaktadır. Avrupa Birliği’ne benzer kuruluş. Denizler ve uluslararası yollar ve yerler dışında kalan topraklar ülkelere temlik edilir. Bunların planlamasını insanlık yapar. Ülkelerde dağlar ve savunma toprakları dışında kalan yerler illere temlik edilir. Ülkeye kalan toprakların planlarını devlet yapar. İl ilçelere ayrılır. Ormanlarla il yolları dışında kalan topraklar bucaklara temlik edilir. İlin planını da il yapar. Bucaklar tarım ve sanayi semtlerine ayrılır. İşyerleri dışında kalan yerler ocaklara temlik edilir. Her ocak kendi ocağının planını kendisi yapar. Bu plan sadece mekanda planlamadır. Kamuya aittir. Zamanda planlamayı halk yapar ve icra eder.

(Şahıslar ya tek başına, ya şirketler veya vakıflar halinde bu projelerden istediklerini seçerler ve bunları yürütürler. Devlet, bu projeleri her bakımdan destekler ve çeşitli teşviklerle bunların en faydalı ve verimlilerinin öncelikle gerçekleşmesini yönlendirir.)

Plana göre inşaatın yapılması ise halka aittir. Hangi inşaatın önce yapılması gerektiğine inşaat mühendisi karar verir. Resmi ücretle işçi bulursa o inşaatı yapar. Yaptığı inşaat satılırsa müteahhidin kredisi açılır. Böylece bilen kendi çıkarı için karar verir. Çalışanı bulursa yapacaktır. Sonra satılırsa devam edecektir. Arz-talep kanunları çalışır. Ayrıca üretim işletmelerinin de işverenleri vardır. İşçiler gidip bunların yanında çalışırlar. Bunlar ücretlerini alırlar. İşveren borçlandırılır. İşveren ham maddeyi alır, onu da faizsiz kredi olarak devlet öder. Mamul mallar ne zaman satılırsa kredi borcu o zaman kapatılır. İcra takibi yapılmaz.

 

2- (Devletin Ekonomi İle İlgili Faaliyetleri)

(Adil Ekonomik Düzen'de devlet ekonomik faaliyetlere iki türlü hizmet yaparak katılır Bunlar;)

Devletin kamu görevini yapan kimseler aynı zamanda işletmelerin genel hizmetlerini yaparlar.

(“Genel Hizmetler” ve “Tanzim Hizmetleri”dir).

 

GENEL HİZMETLER

3- (Devletin Sunduğu Genel Hizmetler)

(Güvenlik, yönetim, yargı, enerji temini, su, yol, altyapı hizmetleri, sağlık, öğretim hizmetleri, ulaşım, iletişim hizmetleri vs. gibi hizmetlerdir. Devlet, ayrıca tıpkı noterler, yeminli muhasipler ve yeminli mimari bürolar gibi muhasebe ve ambar vs. gibi hizmetlerinin yürütülmesini de temin eder. Bu hizmetler gruplar halinde tasnif edilirse, bunları takriben 24 çeşit hizmet grubunda toplamak mümkündür.)

Genel Hizmetler altı çeşittir. Her biri dörder hizmeti içerir.

1) Evrak (nüfus), zimmet (muhasebe), envanter (mal muhasebesi) ve demirbaş (tapu) kayıtları.

2) İlmî (okullar), ahlâkî (diyanet işleri), meslekî (odalar, sendikalar), siyasî (ordu, polis) eğitimi.

3) Takip, araştırma (istatistik, TUBİTAK), ambar (devlet ofisleri), kasa ( bankalar).

4) Basın, yayın, ulaştırma, haberleşme.

5) Planlama, sağlık, bakım, güvenlik.

6) Noterlik, kontrol, soruşturma (savcılık), hakemlik (yargı).

Bu hizmetler işletmelerden alınan kamu payı ile ortak edilerek karşılanır. Yarısı kadar ortak fonda toplanmış kamu bütçesinden karşılanır. Halka hizmet bedava yapılır.

 

TÜCCAR

4- (Devletin Tanzim Hizmetleri)

Fiyatların ve ücretlerin dengeli oluşmasını sağlamak da devletin görevidir. Bunu müdahale ile değil mevzuatla sağlar. Öyle vergi ve kredi sistemi getirilir ki arz-talep kanunları tam çalışır.

(Adil Ekonomik Düzen'de devlet ayrıca temel ekonomik malların tanzim hizmetlerini yürütür. Mesela Adil Ekonomik Düzen'de bugünkü Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yerini bir Buğday Vakfı alacaktır. Bu kuruluşun vakıf olarak adlandırılması, hiçbir kâr gayesi gütmeyip sırf vatandaşa hizmet için kurulmuş olmasındandır. Bu vakıf bütün ülke sathında belde seviyesine kadar teşkilatlanmıştır.)

Devlet bazı malların merkez ambarlarını kurar. Bu ambar o malı satmak isteyen herkesin malını alır, almak isteyene de belli fark koyarak satar. Fark aracıların kârını karşılayacak kadar olur. Yüzde 5 civarında tesbit edilir. Fiyat öyle değiştirilir ki ambar tüm arz ve talebi karşılasın. Kâr değiştirilemez. Ambara çok az mal girer ve çıkar ama dışarıdaki fiyatları dengede tutar.

(Buğdayı olup satmak isteyen buğdayını bu vakfa verecek, o günkü fiyat üzerinden parasını alacaktır. Veya buğday satın almak isteyen kimse o esnadaki fiyat üzerinden parasını verip dilediği kadar buğdayı alacaktır.)

Ayrıca bütün malların ambarları vardır. Herkes ürettiği malı bu ambarlara koyar, karşılığında belge alır. Ambar ve nakliye masraflarını baştan bir defa verir. Masraf ambarda kaldığı zamanla artamaz. Nakliye de gittiği mesafeye göre artmaz. Üretici malı değil belgeleri satar. Tüketici belgeyi nakliyeye vererek malı teslim alır. Bu durum üreticinin işlerini kolaylaştırır. Malların muhafazası ucuz ve kolay temin edilir. Tüccarları çoğaltır. Bu sayede serbest rekabet sağlanır.

(Vakfın vazifesi bu muameleleri yapmak ve depolarındaki buğdayı iyi bir şekilde muhafaza etmektir. Bu hizmetleri sırf bir hizmet olarak yapacaktır. Ayrıca bu hizmetlerden dolayı kâr gayesi gütmeyecektir.)

Ambarların aldığı muhafaza ve nakliye paylarında kâr gözetilmez. Alınan yüzde fazla gelirse düşürülür, eksik gelirse artırılır.

 

Şahıs

3- (Ekonomik Faaliyetleri Şahıslar Yürütürler)

Üretimi ve Tüketimi Halk Yapar

(Adil Ekonomik Düzen'de bütün ekonomik faaliyetleri şahıslar yürütürken bunlar bu faaliyetleri, ya şahıs olarak, ya şirket olarak veya vakıflar olarak yürütürler.)

Halka “Ön Ödemeli Sipariş Kredisi” verilir. Halk yıllık ihtiyaçlarını mağazalara sipariş verir. Mağazalar tüccarlara sipariş verir. Tüccarlar işyerlerine sipariş verir. İşyerleri işçileri çalıştırır. Siparişleri yerine getirir. Çalışanlar işyerlerinden aldıkları kredileri kapatırlar. Halka verirken kredi aracılar ve işverenlere de verilmiş olur. Herkes sermayesiz iş yapar ama halkı sömüremez. Çünkü para halkın elindedir. Çalışamayanlara da üretimden pay ayrılır.

 

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

www.akevler.org      (0532) 246 68 92

 

 






Çok Okunan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 42243 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 29514 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27977 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19835 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 18803 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Devlete faiz haram mıdır?
9.11.2013 17918 Okunma
Süleyman Karagülle
İlmîlik Demek “Usul” Demektir
3.10.2015 16840 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden Arapça; Neden Kuran Arapçası
9.02.2013 15604 Okunma
1 Yorum 10.02.2013 15:18
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 14270 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13969 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13791 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
Akit ve Ahit (Tekrar)
12.04.2012 13730 Okunma
1 Yorum 13.04.2012 17:57
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13689 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13559 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 13547 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
R.T.Erdoğan ve F.Gülen
8.02.2014 13474 Okunma
2 Yorum 27.07.2017 01:05
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 13436 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Evlilik ve Kanun Önerisi
5.03.2016 13423 Okunma
1 Yorum 06.03.2016 01:18
Süleyman Karagülle
Akhan ve Tokul Ailelerine Açık Mektup!
5.09.2015 12958 Okunma
1 Yorum 05.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 12307 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 12293 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 12114 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Kesilen Hayvanlar (Mete Firidin’in görüşü üzerine)
14.04.2015 12068 Okunma
1 Yorum 16.04.2015 20:19
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 12054 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-1
1.10.2011 11844 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11740 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11734 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 11483 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11447 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
Sam'a cevap: Kuran'daki müşküller, müteşabihler
3.01.2016 11408 Okunma
1 Yorum 16.01.2016 14:15
Süleyman Karagülle
AK Parti’nin Kötülük ve İyilikleri
25.06.2016 11378 Okunma
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE TAM İSTİHDAM
3.10.2016 11368 Okunma
Süleyman Karagülle
Sam Adian'a cevap
15.11.2015 11240 Okunma
2 Yorum 19.11.2015 21:27
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 11238 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
İki Merkez; Sermaye ve Kur’an
3.10.2015 11238 Okunma
2 Yorum 05.10.2015 08:11
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 11221 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 11138 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Riba/Faiz ve Katılım Bankaları
24.01.2015 11075 Okunma
Süleyman Karagülle
Mümin kimdir?
9.05.2015 11017 Okunma
Süleyman Karagülle
Kiralar Neden Yüksek?
31.01.2015 11009 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye’yi bekleyen tehlike; uçurum!
6.06.2015 10984 Okunma
2 Yorum 09.06.2015 08:56
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10884 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Söz ver, oy vereyim
9.05.2015 10882 Okunma
1 Yorum 11.05.2015 09:51
Süleyman Karagülle
Akit Yorumcularına
21.07.2015 10865 Okunma
1 Yorum 22.07.2015 13:24
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10860 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10818 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Çağımızın sorunları
4.05.2013 10791 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:10
Süleyman Karagülle
Türkiye’nin Yeri ve Görevi
27.06.2015 10761 Okunma
1 Yorum 29.06.2015 14:04
Süleyman Karagülle
Kuran'ın değeri, Muhammed'in varlığına dair cevaplar
11.06.2016 10717 Okunma
1 Yorum 12.06.2016 17:31
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10634 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10616 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10606 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
F. Gülen ve İbtihal
26.03.2016 10604 Okunma
Süleyman Karagülle
Medine Vesikası-Taha Akyol’a Cevaplar-2
25.07.2015 10597 Okunma
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10573 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
Çözüm Süreci ve PKK sorununun çözümü
8.08.2015 10509 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 12:00
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10396 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Akevler ve AK Parti
14.06.2015 10265 Okunma
Süleyman Karagülle
Vergisiz Devlet
26.12.2015 10182 Okunma
2 Yorum 26.12.2015 20:11
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 10140 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Elektrik Kesintisi ve Çözüm Önerisi
4.04.2015 10072 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 10069 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 10031 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
Ruslar ve Türkler
20.12.2015 10009 Okunma
2 Yorum 25.12.2015 14:57
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 9998 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
Mısır’daki İdamlar ve Yapılması Gerekenler
23.05.2015 9983 Okunma
1 Yorum 25.05.2015 10:09
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9972 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
Vadeli satış, taksit ve murabaha
22.12.2012 9883 Okunma
Süleyman Karagülle
Kenan Evren
16.05.2015 9870 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:30
Süleyman Karagülle
KUR’ANÎ ÇÖZÜM
18.04.2016 9858 Okunma
1 Yorum 18.04.2016 10:52
Süleyman Karagülle
Altın Bono
17.12.2016 9832 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 21:21
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9827 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
Kıssadan hisse ve devlet yönetimi
17.05.2014 9826 Okunma
Süleyman Karagülle
Milletvekili Yemini
14.03.2015 9782 Okunma
Süleyman Karagülle
Yeni Bir Dünya İçin Yapılması Gerekenler
19.11.2016 9679 Okunma
1 Yorum 19.11.2016 22:39
Süleyman Karagülle
IŞİD ve PKK ile Neler Oluyor?
1.08.2015 9662 Okunma
Süleyman Karagülle
Sermaye ve siyasi güç, para ve silah
24.05.2014 9592 Okunma
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9581 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
Son Ümit!
4.07.2015 9548 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden matematik?
16.02.2013 9494 Okunma
1 Yorum 17.02.2013 00:40
Süleyman Karagülle
İslâm Hukuku-Taha Akyol’a Cevaplar-1
25.07.2015 9480 Okunma
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9426 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Adil Kur’an Düzeni ve çağımızın sorunları
5.09.2015 9381 Okunma
2 Yorum 07.09.2015 17:54
Süleyman Karagülle
Ayı öldürmek yasak
4.05.2013 9304 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:25
Süleyman Karagülle
Vergi indirimi ve vergi iadesi
22.02.2014 9294 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Çin
1.08.2015 9262 Okunma
1 Yorum 03.08.2015 09:13
Süleyman Karagülle
Partilere Tavsiye
30.05.2015 9186 Okunma
1 Yorum 01.06.2015 08:08
Süleyman Karagülle
Rockefeller Ailesi ve Hidrojen Enerjisi
2.04.2016 9186 Okunma
2 Yorum 11.04.2016 08:19
Süleyman Karagülle
Mehmet Hikmetumut, Ölüm ve Ötesi
5.07.2015 9149 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
Rüya
20.02.2016 9138 Okunma
2 Yorum 21.02.2016 11:34
Süleyman Karagülle
Yeni Hükümet ve Devlet Başkanı
20.06.2015 9124 Okunma
2 Yorum 23.06.2015 14:03
Süleyman Karagülle
PKK Mikrobu Üreten Sebepler ve TEDAVİ
6.02.2016 9111 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 23:11
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeninde Başkanlık
21.05.2016 9083 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:10
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeni; Çözümü Halk Üretebilir
14.11.2015 9030 Okunma
1 Yorum 16.11.2015 08:32
Süleyman Karagülle
Akevler ve Araştırmacı
12.01.2013 8996 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011 8885 Okunma
Süleyman Karagülle
Tanrı ve Olasılık
3.10.2015 8825 Okunma
Süleyman Karagülle
AK Partinin başarıları
16.11.2013 8792 Okunma
Süleyman Karagülle
Akevler Ekolü ve ...
18.04.2015 8785 Okunma
2 Yorum 20.04.2015 17:09
Süleyman Karagülle
Erbakan ve Adil Düzen
14.11.2009 8707 Okunma


© 2025 - Akevler