Süleyman Karagülle
Oruç ve Ramazan’ın Hikmetleri
11.06.2016
7883 Okunma, 1 Yorum

İnsan topluluk içinde özgür yaşayan tek varlıktır. İbadetler topluca yapılır. Namaz birlikte kılınır. Zekât bir hesapta toplanır. Hac kongre olarak birlikte yapılır. Oruç ise kişiler tarafından ayrı ayrı yapılır. Böylece bir insanın topluluk içinde nasıl özgür yaşayacağı hususu oruçla öğretilir. Örnek olarak birlikte oruç ayına girerler, birlikte iftar ederler. Periyodik olarak da özel işleri birlikte yaparlar. Kişinin topluluk içinde yaşamasını oruç öğretti.

Herkes ayrı ayrı içtihat yapar ve onunla yaşar. İçtihat yapmakta özgürdür, içtihadını değiştirmede de özgürdür. Ne var ki içtihadı yapmak ve onu duyurmak durumundadır. İçtihadını değiştirdiğini duyurmazsa, kişi verdiği fiili zararları ödemek durumundadır. İçtihadını değiştirdiğini özel olarak daha önce bildirir, insanlığa duyurmuş olmaz ama Ramazan Bayramı’nda ilan eder, ondan sonra herkes değiştirdiğini duymuş kabul edilir.

Sözleşmeler de böyledir. Bir sözleşme üçüncü şahıslara da haklar doğurur, içtihatları mahiyetinde olup halk ona göre davranacaktır. Sözleşmelerin yapıldığı veya sona erdirildiği üçüncü şahıslar için Ramazan Bayramı’nda ilan edilmiş olmakla fiilen duyurulmuş olur.

Herkes kendi beyanına göre zekât verme durumundadır. Beyanlar Ramazan Bayramı’na kadar yapılır. Dolayısıyla kişinin topluluğa karşı doğan vecibeleri Ramazan ayında belirlenmiş olur. Topluluk bu beyanlara göre bütçelerini yapar.

Kişilere ilmî, dinî, meslekî veya siyasî ehliyetler tevcih edilir. Bu ehliyetler bucak halkına Ramazan ayında duyurulmuş olur. Ondan sonra toplulukta o kişi o rütbeyi iktisap etmiş olur. Demek ki imtihanların zamanı Ramazan ayıdır. İmtihan Kur’an’dan yapılır. Bu sebepledir ki Ramazan ayı Kur’an çalışmalarının yoğunlaştığı aydır. Herkes Ramazan ayında Kur’an’ın tefsirinden imtihana girer, ona göre ilmi ve derecesi artırılır. Hâsılı, kişi kendi özgürlüğünü koruyarak toplulukla ilişkilerini Ramazan’da öğrenir.

İnsanlar vecibelerini yerine getirirken güçleri yetmezse kolaylığa tabidirler. İki türlü kolaylık vardır, ya görev hafifletilir ya da görev ertelenir. Namazda görev hafifletilir, erteleme yapılmaz. Oruçta ise hafifletme yapılmaz, erteleme yapılır. Ertelemenin sebebi de ya ruhsat şeklinde olur (misafirlik böyledir) ya da azimet şeklinde olur (bu da hastalıktır). İşte bu şekilde erteleme ruhsatının hükümleri öğretilir.

İnsan canlıdır. Lamark’ın (Jean-Baptiste Lamarck) teorileri sonuç olarak doğrudur. Canlı ihtiyaca göre organlarını geliştirir. Yeni bir tür üremez ama mevcut ihtiyaçlara göre güçlenir. Açlık alışılmayan tek özelliktir. Nasrettin Hoca’nın dediği olur, tam alışmışken ölür. Onun için insanları sıkıntıya sokan oruç seçilmiştir. Hücreler şekersiz kalınca harekete geçer ve kendilerine çareler arar, eski depoları boşaltırlar. Böylece tüm vücut hücreleri spor yapmış olur, eğitim görmüş olur.

Vücutta akyuvarlar tarafından zincire bağlı mikroplar vardır. Bunlar vücutta faaliyet göstermezler. Ama açlık benzeri sıkıntılı zamanlarda akyuvarların yetişmediği yerde zincirlerini kıran mikroplar çoğalmaya başlar ve hastalık yayılır. Vücut hazırlıksız ise artık dayanamaz ve ya çok ağır hastalık geçirir ya da ölür. Aşı vücudu zayıf mikroplarla uyararak hazırlık tatbikatını yaptırır.  Mikroplar geldiği zaman hazırladıkları ilaçlarla onları etkisiz hâle getirirler. Oruç genel bir aşıdır. Aç kalan hücreler mikroplara karşı koyamazlar, ortalığa çıkarlar. Hangi mikroplar çıkmaya hazırsa onlar çıkarlar. Akşamüstü yemek yiyince akyuvarlar birden harekete geçer ve onları tepelerler. İşte, oruç bütün muhtemel hastalıklara aşıdır. Muhtemel olanlara karşı aşı yapılır. Bundan dolayıdır ki oruç gündüz yememek ama gece yemektir. Sahura kalkma bunun için sünnettir.

Vücutta yağlar gibi günlük olarak kullanılmayan besinler vardır. Depolanmış olurlar. Bunlar eğer yenileri ile değiştirilmezlerse bozulurlar. Vücut zehirlenmesin diye onların çevresine akyuvarlar bir örtü örer. Artık bu yağlar kullanılmaz, yeni besinlere yer kalmaz. Şişmanlarda depolanmış yağ olur ama kullanılamaz. Oruç tutan insanlarda böyle üstü kapatılmış yağlar ve diğer besin maddeleri yoktur. Çünkü yıllık oruç her yıl ambarların temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla insanlar şişmanlamaz, zayıflamaz da. Eski depoyu kullanamayan vücut yeni depolar ekleyerek şişmanlamasına sebep olur.

Kur’an’da, oruç tutmanız sizin için hayırlıdır denmiştir. Hazreti Peygamber, oruç tutunuz sağlıklı olunuz diyor. İnsanlar periyodik olarak yaşarlar, günlük periyotları olduğu gibi yıllık periyotları da vardır. Periyodik olaylarda rezonans meydana gelir ve vücut parçalanır. Tekniğin en zor problemi öz titreşimi yenmektir. Ramazan’ın aylara göre dolaşması gerek ekonomik, gerekse biyolojik rezonansı önler. Her mevsimin hastalığına şifa olur. Her mevsimin ekonomik krizlerine şifa olur. 33 senede bir ekonomik krizler olur. Sebebi, zekât müessesesinin olmaması ve bazı işlerin Ay takvimine göre düzenlenmemesidir. Oruç bize bunları da öğretir.

Demek ki Fıkhın illetleri olduğu gibi hikmetleri de vardır. Üçüncü Binyıl Fıkhı illetlere dayanacak ama insanlara hikmetleri de anlatılacaktır. Ne yazık ki halk ve devlet, orduya harcadığı kadar dini eğitime harcamıyor. Biz bunları “İslâm Devlet ve Dünya Düzeni” kitabımızda anlattık, kimse okumuyor bile. Sonra da ahkâm kesenler var; yok Eylül’de, yok Ekim’de oruç tutulacakmış, yok eskiden açlık varmış! Elbette Ramazan ve orucun hikmetleri bitmedi ama satırlarımız bitti.

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
13.06.2016
13:19



Süleyman Karagülle


http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/suleyman-karagulle/oruc-ve-ramazanin-hikmetleri-15337.html

Oruç ve Ramazan’ın hikmetleri

Son güncelleme: 13 Haziran 2016 06:44

İnsan topluluk içinde özgür yaşayan tek varlıktır. İbadetler topluca yapılır.NAMAZ birlikte kılınır. ZEKÂT bir hesapta toplanır. HAC kongre olarak birlikte yapılır. ORUÇ ise kişiler tarafından ayrı ayrı yapılır. Böylece bir insanın topluluk içinde nasıl özgür yaşayacağı hususu oruç ile öğretilir. Örnek olarak, birlikte oruç ayına girerler, birlikte iftar ederler. Periyodik olarak da özel işleri birlikte yaparlar. Kişinin topluluk içinde yaşamasınıoruç öğretti. Herkes ayrı ayrı içtihat yapar ve onunla yaşar; içtihat yapmakta özgürdür, içtihadını değiştirmede de özgürdür. Ne var ki içtihadı yapmak ve onu duyurmak durumundadır. İçtihadını değiştirdiğini duyurmazsa, kişi verdiği fiilî zararları ödemek durumundadır. İçtihadını değiştirdiğini özel olarak daha önce bildirir, insanlığa duyurmuş olmaz ama Ramazan Bayramı’nda ilan eder, ondan sonra herkes değiştirdiğini duymuş kabul edilir. 

Sözleşmeler de böyledir. Bir sözleşme üçüncü şahıslara da haklar doğurur, içtihatları mahiyetinde olup halk ona göre davranacaktır. Sözleşmelerin yapıldığı veya sona erdirildiği üçüncü şahıslar için Ramazan Bayramı’nda ilan edilmiş olmakla fiilen duyurulmuş olur. 

Herkes kendi beyanına göre ZEKÂT verme durumundadır. Beyanlar Ramazan Bayramı’na kadar yapılır. Dolayısıyla kişinin topluluğa karşı doğan vecibeleri Ramazan ayında belirlenmiş olur. Topluluk bu beyanlara göre bütçelerini yapar. 

Kişilere ilmî, dinî, meslekî ve siyasî ehliyetler tevcih edilir. Bu ehliyetlerbucak halkına Ramazan ayında duyurulmuş olur. Ondan sonra toplulukta o kişi o rütbeyi iktisap etmiş olur. Demek ki imtihanların zamanı Ramazan ayıdır. İmtihan Kur’an’dan yapılır. Bu sebepledir ki Ramazan ayı Kur’an çalışmalarının yoğunlaştığı aydır. Herkes Ramazan ayında Kur’an’ın tefsirinden imtihana girer, ona göre ilmî derecesi artırılır. Hâsılı, kişi kendi özgürlüğünü koruyarak toplulukla ilişkilerini Ramazan’da öğrenir.

İnsanlar vecibelerini yerine getirirken güçleri yetmezse kolaylığatabidirler. İki türlü kolaylık vardır, ya görev hafifletilir ya da görev ertelenir. Namazda görev hafifletilir, erteleme yapılmaz. Oruçta ise hafifletme yapılmaz, erteleme yapılır. Ertelemenin sebebi de ya ruhsatşeklinde olur (misafirlik böyledir) ya da azimet şeklinde olur (bu da hastalıktır). İşte bu şekilde erteleme ruhsatının hükümleri öğretilir. 

İnsan canlıdır. Lamark’ın (Jean-Baptiste Lamarck) teorileri sonuç olarak doğrudur. Canlı ihtiyaca göre organlarını geliştirir. Yeni bir tür üremez ama mevcut ihtiyaçlara göre güçlenir. Açlık alışılmayan tek özelliktir. Nasrettin Hoca’nın dediği olur, tam alışmışken ölür. Onun için insanları sıkıntıya sokan ORUÇ seçilmiştir. Hücreler şekersiz kalınca harekete geçer ve kendilerine çareler arar, eski depoları boşaltırlar. Böylece tüm vücut hücreleri spor yapmış olur, eğitim görmüş olur.

Vücutta akyuvarlar tarafından zincire bağlı mikroplar vardır. Bunlar vücutta faaliyet göstermezler. Ama açlık ve benzeri sıkıntılı zamanlarda akyuvarların yetişmediği yerde zincirlerini kıran mikroplar çoğalmaya başlar ve hastalık yayılır. Vücut hazırlıksız ise artık dayanamaz veya çok ağır hastalık geçirir ya da ölür. Aşı vücudu zayıf mikroplarla uyararak hazırlık tatbikatını yaptırır. Mikroplar geldiği zaman hazırladıkları ilaçlarla onları etkisiz hâle getirirler. ORUÇ genel bir aşıdır. Aç kalan hücreler mikroplara karşı koyamazlar, ortalığa çıkarlar. Hangi mikroplar çıkmaya hazırsa onlar çıkarlar. Akşamüstü yemek yiyince akyuvarlar birden harekete geçer ve onları tepelerler. İşte, ORUÇ bütün muhtemel hastalıklara aşıdır. Muhtemel olanlara karşı aşı yapılır. Bundan dolayıdır kiORUÇ gündüz yememek ama gece yemektir. Sahura kalkma bunun için sünnettir.

Vücutta yağlar gibi günlük olarak kullanılmayan besinler vardır. Depolanmış olurlar. Bunlar eğer yenileri ile değiştirilmezlerse bozulurlar. Vücut zehirlenmesin diye onların çevresine akyuvarlar bir örtü örer. Artık bu yağlar kullanılmaz, yeni besinlere yer kalmaz. Şişmanlarda depolanmış yağ olur ama kullanılamaz. ORUÇ tutan insanlarda böyle üstü kapatılmış yağlar ve diğer besin maddeleri yoktur. Çünkü YILLIK ORUÇ her yıl ambarların temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla insanlar şişmanlamaz, zayıflamaz da. Eski depoyu kullanamayan vücut yeni depolar ekleyerek şişmanlamasına sebep olur. 

Kur’an’da, ORUÇ TUTMANIZ sizin için hayırlıdır denmiştir. Hazreti PeygamberORUÇ TUTUNUZ sağlıklı olunuz diyor. İnsanlar periyodikolarak yaşarlar; günlük periyotları olduğu gibi yıllık periyotları da vardır. Periyodik olaylarda rezonans meydana gelir ve vücut parçalanır. Tekniğin en zor problemi öz titreşimi yenmektir. Ramazan’ın aylara göre dolaşması, gerek ekonomik, gerekse biyolojik rezonansı önler. Her mevsimin hastalığına şifa olur. Her mevsimin ekonomik krizlerine şifa olur. 33 senede bir ekonomik krizler olur. Sebebi, zekât müessesesinin olmaması ve bazı işlerin Ay takvimine göre düzenlenmemesidir. ORUÇ bize bunları da öğretir.

Demek ki Fıkhın illetleri olduğu gibi hikmetleri de vardırÜÇÜNCÜ BİNYIL FIKHI illetlere dayanacak ama insanlara HİKMETLERİ de anlatılacaktır. Ne yazık ki halk ve devlet, orduya harcadığı kadar dini eğitime harcamıyor. Biz bunları “İSLÂM Devlet ve Dünya DÜZENİ” kitabımızda (2 cilt, 1200 sayfa) anlattık, kimse okumuyor bile! Sonra da ahkâm kesenler var; yok Eylül’de, yok Ekim’de oruç tutulacakmış, yok eskiden açlık varmış! Elbette,Ramazan ve orucun hikmetleri bitmedi ama satırlarımız bitti. 

Not: “FIKIH VE İBADETLER” makalemi de tavsiye ederim; www.akevler.org sitemizin “MAKALELER” bölümünden okuyabilirsiniz. 





Çok Okunan Makaleler
Süleyman Karagülle
ABD Başkanlık Seçimi
19.11.2016 41985 Okunma
28 Yorum 19.12.2016 21:41
Süleyman Karagülle
KABİR AZABI
25.02.2014 29295 Okunma
8 Yorum 05.03.2014 21:24
Süleyman Karagülle
Görevimiz
22.02.2014 27748 Okunma
12 Yorum 05.02.2016 21:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen Partisi'nin kuruluş tartışması
6.08.2011 19690 Okunma
9 Yorum 06.02.2016 17:34
Süleyman Karagülle
Akevler
14.07.2013 18490 Okunma
6 Yorum 22.07.2017 20:36
Süleyman Karagülle
Devlete faiz haram mıdır?
9.11.2013 17804 Okunma
Süleyman Karagülle
İlmîlik Demek “Usul” Demektir
3.10.2015 16704 Okunma
Süleyman Karagülle
Neden Arapça; Neden Kuran Arapçası
9.02.2013 15469 Okunma
1 Yorum 10.02.2013 15:18
Süleyman Karagülle
Fıkha Göre Yeni Hükümet
14.06.2015 14164 Okunma
5 Yorum 28.06.2015 16:16
Süleyman Karagülle
Putin Müslüman Oldu
21.03.2015 13763 Okunma
5 Yorum 24.03.2015 11:50
Süleyman Karagülle
Tesviye mi Tasfiye mi?
1.09.2016 13654 Okunma
3 Yorum 22.09.2016 19:58
Süleyman Karagülle
Akit ve Ahit (Tekrar)
12.04.2012 13595 Okunma
1 Yorum 13.04.2012 17:57
Süleyman Karagülle
Ahmet Davutoğlu’nun Hatası
14.05.2016 13565 Okunma
3 Yorum 17.05.2016 07:37
Süleyman Karagülle
Kuran'ı Doğru Anlamak
30.05.2015 13407 Okunma
3 Yorum 27.11.2016 18:52
Süleyman Karagülle
15 Temmuz 2016 Neden Yapıldı?
17.07.2016 13405 Okunma
3 Yorum 19.07.2016 19:47
Süleyman Karagülle
R.T.Erdoğan ve F.Gülen
8.02.2014 13345 Okunma
2 Yorum 27.07.2017 01:05
Süleyman Karagülle
İnsanlık anayasası - Sam Adian'a cevap
24.02.2016 13297 Okunma
10 Yorum 26.02.2016 00:34
Süleyman Karagülle
Evlilik ve Kanun Önerisi
5.03.2016 13297 Okunma
1 Yorum 06.03.2016 01:18
Süleyman Karagülle
Akhan ve Tokul Ailelerine Açık Mektup!
5.09.2015 12850 Okunma
1 Yorum 05.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Yeniden Seçim
25.07.2015 12187 Okunma
3 Yorum 29.07.2015 03:01
Süleyman Karagülle
Düşen Uçak ve Suriye Meselesi
29.11.2015 12183 Okunma
4 Yorum 08.12.2015 06:11
Süleyman Karagülle
Kesilen Hayvanlar (Mete Firidin’in görüşü üzerine)
14.04.2015 11975 Okunma
1 Yorum 16.04.2015 20:19
Süleyman Karagülle
İdam ve Öcalan
25.06.2016 11952 Okunma
6 Yorum 02.07.2016 12:02
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sisteminin Delilleri
21.05.2016 11932 Okunma
4 Yorum 22.05.2016 18:44
Süleyman Karagülle
Adil Düzen, N.Erbakan - S.Karagülle-1
1.10.2011 11709 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye Cumhuriyeti Devleti
20.09.2015 11627 Okunma
4 Yorum 23.09.2015 18:43
Süleyman Karagülle
Darbeyi Kim Yaptı?
8.10.2016 11602 Okunma
6 Yorum 11.10.2016 13:15
Süleyman Karagülle
Sam'a cevap: Kuran'daki müşküller, müteşabihler
3.01.2016 11310 Okunma
1 Yorum 16.01.2016 14:15
Süleyman Karagülle
Kur’an Ekonomisi
3.12.2016 11306 Okunma
3 Yorum 05.12.2016 13:19
Süleyman Karagülle
AK Parti’nin Kötülük ve İyilikleri
25.06.2016 11284 Okunma
Süleyman Karagülle
Davet
25.04.2015 11269 Okunma
6 Yorum 27.04.2015 10:03
Süleyman Karagülle
EKONOMİDE TAM İSTİHDAM
3.10.2016 11259 Okunma
Süleyman Karagülle
Sam Adian'a cevap
15.11.2015 11164 Okunma
2 Yorum 19.11.2015 21:27
Süleyman Karagülle
İki Merkez; Sermaye ve Kur’an
3.10.2015 11132 Okunma
2 Yorum 05.10.2015 08:11
Süleyman Karagülle
Üçüncü Binyıl Uygarlığı
31.10.2015 11127 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:54
Süleyman Karagülle
Koalisyon ve Çözüm
4.07.2015 11071 Okunma
3 Yorum 24.07.2015 23:29
Süleyman Karagülle
AK Parti’ye Tuzak!
11.04.2015 11012 Okunma
3 Yorum 13.04.2015 12:32
Süleyman Karagülle
Riba/Faiz ve Katılım Bankaları
24.01.2015 10970 Okunma
Süleyman Karagülle
Kiralar Neden Yüksek?
31.01.2015 10887 Okunma
Süleyman Karagülle
Türkiye’yi bekleyen tehlike; uçurum!
6.06.2015 10883 Okunma
2 Yorum 09.06.2015 08:56
Süleyman Karagülle
Mümin kimdir?
9.05.2015 10881 Okunma
Süleyman Karagülle
Akit Yorumcularına
21.07.2015 10789 Okunma
1 Yorum 22.07.2015 13:24
Süleyman Karagülle
Söz ver, oy vereyim
9.05.2015 10765 Okunma
1 Yorum 11.05.2015 09:51
Süleyman Karagülle
Çağımızda Cihad
7.07.2015 10732 Okunma
3 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
İstihare; “EVET/HAYIR” manası nedir?
26.02.2017 10723 Okunma
9 Yorum 04.08.2017 21:52
Süleyman Karagülle
Çağımızın sorunları
4.05.2013 10712 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:10
Süleyman Karagülle
Türkiye’nin Yeri ve Görevi
27.06.2015 10669 Okunma
1 Yorum 29.06.2015 14:04
Süleyman Karagülle
Mümin-Müslim Hakkında Sorular
25.05.2010 10668 Okunma
4 Yorum 07.06.2010 22:20
Süleyman Karagülle
Kuran'ın değeri, Muhammed'in varlığına dair cevaplar
11.06.2016 10612 Okunma
1 Yorum 12.06.2016 17:31
Süleyman Karagülle
Korkunç Kriz ve Çaresi
16.05.2015 10532 Okunma
3 Yorum 22.05.2015 11:29
Süleyman Karagülle
Medine Vesikası-Taha Akyol’a Cevaplar-2
25.07.2015 10517 Okunma
Süleyman Karagülle
İran'da zelzele ve teklif
20.04.2013 10497 Okunma
4 Yorum 25.04.2013 18:26
Süleyman Karagülle
F. Gülen ve İbtihal
26.03.2016 10490 Okunma
Süleyman Karagülle
Çözüm Süreci ve PKK sorununun çözümü
8.08.2015 10445 Okunma
2 Yorum 10.08.2015 12:00
Süleyman Karagülle
Başkanlık Sistemi
26.11.2016 10440 Okunma
4 Yorum 29.11.2016 07:17
Süleyman Karagülle
Dershaneler
7.12.2013 10378 Okunma
8 Yorum 08.04.2014 09:25
Süleyman Karagülle
Avrasya Ekonomik Birliği
3.01.2015 10300 Okunma
3 Yorum 14.01.2015 08:18
Süleyman Karagülle
Akevler ve AK Parti
14.06.2015 10144 Okunma
Süleyman Karagülle
Vergisiz Devlet
26.12.2015 10104 Okunma
2 Yorum 26.12.2015 20:11
Süleyman Karagülle
Çözüm 100 lojmanlı işyerleri
30.03.2013 10009 Okunma
9 Yorum 13.04.2013 08:44
Süleyman Karagülle
Kuran'a İman ve Uymamız Gereken Dört İlke
5.11.2016 9971 Okunma
3 Yorum 13.11.2016 13:12
Süleyman Karagülle
Kur’an ve İki Lider; Putin ve Erdoğan
2.01.2016 9963 Okunma
4 Yorum 08.01.2016 15:13
Süleyman Karagülle
Elektrik Kesintisi ve Çözüm Önerisi
4.04.2015 9954 Okunma
Süleyman Karagülle
Ruslar ve Türkler
20.12.2015 9943 Okunma
2 Yorum 25.12.2015 14:57
Süleyman Karagülle
Mısır’daki İdamlar ve Yapılması Gerekenler
23.05.2015 9920 Okunma
1 Yorum 25.05.2015 10:09
Süleyman Karagülle
D E R G I !
29.04.2017 9824 Okunma
18 Yorum 16.05.2017 08:11
Süleyman Karagülle
KUR’ANÎ ÇÖZÜM
18.04.2016 9770 Okunma
1 Yorum 18.04.2016 10:52
Süleyman Karagülle
Vadeli satış, taksit ve murabaha
22.12.2012 9766 Okunma
Süleyman Karagülle
İstişare
2.11.2013 9747 Okunma
8 Yorum 13.11.2013 11:10
Süleyman Karagülle
Kıssadan hisse ve devlet yönetimi
17.05.2014 9743 Okunma
Süleyman Karagülle
PKK, Kürtler ve Yapılması Gereken
7.11.2015 9730 Okunma
3 Yorum 11.11.2015 11:52
Süleyman Karagülle
Kenan Evren
16.05.2015 9722 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:30
Süleyman Karagülle
Altın Bono
17.12.2016 9659 Okunma
2 Yorum 19.12.2016 21:21
Süleyman Karagülle
Milletvekili Yemini
14.03.2015 9645 Okunma
Süleyman Karagülle
IŞİD ve PKK ile Neler Oluyor?
1.08.2015 9569 Okunma
Süleyman Karagülle
Yeni Bir Dünya İçin Yapılması Gerekenler
19.11.2016 9564 Okunma
1 Yorum 19.11.2016 22:39
Süleyman Karagülle
Sermaye ve siyasi güç, para ve silah
24.05.2014 9464 Okunma
Süleyman Karagülle
GİRİŞİM/Cİ (Bir Tartışma Konusu)
31.12.2011 9438 Okunma
3 Yorum 05.01.2012 13:32
Süleyman Karagülle
Son Ümit!
4.07.2015 9420 Okunma
Süleyman Karagülle
İslâm Hukuku-Taha Akyol’a Cevaplar-1
25.07.2015 9356 Okunma
Süleyman Karagülle
Çanlar kimin için çalıyor?
19.07.2014 9314 Okunma
5 Yorum 22.07.2014 09:12
Süleyman Karagülle
Adil Kur’an Düzeni ve çağımızın sorunları
5.09.2015 9311 Okunma
2 Yorum 07.09.2015 17:54
Süleyman Karagülle
Neden matematik?
16.02.2013 9280 Okunma
1 Yorum 17.02.2013 00:40
Süleyman Karagülle
Vergi indirimi ve vergi iadesi
22.02.2014 9219 Okunma
Süleyman Karagülle
Ayı öldürmek yasak
4.05.2013 9205 Okunma
1 Yorum 05.05.2013 09:25
Süleyman Karagülle
Türkiye ve Çin
1.08.2015 9146 Okunma
1 Yorum 03.08.2015 09:13
Süleyman Karagülle
Partilere Tavsiye
30.05.2015 9088 Okunma
1 Yorum 01.06.2015 08:08
Süleyman Karagülle
Rockefeller Ailesi ve Hidrojen Enerjisi
2.04.2016 9061 Okunma
2 Yorum 11.04.2016 08:19
Süleyman Karagülle
Yeni Hükümet ve Devlet Başkanı
20.06.2015 9037 Okunma
2 Yorum 23.06.2015 14:03
Süleyman Karagülle
Mehmet Hikmetumut, Ölüm ve Ötesi
5.07.2015 9034 Okunma
1 Yorum 20.07.2015 09:31
Süleyman Karagülle
PKK Mikrobu Üreten Sebepler ve TEDAVİ
6.02.2016 9016 Okunma
1 Yorum 06.02.2016 23:11
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeninde Başkanlık
21.05.2016 8993 Okunma
1 Yorum 23.05.2016 08:10
Süleyman Karagülle
Kur’an Düzeni; Çözümü Halk Üretebilir
14.11.2015 8956 Okunma
1 Yorum 16.11.2015 08:32
Süleyman Karagülle
Rüya
20.02.2016 8952 Okunma
2 Yorum 21.02.2016 11:34
Süleyman Karagülle
Akevler ve Araştırmacı
12.01.2013 8902 Okunma
Süleyman Karagülle
Bir Adil Düzen Eleştirisi ve Cevabı
15.11.2011 8771 Okunma
Süleyman Karagülle
AK Partinin başarıları
16.11.2013 8716 Okunma
Süleyman Karagülle
Tanrı ve Olasılık
3.10.2015 8711 Okunma
Süleyman Karagülle
Akevler Ekolü ve ...
18.04.2015 8684 Okunma
2 Yorum 20.04.2015 17:09
Süleyman Karagülle
Erbakan ve Adil Düzen
14.11.2009 8566 Okunma


© 2025 - Akevler