Yeryüzü insanlığındır. İnsanlar tahrip etmeden, aksine onu imar ederek daha da zenginleştirdiler.
Bir ormanı tahrip etmek ne kadar suçsa, insanları ormandan yararlanmaktan men etmek de o kadar suçtur. Orman İşletmesi bugün suç işlemektedir. Onlar devletin servetini koruyalım diye halkı aç bırakmakta, ormanları da tahrip etmektedirler.
Ormanlar gökten gelen enerjiyi depolarlar ve onu insanların hizmetine arz ederler. Önce yemişleri ve meyveleriyle insanlara besin olurlar. İnsanlar bütün ağaçların meyvelerini yiyemezler, bunun için ormanların cinsini değiştirirler meyvelerini yiyecekleri türe sokarlar.
Orman İşletmesi buna mani olmaktadır.
Oysa meyve ağaçları da ormanlık vasfını korur.
Ağaçların yapraklarından hayvanlar yararlanmaktadır. İnsanlar ağaçların yapraklarını toplar, onları yem yapar ve hayvanları beslerler. Ondan süt ve et alırlar. Ağaçlar zarar görmez, her sene yeniden filiz vererek daha gür yeşerirler.
Orman İdaresi buna da mani olmaktadır.
Ağaçların dallarından odun olarak yararlanılır. Ormanı tahrip etmeden ağaçlar budanır, onun odunundan yakıt olarak yararlanılır veya sanayi hammaddesi yapılır. Ayrıca sık ağaçlar büyüyemezler, birbirlerini engellerler. Mısır ziraatı yapanlar bilirler, yeter derecede seyreltmediğiniz takdirde büyümezler ve mısır vermezler. Meyve ağaçları budanmadıkça iyi meyve vermezler. Ormanların verimli olması için seyreltilmeleri gerekir. Seyreltme işleminde çıkan dallardan, ağaçlardan ve çalılardan yararlanılır.
Ağaçların gövdesinden kereste olarak yararlanılır. Bunun için ağaçların önce sık olmaları gerekir. Böylece düzgün büyürler, sonra seyreltilmeleri gerekir, bu syaede kalınlaşıp kereste olurlar.
Ağaçların dökülen toprakları çürür ve gübre olacak toprak yaparlar. Böylece ormanın her tarafı insanlara yarayacak imkânlara sahip olur. Bunlar ayrıca ağaçların çeşitli kimyasal madde kaynaklarıdır.
Ormanların altı otlaktır. Hayvanlar buralarda otlayarak hem ağaçların rahatlamasını sağlar, yapraklar et ve süt olurlar, hem de oralar gübrelenmiş olur. Bunun için ormanlarda hayvanların geçip otlayabilmeleri için alt taraflarının boşaltılması ve yollar açılması gerekir.
Sonuç olarak; ormanlara hizmet edildiği takdirde hem ormanlar gürleşir, hem de çok verimli hâle gelmiş olurlar.
Bu işler merkezî mülkiyetle olamaz.
Bugünkü düzende ne devlet ne de özel teşebbüs ormanları değerlendiremez.
O HALDE NE YAPILMASI GEREKİR?
1- Ormanlar orman çeşitlerine göre on-yirmi gibi dönümlere ayrılır. İsteyen kimselere temlik edilir. Ben bu parsele sahip olacağım diyene verilir, ormanı gelirden pay ile kiralamış olur. Yani ormandan elde edilen ürünlerin bir kısmı orasını işleten kimseye ait olacak, bir kısmı ise orman işletmesinin olacaktır.
2- Böylece Orman İşletmesinin gelirleri oluşur. Orman İşletmesi orman mühendislerine gelirin dörtte birini verir. Parseli kiralayan kendisine istediği mühendisi seçer. Mühendisle birlikte o orman işletmesinin projesini yaparlar. Projeyi mühendis yapar, kiracı ise projeye göre ormanı işletir. Elde edilen ürünün -mesela- yarısı kiracıya verilir, dörtte biri de sorumlu mühendisin olur, dörtte biri de orman işletmesine kalır. Orman İşletmesi bunlarla ormansız yerleri ormanlaştırır.
3- Ormanların işletme projelerinde temel şart ormanlığın bu vasfının ve kapasitesi bozulmamalıdır. Orman İşletmesi, bu konuda sorumlu mühendislerin uygulamakta oldukları projeleri inceler, ormanın vasfını veya hacmini azaltıcı ise ihtar eder. Düzeltmese, hakemlerden oluşan yargıya gidilir.
4- Ormana zarar oluşmaya başladığı zaman, Orman İdaresi ormanlık vasfında veya hacminde azalma meydana getirilirse, kira akdi feshedilir ve mühendisin sorumlu olma yetkisi hakemler kararı ile elinden alınır.
5- Ormanlarda kesim öyle yapılmalıdır ki kesildiğinden bir sene sonra o ağacın yerine geçecek bir artma meydana gelmelidir. Ağaçların dibindeki çevresi ve yüksekliğinin ortası esas alınarak ağcın hacmi kabul edilir. Bir parselde yılda ne kadar hacim artarsa o kadar ağaç kesilebilir. Bunun yarısı kiracıya, dörtte biri mühendise, dörtte biri de ormana ait olur.
“Adil Düzen Orman İşletmesi” böyledir.
Başbakanımız “Adil Düzen”i beğenmiyor!
Merak ediyoruz; bunun neresini beğenmiyordur?!.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE
Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
www.akevler.org (0532) 246 68 92